Evropa

Sahranjena Darja Dugina, Moskva tvrdi da su u njeno ubistvo umešane još neke osobe

Komentari

Autor: Tanjug

23/08/2022

-

18:10

Sahranjena Darja Dugina, Moskva tvrdi da su u njeno ubistvo umešane još neke osobe
Sahranjena Darja Dugina, Moskva tvrdi da su u njeno ubistvo umešane još neke osobe - Copyright Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

Novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je stradala u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil, sahranjena je danas u Moskovskoj oblasti, prenosi agencija RIA Novosti.

Kako navodi ruska agencija, na sahrani su bili prisutni samo članovi porodice i prijatelji. Stotine ljudi okupilo se ranije danas u Moskvi na komemoraciji Duginoj.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Aleksandar Dugin obratio se okupljenima i rekao da je njegova ćerka "umrla za narod, za Rusiju".

"Ogromna cena koju moramo da platimo može se opravdati samo najvišim dostignućem, našom pobedom. Živela je u ime pobede, a umrla je zarad pobede. Naša ruska pobeda, naša istina, naša pravoslavna vera, naša država", rekao je Dugin.

Istražni komitet: Više osoba umešano u ubistvo 

Ruski istražitelji ne isključuju mogućnost da su u ubistvo novinarke Darje Dugine mogle biti umešane i druge osobe osim Ukrajinke Natalije Vovk, za kojom Istražni komitet namerava da raspiše poternicu, saopštili su za Sputnjik u pres službi Istražnog komiteta.

"Istraga planira da raspiše poternicu za Natalijom Vovk. U toku je identifikacija drugih lica umešanih u izvršenje ovog krivičnog dela", navodi se u saopštenju Komiteta.

Istražitelji su utvrdili da je u izvršenje ovog zločina umešana Ukrajinka Natalija Vovk, koja je iznajmila stan u zgradi u kojoj je živela Dugina kako bi je pratila.

"Istražitelji vrše pretres u tom stanu kako bi pronašli predmete značajne za istragu. Takođe je identifikovana i garaža koju je Vovkova iznajmila i u njoj se takođe vrši pretres", navodi se u saopštenju.

Kako se dodaje, nakon ispitivanja eksplozivne naprave biće izvedeni zaključci o snazi aktivirane naprave.

U Istražnom komitetu navode se dodaje da su već ispitani rođaci žrtve, osoblje i učesnici festivala, kao i svedoci incidenta, a da policija i dalje proučava video-snimke sa nadzornih kamera.

Darja Dugina (29), poginula je u subotu uveče u Moskovskoj oblasti, kada je aktivirana eksplozivna naprava koja je podmetnuta u njeno vozilo.

Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

 

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je juče da je rasvetlila ubistvo Dugine i optužila ukrajinske specijalne službe da stoje iza njega.

FSB tvrdi da je ubistvo novinarke počinila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je u Rusiju doputovala 23. jula 2022. godine zajedno sa ćerkom.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo ruske novinarke i politikologa, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, povodom toga što je ruska FSB optužila ukrajinske specijalne službe za ubistvo Dugine, izjavio je da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa