Evropa

Beskrajan slučaj Marine Ovsjanikove: Putinov ratni zakon "sustiže" novinarku koja mu se usprotivila u programu uživo

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/08/2022

-

17:00

Euronews TV

veličina teksta

Aa Aa

Bivša urednica ruske državne televizije Marina Ovsjanikova kažnjena je sa dva meseca kućnog pritvora, a preti joj i do deset godina zatvora zbog optužbi da je "diskreditovala rusku vojsku". Ovo je samo poslednja u nizu kazni koje su izrečene protiv nje zbog stavova koje iskazuje od početka rata u Ukrajini.

Ona je na društvenim mrežama objavila da joj je deset policajaca upalo u kuću i da su je priveli, navodeći kao razlog upravo zakon o diskreditovanju ugleda ruske vojske. Takođe, pojavile su se fotografije i trenutka kada je uvode u sudnicu, kao i video kada je pred sam početak procesa istakla transparent: "Putin je ubica, njegovi vojnici su fašisti".

Rusija je usvojila novi, praktično ratni zakon protiv diskreditacije oružanih snaga 4. marta, osam dana nakon početka rata u Ukrajini. Po tom zakonu se predviđaju visoke zatvorske kazne za one koji, po oceni suda, namerno šire lažne informacije o ruskim oružanim snagama. 

Tamošnji mediji prenose da je Ovsjanikova najverovatnije optužena jer je u julu sama u blizini Kremlja protestovala protiv rata u Ukrajini, noseći transparent: "Putin je ubica, njegovi novinari su fašisti".

Kažnjena nekoliko puta

Ovsjanikova je postala poznata široj javnosti pre nekoliko meseci, kada je na samom početku rata tokom vesti na prvom programu državne televizije prekinula emitovanje programa tako što je iza voditeljke pokazala transparent na kome je pisalo: "Ne ratu, zaustavite rat. Ne verujte propagandi. Ovde vas lažu".

Ovaj događaj su iz Kremlja opisali kao "huliganizam", a Ovsjanikova, koja je tada još bila zaposlena na državnoj televiziji, gotovo ceo dan nije bila dostupna svojim advokatima, što je izazvalo i brigu međunarodne zajednice. Međutim, ubrzo je objavila na društvenim mrežama fotografiju iz moskovskog suda, gde je bila optužena za "organizovanje neovlašćenog javnog događaja".

Epilog je bio to da je Ovsjanikova kažnjena simboličnom novčanom kaznom od oko 250 evra, a ispred suda je rekla da je "upad pred kamere bio njena lična odluka zbog toga što nije saglasna sa ruskom invazijom", da su je "ispitivali 14 sati", a optužila je i vlasti da su je "onemogućavale u dobijanju pravne pomoći".

Inače, nisu ova dva slučaja jedina zbog koga je Ovsjanikova sudski progonjena. Po tvrdnjama njenog advokata, ona je nekoliko puta radila slične stvari - protestovala ispred Kremlja, iznosila antiratne i antiputinovske transparente. 

Twitter/ФБК

 

Prošlog meseca, Ovsjanikova je kažnjena novčanom kaznom od 800 evra jer je na Fejsbuku branila ruskog političkog disidenta Ilju Jašina, i još jednom osudila rusku invaziju na Ukrajinu. Od tada, sama protestuje, najčešće u blizini Kremlja.

Pre samo nekoliko dana, ponovo joj je izrečena novčana kazna. Ovog puta morala je da plati 650 evra zbog toga što je na Fejsbuku objavljivala statuse koji su, kako je sud ocenio, "diskreditovali rusku vojsku". Nakon ove kazne je na Fejsbuku napisala da "ide na sud kao što ide na posao", dodavši da sudija nije "cenio njenu ironiju".

"Duboko žalim što u svojim Fejsbuk objavama ne pišem dovoljno o tome koliko je 'Ruski svet' veliki. Ne mogu dovoljno da se zahvalim Putinu u ime 30 miliona Rusa koji žive u 21. veku bez kanalizacije i tople vode. Bilo kakve optužbe protiv mene su apsurdne i neprihvatljive", napisala je ona u objavi.

Povratak u Rusiju

Ovsjanikova je, inače, u martu nakon što je bila kažnjena novčano otišla iz Rusije. Nedugo potom, našla je i novi posao - nemački list Velt angažovao ju je kao dopisnika koji se uključuje iz Rusije i Ukrajine.

Međutim, u julu se vratila u Rusiju, a kao razlog je navela to što bi trebalo da se "bori za starateljstvo nad svojom decom". Samo što se vratila u zemlju, Ovsjanikova je ponovo završila u pritvoru, mada ovaj put nakratko.

Još tada je, međutim, njen advokat rekao kako postoji mogućnost da će biti krivično gonjena, s obzirom na to da su se optužbe protiv nje odnosile na "diskreditovanje ruske vojske", ali i zbog tog ašto je kažnjena dva puta u šest meseci. 

Prema podacima projekta za ljudska prava "OVD-Info", više od 3.000 ljudi od početka rata u Ukrajini je procesuirano na sličan način kao i Ovsjanikova, a pritvoreno je više od 16.000 od početka rata.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa