Evropa

FSB krivi Ukrajince za eksploziju na Krimskom mostu: Među uhapšenima i ruski državljani, vodi se i paralelna istraga

Komentari

Autor: Euronews Srbija, BBC, Gardijan

12/10/2022

-

09:42

FSB krivi Ukrajince za eksploziju na Krimskom mostu: Među uhapšenima i ruski državljani, vodi se i paralelna istraga
Tanjug/AP - Copyright Tanjug/AP

veličina teksta

Aa Aa

Osam osoba je privedeno zbog sumnji u umešanost u napad na Krimski (Kerčki) most koji povezuje Krim sa Rusijom, a ruske snage bezbednosti navele su da iza samog napada stoji visoki ukrajinski zvaničnik.

"Federalna služba bezbednosti je zajedno sa Istražnim komitetom utvrdila da je organizator terorističkog napada na Krimski most bila Glavna obaveštajna uprava Ministarstva odbrane Ukrajine, njen načelnik Kirilo Budanov, zaposleni i agenti", stoji u saopštenju ruske obaveštajne službe.

Dodaje se i da je u okviru krivičnog postupka privedeno pet državljana Rusije, kao i tri državljana Ukrajine i Jermenije, koji su, kako navodi FSB, učestvovali u pripremi zločina. Ruske službe bezbednosti smatraju da je 12 osoba učestvovalo u eksploziji.

Iz FSB tvrde da je eksploziv koji je doveo do urušavanja dela mosta poslat iz Odese kroz Bugarsku, Gruziju i Jermeniju. Kako navodi ruska agencija, roba u kojoj je bio sakriven eksploziv poslata je nepostojećoj kompaniji na Krimu, koji je Rusija anektirala 2014. godine. Ruski mediji objavili su i snimak kamiona za koji tvrde da je u njemu bio sakriven eksploziv.

Deo Kerčkog mosta eksplodirao je u subotu, što se smatra simboličkim činom kojim je Ukrajina stekla psihološku prednost u ratu. Kremlj krivi upravo Kijev za ovu eksploziju, pa je dva dana kasnije granatirao nekoliko ukrajinskih gradova, uključujući i prestonicu.

Kako prenose RIA Novosti, zvanični zapis o onome što se desilo na Kerčkom mostu glasi da je "eksplodirao kamion, nakon čega se zapalilo sedam cisterni sa gorivom iz voza koji je tuda prolazio". Navedeno je i da su se "dve automobilske trake delimično urušile, dok lukovi mosta nisu otećeni, a stradale su četiri osobe".

Istraga i u Sofiji

Pored Moskve, istraga o tome šta se zaista desilo na mostu je otvorena i u Bugarskoj, nakon tvrdnji da je eksploziv kojim je bio natovaren kamion koji je epslodirao spakovan u ovoj zemlji.

Navodi da je tovar od 22 palete ekploziva morskim putem stigao iz Bugarske u gruzijsku luku Poti, a potom preko Gruzije i Jermenije krenuo ka Rusiji potekli su od dopisnika Komsomolske Pravde Aleksandra Kotsa.

Iako zvaničnih podataka nema, ove tvrdnje digle su mnogo prašine u Sofiji u kojoj je pitanje odnosa s Moskvom tradicionalno vrlo osteljiva tema.

Gradsko tužilaštvo Sofije ipak je pokrenulo istragu zbog "informacija koje su preneli različiti mediji" da je kamion koji je eksplodirao na Krimskom mostu  prošao kroz Bugarsku. Istraga je poverena Ministarstvu unutrašnjih poslova i Državnoj agenciji za nacionalnu bezbednost.

Iza Sofije je stala i Evropska unija, definišući kao neuverljive tvrdnje Rusije da je kamion koji je digao u vazduh most na Krimu došao iz Bugarske.

Rusija je ovaj most izgradila nakon što je proglasila aneksiju Krima od Ukrajine, 2014. godine.  Završen je četiri godine kasnije, 2018. uz velike troškove Moskve, a Putin je tvrdio da je to "dokazalo" sposobnost Rusije da izvede velike projekte, preneo je Euronews. Most je dugačak 19 kilometara, najduži je u Evropi i ima posebnu važnost za Rusiju.

Takođe, ovaj most je ključna logistička linija snabdevanja ne samo ruskih snaga na Krimu već i drugde u južnoj Ukrajini, gde su se ruske snage povlačile poslednjih dana.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa