Evropa

Crni bilans nesreće u turskom rudniku: Poginuo 41 rudar, 11 povređenih smešteno u bolnicu

Komentari

Autor: Tanjug

15/10/2022

-

08:44

Crni bilans nesreće u turskom rudniku: Poginuo 41 rudar, 11 povređenih smešteno u bolnicu
Tanjug/AP/Nilay Meryem Comlek/Depo Photos - Copyright Tanjug/AP/Nilay Meryem Comlek/Depo Photos

veličina teksta

Aa Aa

Službe za spasavanje došle su do tela poslednjeg radnika nakon eksplozije u rudniku na severu Turske, čime je broj mrtvih povećan na 41, potvrdio je u predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan, javila je agencija Anadolija

Turski ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu prezhodno je naveo da je 11 povređenih rudara smešteno u bolnicu, dok je iz rudnika spaseno 58 rudara.

Turski ministar energetike Fatih Donmez izjavio je da su spasilački napori uglavnom završeni.

Nesreća se dogodila 14. oktobra u rudniku u gradu Amasra na obali Crnog mora, a u trenutku eksplozije u rudniku je bilo 110 ljudi, rekao je novinarima ministar unutrašnjih poslova Sulejman Sojlu, koji je otputovao na mesto nesreće da koordiniše operaciju spasavanja, prenosi AP.

Prema prvim procenama u trenucima nakon eksplozije oko 49 rudara ostalo je zarobljeno pod zemljom, saopštio je ministar. Kako je precizirao, 44 osobe su zarobljene na dubini od 300 metara, a pet na dubini od 350 metara od ulaza u rudnik.

Tanjug AP/Khalil Hamra

 

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan najavio je da otkazuje planiranu posetu gradu Dijarbakiru na jugoistoku zemlje i da će umesto toga otputovati u Amasru kako bi koordinirao operaciju spašavanja.

On je rekao da su tri tužioca zadužena da istraže incident. Turski ministar energetike Fatih Donmez rekao je da je eksploziju verovatno izazvao rudnički, zapaljiv gas.

AP podseća da je u najgoroj turskoj katastrofi u rudniku, stradala 301 osoba 2014. godine, kada izbio požar u rudniku uglja u gradu Soma, na zapadu Turske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa