Evropa

RAT U UKRAJINI Proboj ukrajinskih trupa ka Hersonu, Moskva objavila šta smatra svojom teritorijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

04/10/2022

-

08:29

RAT U UKRAJINI Proboj ukrajinskih trupa ka Hersonu, Moskva objavila šta smatra svojom teritorijom
RAT U UKRAJINI Proboj ukrajinskih trupa ka Hersonu, Moskva objavila šta smatra svojom teritorijom - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Francisco Seco, David Goldman, Inna Varenytsia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 223. dan od početka rata u Ukrajini. Tokom prethodnog dana stigli su izveštaji o ruskom raketiranju grada Zaporožje i dva sela u tojj oblasti. Međutim, predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da ukrajinska vojska doživljava uspeh u Limanu, kao i u Hersonu. Sa druge stane, ruska Državna duma usvojila je jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije. Takođe, u direktor Tesle Ilon Mask predložio je eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke, koji je izazvao burnu raspravu na Tviteru.

Ključni događaji

  • Ruska Duma usvojila ustavne amandmane o prijemu ukrajinskih teritorija
  • Zelenski odobio odluku SNB o nemogućnosti pregovora sa Putinom
  • Raketirano Zaporožje, jedna osoba povređena
  • SAD šalju novu vojnu pomoć Ukrajini
  • EU saglasna da obučava oko 15.000 ukrajinskih vojnika

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.11 Zelenski: Brzo napredovanje ukrajinskih trupa

Ukrajinske trupe uspele su brzo i snažno da napreduju na jugu i istoku zemlje i oslobodile desetke naselja samo ove nedelje , rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u večernjem obraćanju. 

"Ukrajinska vojska se nalaze u regijama Herson, Harkov, Lugansk i Donjeck", dodao je ukrajinski predsednik.  AFP je javio da je ranije naveo da je Zelenski zahvalio američkom predsedniku Bajdenu na novim HIMARS-ima koje će SAD dostaviti Ukrajini. 

 

 

22.30 Ukrajinska vojska: Oslobodili smo osam sela u Hersonskoj oblasti

Ukrajinska vojska objavila je u Hersonskoj oblasti oslobodila osam sela: Ljubimivka, Kreščenivka, Zolota Balka, Bilijaivka, Ukrajinka, Velika Oleksandrivka, Mala Oleksandrivka i Davidov Brid. 

21.46 Rusija, posle nepriznatih referenduma, odredila gde su joj granice

Savet Ruske Federacije jednoglasno je odobril četiri federalna ustavna zakona o prijemu takozvanih Narodnih republika Donjeck i Lugansk, kao i regija Zaporožje i Herson u Rusiju. Kako je navedeno "granice republika i regija odrediće se njihovim granicama koje su postojale na dan njihova formiranja i prijema u sastav Ruske Federacije".

Prema zakonima, stanovnici četiri regije od dana kada su primljene u Rusiju - 30. septembra - priznati su kao ruski državljani, i dat im je rok od mesec dana da podnesu zahtev za odricanje od ruskog državljanstva. 

Prema dokumentima, samozvane DNR i LNR će i unutar Rusije zadržati svoje prijašnje nazive, a ruski će biti službenih jezik, a "Zaporožje i Herson ulaze u sastav regije kao zasebni entiteti i ostaju regije". 

Wikimedia.org/Basque mapping

 

21.25 IAEA: Murašov neće više rukovoditi elektranom u Zaporožju

Direktor ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje Igor Murašov koji je nedavno uhapšen u, kako je ocenjeno u Ukrajini, aktu terorizma Rusije, a potom pušten, neće se vratiti na svoj posao u nuklearki, saopšteno je danas iz Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"IAEA razume da je gospodin Murašov sada sa svojom porodicom na teritoriji koju kontroliše Ukrajina i da neće nastaviti sa svojim dužnostima u NE", navodi se u saopštenju IAEA.

IAEA još navodi da za sada nije poznato ko će zameniti Murašova na položaju rukovodioca NE Žaporožje.

 

 

20.35 SAD odobrile novu tranšu vojne pomoći za Ukrajinu od 625 miliona dolara

Američki predsednik Džo Bajden obavestio je danas u telefonskom razgovoru predsednika Ukrajine Volodimira Zelenskog da je odobrena nova tranša vojne pomoći Kijevu u iznosu od 625 miliona dolara, saopšteno je iz Bele kuće.

Bajden je naveo da novi paket pomoći uključuje oružje i vojnu opremu, između ostalog višecevne raketne sisteme HIMARS, oklopna vozila, artiljerijske sisteme i municiju, preneo je Tass.

20.26 Nastavak sednice GS UN o Ukrajini 10. oktobra

Specijalna sednica Generalne skupštine UN o Ukrajini biće nastavljena 10. oktobra nakon što je Rusija stavila veto u Savetu bezbednosti na američku rezoluciju koja osuđuje referendume o pripajanju Rusiji u četiri regiona Ukrajine, rekla je danas portparol predsednika Generalne skupštine Paulina Kubiak.

SAD i Albanija su 30. septembra inicirale glasanje o nacrtu Rezolucije Saveta bezbednosti UN kojom se osuđuju referendumi u Donjeckoj i Luganskoj Narodnoj Republici i Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, podseća TAS S.

18.35 Modi sa Zelenskim o mirovnim naporima u Ukrajini

Indijski premijer Narendra Modi rekao je danas ukrajinskom predsedniku Volodimiru Zelenskom da je njegova zemlja spremna da doprinese mirovnim naporima u tekućem sukobu sa Rusijom koji besni već sedam meseci.

"Izrazio je svoje čvrsto uverenje da može postojati nemilitarno rešenje sukoba i preneo je spremnost Indije da doprinese bilo kakvim mirovnim naporima", navodi se u saopštenju kabineta indijskog premijera nakon telefonskog razgovora Modija i Zelenskog, prenosi Rojters.

17.52 Ministarstvo odbrane Ukrajine: Ukrajinska zastava na TV tornju u Hersonskoj oblasti

Ministarstvo odbrane Ukrajine objavilo je snimak iz sela Davidov Brod u Hersonskoj oblasti. Na snimku vojnici Oružanih snaga Ukrajine podižu ukrajinsku zastavu na TV toranj. Davidov Brod se smatrao jednom od važnih linija odbrane ruske vojske.

Sličan video u kome ukrajinski vojnici skidaju zastavu samozvane DNR i postavljaju ukrajinsku zastavu kruži društvenim mrežama, a navodno je snimljen u mestu Velika Aleksandrovska u Hersonskoj oblasti. Ove tvrdnje nije moguće proveriti is drugih izvora.

17.05 Severni tok: Ispitaćemo stanje gasovoda kad se okonča istraga

Operater gasovoda Severni tok 2 saopštio je danas da će ispitati stanje cevovoda koji propuštaj gas kada Danska i Švedska završe policijske istraga na „licu mesta” i kada se ukine policijska ograda oko tog područja. U saopštenju se navodi da policija Kopenhagena sprovodi istragu o curenju gasa u danskoj ekskluzivnoj ekonomskoj zoni (EEZ), te da je švedska obalska straža ogradila područje u svojoj eksluzivnoj ekonomskoj zoni u kojoj je došlo do curenja, prenosi Rojters.

„Severni tok 2 sarađuje sa svim relevantnim vlastima“, dodaje se u saopštenju.

16.27 Od kada je Putin objavio mobilizaciju, više od 200.000 ruskih građana prešlo u Kazahstan

Više od 200.000 ruskih građana je stiglo u kazahstan, od kako je ruski predsednik Vladimir Putin objavio delimičnu mobilizaciju, saopštio je ministar unutrašnjih poslova Kazahstana Marat Ahmetžanov. Od 200.000 ulazaka, 147.000 građana je već napustilo tu zemlju, rekao je on za državnu novinsku agenciju Kazinform, prenosi CNN. 

15.09 Lukašenko: Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici

Ukrajina nastavlja sa provokacijama na beloruskoj granici, izjavio je u Minsku na sastanku o vojnoj bezbednosti zemlje beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko.

Kako je rekao Lukašenko, Ukrajina je rasporedila 15.000 vojnika na belorusku granicu, postavlja inžinjersku opremu na kontrolne punktove i vatrene položaje i postavila je barijere na putevima, prenela je agencija Belta.

"Ukratko, nisu se samo zabarikadirali. Oni su podigli zid. Ukrajina vrši optičko, elektronsko i radio-tehničko izviđanje naše teritorije, trupa i objekata, svojim dronom često narušava belorusku državnu granicu. Kažu da su navodno veoma zabrinuti zbog ulaska Belorusije u rat, a istovremeno nastavljaju sa provokacijama na granici", rekao je Lukašenko.

14.45 Ukrajinske snage nastavljaju kontraofanzivu posle zauzimanja Limana

Tokom nastavka kontraofanzive na istoku zemlje, ukrajinske snage su saopštile da su našle nove dokaze o ruskim gubbicima, prenosi Euronews. Navodi se da tela ruskih vojnika leže na ulicama oslobođenog grada Limana.

Ruska vojska se povukla iz tog strateški važnog mesta tokom vikenda, da bi izbegla da bude opkoljena. Gubitak Limana je poslednji poraz za Moskvu koji omogućava Ukrajini da napreduje dalje ka teritorijama koje je Rusija zauzela u Donbasu.

profimedia

 

13.00 Kremlj: Kraj specijalne operacije nemoguć bez pregovora

Kremlj je danas saopštio da specijalna vojna operacija u Ukrajini neće biti završena ukoliko Kijev odbija pregovore, jer su za postizanje sporazuma potrebne dve strane. Rusija čeka da aktuelni ukrajinski predsednik promeni odluku ili novog predsednika koji će promeniti mišljenje u interesu stanovnika Ukrajine, izjavio je portparol Kremlja Dmitrij Peskov.

12.32 Šojgu: Do sada mobilisano više od 200.000 ljudi

U Oružane snage Ruske Federacije do sada je došlo više od 200.000 ljudi pozvanih u okviru delimične mobilizacije, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. Naveo je da se obuka mobilisanih izvodi na 80 poligona i u šest centara za obuku, prenosi RIA Novosti.

U Rusiji je 21. septembra proglašena delimična mobilizacija i najavljeno da će biti mobilisano 300.000 rezervista, što je nešto više od jedan odsto ukupnog mobilizacionog resursa zemlje, navodi agencija.

Euronews

12.27 Japan proteruje ruskog konzula kao recipročnu meru

Japan je danas naredio ruskom konzulu u Saporu da napusti Japan u roku od šest dana, do 10. oktobra, saopštio je japanski ministar spoljnih poslova Jošimaša Hajaši. Hajaši je rekao novinarima da je ministarstvo proglasilo konzula u ruskom generalnom konzulatu u Saporu personom non grata, nakon što je ruska Federalna služba bezbednosti zadržala japanskog konzula u Vladivostoku na nekoliko sati zbog navodne špijunaže i naredila mu da napusti zemlju, prenosi Kjodo. Japanski konzul Tacunori Motoki vratio se kući prošle nedelje nakon što ga je ruska vlada proglasila personom non grata.

12.00 Rusija izmenila Ustav, četiri ukrajinske oblasti pripojene

Savet Federacije, gornji dom ruskog parlamenta jednoglasno je danas usvojio četiri savezna ustavna zakona o prihvatanju samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR), kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u Ukrajini, u sastav Rusije.

Prema zakonima, stanovnici novih konstitutivnih entiteta su priznati kao ruski državljani od 30. septembra, na dan kada su se regioni pridružili Rusiji, ali imaju mesec dana da odbiju rusko državljanstvo, prenosi TASS. Opširnije o tome kako će izgledati uređenje u oblastima pročitajte u odvojenoj vesti.

Associated Press • Euronews Serbia

11.40 Švedska zatvara područje u blizini mesta curenja gasovoda

Švedski tužilac zadužen za istragu o curenju iz gasovoda u Baltičkom moru, Mats Ljungkvist, rekao je danas da je naredio da se to područje zatvori dok je u toku preliminarna istragu o „sumnjivoj sabotaži“, prenosi AP. "Razumem veliki interes javnosti, ali smo na početku preliminarne istrage i zato ne mogu da ulazim u detalje o tome koje istražne mere preduzimamo“, izjavio je Ljungkvist.

Švedska obalska straža je saopštila da je brodovima, roniocima, ribarskim plovilima i podvodnim vozilima zabranjeno da se približe na 9,3 kilometra od mesta na kome su detektovana dva oštećenja gasovoda u blizini Švedske. Tokom vikenda, vlasti u Danskoj su saopštile da je stopirano curenje na gasovodima Severni tok 1 i 2, međutim, švedska obalska straža je juče saopštila da je jedan od njenih aviona prijavio da se curenje u Severnom toku 2 povećalo.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

11.14 Zaharova: Provokacija Poljske prema ruskom ambasadoru

Očigledna provokacija Poljske prema ruskom ambasadoru u Varšavi Sergeju Andrejevu predstavlja kršenje opštih pravila diplomatske komunikacije, izjavila je danas portparol ruskog ministarstva inostranih poslova Marija Zaharova. Ona je navela da je ambasador Andrejev juče pozvan u poljsko ministarstvo inostranih poslova, gde mu je jedan visokorangirani diplomata ponudio, u zamenu za određenu vrstu pomoći poljskih zvaničnika, da javno govori protiv specijalne vojne operacije u Ukrajini i da se potpuno distancira od političkog kursa svoje zemlje.

Tanjug/AP/Russian Foreign Ministry Press Service

 

Zaharova je naglasila da to pokazuje da poljsko ministarstvo inostranih poslova ne poštuje norme profesionalne etike. Ruski ambasador je odgovorio da ne želi da gubi vreme i izrazio je svoj stav o razvoju situacije u Ukrajini, istakla je Zaharova, preneo je TAŠ.

10.46 Počela obuka mobilisanih, vežbe u korišćenju balističkih raketa

Mobilisani tokom najavljene delimične mobilizacije na poligonu u Novosibirskoj oblasti počeli su intenzivnu obuku, saopštila je pres-služba Centralnog vojnog okruga, javila je danas agencija RIA Novosti.
"Mobilisani građani koji su stigli u centar za formiranje i koordinaciju jedinica počeli su da uvežbavaju različite taktike. Pod vođstvom iskusnih instruktora, mobilisani građani izvode bojevo gađanje iz automata i mitraljeza kalašnjikova, kao i bacača granata“, navodi se u saopštenju.

10.33 Zelenski odobrio odluku SNB o nemogućnosti pregovora sa Putinom

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski odobrio je odluku Saveta za nacionalnu bezbednost o nemogućnosti pregovora sa Vladimirom Putinom. Ukrajina je dan ranije odlučila da pregovori sa predsedninkom Rusije Vladimirom Putinom ne mogu da se održe. Relevantnu odluku NCDC već je odobrio predsednik Volodimir Zelenski.

09.50 Gradonačelnik: Rusi raketirali Kramatorsk, dve osobe povređene

U noćašnjem raketiranju Kramatorska koje su izvele ruske snage, povređene su dve osobe, objavio je gradonačelnik Oleksandar Gončarenko. Naveo je da su u napadu na taj grad u Donjeckoj oblasti oštećene kuće i škola, prenosi Interfaks Ukrajina.

09.45 Savet federacije ratifikovao sporazume o aneksiji ukrajinskih teritorija

Savet federacije, gornji dom ruskog parlamenta, ratifikovao je danas sporazume o prijemu četiri ukrajinske teritorije u sastav Rusije. Savet federacije je ratifikovao dokumente prema kojima se samoproglašene Donjecka i Luganska Narodna Republika, kao i Hersonska i Zaporoška oblast, primaju u sastav Ruske Federacije. Donji dom ruskog parlamenta, Držvana duma, te dokumente je ratifikovala juče.

09.38 Komandanti Azova prvi put od početka rata videli porodice

Komandanti Azova u ponedeljak su prvi put od početka rata u Ukrajini videli svoje porodice. U okviru razmene zarobljenika sa Rusima, Ukrajina je 21. septembra obezbedila oslobađanje 215 ukrajinskih branilaca, među kojima su i Denis Prokopenko, Svjatoslav Palamar, Serhij Volinskij, Oleh Homenko i Denis Šleha.

Oni su se Turskoj videli sa suprugama i decom, a emotivnom susretu prisustvovala je i prva dama Ukrajine Olena Zelenska koja im je uručila ordenje za zasluge u ratu.

"U Turskoj sam se susrela s junacima Azova i zahvalila im na njihovoj borbi i otpornosti. Rukovodilac Kancelarije predsednika Ukrajine Andrij Jermak im je pomogao da organizuju sastanak sa porodicama. Ovo je važan dan, ali još je dug put pred nama. Ukrajina će se boriti za slobodu i povratak našeg naroda kući", napisala je Zelenska na društvenim mrežama uz fotografije susreta.

08.30 Severna Koreja podržala rusku aneksiju ukrajinskih oblasti

Severna Koreja podržava rusku aneksiju četiri ukrajinske oblasti, izjavila je danas severnokorejska ministarka inostranih poslova Ko Son-hui, optužujući Sjedinjene Države za primenu dvostrukih standarda i mešanja u unutrašnja pitanja država širom sveta.  Ko je za državni medij KCNA navela da su referendumi održani legitimno, u skladu sa poveljom Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters. SAD nastoje da održe unipolarni svet mešajući se u unutrašnja pitanja nezavisnih država, zanemarujući pri tome Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija, istakla je Ko. Ona je podsetila da su SAD predvodile agresiju protiv suverenih država kao što su Jugoslavija, Avganistan i Irak.

07.45 Ruski predstavnik u Briselu izneo stav o referendumima

Vršilac dužnosti stalnog predstavnika Rusije pri Evropskoj uniji Kiril Logvinov rekao je u razgovoru sa predstavnicima Evropskog saveta za spoljne poslove u Briselu da to što EU osuđuje i ne priznaje referendume u četiri ukrajinska regiona i njihovo pripajanje Rusiji "neće uticati na svesni izbor stanovnika ovih regiona u korist Rusije".

Kako je saopšteno iz ruskog diplomatskog predstavništva, u razgovoru je bilo reči i o sankcijama EU protiv Rusije, uključujući predstojeći osmi paket, prenose RIA Novosti.

"Ruska strana je još jednom istakla nelegitimnu i neopravdanu prirodu takvih jednostranih mera koje samo podrivaju globalnu energetsku i prehrambenu bezbednost, i pogoršavaju socio-ekonomsku situaciju samih Evropljana'', navodi se u saopštenju

Euronews

07.20 Rojters: Nova vojna pomoć SAD za UKR, vredna 625 miliona dolara

Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu vrednom 625 miliona dolara. Najava o slanju paketa trebalo bi da bude objavljena već koliko sutra, navela je agencija.

Ovo je prvi paket američke vlade za fiskalnu 2023. godinu koji omogućava predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da povuče do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra.

Tanjug/AP/Vadim Ghirda

 

06.46 Ruski ambasador u Hrvatskoj pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pozvalo je danas ruskog ambasadora Andreja Nesterenka zbog referenduma u četiri ukrajinske oblasti o priključenju Rusiji.

''Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Andrija Metelko-Zgombić pozvao je danas ruskog ambasadora Andrija Nesterenka da izrazi oštru osudu protivzakonite aneksije okupiranih teritorija Ukrajine i referenduma", objavljeno je na Tvitar nalogu hrvatskog Ministarstva.

06.33  Mask predlaže sporazum Ukrajine i Rusije u četiri tačke: "Ovo će vrlo verovatno biti ishod na kraju"

Direktor Tesle Ilon Mask predložio je eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Kako je Mask objavio na Tviteru, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali ovoga puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija. Opširnije u odvojenom tekstu.

06.20 Duma usvojila ustavne amandmane o prijemu ukrajinskih teritorija

Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi TASS.

06.11 EU saglasna da obučava oko 15.000 ukrajinskih vojnika

Zemlje članice Evropske unije saglasile su se da u najkraćem mogućem roku organizuju obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika, objavio je danas nemački magazin Špigl.

U izveštaju se navodi da je u prvoj verziji zakona predviđeno da Poljska dobije sredstva EU za uspostavljanje štaba za obuku, dok bi na nekim drugim lokacijama bili otvoreni centri za obuku, ali o konačnim detaljima će se pregovarati sledeće nedelje u Briselu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa