Evropa

Grčka i Turska nastavljaju sa međusobnim optužbama: Ko je kriv za 92 naga migranta na Evrosu

Komentari

Autor: Euronews, Proto thema, ThessToday.gr

16/10/2022

-

11:47

Grčka i Turska nastavljaju sa međusobnim optužbama: Ko je kriv za 92 naga migranta na Evrosu
Grčka i Turska nastavljaju sa međusobnim optužbama: Ko je kriv za 92 naga migranta na Evrosu - Copyright AP Photo/Emrah Gurel

veličina teksta

Aa Aa

Grčka policija saopštila je da je u petak spasila 92 ilegalna migranta koji su pronađeni nagi u blizini severne granice sa Turskom, kao i da su neki od njih imali fizičke povrede.

Grčke vlasti su potom optužile Tursku da je naterala 92 migranta da pređu na grčku stranu i da ih je skinula do gole kože pre nego što je to učinila, uprkos neadekvatnim vremenskim uslovima u tom trenutku.

Migranti su policiji i službenicima evropske agencije Fronteks rekli da su ih turske vlasti smestile u tri vozila i odvezla do granice, te da su potom bili "prisiljeni da se skinu goli" pre nego što su ušli u čamce.

Grčka policija je saopštila da je odmah obezbedila odeću i hranu za migrante.

"Provokativno ponašanje Turske prešlo je sve granice", saopštilo je u subotu grčko Ministarstvo za azil i migracije, prenosi "Proto thema".

Mitrakis: "Sramota za civilizaciju"

Ministar za azil i migracije Notis Mitrakis je u subotu na svom Tviter nalogu objavio fotografiju nagih migranata i napisao:

"Odnos Turske prema 92 migranta koje smo danas spasili na granici, predstavlja sramotu za civilizaciju. Očekujemo da Ankara istraži incident i na kraju zaštiti svoje granice sa EU"

Reagovalo je i grčko Ministarstvo civilne zaštite koje u saopštenju navodi da "turske vlasti direktno učestvuju u procesu dovođenja migranata na grčko tlo".

AP Photo/Giannis Papanikos

 

U saopštenju se podseća i da je ministar Takis Teodorikakos u petak osudio ponašanje Turske u Savetu ministara unutrašnjih poslova i javnog reda u Luksemburgu. On je takođe obavestio nadležnog evropskog komesara o svakodnevnim izazovima, prezentujući audio-vizuelni materijal.

"U vreme kada Grčka efikasno štiti svoje granice, pokazujući poštovanje prema ljudskom životu, Turska nastavlja da ignoriše ne samo međunarodno pravo, već i osnovna ljudska prava", zaključuje se u saopštenju Ministarstva za zaštitu građana.

Čatakli: "Ovo ne može biti slučajnost"

S druge strane, Turska nastavlja da optužuje Grčku da nasilno potiskuje migrante koji ulaze u zemlju kopnom i morem. Štaviše, portparol turskog ministarstva unutrašnjih poslova Ismail Čatakli oštro je reagovao na izjave Mitrakisa.

"Pošto ne možete da nađete nijedan slučaj kršenja ljudskih prava u Truskoj, pokušavate da otkrijete sliku vašeg progona tako što optužujetee Tursku. Odvojite vreme da se vi pridržavate pravila, budite malo civilizovani!", rekao je i nastavio:

"Ne postoji nijedan slučaj ili izveštaj koji opisuje tako nehumano postupanje Turske prema nevinim ljudima. Vaš pokušaj da prikrijete izveštaj OLAF-a o kršenju ljudskih prava nije iznenađujući, jednostavno je sramotan. Ovo ne može biti slučajnost"

U izveštaju objavljenom u petak, Kancelarija Evropske unije za borbu protiv korupcije (OLAF) optužila je visoke zvaničnike Fronteksa, agencije EU za spoljne granice, da prikrivaju ilegalno "povlačenje" migranata iz Grčke u Tursku, prenosi turski Euronews.

Fronteks je, s druge strane, tvrdio da su nalazi u izveštaju koji je OLAF objavio o ovoj temi, zastareli.

U izveštaju OLAF-a se navodi da su rukovodioci Fronteksa, neispunjavanjem svojih obaveza u potpunosti, ometali njihov kapacitet da obezbede zaštitu i unapređenje osnovnih prava.

Granična policija šokirana prizorom

Lokalna grčka granična policija, sa sedištem u Feresu ne krije da su policajci bili šokirani prizorom.

"Ovom profesijom se bavimo više od 20 godina i baš pričamo kako nikada nismo videli nešto tako nehumano i ponižavajuće", rekao je načelnik Krisovalantis Jalamas za ThessToday.gr.

"Nikada ranije nisam video nešto ovako. Bilo je više nego ponižavajuće tretirati ih na ovakav način. Očigledno je da su ih sa turske strane tukli, skidali i gurali prema Grčkoj", dodao je on rekavši da je najviše njih iz Avganistana (oko 50), potom Sirije i Pakistana.

AP Photo/Giannis Papanikos

 

Migranti su primljeni u Policijsko odeljenje za zaštitu robe, a potom su prebačeni u zatvor gde se nastavlja proces njihove identifikacije.

 

 

 

Komentari (0)

Evropa