Evropa

U BiH zaostale velike količine naoružanja koje se prodaju u EU

Komentari

Autor: Tanjug

18/10/2022

-

10:25

U BiH zaostale velike količine naoružanja koje se prodaju u EU
U BiH zaostale velike količine naoružanja koje se prodaju u EU - Copyright Unsplash

veličina teksta

Aa Aa

Na području BiH i dalje postoje velike količine naoružanja zaostalog iz perioda konflikta, koje se krijumčari i nelegalno prodaje u EU, gde na crnom tržištu postoji rast potražnje od osoba koje se dovode u vezu s organizovanim kriminalom i terorizmom, objavljeno je u dokumentu Ministarstva bezbednosti BiH.

"Zbog toga i činjenice da trgovina oružjem omogućava sticanje enormne i brze finansijske dobiti, procene su da će i u narednom periodu trgovina oružjem ostati jedna od oblasti delovanja organizovanih kriminalnih grupa", navodi se u dokumentu "Procena pretnje od organizovanog kriminala u BiH 2021", prenele su banjalučke Nezavisne novine.

Kako je istaknuto, trgovina oružjem gotovo je isključivo dodatni, a ne primarni izvor prihoda za najveći broj organizovanih kriminalnih grupa u BiH.

"Većina kriminalnih grupa kombinuje posao trgovine oružjem s drugim kriminalnim aktivnostima, najčešće švercom droge i akciznih proizvoda i trgovinom ljudima", stoji u dokumentu.

Prema geostrateškom položaju, kako je naglašeno, područje jugoistočne Evrope nalazi se na važnim trgovačkim putevima između Evrope i Azije.

"To su istovremeno i putevi nezakonite trgovine oružjem, narkoticima, trgovine ljudima, a mogu biti korišteni i za tranzit terorističkih grupa i sredstava za izvođenje terorističkih akcija", ističe se u ovoj proceni.

Stručnjaci ističu da je oružje, odmah nakon šverca droge, najprofitabilnija krijumčarena roba. U zapadnim zemljama je, naglašavaju, cena oružja dosta viša u odnosu na BiH.

"Oružje skrivano po raznim lokacijama"

Stručnjak za bezbjednost Radislav Jovičić u izjavi za Nezavisne podseća da je poznato da je ostalo puno naoružanja nakon poslednjeg rata u BiH, a koje je sakriveno po raznim lokacijama.

"Kriminalne grupe uglavnom žele da dođu do tih ljudi ili tih lokacija gde ima oružja. Postoje razni kanali prenosa oružja. Njima je bitno da prođu deo kroz Hrvatsku i kada uđu Sloveniju, čitavom Evropom putuju bez graničnih prelaza", pojašnjava Jovičić.

Prema njegovim rečima, jedan od modela prenosa oružja i prevoženje u raznim vrstama robe, kada oružje štite folijama.

"Znate da su kriminalne organizacije maltene uvek korak ispred policije. Snalaze se tako što oružje umotavaju u posebne vrste folija te ih radari ne mogu očitati tako lako", rekao je Jovičić, koji je nekada bio ministar unutrašnjih poslova Republike Srpske.

Inače, prema izveštajima o radu Koordinacionog odbora za kontrolu malog i lakog naoružanja u BiH, od 2018. do 2020. u Bosni i Hercegovini je oduzeto ukupno 3.827 komada različitog vatrenog oružja, 599 minsko-eksplozivnih sredstava (MES), 76.680 komada municije, te 65,25 kg eksploziva. Iz MUP-a Republike Srpske kažu da su u toku 2021. godine evidentirali 263 krivična dela koja se odnose na nedozvoljenu proizvodnju i promet oružja ili eksplozivnih materija.

"Nepoznata lica su izvršila 58 krivičnih dela, od kojih je jedno ostalo nerasvetljeno. Nadležnim tužilaštvima je podneto 155 izveštaja protiv 177 lica zbog izvršenih krivičnih dela", rekla je za banjalučki dnevnik Mirna Miljanović, načelnica Odeljenja za odnose s javnošću MUP-a Srpske.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa