Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci, Putin prosledio Dumi sporazume o pripajanju oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/10/2022

-

08:36

RAT U UKRAJINI Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci, Putin prosledio Dumi sporazume o pripajanju oblasti
RAT U UKRAJINI Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci, Putin prosledio Dumi sporazume o pripajanju oblasti - Copyright Tanjug/AP/Evgeniy Maloletka, Emilio Morenatti, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje već 221 dan. Curenje gasa u Baltičkom moru na Severnom toku 2 je prestalo, ali ne i međusobne optužbe za sabotažu na cevima. Ukrajinska vojska ušla u grad Liman iz koga su se ruski vojnici povukli. Čečenski lider Ramzan Kadirov zbog te odluke oštro je kritikovao komandanta ruskih trupa general-pukovnika Aleksandra Lapina, koga je nazvao "mediokritetom", tražio njegovu smenu i  ponovo zahtevao da  Moskva razmotri upotrebu nuklearnog naoružanja . 

  Ključni događaji:

  • Zelenski: Nastavljene borbe u Limanu
  • Devet zemalja članica NATO iz istočne i centralne Evrope potpisalo zajedničku izjavu podrške članstvu Ukrajine u toj alijansi, među njima i Crna Gora
  • Lisek: Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi
  • Kadirov: Mosva da razmotri upotrebu slabog nuklearnog naoružanja
  • Sinegubov: Ruske trupe krajem septembra ubile 24 osobe, uključujući 13 dece i trudnicu
  • IAEA: Direktor elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju
  • RIA: Ruske snage se povukle iz Limana na rezervne položaje

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

19.10 Makron: Radićemo na novim sankcijama Rusiji

Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je danas telefonom sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i poručio mu da će raditi sa partnerima iz EU na novim sankcijama Rusiji, javlja BFM pozivajući se na Jelisejsku palatu. Kako navodi francuska televizija, Makron je tokom razgovora snažno osudio "nelegitimne aneksije" četiri ukrajinska regiona.

On je obećao da će Pariz pomoći Ukrajini da u potpunosti obnovi suverenitet i teritorijalni integritet, prenosi TASS.

18.10 Putin prosledio Dumi na ratifikaciju sporazume o pripajanju četiri oblasti sa istoka Ukrajine

Ruski predsednik Vladimir Putin podneo je Državnoj dumi na ratifikaciju četiri sporazuma o pristupanju samoproglašene Donjecke i Luganske Narodne Republike, kao i Zaporoške i Hersonske oblasti, koji podrazumevaju da će te teritorije ući u sastav Rusije u granicama definisanim na dan njihovog osnivanja i pripajanja Ruskoj Federaciji. "Granice teritorije Donjecke Narodne Republike (DNR) definisane su granicama DNR koje su postojale na dan njenog osnivanja i dan pristupanja Ruskoj Federaciji kao novog regiona", navodi se u jednom od objavljenih dokumenata u bazi podataka Dume, a prenosi TASS.

Printscreen YouTube/Sky News Australia

 

17.30 Zelenski: Hvala zemljama NATO na podršci

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio je zemljama članicama NATO iz centralne i istočne Evrope koji su potpisali zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini.

Izjavu su potpisali predsednik Češke Miloš Zeman, predsednik Estonije Alar Karis, predsednik Letonije Egils Levits, predsednik Litvanije Gitanas Nauseda, predsednik Severne Makedonije Stevo Pendarovski, predsednik Crne Gore Milo Ðukanović, predsednik Poljske Andžej Duda, predsednik Rumunije Klaus Johanis i predsednica Slovačke Zuzana Čaputova.

16.50 Stoltenberg: Zauzimanje Limana pokazuje da ukrajinske snage napreduju

Ukrajinsko zauzimanje grada na teritoriji čiju je aneksiju proglasio predsednik Rusije Vladimir Putin pokazuje da Ukrajinci napreduju i da su u stanju da se suprotstave ruskim snagama, izjavio je danas generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg.

"Videli smo da su uspeli da zauzmu novi grad Liman i to pokazuje da Ukrajinci napreduju, da su u stanju da potisnu ruske snage zbog njihove hrabrosti, veštine, ali i zbog naprednog naoružanja koje im SAD i drugi saveznici pružaju", rekao je Stoltenberg u intervjuu za NBC.

14.55 Nemačka, Danska i Norveška kupuju 16 slovačkih haubica za Ukrajinu

Nemačka, Danska i Norveška će kupiti 16 slovačkih haubica Zuzana-2 za Ukrajinu, saopštilo je danas nemačko Ministarstvo odbrane, a isporuka će početi naredne godine. Haubice, koje mogu da ispaljuju šest projektila u minuti na udaljenosti od 40 kilometara, biće napravljene u Slovačkoj, navelo je nemačko Ministarstvo, preneo je Rojters.

14.30 Danska: Postignut stabilan pritisak u Severnom toku 1

Danska agencija za energetiku saopštila je danas da je kompanija Nord strim AG obavestila da je postignut stabilan pritisak u oštećenom gasovodu Severni tok 1 i da to ukazuje da je curenje prirodnog gasa zaustavljeno. Prošle nedelje otkrivena su ukupno četiri curenja na gasovodima Severni tok 1 i 2 u Baltičkom moru u blizini Danske i Švedske, preneo je Rojters.

13.58 Šojgu: Ruske snage uništile sedam skladišta oružja u Ukrajini

Ruski ministar odbrane Sergej Šojgu izjavio je danas da su ruske snage uništile sedam artiljerijskih i raketnih skladišta u regionu Harkova, Zaporožja, Mikolajeva i Donjecka u Ukrajini. Šojgu je rekao da su ruske snage takođe uništile i radar za navođenje raketnog sistema za vazdušnu odbranu u blizine Nove Kaluhe u regionu Hersona na jugu Ukrajine, preneo je Rojters.

13.40 Predsednici devet NATO zemalja iz centralne i istočne Evrope poslali poruku podrške Ukrajini

Predsednici devet zemalja članica NATO iz centralne i istočne Evrope potpisali su zajedničku izjavu u kojoj su istakli podršku teritorijalnom suverenitetu Ukrajine i pozvali saveznike da značajno povećaju vojnu pomoć Ukrajini. Oni su naveli da ne priznaju i da nikada neće priznati pokušaje Rusije da pripoji bilo koju ukrajinsku teritoriju, kaže se u zajedničkoj izjavi, saopšteno je iz kabineta predsednika Crne Gore Mila Ðukanovića.

13.12 Papa pozvao Putina da "prekine spiralu nasilja i smrti"

Papa Franja uputio je danas otvoren apel ruskom predsedniku Vladimiru Putinu da zaustavi "spiralu nasilja i smrti" u Ukrajini, upozorivši na mogućnost nuklearne eskalaciju sa nekontrolisanim globalnim posledicama. U nedeljnom obraćanju posvećenom Ukrajini, papa Franja je apelovao i na ukrajinskog predsednika Vladimira Zelenskog da bude otvoren za svaki "ozbiljan mirovni predlog", prenosi Rojters.

Tanjug AP/Andrew Medichini

 

12.55 Ustavni sud Rusije odobrio paket dokumenata

Ustavni sud Rusije je odobrio paket dokumenata o pristupanju naroda samoproglašenih entiteta u Ukrajini, Donjecke i Luganske Narodne Republike (DNR i LNR), kao i okupiranih Hersonske i Zaporoške oblasti Ruskoj Federaciji koju je podneo ruski predsednik. Navodi se iz tog suda i da će DNR i LNR zadržati statuse republika u Ruskoj Federaciji, kao i da će  Zaporoška i Hersonska oblast zadržati imena. Četiri odgovarajuće uredbe objavljene su danas na sajtu Ustavnog suda Rusije, javlja Tas.

12.30 Zelenski: Nema više ruskih snaga u Limanu

U ukrajinskom selu Liman nema više snaga ruske vojske, rekao je ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski u kratkom video obraćanju na svom Telegram kanalu.

11.53 U raketiranju Nikolajeva dve osobe poginule, sedam povređeno

U raketnom napadu na Nikolajev koje su izvele ruske snage, dve osobe su poginule, a sedam je povređeno, izjavio je danas načelnik oblasne vojne administracije Vitalij Kim. Naveo je da je Nikolajev napadnut iz sistema S-300 i da su pogođena mesta u blizini dve četvorospratnice, prenosi Interfaks Ukrajina. Zrade su oštećene, a u jednoj od njih izbio je požar.

11.35 Rusija: Počela borbena obuka mobilisanih građana

Ministarstvo odbrane Rusije saopštilo je danas da građani Rusije koji su mobilisani u okviru delimične mobilizacije prolaze borbenu obuku u centrima za obuku Ministarstva odbrane i na pozadinskim poligonima. Obuka se održava u jednom od centara za obuku Južnog vojnog okruga, navodi list Izvestija.

Mobilisani građani prolaze obuku u taktici savremene borbe, pružanju prve pomoći i korišćenju komunikacija na bojnom polju. Posebna pažnja posvećena je vojnoj topografiji, inženjerskoj obuci, osnovama radijacione, hemijske i biološke zaštite.

10.55 Grosi: Hapšenje direktora elektrane je pretnja po bezbednost

Šef međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, pozvao je danas na oslobađanje generalnog direktora ukrajinske nuklearne elektrane Zaporožje, koju su zauzele ruske snage, rekavši da njegov pritvor predstavlja pretnju po bezbednost. Ruska patrola uhapsila je Ihora Murašova u petak, saopštila je juče državna kompanija zadužena za elektranu, a Međunarodna agencija za atomsku energiju saopštila je da je Rusija potvrdila taj potez.

10.40 Ukrajina: Stradalo više od 60.000 ruskih vojnika

Ukrajinske oružane snage su ažurirale svoju procenu ruskih žrtava u dosadašnjem ratu. Od jutros tvrde da je poginulo oko 60.110 ruskih vojnika i uništeno 2.377 tenkova. Rekli su da je Moskva izgubila 500 vojnika u poslednja 24 sata, a da je najveće gubitke pretrpela u Kramatorsku i Bahmutu.

9.30 Sankcije Australije za zvaničnike DNR, LNR i dve oblasti

Australijske vlasti nameravaju da stave pod sankcije 28 zvaničnika Donjecke i Luganjske Narodne Republike i Zaporoške i Hersonske oblasti, uključujući ministre i visoke funkcionere, saopštilo je danas Ministarstvo spoljnih poslova Australije.

Konkretno, sankcije će biti primenjene na one osobe koje su učestvovale u organizovanju i održavanju referenduma o pristupanju ovih teritorija Rusiji, precizira se u saopštenju ministarstva, ali se ne navodi spisak imena koja su se našla na spisku sankcionisanih, prenosi TASS.

8.28 Gajdaj: Vraćanje Limana značajan faktor za Ukrajinu

Guverner ukrajinske oblasti Lugansk Serhij Gajdaj, izjavio je danas da je ponovno zauzimanje Limana u susednoj Donjeckoj oblasti jedan od ključnih faktora za vraćanje izgubljene teritorije. "Oslobadanje ovog grada u Donjeckoj oblasti je jedan od ključnih faktora za dalje oslobađanje Luganjske oblasti", napisao je Gajdaj na kanalu Telegram, prenosi Rojters.

8.00 Zajednička istraga Nemačke, Danske i Švedske

Nemačka, Danska i Švedska žele da formiraju zajednički istražni tim, koji će ispitati okolnosti incidenta na gasovodima Severni tok 1 i 2, izjavila je nemačka ministarka unutrašnjih poslova Nansi Fezer u intervjuu objavljenom danas u listu Bild am Zontag.

Euronews, Tanjug AP/Swedish Coast Guard via AP

 

7.56 Ukrajinci tvrde da se preuzeli kontrolu nad Limanom

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko objavio je sinoć video snimak, u kojem ukrajinske snage tvrde da su preuzele kontrolu nad gradom Limanom u Donjeckoj oblasti. Jedan od ukrajinskih vojnika rekao je na snimku da su oružane snage Ukrajine "oslobodile i preuzele kontrolu" nad Limanom, prenosi Rojters.

7.43 Lambreht razgovarala sa Reznjikovim u Odesi u bunkeru

Nemačka će isporučiti Ukrajini prvi od četiri najsavremenija IRIS-T sistema za vazdušnu odbranu narednih dana radi zaštite od napada dronova, izjavila je nemačka ministarka odbrane Kristine Lambreht tokom nenajavljene posete Odesi.

7.12 Gasprom: Moguć prekid isporuke gasa Moldaviji zbog duga

Gasprom je potvrdio isporuku gasa tokom oktobra Moldaviji od 5,7 miliona kubnih metara dnevno, ali i naglasio da može da raskine ugovor u bilo kom trenutku jer nije postignut sporazum o izmirenju duga te zemlje. Gasprom je potvrdio isporuke gasa Moldaviji za oktobar u obimu od 5,7 miliona kubnih metara dnevno, navedeno je u saopštenju, u kojem se dodaje da je obim određen jednostranim odbijanjem ukrajinske strane da primi ruski gas na mernoj stanici Sohranovka, preneo je TASS.

06.58  Zelenski: Nastavljene borbe u Limanu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je juče da se nastavljaju borbe u ključnom gradu Limanu. Rusija je ranije saopštila da su njene trupe napustile Liman i povukle se na rezervne položaje, preneo je Rojters.

"Ukrajinska zastava se već nalazi u Limanu u Donjeckoj oblasti", rekao je Zelenski, ali se 
borbe tamo i dalje vode", kazao je on u video obraćanju.

06.59 Severni tok tema EU u Pragu

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel najavio je juče da će se o sabotaži na gasovodu Severni tok, kao bezbednosnoj pretnji za evrozonu, razgovarati na samitu lidera u Pragu. On je na Tviteru, posle sastanka sa danskom premijerkom Mete Frederiksen, ocenio da "sabotaža gasovoda Severni tok predstavlja pretnju za Evropsku uniju".

06.56 Lisek: Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi

Iz gasovoda Severni tok 2 gas više ne curi, nakon što je zbog curenja tokom nedelje izbačeno na tone metana u Baltičko more, rekao je portparol operatera Urlih Lisek. 

"Ili je gasovod potpuno prazan ili su pritisak gasa u gasovodu i vode spolja dostigli ravnotežu", istakao je Lisek.

06.50 Sinegubov: U napadu na konvoj krajem septembra ubijene 24 osobe, među njima 13 dece i trudnica

Regionalni čelnik Harkova Oleg Sinegubov tvrdi da su ruske trupe ubile 24 osobe, uključujući 13 dece i jednu trudnicu. Sinegubov,  citirajući lokalnu policiju, navodi da se napad dogodio u nedelju 25. septembra oko 9 sati po lokalnom vremenu.

06.30 IAEA: Direktor elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju

Ruske vlasti su obavestile Međunarodnu agenciju za atomsku energiju (IAEA) da je direktor nuklearne elektrane Zaporožje zadržan na ispitivanju, saopštila je ta agencija, prenosi Rojters.

"IAEA je tražila objašnjenje od ruskih vlasti i obaveštena je da je generalni direktor nuklearne elektrane Zaporožje bio privremeno zadržan kako bi odgovorio na pitanja", rekao je portparol IAEA. 

06.20 Tras i Frederiksen: Incidenti sa Severnim tokom "čin sabotaže"

Britanska premijerka Liz Tras i njena danska koleginica Mete Frederiksen saglasile su se juče da se incidenti na gasovodu Severni tok "predstavljali čin sabotaže".

"Frederiksen je obavestila britansku premijerku o šteti koja je naneta gasovodima Severni tok prošle nedelje. Složile su se da su incidenti očigledno predstavljali čin sabotaže", saopštila je kancelarija britanske premijerke, prenosi Rojters. Liderke su saglasne da je opšta bezbednost i bezbednost Baltičkog mora u interesu svih.

Komentari (0)

Evropa