Evropa

Bitka svih bitaka: Ukrajinci jurišaju prema okupiranom Hersonu, Rusi zovu na evakuaciju stanovnika

Komentari
Bitka svih bitaka: Ukrajinci jurišaju prema okupiranom Hersonu, Rusi zovu na evakuaciju stanovnika
Bitka svih bitaka: Ukrajinci jurišaju prema okupiranom Hersonu, Rusi zovu na evakuaciju stanovnika - Copyright AP/Vadim Ghirda

veličina teksta

Aa Aa

Zvaničnici Hersonske oblasti, koje je postavila Rusija, pozvali su civile da se evakuišu, navodeći kao razlog navodne svakodnevne raketne napade ukrajinskih snaga. Ovaj poziv ukazuje na ozbiljnost situacije u Hersonu, oblasti koju je Moskva anektirala, a mnogi navode i da bi zapravo na ovoj teritoriji mogla da se odigra "bitka svih bitaka" u aktuelnom sukobu u Ukrajini. 

Kako je rekao zamenik šefa proruske administracije Hersonske oblasti Kiril Stremousov, ukrajinske snage sve intenzivnije gađaju Hersonsku oblast, i ciljaju mesta gde se nalazi veliki broj civila. On je posavetovao građane da se sklone od zone borbenih dejstava i odu u druge regione pod ruskom kontrolom. I vicepremijer Rusije Marat Husnulin je rekao da je vlada usvojila odluku o organizaciji pomoći za sve koje žele da odu iz Hersonske oblasti u druge regione.

"Svima ćemo obezbediti besplatnu smeštaj i sve što je potrebno, a onima koji odluče da trajno ostanu u novom mestu, obezbedićemo dom", rekao je Husnulil.

Ovim pozivom je Moskva, navodi "Gardijan", izazvala strah da će Herson postati nova glavna linija fronta. Grad Herson bio je jedan od prvih koji je pao u ruke Rusije nakon početka invazije 24. februara i predstavlja ključnu stratešku i simbolničnu metu u velikoj ukrajinskoj kontraofanzivi.

Ukrajinske oružane snage oslobodile su više od 600 naselja od ruske okupacije u poslednjih mesec dana, uključujući 75 u strateški važnoj oblasti Herson, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, prenosi Gardijan. Ukrajina, međutim, odbacuje optužbe da cilja civile. 

Pripreme za evakuaciju započele ranije?

Šef hersonske administracije kog je postavila Rusija Vladimir Saldo u video poruci koju je objavio na društvenoj mreži Telegram rekao da je narod Hersona na referendumu doneo odluku da se pridruži Ruskoj Federaciji, te da bi rukovodstvo Rusije trebalo da pomogne evakuaciji stanovnika u "mirnije oblasti", pre svega Krim, Rostovsku oblast, Krasnodarsku i Stavropoljska pokrajinu. Skaj njuz je, međutim, još u utorak objavio da su zvaničnici počeli sa osiguravanjem uslova za preseljenje do 40.000 stanovnika iz regije Herson na Krim i u Rusku Federaciju. 

"Hersonska oblast je krajem septembra napravila izbor - na referendumu je potvrdila želju da se pridruži Ruskoj Federaciji, obnovi istorijsku pravdu i vrati izgubljeno poslednjih godina", rekao je Saldo.

Dodao je da raketni udari nanose ozbiljnu štetu, stanovništvu, a da su mete projektila hoteli, stambeni objekti, pijace, gde ima mnogo civila. 

AP/Olexandr Chornyi

 

Britanski obaveštajci saopštili su nedavno da su ruske snage, nakon povlačenja oko 20 kilometara na sever Hersona početkom oktobra verovatno pokušale da konsoliduju novu liniju fronta zapadno od sela Majlove koje se nalazi dalje severoistočno uz reku Dnjepar.

Sa druge strane, zvaničnici u Kijevu govorili su o svojim nadama da će do Božića stići do regionalne prestonica Hersona uprkos tome što je ruski predsednik Vladimir Putin oblast "pripojio" Rusiji zajedno sa Donjeckom, Luganskom i Zaporožjem, što je potez koji je osudio skoro ceo svet. U Generalnoj skupštini Ujedinjenih nacija samo su četiri zemlje podržale Rusiju u glasanju protiv rezolucije u kojoj se osuđuje aneksija - Sirija, Nikaragva, Severna Koreja i Belorusija. 

Šta ako Ukrajinci oslobode Herson?

Ukrajinska vojska škrta je na rečima kada je u pitanju napredovanje njihovih trupa u ključnoj regiji koja graniči s Krimom, južnim ukrajinskim polusotrvom koji je Moskva anektirala 2014. godine.

Nakon najnovijeg poteza Vladimira Putina, koji je potpisao da samoproglašene Donjecka i Luganska narodna republika (DNR i LNR), ali i Zaporoška i Hersonska oblast, ulaze u sastav Rusije, linije fronta u Ukrajini mogle bi da izgledaju potpuno drugačije. Niko ne zna kako bi tačno mogla da izgleda situacija na bojnom polju u bliskoj budućnosti, naročito kada se radi o tim teritorijama. 

Najviše pažnje izazova upravo Herson. S obzirom na ovakav razvoj aktivnosti, i očigledne izveštaje da ruska vojska ne stoji baš najbolje, ruski predsednik Vladimir Putin mogao bi pred sobom da ima veliku dilemu - vojska se može povući i dozvoliti Ukrajini pobedu u Hersonu i oko njega, dok sa druge strane može i ugroziti dobar deo svojih jedinica u toj oblasti prilikom odbrane koja je malo verovatna. 

profimedia

 

Filips O'Brajen, profesor strateških studija na Univerzitetu Sent Endruz, smatra kako rusku vojsku i u bliskoj budućnosti očekuju neuspesi u Hersonskoj oblasti, napominjući za AP da je "teško stabilizovati liniju fronta kada je vaša logistika rastegnuta, vaše trupe iscrpljene, a protivnik mnogo, mnogo pametniji". 

"Prvo, to je potvrda onog kursa sa početka ruske agresije, i propagande koja joj je prethodila, o tome da su to teritorije koje istorijski pripadaju Ruskoj Federaciji. Usmereno je i na dobijanje podrške unutar lokalnog stanovništva i da se na neki način zamaskiraju gubici usled ukrajinske kontraofanzive", navodi on. 

Sada kada se gleda iz perspektive Moskve, više se ne gleda kao na sukob na teritoriji Ukrajine, već kao o odbrani svoje teritorije - drugačija je prizma iz koje će se domaćoj javnosti predstaviti sve to što Rusija radi, dodaje. 

Rodžer Murhaus, britanski istoričar specijalizovan za istoriju Nemačke i Centralne Evrope, naveo je za časopis "Tajms" da Rusija sada pokušava da "zamrzne linije fronta". On smatra kako bi ovo moglo da omogući Rusiji da "ukopa" položaje pred zimu, i pripremi vojsku za prolećni deo rata. 

Čak i ako Zapad ne priznaje legitimitet jednostrane aneksije Moskve, činjenica da Kremlj sada ove teritorije smatra delom Rusije mogla bi biti dovoljna da neke vlade dvaput razmisle pre nego što podrže bilo kakvu vojnu akciju koju su nameravale da pruže ukrajinksoj vojsci u tim oblastima, navodi "Tajms". 

Nova taktika novog komandanta

A u jeku borbi, i u trenucima dok ukrajinska kontraofanzica napreduje, Moskva je prošle nedelje imenovala i novog komandanta trupa koje se bore u Ukrajini. Reč je zapravo o Sergeju Surovkinu, generalu koji važi za "nemilosrdnog" i koji je već učestvovao u složenim ratovima.

Alexei Druzhinin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP, File

 

Vojni analitičari ističu da Surovikina već dugo prati reputacija brutalnog vojnika, ali da se govori i o njegovoj mogućoj korupciji. Surovikin se nalazi i na listi sankcija EU, na koju je dospeo 23. februara, dan pre nego što je Rusija izvršila invaziju na Ukrajinu.

"Poznat je kao prilično nemilosrdan komandant koji ne ćaska mnogo sa podređenima, a poznat je i po svom temperamentu", rekao je za "Njujork tajms" Majkl Kofman, direktor studija Rusije u C.N.A, institutu za istraživanje bezbednosti sa sedištem u Virdžiniji.

Prošlog meseca je rusko ministarstvo odbrane saopštilo kako je bilo promena u vojnom vrhu. Istočni vojni okrug je takođe dobio novog komandanta, general-potpukovnika Rustama Muradova. On je ranije predvodio ruske trupe u okupiranoj oblasti Donbas u Ukrajini.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa