Fokus

Njujork tajms: Službe SAD veruju da je Ukrajina odobrila ubistvo Dugine

Komentari

Autor: Tanjug

05/10/2022

-

23:49

Njujork tajms: Službe SAD veruju da je Ukrajina odobrila ubistvo Dugine
Njujork tajms: Službe SAD veruju da je Ukrajina odobrila ubistvo Dugine - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Obaveštajne službe SAD nisu bile upoznate sa planom napada u kojem je likvidirana ruska novinarka Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa i nacionalističkog ideologa Aleksandra Dugina, ali veruju da su pojedinci iz ukrajinske vlade odobrili njenu likvidaciju, piše Njujork tajms (NJT).

U izveštaju NJT se navodi da je zvanični Vašington posle eksplozije u pregrađu Moskve i ubistva 29-godišnje novinarke, ukorio Ukrajince, smatrajući da bi taj događaj mogao dodatno da rasplamsa sukob.

Novo detalji o atentatu u kojem je stradala Dugina objavljeni su na osnovu dokumenta koji je prošle nedelje podeljen zvaničnicima administracije u Vašingtonu, navodi NJT. U tom dokumentu se kaže da Vašington nije bio unapred obavešten o planovima za napad, da nije pružio obaveštajne podatke ni bilo kakvu drugu pomoć, kao i da su ukrajinski zvaničnici oštro ukoreni posle izvršenja ubistva u ruskoj prestonici.

Pozivajući se na izjave neimenovanih zvaničnika iz američke administracije, njujorški dnevnik navodi da nije obelodanjeno ko je organizovao ovu operaciju, niti da li je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski dao zeleno svetlo za likvidaciju Dugine, ali ni ko je od američkih zvaničnika ukorio Ukrajince, niti kakav je bio njihov odgovor.

Ruska federalna služba bvezbednosti (FSB) saopštila je posle atentata u avgustu da je ubistvo počinila državljanka Ukrajine, koja je zatim pobegla u Estoniju.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Vlasti u Kijevu su, odmah posle ubistva Dugine, odbacile odgovornost za umešanost u ovaj napad, a isto je učinio i tadašnji savetnik ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, Mihail Podoljak. Ipak, od početka rata ukrajinske bezbednosne službe su pokazale svoju sposobnost da dopru do unutrašnjosti Rusije s ciljem da sprovedu diverzantske operacije, navodi list.

Ubistvo Darije Dugine, međutim, bila bi jedna od najhrabrijih operacija do sada koja je potvrdila da Ukrajina može da dopre veoma blizu istaknutih Rusa.

Iako Rusija nije uzvratila na poseban način za ovaj atentat, Sjedinjene Američke Države su zabrinute da takvi napadi, koji imaju veliku simboličku vrednost nemaju veliki i direktan uticaj na situaciju na bojnom polju, ali bi mogli da isprovociraju Moskvu da i sama izvrši ovakve udare na visoke pozicionirane ukrajinske zvaničnike, navodi Njujork tajms. List dodaje i da je Vašington frustriran zbog nedovoljnog uvida u ukrajinske vojne i tajne planove, posebno u one koji se sprovode na ruskom tlu.

Darja Dugina nastradala je 21. avgusta u eksploziji automobila u predgrađu Moskve, a SAD odbacuju bilo kakvu umešanost u ovaj napad.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Svet