Evropa

Ukrajina traži prečicu do članstva u NATO, ali joj na tom putu stoji velika prepreka

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2022

-

11:43

Ukrajina traži prečicu do članstva u NATO, ali joj na tom putu stoji velika prepreka
Ukrajina traži prečicu do članstva u NATO, ali joj na tom putu stoji velika prepreka - Copyright Tanjug AP/Leo Correa

veličina teksta

Aa Aa

Predsednik Ukrajine Volodmir Zelenski u petak je iznenadio svetsku javnost kada je potpisao dokument kojim se zahteva ubrzani prijem Ukrjaine u NATO. "Vetar u leđa" stigao mu je od devet članica Alijanse iz centralne i istočne Evrope koje su pozvale saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Kijevu, ali s druge strane stručnjaci ukazuju da od prijema Ukrajine u NATO za sada nema ništa, jer savez ne želi da uleće u direktan sukob sa Rusijom.

Zelenski je poručio da je Ukrajina de facto već krenula u NATO i da je dokazala kompatibilnost sa standardima Severnoatlantske alijanse. "Ukrajina danas aplicira da to uradi i de jure. Na brz način", rekao je Zelenski u video poruci nakon sastanka Saveta za nacionalnu bezbednost i odbranu Ukrajine.

Istog dana, ruski predsednik Vladimir Putin je u Kremlju potpisao dokumente kojima se četiri ukrajinske teritorije anektiraju i "pripajaju" Ruskoj federaciji, pa se smatra da je ovakav potez Zelenskog direktan odgovor na aneksiju.

Još jedan visoki ukrajinski zvaničnik, šef delegacije ukrajinskog parlamenta Vrhovne rade pri Parlamentarnoj skupštini NATO Jegor Černjev, smatra da će "Ukrajina postati članica NATO ubrzo nakon pobede nad Ruskom Federacijom".

"Nadam se da će NATO vrlo brzo uspeti da nas primi, jer se de fakto sada vrlo brzo usklađujemo sa standardima NATO u vojsci. Nadam se da će se po završetku rata de fakto pretvoriti u de jure i da ćemo postati članica NATO bez ikakvog akcionog plana za članstvo u NATO, i to vrlo brzo", rekao je Černjev, prenosi Interfaks Ukrajina.

Iz Rusije su, međutim, poručili da zahtev Ukrajine za ubrzani prijem u NATO "zvuči kao poziv Alijansi da uđe u direktan oružani konflikt sa Rusijom", kako se izrazio predsednik međunarodnog komiteta ruske Dume Leonid Slucki. On je dodao da je to "poziv na sukob između vodećih nuklearnih sila" i da je "jedini put za Kijev da preda oružje i vrati se za pregovarački sto".

Saliven: Nije vreme za proces priključenja

Bez obzira na želje ukrajinskih zvaničnika, čini se da Kijev neće ubrzo ući u NATO, bar ako je sudeći po izjavi savetnika američkog predsednika za nacionalnu bezbednost, Džejka Salivena. 

"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku 'na terenu', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme", rekao je Saliven novinarima na pitanje o ukrajinskom članstvu u NATO.

Generalni sekretar Alijanse Jens Stoltenberg nije konkretno odgovorio na pitanja novinara o Ukrajini, ali je ipak u komentarima nagovestio da bi njegovo mišljenje moglo da bude isto kao i Salivenovo. Novinar i diplomata Dragan Bisenić istakao je za Euornews Srbija da je aplikacija Ukrajine odbijena samo nekoliko sati kasnije, kada je Stoltenberg održao konferenciju za novinare.

"Govorio je da je NATO odbrambeni savez, da sve zemlje članice odlučuju o članstvu u NATO, i da NATO nije napadnut u ovom trenutku", rekao je Bisenić.

Tanjug/AP/Olivier Matthys

Jens Stoltenberg

On smatra da to znači kako NATO ne želi sada da uleće u sukob, i da se prepušta Ukrajini kako će dalje da postupa, a da je Ukrajina tako "samo teritorija na kojoj će se voditi operacije". Bisenić napominje da je bilo i spekulacija da će Bajden navodno objaviti neko prihvatanje Ukrajine u NATO članstvo, ali da ni do toga nije došlo.

Da je Ukrajina danas udaljenija od NATO članstva nego što je bila 23. februara, rekla je za sajt "Athlantic Council" Lija Šojneman iz Skaukroft centra za strategiju i bezbednost. Prema njenim rečima, "potencijalno NATO članstvo je, naravno, jedan od mnogih razloga zbog kojih je Putin i pokrenuo invaziju na Ukrajinu".

"Ukrajinska vlada očigledno pojačava pritisak na Moskvu kao odgovor na pojačani pritisak Rusije kroz 'referendume' i Putinov govor. Međutim, ne postavlja se pitanje sposobnosti Ukrajine da ispuni NATO standarde. Problem je u tome što je Ukrajina u ratu sa Rusijom, a iste NATO članice koje već ne rade sve što je u njihovoj moći da osiguraju ukrajinski pobedu, neće prihvatiti ni formalni savez sa tom zemljom koji bi ih pravno obavezao da joj pomognu", navodi Šojneman.

Uspesi Ukrajine uz podršku Alijanse

Bez obzira na to što stručnjaci ne daju velike šanse Ukrajini za ekspersno NATO članstvo, postoje zemlje unutar ovog bloka koje su spremne da podrže Kijev. Tako su predsednici devet zemalja članica NATO iz centralne i istočne Evrope potpisali zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Izjavu su potpisali predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Estonije Alar Karis, predsednik Letonije Egils Levits, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

Predsednici centralne i istočne Evrope su naveli da "ne priznaju i da nikada neće priznati pokušaje Rusije da pripoji bilo koju ukrajinsku teritoriju, kaže se u zajedničkoj izjavi, saopštenju je iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića". Takođe, oni su istakli da čvrsto stoje iza odluke NATO samita održanog u Bukureštu 2008. o budućem članstvu Ukrajine.

AP Photo/Efrem Lukatsky

 

Ukrajinska vojska je u prethodnih nekoliko dana zabeležila nove uspehe na bojnom polju - oslobodili su ruske okupacije grad Liman na istoku, čime je osvojena strateški važna teritorija, a istovremeno to ima i veliki simbolički značaj jer Liman spada u jednu od oblasti koje je Rusija anektirala. Stoltenberg je čestitao ukrajinskoj vojsci na ovom uspehu, istakavši da je za to delom zaslužno i moderno naoružanje koje Kijev dobija od NATO saveznica.

Upravo uspesi Ukrajine na terenu su recept kojim može pojačati svoje šanse za NATO članstvo, smatra Kristofer Skaluba, takođe iz Skaukroft centra. On je naglasio da su "mnoge NATO članice već uradile više nego što su nameravale kada je u pitanju materijalna pomoć Ukrajini", a smatra da je glavni razlog za to upravo uspeh ukrajinske vojske na bojnom polju.

"Neophodno je da se nastave uspesi i da se nastavi pritisak (na NATO). Ova dva faktora su neraskidivo povezana, jer je Zelenski sjajno iskoristio ukrajinske pobede na terenu kao platformu za veće zahteve od zapadnih partnera", rekao je Skaluba. 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa