Evropa

RAT U UKRAJINI Eksplozija u ruskom pograničnom gradu, Putin najavio kraj mobilizacije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

14/10/2022

-

07:22

RAT U UKRAJINI Eksplozija u ruskom pograničnom gradu, Putin najavio kraj mobilizacije
RAT U UKRAJINI Eksplozija u ruskom pograničnom gradu, Putin najavio kraj mobilizacije - Copyright Tanjug/AP/Adam Schreck, Efrem Lukatsky, Evgeniy Maloletka, LIBKOS, Francisco Seco

veličina teksta

Aa Aa

U Ukrajini se ratuje 233 dana. Ratna dejstva u Ukrajini nisu prestala ni prethodnog dana. Iz Ukrajine navode da su ruske snage ponovo granatirale Harkov, dok sa druge strane rusiki lideri pozivaju civile na evakuaciju iz Hersonske oblasti, kao razlog navodeći svakodnevne raketne napade ukrajinskih snaga. Zbog ovonedeljnih ruskih raketnih udara na gradove širom Ukrajine kancelarija Generalnog tužioca Andrija Kostina pokrenula je krivični postupak. Iz Moskve su se opet mogle čuti poruke da su šanse za mirovne pregovore male. Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) označila je Rusiju kao terorističku državu, dok iz NATO upozoravaju na "teške posledice" ukoliko Kremlj upotrebio bilo kakvo nuklearno oružje u Ukrajini. 

Ključni događaji:

  • Peskov: Male šanse za mirovne pregovore Rusije i Zapada
  • Ukrajina pokreće krivični postupak zbog ruskog raketiranja
  • Stoltenberg: Teške posledice ako Rusija upotrebi nuklearno oružje
  • PSSE Rusiju označila kao terorističku državu
  • Makron: Ne želimo svetski rat
  • Putin najavio kraj mobilizacije
  • Ukrajina očekuje do kraja meseca isporuku protivvazdušnih sistema od Nemačke i Amerike
  • Nuklearna elektrana Zaporožje zvanično prešla u ruske ruke, postala deo kompanije Rosenergoatom

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.18 Ukrajinska policija: Završena ekshumacija tela vojnika u Limanu

Ukrajinski istražitelji završili su ekshumaciju tela vojnika u jednoj od dve, kako je saopštila ukrajinska policija, masovne grobnice otkrivene nakon povlačenja ruskih trupa iz grada Liman u istočnoj Donjeckoj oblasti. Policija je uklonila tela 34 ukrajinska vojnika iz masovne grobnice, navodi se u saopštenju regionalne policije Donjecka, preneo je Rojters. Nastavlja se rad na drugoj lokaciji na kojoj je sahranjeno više od 120 civila, a sudbina svakog poginulog biće utvrđena, navela je ukrajinska policija.

22.30 Kijev: Uništena značajna količina ruskog poružja

Ukrajinska vojska tvrdi da je uništila značajnu količinu ruskog oružja u napadu na železničko čvorište u istočnoj regiji Lugansk. Također se navodi da je Rusija pretrpela znatne gubitke u Hersonu, Zaporožju i Donjecku. Glavni štab je objavio da Rusija "i dalje usmerava svoje napore na pokušaje da sprovede planove za dosezanje administrativne granice Donjecke regije

 

 

22.28 Rusija: Ukrajinci granatirali Belgorod, pogodili trafostanicu

U ruskom Belgorodu je nakon ukrajinskog raketnog napada došlo do požara na trafostanici, objavio je guverner regije Vjačeslav Gladko na Telegramu.

"Nakon granatiranja Belgoroda zapalila se trafostanica od 110 kW. Otišao sam na mesto događaja. Pokušaćemo da otklonimo posledice što je brže moguće”, napisao je Gladkov.

 

 

22.05 Zemlje MMF pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini

Zemlje članice Međunarodnog monetarnog fonda danas su skoro jednoglasno pozvale Rusiju da okonča rat u Ukrajini, jer podsiče inflaciju i usporava globalnu ekonomiju. To je na konferenciji za novinare izjavila predsednica Upravnog odbora MMF-a Nadia Kalvinjo, koja je i ministar ekonomije Španije. Kalvinjo je, prenosi Rojters, izjavila da je Rusija ponovo blokirala usvajanje zajedničkog saopštenja tokom sastanka Međunarodnog monetarnog i finansijskog komiteta.

20.38 MSP Rusije: Rusija i SAD objavile podatke o nuklearnom oružju

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova objavilo je danas informaciju o ukupnom broju nuklearnih bojevih glava i drugog teškog naoružanja koje poseduju Rusija i SAD od 1. septembra 2022. godine, pošto su Moskva i Vašington razmenili podatke u okviru Novog START ugovora, navodi se na sajtu ruskog Ministarstva.

Prema dokumentu, Rusija ima 540 razmeštenih interkontinentalnih balističkih projektila (ICBM), balističkih raketa koje se lansiraju sa podmornica (SLBM) i teških bombardera, dok SAD imaju 659 komada takvog oružja.

Pored toga, Rusija ima 1.549 bojevih glava raspoređenih na interkontinentalnim balističkim projektilima, projektilima koji se lansiraju iz podmornica i nuklearnih bojevih glava koje su raspoređeni na avionima, dok SAD imaju 1.420 komada takvog oružja.

Rusija ima i 759 neraspoređenih lansera interkontinentalnih balističkih projektila, neraspoređenih lansera projektila iz podmornice i neraspoređenih teških bombardera, a SAD su prijavile 800 takvih lansera.

20.21 Medvedev: Rusija će masovno proizvoditi bespilotne letelice

Rusija će pokrenuti masovnu proizvodnju bespilotnih letelica, jer su se pokazale veoma efikasnim u vojnoj operaciji u Ukrajini, rekao je danas zamenik predsednika Saveta za nacionalnu bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev.

On je istakao da su se bespilotne letelice (UAV) dokazale u savremenim sukobima i da je njihovo korishćenje u ratu u Ukrajini "hitna potreba", prenosi Tass.

"Rusija tek treba da pokrene masovnu proizvodnju bespilotnih letelica različitih tipova", rekao je Medvedev.

 

 

17.40 Ruska podmornica viđena kod obale Francuske

Ruska podmornica viđena je kod obale Francuske, nakon čega su pratili brodovi francuske ratne mornarice, objavio je Rojters pozivajući se na francusku televiziju BFM.

Podmornica je viđena na površini mora oko 100 kilometara od Bretanje 29. septembra, objavio je BFM TV. Francuski mediji navode da se radilo o podmornici Novorusijsk na električno-dizelski pogon, koja je u sastavu ruske ratne mornarice od 2014. godine i da se kretala po površini mora. 

15.10 Putin najavio kraj mobilizacije

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je da će delimična mobilizacija u zemlji biti gotova za dve nedelje, prenose Ria novosti. Govoreći na konferenciji u glavnom gradu Kazahstana Astani, takođe je rekao da nema planova za dodatnu vojnu mobilizaciju u Rusiji. On je napomenuo da je od najavljenih 300.000 mobilisano 222.000 ljudi.

Objasnio je da je delimična mobilizacija bila potrebna jer je linija kontakta sa Ukrajinom duga 1.100 kilometara i ne mogu da je drže samo vojnici po ugovoru. Putin je rekao da je Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom, da su čak postignuti određeni dogovori u Istanbulu, ali da su ukrajinske vlasti, čim su se ruske snage povukle od Kijeva, odmah izgubile želju da pregovaraju.

Tanjug/AP/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin

 

15.00 Ukrajina očekuje do kraja meseca isporuku protivvazdušnih sistema od Nemačke i Amerike

Ministar odbrane Ukrajine Oleksij Reznikov izjavio je danas da Kijev očekuje od Amerike i Nemačke da im isporuče sofisticirane protivvazdušne sisteme ovog meseca, kako bi odbili ruske projektile i kamikaze dronove.

