Evropa

FSB tvrdi da je identifikovala saučesnika u ubistvu Darje Dugine

Komentari

Autor: Tanjug

29/08/2022

-

11:44

FSB tvrdi da je identifikovala saučesnika u ubistvu Darje Dugine
FSB tvrdi da je identifikovala saučesnika u ubistvu Darje Dugine - Copyright Tanjug AP/Dmitry Serebryakov

veličina teksta

Aa Aa

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) identifikovala je još jednog člana ukrajinske diverzantsko-teroristicke grupe koji je, zajedno sa Natalijom Vovk, pripremao ubistvo ruske novinarke Darije Dugine, saopšteno je iz Centra za odnose s javnošću FSB.

"Utvrđeno je da je ubistvo Darije Dugin pripremao član ukrajinske diverzantsko-terorističke grupe, koja je saradivala sa Vovkovom u Moskvi. To je ukrajinski državljanin Bogdan Petrovič Ciganenko, rođen 1978. godine, koji je u Rusiju stigao 30. jula u tranzitu preko Estonije i napustio rusku teritoriju dan pre nego što je eksplodirao automobil Duginove", navodi se u saopštenju Centra za odnose s javnošću FSB, prenosi TAS S.

U saopštenju se tvrdi da je Ciganenko Vovkoj dao lažnu vozačku dozvolu, tablice za automobil i dokumenta na ime stvarne državljanke Kazahstana Julije Zaiko.

Ciganenko je zajedno sa Vovkovom, napravio improvizovanu eksplozivnu napravu u iznajmljenoj garaži na jugozapadu Moskve.

Podsetimo, novinarka i politikolog Darja Dugina, ćerka uticajnog ruskog filozofa Aleksandra Dugina, koja je stradala u eksploziji bombe podmetnute u njen automobil, sahranjena je prošle nedelje Moskovskoj oblasti.

Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije da je rasvetlila ubistvo Dugine i optužila ukrajinske specijalne službe da stoje iza njega.

FSB tvrdi da je ubistvo novinarke počinila državljanka Ukrajine Natalija Vovk, koja je u Rusiju doputovala 23. jula 2022. godine zajedno sa ćerkom.

Ukrajina je negirala bilo kakvu umešanost u ubistvo ruske novinarke i politikologa, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak, povodom toga što je ruska FSB optužila ukrajinske specijalne službe za ubistvo Dugine, izjavio je da "ruska propaganda živi u izmišljenom svetu".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa