Evropa

RAT U UKRAJINI Novi prodor ukrajinske vojske kod Hersona, Duma promenila Ustav, zvanično pripojene teritorije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/10/2022

-

07:45

RAT U UKRAJINI Novi prodor ukrajinske vojske kod Hersona, Duma promenila Ustav, zvanično pripojene teritorije
RAT U UKRAJINI Novi prodor ukrajinske vojske kod Hersona, Duma promenila Ustav, zvanično pripojene teritorije - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 222. dan od početka rata u Ukrajini. Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je juče telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da će raditi sa partnerima iz EU na novim sankcijama Rusiji. Zbog ruske aneksije četiri ukrajinska regiona, ruski ambasadori u većini zemalja EU pozvani na razgovor u tamošnjim Ministarstvima spoljnih poslova. Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju četiri sporazuma o pristupanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, koji podrazumevaju da će te teritorije ući u sastav Rusije. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je zemljama članicama NATO iz centralne i istočne Evrope koji su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine.

Ključni događaji:

  • Makron Zelenskom: Nove sankcije Rusiji zbog "nelegitimne aneksije" četiri ukrajinska regiona
  • Ambasadori Rusije u zemljama EU pozvani na razgovor
  • Džejk Saliven: Čvrsta podrška Vašingtona teritorijalnom integritetu Ukrajine
  • Putin poslao državnoj Dumi četiri sporazuma o pripajanju novih teritorija  na ratifikaciju
  •  Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci
  • Stoltenberg: Zauzimanje Limana pokazuje da ukrajinske snage napreduju

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Rojters: Nova vojna pomoć SAD za Ukrajinu, vredna 625 miliona dolara

Sledeći paket vojne pomoći SAD za Ukrajinu trebalo bi da se sastoji od četiri lansera artiljerijskog raketnog sistema visoke pokretljivosti (HIMARS), municije, mina i vozila otpornih na mine, izjavila su danas za Rojters dva izvora obaveštena o ovom paketu vrednom 625 miliona dolara.

Najava o slanju paketa trebalo bi da bude objavljena već koliko sutra, navela je agencija.

Ovo je prvi paket američke vlade za fiskalnu 2023. godinu koji omogućava predsedniku SAD Džozefu Bajdenu da povuče do 3,7 milijardi dolara viškova oružja za transfer Ukrajini do sredine decembra.

22.49 Ruski ambasador pozvan u hrvatski MSP zbog referenduma

Ministarstvo spoljnih poslova Hrvatske pozvalo je danas ruskog ambasadora Andreja Nesterenka zbog referenduma u četiri ukrajinske oblasti o priključenju Rusiji.

''Državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova Andrija Metelko-Zgombić pozvao je danas ruskog ambasadora Andrija Nesterenka da izrazi oštru osudu protivzakonite aneksije okupiranih teritorija Ukrajine i referenduma“, objavljeno je na Tvitar nalogu hrvatskog Ministarstva.

 

 

21.00 Italija zamrzla nekretnine dvojici ruskih oligarha

Italija je danas zamrzla nekretnine u vlasništvu dvojice ruskih oligarha u luksuznom primorskom letovalištu Portofino, u Sirmioneu na jezeru Garda i u Rimu, javlja Rojters pozivajući se na dva izvora. Policija je zaplenila Vilu "Altačijaru", zdanje sa parkom na rtu Portofino na Ligurijskom moru, kao i imanje i automobil u Rimu od Eduarda Hudainatova, bivšeg izvršnog direktora ruskog energetskog giganta Rosnjeft.

Hudainatov je stavljen na listu sankcionisanih lica EU nakon napada Rusije na Ukrajinu, rekao je jedan od izvora, dodajući da njegova imovina vredi oko 57 miliona evra.

20.10 Rusija uvodi mere operateru skladišta gasa u Nemačkoj

Rusija uvodi posebne ekonomske mere protiv operatera podzemnog skladišta gasa Katarina (UGS) u Nemačkoj, prema ukazu koji je odobrio premijer Mihail Mišustin.

Sankcije su nametnute zajedničkom preduzeću koje su 2109. godine na paritetnoj osnovi oformili Gasprom eksport i VNG AG, prenosi TASS. Navodi se da je trenutni raspoloživi aktivni kapacitet skladišta gasa oko 520 miliona kubnih metara.

19.00 Podoljak: Imamo predlog za bolji dogovor Rusije i Ukrajine

Savetnik predsednika Ukrajine Mihail Podoljak reagovao je na objavu maska i predložio, kako kaže bolji plan. "Ukrajina oslobađa sve teritorije, uključujući i anektirani Krim, Rusija prolazi kroz demilitarizaciju i obaveznu denuklearizaciju tako da više ne može da ugrozi druge", napisao je Podoljak. On je dodao da predlaže i da ratni zločinci budu procesuirani pred međunarodnim sudom.

18.30 Mask predlaže sporazum Ukrajine i Rusije u četiri tačke: "Ovo će vrlo verovatno biti ishod na kraju"

Direktor Tesle Ilon Mask predložio je eventualni sporazum o miru između Ukrajine i Rusije koji sadrži četiri tačke. Kako je Mask objavio na Tviteru, on predlaže da se ponove izbori u pripojenim regionima sa istoka Ukrajine u kojima je Moskva sprovela referendume, ali ovoga puta da oni budu održani pod nadzorom Ujedinjenih nacija.

17.15 EU saglasna da obučava oko 15.000 ukrajinskih vojnika

Zemlje članice Evropske unije saglasile su se da u najkraćem mogućem roku organizuju obuku za oko 15.000 ukrajinskih vojnika, objavio je danas nemački magazin Špigl.

U izveštaju se navodi da je u prvoj verziji zakona predviđeno da Poljska dobije sredstva EU za uspostavljanje štaba za obuku, dok bi na nekim drugim lokacijama bili otvoreni centri za obuku, ali o konačnim detaljima će se pregovarati sledeće nedelje u Briselu, prenosi Rojters.

Nemačka planira da ponudi centar za simulaciju borbenih dejstava za obuku ukrajinskih inženjeraca, medicinskog osoblja i drugih specijalizovanih rodova vojske, prenosi Špigl.

Tanjug/AP Photo/Leo Correa

 

16.41 Duma usvojila ustavne amandmane o prijemu ukrajinskih teritorija

Ruska Državna duma usvojila je danas jednoglasno amandmane na Ustav o prijemu samoproglašenih Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR, LNR) kao i Hersonske i Zaporoške oblasti u sastav Rusije.

Prema usvojenim amandmanima, stanovnici novih entiteta će biti priznati kao ruski državljani od 30. septembra, dana kada su se ove teritorije pridružile Rusiji, a rusko državljanstvo mogu dobiti u roku od mesec dana, prenosi TASS.

Na osnovu usvojenih izmena osobe koje borave na ovim teritorijama, kao i oni koji su ranije boravili na njima, ali su otišli u Rusiju, stiču rusko državljanstvo. Da bi se ostvarilo ovo pravo, biće potrebno podneti molbu Ministarstvu unutrašnjih poslova Rusije i položiti zakletvu.
 

15.11 Lavrov: Pripajanje teritorija nastavak reunifikacije iz 2014

"Prisajedinjenje Donjecke i Luganjske Narodne Republike, kao i regiona Zaporožje i Herson u Rusku Federaciju logičan je nastavak ponovnog ujedinjenja ruskih zemalja koje je počelo 2014. godine povratkom u okrilje Rusije Republike Krim i grada Sevastopolja", izjavio je danas ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov na plenarnoj sednici Državne Dume.

12.55 Saldo: Ukrajinske snage napredovale u Hersonskoj oblasti

Ukrajinske snage napredovale su malo na jugu herskonske oblasti u blizini Dudčanija i preuzele kontrolu nad pojedinim naseljima, izjavio je danas načelnik tog regiona koga je imenovao Kremlj, Vladimir Saldo. On je naveo da se može reći da je napeta situacija na jugu te oblasti, preneo je Rojters. Dudčani, na zapadnoj obali Dnjepra, nalazi se oko 40 kilometara nizvodno od mesta gde su se juče sukobile ruske i ukrajinske snage.

12.30 Norveška vojska čuva postrojenja zbog sumnje na sabotažu Severnog toka

Norveška vojska saopštila je danas da je poslala vojnike da pomognu u čuvanju velikih kopnenih postrojenja za preradu nafte i gasa, što predstavlja deo šireg napora da se pojača bezbednost zbog sumnje da je sabotaža izazvala curenje gasovoda Severni tok prošle nedelje, prenosi Rojters.

11.45 Britansko ministarstvo objavilo mapu dešavanja na terenu

Britansko ministarstvo odbrane objavilo je mapu sa procenama trenutnih dešavanja na terenu. U objavi na Tviteru navodi se da se "nastavlja ilegalna i ničim izazvana invazija na Ukrajinue".

10.27 Pogrešno mobilisano 300 ljudi iz Jakutije, vraćeni kući

Ruski državni medij Tas javio je da se oko 300 stanovnika Jakutije, greškom pozvanih tokom delimične mobilizacije, vratilo u republiku. Jakutija je region na krajnjem severoistoku Ruske Federacije, a ovo nije prvi put da se otkriva kako je došlo do grešaka prilikom delimične mobilizacije Rusa.

9.52 Zelenski: Uspesi vojske i u Hersonskoj oblasti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski rekao je da Ukrajina ne doživljava vojni uspeh samo u Limanu, već i u Hersonu. On je u obraćanju naveo da su ukrajinske snage oslobodile mala naselja Arhanhelske i Miroljubivka u oblasti Herson.

8.30 Gladkov: Stradala žena u granatiranju Belgorodske oblasti

Jedna žena je poginula u ukrajinskom granatiranju pograničnog sela Golovčino u ruskoj Belgorodskoj oblasti, izjavio je danas regionalni guverner te oblasti Vjačeslav Gladkov.

7.47 Smenjen vojni komesar ruske oblasti Habarovsk

Vojni komesar ruske oblasti Habarovsk smenjen je sa funkcije, nakon što je polovina novomobilisanih poslata kući, jer nisu ispunjavali potrebne uslove, izjavio je guverner ove oblasti Mihail Degtjarjev.

"Regionalni vojni oficir Jurij Sergejevič Lajko smenjen je danas sa funkcije. To ni na koji način neće uticati na izvršenje ciljeva koje je pred nas postavio predsednik Vladimir Putin. Radimo zajedno sa Ministarstvom odbrane, našom industrijom, organizacijama i svim relevantnim agencijama", rekao je Degtjarjev u video snimku objavljenom na Telegramu, a prenela agencija TASS. Prema rečima guvernera, nekoliko hiljada stanovnika Habarovske oblasti je pozvano u okviru delimične vojne mobilizacije, ali je polovina vraćena kućama, jer nisu ispunjavali potrebne uslove.

7.44 Raketirano Zaporožje, jedna osoba povređena

Ruske snage jutros su izvele raketni napad na grad Zaporožje i dva sela u Zaporoškoj oblasti, a u tim napadima jedna osoba je povređena, saopštila je regionalna vojna uprava. Navodi se da je ispaljeno desetak projektila S-300 i da su pogođeni infrastrukturni objekti u gradu Zaporožje, prenosi Interfaks Ukrajina. U saopštenju se dodaje da je uništen i rehabilitacioni centar za decu sa posebnim potrebama.

06.55 Saliven sa ukrajinskim zvaničnikom o podršci SAD Ukrajini

Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven sastao se juče u Istanbulu sa šefom kabineta ukrajinskog predsednika Andrijem Jermakom i obećao čvrstu podršku Vašingtona suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine, saopštila je Bela kuća. 
Prethodno je Bela kuća saopštila da je Saliven razgovarao danas u Istanbulu i sa savetnikom turskog predsednika Ibrahimom Kalinom, između ostalog, i o "osudi pokušaja Rusije da izvrši nelegalnu aneksiju ukrajinske teritorije".

06.54 Porinuta korveta izgrađena u Turskoj za mornaricu Ukrajine

U Istanbulu je juče na svečanoj ceremoniji porinuta korveta klase Ada izgrađena u Turskoj za potrebe ratne mornarice Ukrajine.Svečanosti su prisustvovali supruga ukrajinskog predsednika Olena Zelenska i komandant Ratne mornarice Oružanih snaga Ukrajine Aleksij Nejižpapa.
Zelenska je istakla da je Ukrajina zemlja "u kojoj svaka odrasla osoba i svako dete znaju tursku reč Bajraktar i sa zahvalnošću je izgovara tokom meseci ruske agresije".

profimedia

 

06.53 Makron: Radićemo na novim sankcijama Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je juče telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da će raditi sa partnerima iz EU na novim sankcijama Rusiji, javlja BFM pozivajući se na Jelisejsku palatu. Kako navodi francuska televizija, Makron je tokom razgovora snažno osudio "nelegitimne aneksije" četiri ukrajinska regiona.On je obećao da će Pariz pomoći Ukrajini da u potpunosti obnovi suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TASS.

06.50 Putin prosledio Dumi na ratifikaciju sporazume o pripajanju četiri oblasti sa istoka Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju četiri sporazuma o pristupanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, koji podrazumevaju da će te teritorije ući u sastav Rusije u granicama definisanim na dan njihovog osnivanja i pripajanja Ruskoj Federaciji.

06.48 Ambasadori Rusije pozvani u ministarstva zemalja EU

Ambasador Rusije u Austriji Dmitrij Ljubinki pozvan je u Ministarstvo spolnih poslova Austrije zbog ruske aneksije četiri ukrajinska regiona. Reč je o koordinisanoj akciji više država članica EU, saopštilo je Ministarstvo spoljnih poslova Austrije.Ambasadoru Ljubinskom biće, kako je najavljeno, danas uručen protest zbog odluke Rusije da anektira četiri ukrajinska regiona.
Ambasador Rusije u Nemačkoj Sergej Nečajev takođe je pozvan u Ministarstvo spoljnih poslova u Berlinu.Isto tako i u Rimu je pozvan ambasador Rusije u Italiji Sergej Rasov.
Prethodno je Belgija pozvala ambasadora Rusije u toj zemlji.

06.47 Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je zemljama članicama NATO iz centralne i istočne Evrope koji su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Izjavu su potpisali predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Estonije Alar Karis, predsednik Letonije Egils Levits, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

06.40 Stoltenberg: Zauzimanje Limana pokazuje da ukrajinske snage napreduju

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju i da su u stanju da se suprotstave ruskim snagama, izjavio je juče generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Videli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, veštine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju", rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

06.30 Nemačka, Danska i Norveška kupuju 16 slovačkih haubica za Ukrajinu

Nemačka, Danska i Norveška će kupiti 16 slovačkih haubica Zuzana-2 za Ukrajinu, saopštilo je juče nemačko Ministarstvo odbrane, a isporuka će početi naredne godine. Haubice, koje mogu da ispaljuju šest projektila u minuti na udaljenosti od 40 kilometara, biće napravljene u Slovačkoj, navelo je nemačko Ministarstvo, preneo je Rojters.

06.20 Danska: Postignut stabilan pritisak u Severnom toku 1

Danska agencija za energetiku saopštila je juče da je kompanija Nord strim AG obavestila da je postignut stabilan pritisak u oštećenom gasovodu Severni tok 1 i da to ukazuje da je curenje prirodnog gasa zaustavljeno. Prošle nedelje otkrivena su ukupno četiri curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u blizini Danske i Švedske, preneo je Rojters.

06:15 Šojgu: Ruske snage uništile sedam skladišta oružja u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio jejuče da su ruske snage uništile sedam artiljerijskih i raketnih skladišta u regionu Harkova, Zaporožja, Mikolajeva i Donjecka u Ukrajini. Šojgu je rekao da su ruske snage takođe uništile i radar za navođenje raketnog sistema za vazdušnu odbranu u blizine Nove Kaluhe u regionu Hersona na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

06.10 Papa pozvao Putina da "prekine spiralu nasilja i smrti"

Papa Franja uputio je juče otvoren apel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da zaustavi "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini, upozorivši na mogućnost nuklearne eskalaciju sa nekontrolisanim globalnim posledicama. U nedeljnom obraćanju posvećenom Ukrajini, papa Franja je apelovao i na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bude otvoren za svaki "ozbiljan mirovni predlog", prenosi Rojters.

06.05 Ustavni sud Rusije odobrio paket dokumenata

Ustavni sud Rusije je odobrio paket dokumenata o pristupanju naroda samoproglašenih entiteta u Ukrajini, Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i okupiranih Hersonske i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji koju je podneo ruski predsednik. 

06.00 Zelenski: Nema više ruskih snaga u Limanu

U ukrajinskom selu Liman nema više snaga ruske vojske, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u kratkom video obraćanju na svom Telegram kanalu.

Komentari (1)

Драган

03.10.2022 21:13

Код Дудчана је био Украјински пробој, два батаљона су извршила "пробој", који ј трајао све док нису били примећени, кад су примећени оба батаљона су одмах била уништена Руском авијацијом (зато се Кијев не хвали с "пробојом" - послали два батаљона у смрт). Циљ је био Каховске хидроелектрана, али до ње нико није стигао, само су изгубили гомилу технике и људства након такозваног "пробоја" код Дудчана.

Evropa