Fokus

"Agresorski rat" i "neoimperijalistička vizija": Zapad osuđuje Putinove poteze, NATO poručuje: Najozbiljnija eskalacija

Komentari

Autor: Euronews Srbija

30/09/2022

-

19:04

"Agresorski rat" i "neoimperijalistička vizija": Zapad osuđuje Putinove poteze, NATO poručuje: Najozbiljnija eskalacija
"Agresorski rat" i "neoimperijalistička vizija": Zapad osuđuje Putinove poteze, NATO poručuje: Najozbiljnija eskalacija - Copyright Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

Podrivanje međunarodnog poretka, agresorski rat, neoimperijalistička vizija - samo su neke poruke u nizu osuda na račun poteza predsednika Rusije Vladimira koji je danas potpisao ukaze o pripajanju četiri ukrajinske oblasti koje je Rusija prethodno okupirala.

Ilegalnu aneksiju osudili su brojni svetski lideri i zvaničnici, uključujući EU i SAD, ali i generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga. SAD i Velika Britanije uvele su nove sankcije Moskvi, a isto se najavljuje i iz Brisela. Zapadni zvaničnici poručuju da ruske akcije nemaju legitimitet i da će podržavati međunarodno priznate granice Ukrjaine. 

Osude iz Evrope

Evropski savet je naveo u saopštenju da "namerno podrivanje međunarodnog poretka dovodi u opasnost globalnu bezbednost", preneo je Rojters. 

"Ne priznajemo i nikada nećemo priznati nezakonite referendume koje je Rusija osmislila kao izgovor za ovo dalje kršenje nezavisnosti, suvereniteta i teritorijalnog integriteta Ukrajine, niti njihove falsifikovane i nezakonite rezultate", navodi se u saopštenju 27 članica EU. 

Takođe, kako se navodi, države članice EU će pojačati svoje restriktivne mere u borbi protiv "nelegalnih akcija Rusije", koje će dodatno pojačati pritisak na Rusiju da okonča "svoj agresorski rat". 

Dvojica lidera najjačih zemalja EU, nemački kancelar Olaf Šolc sastaće se sa francuskim predsednikom Emanuelom Makronom u Berlinu 3. oktobra, saopštila je Jelisejska palata. Teme razgovora biće upravo situacija u vezi rata u Ukrajini, ali i energetska kriza, preneo je Rojters.

AP/Ronald Wittek

 

Ministarstvo spoljnih poslova Poljske, pozvalo je na povećanje vojne podrške Kijevu i nove sankcije, javlja Rojters. 

"Ministarstvo spoljnih poslova najoštrije osuđuje nezakonite akte "priznavanja nezavisnosti" i "inkorporacije" u sastav Ruske Federacije delova ukrajinskih regiona Hersona, Donjecka, Luganska i Zaporožja", navodi se u saopštenju. 

Ruski potez da aneksira četiri ukrajinska regiona nema "nikavu pravnu i političku vrednost", izjavila je Ðorđa Meloni, za koju se očekuje da će sledećeg meseca biti imenovana za premijera Italije. 

Meloni je u saopštenju rekala da ruski predsednik Vladimir Putin "još jednom demonstrira svoju neoimperijalističku viziju u sovjetskom stilu koja ugrožava bezbednost celog evropskog kontinenta" i pozvala na jedinstvo Zapada, prenosi Rojters. 

Holandski premijer Mark Rute rekao je da njegova zemlja neće prihvatiti rusku aneksiju ukrajinskih regiona, koju je danas najavio predsednik Vladimir Putin.

"Holandija nikada neće priznati ovu aneksiju, kao što ne priznajemo ni aneksiju Krima", rekao je Rute.

Grčka takođe osuđuje pripajanje Rusiji okupiranih ukrajinskih regiona.

"Odluka je nezakonita, jer očigledno krši međunarodno pravo i nevažeća je", navodi se u saopštenju grčkog ministarstva inostranih poslova.

Britanija je pozvala ruskog ambasadora u znak protesta protiv pripajanja više od 15 odsto Ukrajine Moskvi, saopštila je britanska kancelarija spoljnih poslova.

Stoltenberg: Nepokolebljiva podrška Ukrajini

Oglsio se i generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg koji je izjavio da nedavne akcije Rusije predstavljaju najozbiljniju eskalaciju sukoba od kada je Moskva napala Ukrajinu u februaru ove godine. 

"(Ruski predsednik Vladimir) Putin je mobilisao dodatno stotine hiljada vojnika, angažovao se u neodgovornom zveckanju nuklearnim oružjem i sada je ilegalno anektirao još ukrajinske teritorije. Sve to zajedno predstavlja najozbiljniju eskalaciju od početka rata", naveo je Stoltenberg na konferenciji za novinare. 

On je dodao da je NATO ponovo potvrdio "nepokolebljivu podršku" nezavisnosti, suverenitetu i teritorijalnom integritetu Ukrajine i poručio da ruski predsednik Vladimir Putin neće odvratiti NATO u podršci Ukrajini da se odbrani od Rusije, prenosi Rojters. 

SAD uvele nove sankcije

Sjedinjene Američke Države su uvele nove sankcije Rusiji, odnosno pojedincima i kompanijama, nakon što je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumente o aneksiji okupiranih regiona u Ukrajini i Rusiji. 

Predsednik SAD Džozef Bajden rekao je da Putinove akcije nemaju legitimitet i da će "SAD uvek priznavati Ukrajinske međunarodno priznate granice".

Više od 1.000 kompanija i firmi koje su povezane sa ruskom invazijom na Ukrjainu su uključene u novi paket sankcija, uključujući guvernera Centralne banke i porodice članova Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije.

Tanjug/Denis Balibouse/Pool via AP

 

I Ministri spoljnih poslova zemalja Grupe sedam (G7) osudili su danas rusku aneksiju četiri ukrajinska regiona i obećali da će preduzeti dalje mere protiv Moskve.

Oni su ocenili da je time Rusija dotakla "novu nisku tačku" u ratu protiv Ukrajine, preneo je Rojters.

"Nikada nećemo priznati ove navodne aneksije, niti lažne ''referendume'' sprovedene pod pretnjom oružjem", navedeno je u saopštenju diplomata Kanade, Francuske, Nemačke, Italije, Japana, Velike Britanije, SAD i EU.

"Nametnućemo dalje ekonomske snakcije Rusiji, kao i pojedincima i entitetima unutar i izvan Rusije, koji pružaju političku ili ekonomsku podršku ovim kršenjima međunarodnog prava", navodi se u saopštenju.

Takođe, japanski premijer Fumio Kišida, u telefonskom razgovoru sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim, ocenio je novu rusku aneksiju delova Ukrajine kao nezakonitu i kao kršenje suvereniteta zemlje, prenosi AP. 

"Rekao sam mu da nikada ne treba prihvatiti referendum koji je raspisala Rusija i njeno pripajanje delova Ukrajine i da to najoštrije osuđujem", izjavio je Kišida. 

Kišida je izjavio da je uverio Zelenskog u njihovom 30-minutnom razgovoru da je Japan posvećen saradnji sa širom međunarodnom zajednicom u daljoj podršci Ukrajini i da planira da uvede još sankcija Rusiji.

Komentari (0)

Svet