Fokus

Saliven: Prijem Ukrajine u NATO "razmatrati neki drugi put"

Komentari

Autor: Tanjug

01/10/2022

-

09:01

Saliven: Prijem Ukrajine u NATO "razmatrati neki drugi put"
Tanjug/AP/Andrew Harnik - Copyright Tanjug/AP/Andrew Harnik

veličina teksta

Aa Aa

Zahtev Ukrajine za prijem u NATO trebalo bi proceduralno razmotriti u neko drugo vreme, izjavio je savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džejk Saliven.

"Po našem mišljenju, sada je najbolji način da se Ukrajina podrži kroz praktičnu podršku 'na terenu', a proces u Briselu bi trebalo da se preduzme u drugo vreme“, rekao je Saliven novinarima u Beloj kući, preneo je Tas.

Ukrajina je u petak zvanično podnela zahtev za ulazak u NATO kao vojni partner, što se poklopilo sa ceremonijom u Moskvi na kojoj je ruski predsednik Vladimir Putin potpisao dokumenta o "prisajedinjenju" (praktično, aneksiji) Donjecke i Luganske Narodne Republike, Hersonske i Zaporoške oblasti Rusiji.

"Amerika je u potpunosti spremna sa našim saveznicima iz NATO-a da brani svaki pedalj teritorije NATO-a. Svaki pedalj", rekao je američki predsednik Bajden u izjavi u petak u Vašingtonu, uz napomenu da bi ovu poruku Moskva trebala doslovno da shvati.

Ako bi zahtev Kijeva za članstvo bio prihvaćen, snage koje su u NATO savezu bi formalno bile uvučene u rat u Ukrajini, i bile direktno suprotstavljene ruskoj vojsci, što bi potencijalno dovelo do eskalacije sukoba, napominje Euronews.

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg rekao je u petak da, iako podržava pravo Ukrajine da pristupi Severnoatlanskom savezu, svih 30 članica treba da postigne konsenzus o tome. Ranije je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio da je Ukrajina, kao odgovor na rusku aneksiju dela njene teritorije podnela formalni zahtev za ubrzani prijem u NATO.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet