Evropa

RAT U UKRAJINI Kirilenko: Najmanje sedam stradalih u ruskom napadu na pijacu u Donjeckoj oblasti

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2022

-

07:11

RAT U UKRAJINI Kirilenko: Najmanje sedam stradalih u ruskom napadu na pijacu u Donjeckoj oblasti
RAT U UKRAJINI Kirilenko: Najmanje sedam stradalih u ruskom napadu na pijacu u Donjeckoj oblasti - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Francisco Seco, Alexei Alexandrov, Andrew Marienko

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 231. dan rata u Ukrajini. Rusija je i juče nastavila granatiranje ciljeva u Ukrajini u znak odmazde zbog eksplozije na Kerčkom mostu na Krimu. Ukrajinska strana navodi da je pogođeno oko 30 odsto energetske infrastrukture u zemlji, zbog čega se milioni građana suočavaju sa nestankom struje. Oštre osude napada stigle su i iz sveta, a zapadne zemlje nastavljaju sa vojnom pomoći Ukrajini. Iz Rusije upozoravaju da bi snabdevanje Kijeva višecevnim raketnim sistemima dugog (MLRS) bio najbrži način eskalacije sukoba do nivoa svetskog rata. 

Ključni događaji:

  • Poljski operater PERN saopštio da je otkrio curenje na jednom kraku naftovoda sistema Družba koji prenosi naftu iz Rusije u Evropu
  • Milioni Ukrajinaca bez struje, oko 30 odsto energetske infrastrukture granatirano
  • Nemačka isporučila Ukrajini PVO sistem IRIS-T, SAD najavile ubrzanu isporuku sistema NASAMS
  • Moskva objavila rezultate istrage o Krimskom mostu, uhapšeno osam osoba, među kojima je pet državljana Rusije
  • Bin Zajed: UAE spremni da budu posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine
  • Putin i Grosi u Moskvi o NE Zaporožje, objavljeno da je elektrana ostala bez struje
  • Bajden: Putin je počinio ratne zločine, ne vidim racionalan razlog da se sretnem sa njim
  • G7 najavile podršku Ukrajini koliko god bude potrebno

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.24 Generalna skupština UN usvojila Rezoluciju kojom osuđuje referendume u Ukrajini

Generalna skupština Ujedinjenih nacija usvojila je danas Rezoluciju kojm se osuđuje održavanje referenduma o pridruživanju Rusiji u četiri ukrajinske oblasti. Za usvajanje Rezolucije glasale su 143 od 193 zemlje članice Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, a samo četiri zemlje pridružile su se Rusiji u glasanju protiv - Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija. Uzdržano je bilo 35 zemalja, među kojima i Kina, dok ostale nisu glasale, prenosi Rojters. Opširnije u posebnom tekstu.

Tanjug/AP/John Minchillo

 

21.22 Zelenski je potpisao ukaz o blokiranju imovine Janukoviča i Deripaske

Vladimir Zelenski potpisao je ukaz o blokiranju imovine bivšeg ukrajinskog predsednika Viktora Janukoviča i ruskog biznismena Olega Deripaske.U dokumentu objavljenom na sajtu Zelenskog se precizira da je reč o privremenoj blokadi imovine na 10 godina.

Navodi da su tom merom obuhvaćeni i član Odbora Ruskog saveza industrijalaca i preduzetnika Pavel Lebedev i vlasnik grupe kompanija Gas Ukrajina Sergej Kurčenko, prenose RIA Novosti.

20.25 Van Šak: Sumnje da je u Ukrajini počinjen genocid

Zločini ruskih snaga nad civilima u Ukrajini su identični takvim delima počinjenim u Čečeniji, Siriji i Gruziji i to nisu akti pojedinaca, već su vezani za najviši nivo komande, izjavila je večeras Bet Van Šak iz Kancelarije za globalno krivično pravosuđe američkog Stejt Departmenta. U Rusiju je deportovano 265.000 dece iz Ukrajine i to je sistem kakav je isplaniran pre 24. februara, kada je Moskva počela invaziju na Ukrajinu, navela je Bet Van Šak. Ona je ocenila da postoje razlozi za sumnju da je u Ukrajini počinjen genocid.

Associated Press

19.25 Rusija: Očekujemo da ce Erdogan izneti predloge za pregovore

Rusija očekuje da će turski predsednik Redžep Tajip Erdogan na sastanku sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom u Astani zvanično izneti svoje predloge za potencijalne pregovore između Moskve i Zapada, rekao je danas novinarima pomoćnik ruskog predsednika Jurij Ušakov.

"Razgovara se o nekoliko inicijativa, uglavnom u medijima. Prvo, Turci nude svoje posredovanje. Mogli bi pretpostaviti da će, u slučaju da bude nekih pregovora ili kontakata, oni biti održani na njihovoj teritoriji, bilo u Istanbulu ili u Ankari. Možemo očekivati da će do tada Erdogan na neki način i zvanično izneti ona razmišljanja koja se sada umnožavaju u medijima, jer se iznose različiti formati, uključujući Rusiju, SAD i vodeće države Zapadne Evrope", rekao je Ušakov, prenela je agencija TAS S.

17.35 Moskva: Ne zna se da li će Putin prisustvovati samitu G20

Pomoćnik predsednika Rusije Jurij Ušakov izjavio je danas da se još uvek ne zna da li će predsednik Vladimir Putin prisustvovati novembarskom samitu G20 na Baliju. "Za novembar je planiran veliki broj međunarodnih foruma. Ima još dosta vremena do samita G20, kao i do drugih foruma - sačekaćemo i videti“, rekao je Ušakov. Ušakov dodaje da Rusija ne odbija da uzme učesće u mirovnim pregovorima, ali da razume ukoliko neko od spoljnopolitičkih partnera to ne želi i dodaje da se Moskva neće nametati, prenosi Tas s.

17.30 Visoki zvaničnik NATO-a: Ruski nuklearni napad promenio bi tok sukoba

Ruski nuklearni napad bi promenio tok sukoba i skoro sigurno bi pokrenuo "fizički odgovor" ukrajinskih saveznika i potencijalno NATO-a, izjavio je danas visoki zvaničnik Alijanse. Visoki zvaničnik NATO je upozorio da bi bilo kakva upotreba nuklearnog oružja od strane Moskve imala "posledice bez presedana" po Rusiju, preneo je Rojters. "To bi gotovo sigurno izazvalo fizički odgovor mnogih saveznika, a potencijalno i samog NATO-a", rekao je on.

Dodao je da Moskva koristi svoje nuklearne pretnje, uglavnom da odvrati NATO i druge zemlje od direktnog ulaska u njen rat protiv Ukrajine.

Euronews

15.47 Poljski operater: Ostećenje na naftovodu Družba nije akt sabotaže

Oštećenje na naftovodu Družba nije izazvano aktom sabotaže, prema preliminarnim informacijama poljskih zvaničnika, saopštilo je danas nemačko ministarstvo ekonomije. Prema prvim informacijama poljskih zvaničnika, reč je o nenamernom oštećenju, a ne o aktu sabotaže, a i dalje se ispituju specifične okolnosti pod kojima se to dogodilo, preneo je Rojters. Poljski operater na naftovodu Družba, PERN, saopštio je ranije danas da je opao pritisak na jednom od naftovoda.

15.16  Obnovljeno spoljašnje napajanje strujom NE u Zaporožju

Direktor Međunarodne agencije UN za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, izjavio je danas da je obnovljeno spoljašnje napajanje strujom nuklearne elektrane u Zaporožju, nakon prekida tokom kojeg su bili uključeni dizel generatori.

Grosi je na Tviteru napisao da je dobio informacije od osoblja na terenu da je obnovljeno spoljašnje napajanje nuklearke u Zaporožju električnom energijom, posle jutrošnjeg isključenja koje je izazvano oštećenjem podstanice tokom granatiranja, preneo je Rojters.

15.04 Stoltenberg: Ukrajini obezbediti različite tipove PVO 

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je danas u Briselu da pozdravlja to što članice NATO obezbeđuju sisteme protivvazdušne odbrane za Ukrajinu i poručio da su potrebni različiti tipovi takve vrste odbrane kako bi pomogli u odbrani Ukrajine od ruskih napada. 

Stoltenberg je ocenio da su potrebni različiti tipovi protivvazdušne odbrane: kratkog dometa, velikog dometa, sistemi protivvazdušne odbrane za prihvatanje balističkih projektila, krstareće rakete, bespilotne letelice, različiti sistemi za različite zadatke... Opširnije u odvojenoj vesti.

14.25 Novak: Rusija ne može da proceni koliko vremena je potrebno za obnovu Severnog toka

Rusija ne može da predvidi vremenski okvir za potencijalnu obnovu gasovoda Severni tok, izjavio je danas novinarima potpredsednik vlade Aleksandar Novak na marginama foruma Ruska energetska nedelja. "Ne, niko neće dati tačnu informaciju. Za to su potrebna ispitivanja da bi se sagledali uzroci i razmere štete", rekao je Novak, prenosi agencija Tass.

14.20 Podoljak: Zapad da kaže da su dela Rusije genocid

Mihail Podoljak, predsednički savetnik Vladimira Zelenskog, pozvao je zapad da zvanično prizna agresiju Rusije i dela u Ukrajini kao genocid. "Ruske snage su izvršile napade na civilnu infrastrukturu, masovna pogubljenja i silovanja, prisilne deportacije, razdvojile porodice i uništile ukrajinsku literaturu u školama", naveo je Podoljak na Tviteru.

14.00 Ukrajinci skidaju fotografiju Maska sa bilborda u Odesi

Ukrajinci skidaju sa bilborda u Odesi lik milijardera Ilona Maska, čija fotografija je stajala pored ostalih poznatih ličnosti koje su pružile podršku Ukrajini.

Do zahlađenja odnosa Maska i Kijeva došlo je nakon što je on na Tviteru objavio predlog sporazuma Rusiej i Ukrajine, što je naišlo na negodovanje s ukrajinske strane. On je optužen i da je plan navodno dogovorio sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. O tome opširnije u odvojenom tekstu.

13.49 Putin: Ukrajinske specijalne službe stoje iza napada na Krimski most

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da ukrajinske specijalne službe stoje iza napada koji je oštetio Krimski most prošle subote. 
Ruska Federalna služba bezbednosti (FSB) saopštila je ranije danas da je teroristički napad na Krimski most organizovala Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine i njen načelnik Kiril Budanov, a tokom dosadašnje istrage je uhapšeno osam osoba, preneo je Interfaks.

Associated Press

13.13 Ukrajina: Napad na pijacu u Donjeckoj oblasti, sedam žrtava

Najmanje sedam osoba je danas ubijeno, a osam povređeno u ruskom napadu na pijacu u gradu Avdijivka u Donjeckoj oblasti, izjavio je lokalni guverner Pavlo Kirilenko. Kirilenko je rekao da su Rusi gađali pijacu u trenutku kada se tamo nalazio veliki broj ljudi, prenosi Rojters. On je ocenio da ne postoji vojna logika za takav napad.

12.50 Putin: Spremni smo da isporučujemo gas preko Svernog toka 2, lopta je na strani EU

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas komentarišući oštećenja na Severnom toku da glavnu korist imaju SAD koje sada mogu da snabdevaju Evropu energentima po visokim cenama.

"Moguće je popraviti oštećene gasovode, ali samo u slučaju njihovog daljeg ekonomski opravdanog rada i, naravno, uz obezbeđenje bezbednosti trase – to je najvažniji uslov", rekao je Putin.

Tanjug/AP/Sputnik, Kremlin

 

Rusija je spremna da snabdeva Evropu dodatnim količinama gasa tokom zime preko "preživelog" kraka Severnog toka 2, rekao je Putin.

"Ako Evropljani i ja donesemo zajedničku odluku da gas isporučujemo preko preživelog kraka Severnog toka 2 – a jedan krak je, po svemu sudeći, preživeo, iako nam, nažalost, nije dozvoljeno da ga ispitamo, pritisak će i dalje ostati, iako može biti oštećen . Njegov kapacitet je 27,5 milijardi kubnih metara gasa godišnje, što je oko 8 odsto ukupnog uvoza gasa u Evropi. Rusija je spremna da započne ove isporuke, lopta je na strani Evropske unije. Ako žele, neka samo otvore slavinu i to je to", rekao je Putin.

11.51 Peskov: Štetna retorika zapadnih lidera o nuklearnom ratu

Kremlj je danas saopštio da je retorika zapadnih lidera o mogućoj upotrebi nuklearnog oružja štetna i provokativna. Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je da SAD nisu preduzele korake da bi bio dogovoren susret predsednika dve zemlje, preneo je Rojters.

U Rusiji trenutno nema novog talasa mobilizacije građana za učešće u specijalnoj vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je Peskov.

11.06 Finska osigurala pomoć NATO-a u slučaju direktne pretnje

Finska je osigurala pomoć svojih partnera iz NATO-a u slučaju direktne pretnje i pre zvaničnog pridruživanja Alijansi, izjavio je danas finski ministar inostranih poslova Peka Havisto. Finska je, čekajući prijem u NATO, dobila uveravanja od SAD, Velike Britanije i vodećih evropskih zemalja da će dobiti pomoć Alijanse u slučaju direktne pretnje, rekao je Havisto u intervjuu za Ile TV.

Havisto je istakao da su baltičke zemlje podigle nivo bezbednosti posle incidenata na gasovodima Severni tok 1 i 2, preneo je TASS. Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg izjavio je da će Alijansa preduzeti mere za povećanje zaštite kritične infrastrukture u zemljama članicama.

11.00 Ukrajinski zvaničnici: Ruske snage ne dozvoljavaju isporuku dizela u nuklearnu elektranu Zaporožje

Energoatom, ukrajinska državna kompanija koja upravlja nuklearnom elektranom u Zaporožju (ZNPP), optužila je ruske snage koje su je okupirale da su odbile da konvoj službenih vozila koja prevoze dizel gorivo dopune generatore elektrane. U izjavi objavljenoj za Telegram, Energoatom navodi da je jutros u 8.59 časova, usled raketnog gađanja ruskih trupa, oštećena trafostanica Dnjeprovska u Dnjepropetrovskoj oblasti. Kao rezultat toga,  ZNPP je potpuno bez struje. Dizel generatori se automatski uključuju.

Energoatom je pripremio i poslao još jednu partiju dizel goriva u ZNPP. Međutim, od 10 časova ruska strana ne dozvoljava prolazak kolone vozila kompanije.

Associated Press

10.30 Očekuju se zaključci susreta NATO članica u Briselu

Više od 60 zemalja će se okupiti na marginama NATO sastanka u Briselu danas. Oni će raspravljati o jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, dva dana nakon što su ruski projektili pali na gradove širom Ukrajine.

10.15 Ukrajinski zvaničnik: Istraga o eksploziji na Krimskom mostu je besmislica

Ukrajinski zvaničnik tvrdi da je istraga ruskog FSB-a o napadu na most na Krimu "besmislica", objavio je Gardijan.

"Cela aktivnost FSB-a i Istražnog komiteta je besmislica", citirala je ukrajinska javna televizija Suspilne portparola ministra unutrašnjih poslova Andrija Jusova na pitanje o optužbama Moskve o eksploziji na mostu na Krimu.

Rojters prenosi da je Jusov opisao FSB i Istražni komitet kao "lažne strukture koje služe Putinovom režimu, tako da definitivno nećemo komentarisati njihove sledeće izjave".

10.10 Rusi tvrde da su sprečili teroristički napad u Brjansku

Ruska Savezna služba bezbednosti (FSB) saopštila je danas da je sprečila teroristički napad na logistički terminal u gradu Brjansk na zapadu Rusije koji su, prema njihovim rečima, pokušale da organizuju ukrajinske specijalne snage.

"FSB je zaustavio pripreme ukrajinskih specijalnih snaga koje su želele da izvedu teroristički napad na logistički terminal u Brjansku. Ukrajinac iz Kijeva je preko Estonije stigao u rusku pograničnu zonu po instrukcijama ukrajinske bezbednosne službe i on je uhapšen tokom operacije", rekli su iz FSB za agenciju TASS.

10.00 Grosi: Zaporožje ostalo bez struje

Šef Međunarodne agencije za atomsku energiju opisao je dešavanja u nuklearnoj elektrani Zaporožja (ZNPP), koja je izgubila struju, kao "duboko zabrinjavajuće".

"Naš tim u NE Zaporožje (ZNPP) me je jutros obavestio da je elektrana izgubila svu spoljnu struju po drugi put za pet dana. Njeni rezervni dizel generatori sada obezbeđuju električnu energiju za njegove nuklearne bezbednosne i bezbednosne funkcije. Ovaj ponovljeni gubitak energije ZNPP van lokacije je duboko zabrinjavajući razvoj događaja i naglašava hitnu potrebu za nuklearnom sigurnosnom i sigurnosnom zaštitnom zonom oko lokacije", naveo je Grosi.

09.45 Poljski zvaničnik: Nema osnova da se veruje da je curenje u naftovodu Družba sabotaža

Zvaničnik Poljske zadužen za energetsku infrastrukturu Mateuš Berger rekao je za Rojters da nema osnova da se veruje u curenje u poljskom delu naftovoda "Družba" izazvan je sabotažom.

"Ovde možemo da govorimo o slučajnoj šteti“, rekao je on.

Naftovod Družba jedan je od najvećih na svetu, a ruskom naftom snadeva veći deo centralne Evrope, uključujući Nemačku, Poljsku, Belorusiju, Mađarsku, Slovačku, Češku i Austriju. Druga linija naftovoda i drugi elementi infrastrukture rade normalno, naveo je PERN, preneo je Rojters.

09.37 Bin Zajed: UAE spremni da budu posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine

Predsednik Ujedinjenih Arapskih Emirata šeik Mohamed bin Zajed al Nahjan ponovio je da je njegova zemlja spremna da bude posrednik u razgovorima između Rusije i Ukrajine, prenela je novinska agencija WAM. Bin Zajed se u Moskvi susreo sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, pošto je prethodno boravio u Srbiji. Putin je rekao da je "Rusija zahvalna zbog napora UAE, ocenjujući da su ti napori dokaz spremnosti da podrže posredničke napore", navela je WAM agencija.

09.20 Reznikov: Stigao sistem IRIS-Ts, na putu i NASAMS

Ministar odbrane Ukrajine Oleksej Reznikov objavio je da je u zemlju stigao sistem IRIS-Ts, ali i američki sistemi NASAMS stižu.

"Ovo je samo početak. Potrebno nam je još. Nema sumnje da je Rusija teroristička država. Moralni imperativ je zaštiti nebo nad Ukrajinom kako bi se sačuvali naši ljudi", rekao je on.

09.16 Češka: Nisu uočeni poremećaji toka nafte preko Družbe

Kompanija MERO, češki operater naftovoda, nije detektovao bilo kakvu promenu u protoku nafte kroz naftovod Družba ka Češkoj, izjavila je danas portparolka tog preduzeća, javlja Rojters.

08.45 Poljski operater naftovoda Pern kaže da je otkriveno curenje u naftovodu Družba

Poljski operater naftovoda Pern otkrio je u utorak uveče curenje u jednoj liniji naftovoda Družba, koji prenosi naftu iz Rusije u Evropu, saopšteno je u sredu. Pern je u ovom trenutku rekao da su uzroci curenja nepoznati.

Otkriven je u delu cevi oko 70 km od centralnog poljskog grada Plocka. Druga linija gasovoda i drugi elementi Pernove infrastrukture radili su normalno, rekao je Pern. "U ovom trenutku, sve Pernove službe (tehničke, operativne, interna vatrogasna brigada i zaštita životne sredine) preduzimaju akcije u skladu sa algoritmima predviđenim za ovu vrstu situacije", prenosi Rojters, saopštio je operater.

Euronews
08.40 Objavljen snimak kamiona koji je eksplodirao na Krimskom mostu

Objavljen je snimak spornog kamiona, na njemu se vidi kako službenik FSB-a pregleda kamion letimično. Pregled tereta u kamionu nije trajao ni 10 sekundi. Uskoro će ovaj kamion eksplodirati i uništiti deo mosta.

08.30 Moskva: Iza napada na Krimski most stoji šef obaveštajne službe Ukrajine Budanov

Organizator terorističkog napada na Krimski most je šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov, objavila je služba FSB Rusije. Takođe, identifikovano je 12 saučesnika u pripremi napada, od kojih je osam privedeno.

EPA-EFE/ROMAN PILIPEY

Šef vojne obaveštajne službe Ukrajine Kiril Budanov

Poznato je da je bomba na Krimskom mostu bila kamuflirana u rolne filma. Kako se dodaje, uhapšeno je pet državljana Rusije, tri državljanina Ukrajine i Jermenije.

08.20 Na Krimu proglašen visoki stepen opasnosti od terorizma

U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je visoki stepen opasnosti od terorističkih akcija, saopštio je lider Krima Sergej Aksjonov.

"Da bi se obezbedila bezbednost i antiteroristička zaštita Republike Krim i njenog naroda, žuti (visoki) nivo protiv terorističkih pretnji će biti na snazi", napisao je Aksjonov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Tanjug/AP/Maxar Technologies

 

Aksjonov je dodao da agencije za sprovođenje zakona, bezbednosne agencije, organi izvršne vlasti i organi samouprave preduzimaju dodatne mere kako bi obezbedili bezbednost pojedinaca, društva i države, preneo je Tass. Ovaj viši stepen bezbednosti proglašen je nakon što je u subotu ujutru na Krimskom mostu eksplodirala cisterna, a vatra je zahvatila i obližnji voz.

08.15 Druga grupa mobilisanih Rusa stigla na obuku

Rusko Ministarstvo odbrane objavilo je da je druga grupa mobilisanih pošla iz Kalinjingradske oblasti. "Preko 140 vojnika biće dopremljeno vojno-transportnim avionima u centre za obuku Ministarstva odbrane Rusije na pripremni kurs i borbenu koheziju. Mnogi od njih imaju borbeno iskustvo", navodi se u objavi.

08.10 Ruski mediji: Eksplozije odjekuju u Hersonu

Pet eksplozija odjeknulo je jutros u ukrajinskom gradu Hersonu, objavili su ruski mediji, dodajući da su prema nezvaničnim informacija aktivirani protivvazdušni sistemi. Herson, administrativni centar šire Hersonske oblasti, bio je jedan od prvih gradova koji je pao pod kontrolu ruskih snaga, nakon napada na Ukrajinu 24. februara, podseća Rojters.

Ivan Fedorov, svrgnuti gradonačelnik Melitopolja, koji je pod kontrolom ruskih snaga, naveo je na Telegramu da se čula snažna eksplozija u tom mestu.

08.00 Mask: Razgovarao sam sa Putinom samo jednom

Direktor kompanije Tesla Ilon Mask demantovao je informacije da ej razgovarao sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom.

"Razgovarao sam sa Putinom samo jednom i to je bilo pre oko 18 meseci. Tema razgovora bio je svemir", napisao je Mask na Tviteru.

07.50 Bajden: Putin je počinio ratne zločine, ne vidim racionalan razlog da se sretnem sa njim

Predsednik SAD DŽozef Bajden izjavio je da ne vidi dobar razlog da se susretne sa ruskim kolegom Vladimirom Putinom polovinom sledećeg meseca na samitu G20 u Indoneziji, dok je juče ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov rekao da Moskva ne bi odbacila taj sastanak.

Tanjug/AP Photo/Susan Walsh

 

"Sve zavisi od toga o čemu bi Putin želeo da priča. Ako bi hteo da priča o zatvorenoj američkoj košarkašici u Rusiji, Britni Grajner, onda bismo mogli da pričamo. Ali, slušajte, njegova dela su brutalna. Smatram da je počinio ratne zločine, tako da ne vidim racionalan razlog da se susretnem sa njim sada", rekao je Bajden za CNN. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

07.35 Granate padaju na Nikolajev

Guverner Dnjepropetrovske oblasti Valentin Rezničenko rekao je da je grad Nikolajev gađan tokom noći 12. oktobra sa 100 ruskih granata, oštetivši privatnu rezidenciju i teško ranivši šestogodišnju devojčicu i njenu majku. Oni, kao i još jedna ranjena žena nalaze se u bolnici. Ukupno je u napadu oštećeno više od 30 višespratnica i privatnih stambenih objekata, dva vrtića, škola, više prodavnica, sistem za prenos gasa i dalekovodi.

07.26 Danas sastanak ministara odbrane članica NATO alijanse

Ambasadorka SAD u NATO Džilijan Smit najavila je da će današnji sastanak ministara odbrane NATO biti fokusiran na potrebe Ukrajine oko naoružanja i da se nada da će zemlje članice reći da mogu da pruže vojnu, ekonomsku i humanitarnu podršku na terenu.

Smit je istakla da NATO ne treba da bude deo ovog rata i dodala da je i zahtev Kijeva od od početka sukoba da se zatvori nebo nad Ukrajinom.

„Saveznici su jasni, generalni sekretar je jasan, stav je jedinstven da NATO ne treba da postane strana u ovom sukobu, ovo je sukob Ukrajine i Rusije, NATO je odbrambeni vojni savez, a Ukrajina ima puno pravo da brani. svoju teritoriju", rekla je Smit.

07.17 Minsk: Dobili smo informacije o planu za napad na Belorusiju

Predsednik beloruskog komiteta za državnu bezbednost Ivan Tertel rekao je da je Minsk dobio informacije o planovima za izvođenje serije terorističkih napada na beloruskoj teritoriji, nakon stvaranja kombinovanih regionalnih vojnih snaga Rusije i Belorusije.

"Sada smo svedoci priprema za seriju terorističkih napada na našoj teritoriji, s obzirom na stvaranje regionalnih kombinovanih vojnih snaga sa Ruskom Federacijom", rekao je on, prenosi Tass.  Prema rečima Tertela, "pozivi na napade se već pojavljuju na pojedinim društvenim mrežama".

"Znamo ko stoji iza toga.Terorističke grupe se osnivaju u Litvaniji, Poljskoj i Ukrajini uz podršku zapadnih obaveštajnih agencija u cilju izvođenja terorističkih napada u Belorusiji", zaključio je Tertel.

07.01 Kijev: Ekshumirana tela 55 osoba u istočnoj Donjeckoj oblasti

Tela 55 osoba, uključujući civile i jednogodišnju bebu ekshumirana su nakon povlačenja ruskih trupa iz dva nedavno oslobođena grada u istočnoj Donjeckoj oblasti, saopštile su sinoć ukrajinske vlasti. Dodaju da uzrok smrti još nije poznat, prenosi Rojters.

"Ovo su lokalni civili i naši branioci, vojnici oružanih snaga“, rekao je guverner Donjecke oblasti Pavlo Kirilenko dok su se forenzičari u belim odelima kretali po jednom od lokaliteta na groblju u Lajmanu, koji je 1. oktobra oslobođen od ruskih snaga.

06.55 G7:Podržavaćemo Ukrajinu koliko god bude potrebno

Grupa sedam najrazvijenijih zemalja sveta (G7) obavezala se danas u zajedničkom saopštenju da će podržavati Ukrajinu koliko god bude potrebno, ističući da će svaka upotreba nuklearnog oružja od Rusije imati ozbiljne posledice. "Nastavićemo da pružamo finansijsku, humanitarnu, vojnu, diplomatsku i pravnu podršku i čvrsto ćemo stajati uz Ukrajinu koliko god bude potrebno", zaključak je G7, preneo je Rojters.

06.45 Milioni Ukrajinaca bez struje, oko 30 odsto energetske infrastrukture granatirano

Milioni ljudi u Ukrajini suočavaju se s nestankom struje zbog ruskih raketnih napada na energetsku infrastrukturu, a vlada je pozavala građane da smanje potrošnju električne energije i da ne koriste kućne aparate, poput rerni i mašina za veš, preneo je Rojters.  Ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko rekao je za CNN da su ruske rakete pogodile oko 30 odsto energetske infrastrukture u zemlji. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

profimedia

 

06.30 Nemačka isporučila Ukrajini PVO sistem IRIS-T, SAD najavile ubrzanu isporuku NASAMS

Ukrajina je danas dobila prvi od četiri PVO sistema IRIS-T, koje joj je Nemačka ranije obećala, rekao je izvor iz nemačkog Ministarstva odbrane i tako potvrdio pisanje nemačkog Špigela. Isporuka je obavljena ranije nego što je planirano, dodao je izvor, prenosi Rojters. Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski zahvalio je danas, tokom virtuelnog sastanka idera G7, nemačkom kancelaru Olafu Šolcu za to što je, kako se navodi, ubrzao isporuku PVO sistema.

Portparol Bele kuće Džon Kirbi izjavio je danas da će SAD raditi na ubrzanju isporuke sofisticiranih NASAMS protivvazdušnih sistema Ukrajini što je pre moguće. Američki predsednik Džozef Bajden obećao je u ponedeljak ukrajinskom predsedniku Volodomiru Zelenskom da će Vašington obezbediti napredne vazdušne sisteme nakon ruskih raketnih napada na gradove širom Ukrajine, preneo je Rojters.

06.15 Rojters: Belorusija grupisala svoje snage na granicama

Belorusija je u utorak saopštila da su se njene snage grupisale sa ruskim trupama na svojim granicama kao odbrambena mera, preneo je Rojters. "Sve aktivnosti koje se trenutno sprovode imaju za cilj da se adekvatno odgovori na dejstva u blizini naših granica", saopštilo je Ministarstvo odbrane. O tome da bi i Belorusija mogla da se uključi u napade govorio je i predsednik te zemlje Lukašenko. Opširnije o tome u posebnom tekstu.

 

Komentari (0)

Evropa