"Postoji odluka Amerike da nas snabde sa dobro poznatim NASAMS sistemom. Naši specijalci već vežbaju na tom sistemu i biće nam isporučen ovog meseca", izjavio je Reznikov za ukrajinsku televiziju, preneo je Rojters.

14.50 Lukašenko: Rusija neće morati da upotrebi nuklearno oružje

Beloruski predsednik Aleksandar Lukašenko izjavio je danas da smatra da Rusija neće morati da upotrebi nuklearno oružje protiv Ukrajine. Lukašenko je, u intervjuu za američku televiziju NBC, rekao da cilj ruskog rukovodstva nije nikada bio da upotrebi nuklearno oružje. "Ne postoji takva potreba", naveo je Lukašenko, preneo je TA

14.40 Kijev: Poziv ljudima da napuste Herson i odu u Rusiju je deportacija

Član ukrajinskog regionalnog veća Hersona Serhij Hlan izjavio je danas da je poziv proruskih zvaničnika stanovništvu Hersona da napuste taj region i evakuišu se u Rusiju, zapravo "deportacija".

Vladimir Saldo, koga je Moskva postavila za šefa Hersonske oblasti nakon što su ruske snage osvojile Herson početkom rata u Ukrajini, zatražio je od vlade da pomogne u premeštanju civila, posle napredovanja ukrajinskih snaga na jugu, navodi Rojters.

"Ovo ne može da bude evakuacija, ovo nije ništa drugo nego deportacija što Saldo traži", kazao je Hlan navodeći da je "evakuacija koju najavljuje Saldo evakuacija za izdajnike koje žele da odvedu u Rusiju".

14.20 Nuklearna elektrana Zaporožje zvanično prešla u ruske ruke, postala deo kompanije Rosenergoatom

Nuklearna elektrana u Zaporožju, koja se nalazi na području Energodara, počela je da radi po ruskim standardima, izjavio je danas gradonačelnik Aleksander Volga. On je, za TASS, rekao da je nuklearka počela da radi po ruskim standardima jer je njen novi operater imenovan na osnovu dekreta ruskog predsednika Vladimira Putina.

Volga je naveo da je nuklearka u Zaporožju postala deo ruske kompanije Rosenergoatom i da se nalazi pod nadležnošću Ruske Federacije. Plate zaposlenima u nuklearnoj elektrani isplaćivaće ubuduće Rusija, a do sada je to činio Energoatom, ukrajinski operater, rekao je Volga posle inauguracione ceremonije načelnika regiona Novgoroda Andreja Nikitina.

14.10 Švedska odbila zajedničku istragu sa Danskom i Nemačkom o curenju gasovoda Severni tok

Švedska je odbacila planove za zajedničku istragu s Danskom i Nemačkom o nedavnim eksplozijama na gasovodima Severni tok 1 i 2, objavio je danas nedeljnik Špigl, pozivajući se na nemačke bezbednosne izvore.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

Curenje gasa na Severnom toku

Švedska je odlučila da ne može da podeli nalaze iz svoje istrage s drugim državama iz bezbednosnih razloga, piše list, a prenosi Rojters. Portparol nemačkog Ministarstva unutrašjih poslova saopštio je danas da je Nemačka savezna policija "završila svoj deo istrage o navodnom činu sabotaže na gasovodima Severni tok i predala svoje nalaze".

13.45 Gradonačelnik Harkova: Rusi ponovo granatiraju grad

Ruske snage grantairaju Harkov, izjavio je danas gradonačelnik Igor Terehov. Terehov je na Telegramu napisao da su se u gradu čule četiri eksplozije, a potom dodao da je ođeknulo još nekoliko eksplozija, prenosi Interfaks Ukrajina.

12.50 Erdogan naložio izgradnju gasnog čvorišta za ruski gas

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan naložio je ministarstvu energetike da zapocne sa izgradnjom gasnog čvorišta u Turskoj nakon razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, javljaju danas turski mediji na koje se poziva Rojters.

Erdogan je dodao da će obe zemlje odmah početi da rade na Putinovom predlogu da se ruski gas transportuje u Evropu i da neće biti čekanja.

Putin je rekao juče na sastanku sa Erdoganom da je Turska najpouzdanija ruta za isporuke gasa Evropskoj uniji i predložio izgradnju gasnog čvorišta u toj zemlji. Opširnije pročitajte u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

Erdogan i Putin na jučerašnjem sastanku u Astani

11.30 Belorusija uvela pojačanu kontrolu na spoljnim granicama

Belorusija je uvela pojačanu kontrolu na svojim spoljnim granicama u okviru tekuće protivterorističke operacije, saopštio je novinarima ministar spoljnih poslova Vladimir Makej.

"Prateći informacije koje dolaze spolja o mogućim provokacijama sa susednih teritorija našoj zemlji do toga da je bilo informacija o mogućem pokušaju provokacije zauzimanja pojedinih delova teritorije Belorusije, odlučeno je da se uvede režim takozvane protivterorističke operacije, što je i učinjeno", saopštio je beloruski ministar, prenosi TASS.

11.28 Orban pozvao na primirje i mirovne pregovore

Premijer Mađarske Viktor Orban pozvao je danas Rusiju i Ukrajinu na prekid vatre i apelovao na nadležne u tim zemljama da započnu mirovne pregovore.

"Ima onih koji govore o tome da moraju da dobiju rat, ali neki drugi, uključujući Mađarsku, kažu da je potrebno hitno primirje praćeno mirovnim pregovorima", rekao je premijer Mađarske.

10.45 Granatirano Zaporožje

Euronews

10.35 Ukrajina obeležava Dan odbrane

U Ukrajini danas se obeležava Dan odbrane, a savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak naveo je da su Ukrajinci drugu najveću armiju na svetu "pretvorili u šalu".

10.00 Grosi: Situacija u Zaporožju je neodrživa

Šef IAEA Grosi otputovao je Poljsku i najavio da će btii razgovarano o tome kako zaštiti prodručje nuklearne elektrane Zaporožje. "Situacija u elektrani je neodrživa i potrebna nam je hitna akcija da bismo je zaštitili", naveo je on.

09.30 Ruski mediji: Krimski most će biti obnovljen do jula 2023. godine

Krimski most trebalo bi da bude u potpunosti obnovljen najkasnije do 1. jula 2023. godine. Rok je preciziran u naredbi Vlade Ruske Federacije. Za izvršioca radova određeno je DOO "Nižnangarsktransstroj".

08.40 Raketirana Belgorodska oblast, obustavljen vozni saobraćaj

Gubernator Belgorodske oblasti Vjačeslav Gladkov saopštio je danas da je vozni saobraćaj u Novooskolskom okrugu obustavljen, nakon što su ostaci oborene rakete pali u zoni pruge blizu grada Novi Oskol. "Jutros je naša protivvazdušna odbrana oborila rakete u Novooskolskom okrugu. Ostaci su pali u zoni pruge. Oštećeni su električni vodovi", napisao je Gladkov u objavi na društvenoj mreži Telegram.

Dodao je da je vozni saobraćaj privremeno obustavljen i da se čeka izlazak ekipa hitne pomoći na lice mesta. "Siguran sam da će vrlo brzo popraviti situaciju i saobraćaj će biti obnovljen. Obaveštavaću vas. Što je najvažnije, nije bilo žrtava“, naveo je Gladkov u objavi.

08.10 Institut: Prve smrti mobilisanih ruskih trupa izazvale su ponovo kritike ruske vojne komande.

Institut za proučavanje rata je u svom najnovijem izveštaju naveo da proratni ruski vojni blogeri tvrde da je broj mrtvih i ranjenih među novomobilisanim vojnicima verovatno veći od zvaničnih podataka zbog nedostatka obećane obuke, opreme, kohezije jedinica, i komandanti.

Ruski mediji su izvestili da je pet mobilisanih muškaraca iz Čeljabinska već poginulo u borbama u Ukrajini samo tri nedelje nakon što je Putin proglasio delimičnu mobilizaciju 21. septembra. Jedan od blogera je 13. oktobra napisao da je slučajno raspoređivanje tih trupa Ukrajini će "dovesti do 10.000 mrtvih i 40.000 povređenih među njima do februara 2023."

Te i druge pritužbe na rusko Ministarstvo odbrane podržavaju procenu ISV-a da kampanja mobilizacije neće proizvesti dovoljno borbeno-spremnog ruskog osoblja da utiče na tok rata u kratkom roku. Eksperti takođe primećuju da je Kremlj nastavio svoj opšti obrazac privremenog smirivanja nacionalističkih zajednica izvodeći uzvratne raketne udare na Ukrajinu u nastojanju da se „izbegne od upornih problema mobilizacije“.

07.53 Zelenski: Svet vidi šta se dešava

Predsednik Ukrjine Volodimir Zelenski naveo je da je važno što je Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) označila je Rusiju kao terorističku državu.

"Veoma je važno da je ovo politički signal. Signal svim državama – članicama Saveta Evrope i svim državama sveta, da sa ovom terorističkom grupom, koja je prisvojila Rusiju i pokrenula najgnusniji rat u Evropi u poslednjih 80 godina, nema šta da se priča. Svet vidi šta se dešava. Ona zna cenu farsi koje je Rusija pod plaštom lažnih referenduma inscenirala na okupiranoj teritoriji. 143 zemlje članice UN podržale su rezoluciju koja štiti osnovne principe Povelje UN i osuđuje Rusiju za zločinački pokušaj aneksije naše teritorije. Ovo je rekordan broj država koje danas podržavaju Ukrajinu. Ali verujem da će ih biti još. Ne opuštamo se! Pobedili smo neprijatelja! Pridržavamo se sigurnosnih pravila! Slušamo sirene, posebno sutra! I činimo sve da ojačamo Ukrajinu", poručio je Zelenski.

07.50 Grosi ponovio zahtev za demilitarizaciju Zaporožja

Direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) Rafael Grosi, istakao je u Kijevu da je neophodno pronaći brzo rešenje za demilitarizaciju nuklearne elektrane Zaporožje, kako bi se otklonila nesigurna situacija zbog neprestanog granatiranja, kao i da je pritvaranje zamenika direktora nuklearke neprihvatljivo.

"Moramo da nastavimo da radimo na zaštiti nuklearke. Kao što sam rekao Putinu, ona je i dalje izuzetno krhka, izuzetno nesigurna", rekao je Grosi na konferenciji za novinare posle razgovora sa ukrajinskim zvaničnicima.

07.45 Kijev: Oslobođeno više od 600 naselja

Ukrajinske oružane snage oslobodile su više od 600 naselja od ruske okupacije u poslednjih mesec dana, uključujući 75 u strateški važnoj oblasti Herson, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo za reintegraciju privremeno okupiranih teritorija, prenosi Gardijan.

Oko 502 naselja oslobođena su u severoistočnom regionu Harkova gde su ukrajinske snage prošlog meseca napredovale duboko u ruske linije, saopštilo je ministarstvo. Navedeno je da su oslobođena 43 naselja u regionu Donjecka i sedam u regionu Luganska, prenosi britanski list.

07.40 CNN: SpaceX Ilona Maska traži od Pentagona da plati za Starlink u Ukrajini.

CNN je, pozivajući se na dokumente do kojih su novinari došli, izvestio da je prošlog meseca SpaceX Ilona Maska poslao pismo Pentagonu u kojem kaže da više ne može da nastavi da finansira uslugu Starlink za Ukrajinu. U pismu je zatraženo da Pentagon preuzme finansiranje ukrajinskog korišćenja Starlinka, za koji SpaceX tvrdi da bi koštao više od 120 miliona dolara do kraja godine i mogao bi koštati blizu 400 miliona dolara u narednih 12 meseci. Do sada je otprilike 20.000 Starlink satelitskih jedinica donirano Ukrajini, navodi CNN.
 

07.30 Ukrajinske vlasti: Rusi granatirali Zaporožje raketama iz sistema S-300

Ukrajinski mediji prenose da su tri granate pale na Zaporožje jutros, te da su pogođeni infrastrukturni objekti. Šef Zaporoške oblasti javio je da je na mestu pogotka bilo požara i tamo već intervenišu spasioci.

07.10 Sibegubov: Ponovo granatiran Harkov

Načelnik Harkovske regionalne vojne uprave Oleg Sinegubov na Telegram kanalu je saopštio da su ruske snage ponovo su granatirale Harkov i pozvao građane da ostanu u skloništima. Gradonačelnik Harkova Igor Terehov rekao je na Telegram stranici da već postoje problemi sa strujom u nekim delovima grada.

07.00 Peskov: Male šanse za mirovne pregovore Rusije i Zapada

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov rekao je juče da je malo verovatno da će se mirovni pregovori između Rusije i Zapada desiti u skorije vreme zbog neprijateljskog stava zapadnih država, u intervjuu za rusku TV. "Za dijalog je potrebno dvoje. Pošto Zapad ima veoma neprijateljski stav prema nama, malo je verovatno da bi se moglo razgovarati u skorije vreme“, rekao je Peskov u intervjuu za rusku TV, prenosi Tas s. On je napomenuo da Turska i niz drugih zemalja nastavljaju sa pokušajima da posreduju u dijalogu.

06.45 Ukrajina pokreće krivični postupak zbog ruskog raketiranja

Generalni tužilac Ukrajine Andrij Kostin rekao je juče da je njegova kancelarija pokrenula krivični postupak zbog ovonedeljnih ruskih raketnih udara na gradove širom Ukrajine. Kostin je, na konferenciji za medije, nakon sastanka u Hagu sa predstavnicima Evropske jedinice za pravosudnu saradnju Eurojust, na kojoj je učestvovao zajedno sa tužiocem Međunarodnog krivičnog suda u Hagu Karimom Kanom, opisao napade kao "klasičan teroristički akt". Kostin je rekao da je u više od 112 ruskih raketnih udara, u najvećoj vazdušnoj ofanzivi Moskve od početka invazije 24. februara, poginulo 17 ljudi, a da su 93 osobe povređene, prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

06.50 Stoltenberg: Teške posledice ako Rusija upotrebi nuklearno oružje

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg upozorio je juče na ozbiljne posledice ukoliko Rusija upotrebi bilo kakvo nuklearno oružje u Ukrajini. "Biće teške posledice ako Rusija upotrebi bilo kakvu vrstu nuklearnog oružja protiv Ukrajine", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Briselu, posle sastanka ministara odbrane NATO. On nije želeo da precizira kako bi NATO na to odgovorio.

06.35 PSSE Rusiju označila kao terorističku državu

Parlamentarna skupština Saveta Evrope (PSSE) označila je Rusiju kao terorističku državu. Rezolucija je usvojena jednoglasno, podržalo ju je 99 prisutnih predstavnika u sali, a jedan je bio uzdržan, saopštio je zamenik predsednika Odbora za migracije, izbeglice i raseljena lica PSSE i ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko.

06.10 Makron: Ne želimo svetski rat

Francuski predsednik Emanuel Makron poručio je da njegova zemlja ne želi da dođe do svetskog rata. "Ne želimo svetski rat", naveo je Makron na Tviteru. On je dodao da Pariz pomaže Ukrajini da se odbrani "na svojoj teritoriji", ali ne da napadne Rusiju. Makron je ocenio da ruski predsednik Vladimir Putin mora da zaustavi rat i poštuje teritorijalni integritet Ukrajine.

 

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa