Evropa

EU neće priznavati ruske pasoše izdate na okupiranim teritorijama Ukrajine

Komentari

Autor: Euronews Srbija

12/10/2022

-

20:07

EU neće priznavati ruske pasoše izdate na okupiranim teritorijama Ukrajine
Ruski pasoš - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Zemlje članice EU neće priznati ruske pasoše izdate na okupiranim ukrajinskim teritorijama, navodi se u novoj rezoluciji. Isto će važiti i za dokumenta izdata u otcepljenim republikama Južna Osetija i Abhazija u Gruziji, objavljeno je na sajtu Saveta Evrope.

"Nikada nećemo prihvatiti kršenje osnovnih prava Ukrajine i Gruzije na nezavisnost, suverenitet i teritorijalni integritet", rekao je češki ministar unutrašnjih poslova Vit Rakušan, koji drugu polovinu godine predsedava Savetom Evropske unije.

Komisija je početkom septembra predložila ovaj pravac delovanja, u cilju obezbeđivanja jedinstvenog pristupa, jasno stavljajući do znanja da su skoro sve države već preduzele akcije.

Sledeći korak je da 27 članica usaglasi politiku sa Evropskim parlamentom.

Češka uvodi zabranu ulaska Rusima

Češke vlasti će inače od 25. oktobra uvesti zabranu ulaska Rusima sa šengenskim vizama koji dolaze iz bilo koje druge zemlje EU radi turizma, sportskih ili kulturnih događaja, saopštio je danas ministar spoljnih poslova Jan Lipavski na konferenciji za novinare.

Prema podacima češkog Ministarstva spoljnih poslova, u tu zemlju svakog dana preko međunarodnih aerodroma stiže oko 200 ruskih državljana, prenosi Interfaks.

Baltičke zemlje i Poljska blokirale su 19. septembra pristup turistima iz Ruske Federacije. Vlasti ovih zemalja smatraju da svi ruski turisti predstavljaju bezbednosni rizik. Finska je 30. septembra zatvorila granicu za ruske turiste.

Komentari (0)

Evropa