Evropa

Šire se izveštaji da Rusija sprema nuklearni test: Kremlj negira, a stručnjaci kažu da Putin želi da pojača pritisak

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Reuters, CBS

05/10/2022

-

12:04

Šire se izveštaji da Rusija sprema nuklearni test: Kremlj negira, a stručnjaci kažu da Putin želi da pojača pritisak
Šire se izveštaji da Rusija sprema nuklearni test: Kremlj negira, a stručnjaci kažu da Putin želi da pojača pritisak - Copyright Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

veličina teksta

Aa Aa

Nakon što su se u medijima pojavili nezvanični izveštaji da je Rusija spremna da da demonstrira svoju spremnost da upotrebi nuklearno oružje u sukobu s Ukrajinom, zvaničnik kremlja je saopštio da ne želi da učestvuje u "nuklearnoj retorici" koja dolazi sa zapada. 

Britanski Tajms je u ponedeljak objavio da je Putin spreman da izvede nuklearni test na granici sa Ukrajinom, a nakon toga su određeni mediji preneli da je NATO upozorio svoje članice. Te informacije nisu zvanično potvrđene, ali na društvenim mrežama su se pojavili snimci na kojima je navodno prikazan voz koji pripada ruskoj vojnoj jedinici koja rukuje nuklearnim oružjem. Pojedini analitičari smatraju da bi to trebalo da bude shvaćeno kao poruka Zapadu.

"Takvi video snimci se nikada ne objavljuju slučajno, 100 odsto sam siguran da je postojao cilj iza objavljivanja takvog snimka. Ovaj snimak voza je veoma dobar primer ruske strategije koja pokušava da poveća pritisak na Zapad i da signalizira njegovu, možda ne nužno spremnost, ali voljnost da eskalira situaciju", rekao je za CBS njuz Konrad Muzika, konsultant za vazduhoplovstvo i odbranu, fokusiran na Rusiju i Belorusiju. 

Podsetimo, referendumi u četiri ukrajinske oblasti, koji su rezultirali ruskim pripajanjem tih teritorija, dodatno su zaoštrili retoriku između Rusije i Zapada i u više navrata na svetlost izneli opasnost od nuklearnog sukoba. Međutim, Rojters prenosi izjave zapadnih diplomata koji tvrde da NATO nije primetio promene u nuklearnom položaju Rusije, te da nije upozorio svoje saveznike na nuklearnu pretnju, ali da je oprezan. Takođe, demanti ovakvih navoda stigli su i iz samog Kremlja, a portparol Dmitrij Peskov je rekao da Rusija ne želi da učestvuje u, kako kaže, zapadnim vežbama u "nuklearnoj retorici".

Tanjug/Russian Defense Ministry Press Service via AP, File

 

Ruski predsednik ranije je, inače, ukazao na mogućnost upotrebe nuklearnog oružja ukoliko je ugržen teritorijalni integritet ili postojanje Rusije, a Sjedinjene Američke Države upozorile su na "katastrofalne posledice" ukoliko Moskva zaista načini takav korak. Stručnjaci, međutim, napominju da bi SAD gotovo sigurno unapred otkrile da je Rusija spremna na nuklearni udar. 

Izveštaji zapadnih medija

U trenutku dok se sukob u Ukrajini zaoštrava, a rat ulazi u novu fazu, izveštaji pojedinih zapadnih medija ukazali su na mogućnost eskalacija velikih razmera. Italijanski dnevnik La Republika, na primer, izvestio je u nedelju da je NATO svojim članicama poslao obaveštajni izveštaj o nuklearnoj podmornici Belgorod. 

"Sada se vratila da zaroni u arktičkim morima i strahuje se da je njena misija da po prvi put testira super-topedo Posejdon, koji se često naziva oružjem apokalipse", navodi list. Italijanski ministar odbrane nije želeo da komentariše ovo pitanje, prenosi Rojters.

U međuvremenu, pojavio se i pomenuti snimak koji navodno prikazuje kako Rusija pomera svoju opremu koja pripada jedinicama za nuklearno oružje. 

"U budućnosti ćemo videti više izveštaja o ruskim aktivnostima koje se odnose na nuklearno oružje, koje se odnose na vežbe jedinica koje potencijalno mogu da nose nuklearne bojeve glave. Rusija će pokušati da pojča pritisak na Zapad i pokušaće da ukaže svetu da se, sa njene tačke gledišta, razmatra nuklearna opcija. Ali, znate, ja i dalje mislim da je u velikoj meri to blef", rekao je Muzika.

Putin je, podsetimo, 21. septembra naredio mobilizaciju vojnih rezervista u Rusiji kako bi se stavilo više trupa na bojno polje i podržao plan za aneksiju delova Ukrajine, upozorivši Zapad da ne blefira kada je rekao da će biti spreman da iskoristi nuklearno oružje za odbranu Rusije.

Rusija je inače najveća nuklearna sila na svetu po broju nuklearnih bojevih glava - ima 5.977 bojevih glava, dok prema podacima Federacije američkih naučnika, SAD imaju 5.428.

Tanjug/AP

 

Visoka zvaničnica Pentagona rekla je u utorak da nema informacije koje bi potvrdile izveštaje koji ukazuju na to da bi Rusija mogla da prenosi taktičko nuklearno oružje železnicom i dodala da američka vojska nije videla ništa što bi promenilo njen nuklearni položaj.

Upitan kako bi Velika Britanija odgovorila na upotrebu taktičkog nuklearnog oružja, britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli rekao je da ne može da ulazi u detalje, ali da bi odgovora bilo.

"Neizbežno bi bio slučaj da upotreba nuklearnog oružja od strane bilo koje zemlje, bilo gde u svetu, ne bi prošla bez odgovora. Neću da raspravljam ni o prirodi, ni o pragu", rekao je on.

"Amerikanci bi sigurno znali"

SAD bi gotovo sigurno unapred otkrile da li Rusija sprema nuklearni udar na Ukrajinu, a Moskva bi možda želela da se to sazna, smatraju stručnjaci za nuklearno oružje. Kako objašnjavaju, ukoliko bi se takva pretnja materijalizovala, verovatno bi bila u obliku manjeg taktičkog nuklearnog oružja.

A dok vojni analitičari zasad umanjuju pretnje Moskve, a američki zvaničnici kažu da nisu videli nikakve aktivnosti koje bi ukazivale na takve planove, zapadna odbrana i obaveštajne službe pažljivo prate da li se zaista pojavljuju ovakve pretnje.

Kako je za AFP rekao Pavel Podvig, viši istraživač na Institutu UN  za istraživanje razoružanja, pripreme za napad bi bile očigledne. Izveštaj instituta iz 2017. godine navodi da širom Rusije postoji 47 nuklearnih skladišta koji su pod stalnim nadzorom. Kako je on nedavno rekao, nestrateško ili taktičko nuklearno oružje je uskladišeno i nije instalirano na vozila.

"Nema Iskandera koji lutaju okolo sa nuklearnim bojevim glavama. Ovo oružje je u skladištu", rekao je on pre nekoliko dana.

A bivši američki zvaničnik odeljenja za odbranu i energetiku koji je radio na pitanjima nuklearnog oružja Mark Kansijen rekao je da je uveren da će SAD videti bilo kakve ruske pripreme za upotrebu nuklearnog orižja.

"Oružje treba da izađe iz skladišta, jedinice moraju da budu upozorene, a Rusi bi takođe mogli da upozore svoje strateške nukleane snage", rekao je on i dodao da bi dokazi verivatno bili i u vidu priprema ruskih kopnenih snaga, dajući im zaštitnu opremu i instukcije.

"Sve ovo bi bilo vidljivo", naglasio je on, prenosi Tajms of Izrael.

Komentari (0)

Evropa