Evropa

Velika Britanija uvela sankcije Irancima zbog prodaje dronova Rusiji, zamrzava i imovinu firme koja je proizvođač

Komentari

Autor: Tanjug

20/10/2022

-

20:55

Velika Britanija uvela sankcije Irancima zbog prodaje dronova Rusiji, zamrzava i imovinu firme koja je proizvođač
Velika Britanija uvela sankcije Irancima zbog prodaje dronova Rusiji, zamrzava i imovinu firme koja je proizvođač - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Britanija je danas uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije.

Visoki iranski vojni oficiri Mohamed Hosein Bageri, Sejed Hodžatolah Kurejši i Said Agađani naći će se na udaru sankcija tako što će im biti zamrznuta imovina i zabranjena putovanja, prenosi Rojters.

Navodi se da su te tri osobe lično odgovorne za obezbeđivanje dronova koji se koriste u udarima u Ukrajini. Britanija će zamrznuti i imovinu firme "Šahed aviation industries", koji proizvodi dronove "šahed".

"Podrška Irana Putinovom brutalnom i nezakonitom ratu protiv Ukrajine je žalosna i jasan je dokaz iranske destabilizujuće uloge u globalnoj bezbednosti", rekao je britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli.

Rojters napominje da je Rusija lansirala desetine dronova "kamikaza"na Ukrajinu kojima je gađala energetsku infrastrukturu i ubila petoro ljudi u Kijevu.

Ukrajina tvrdi da su to dronovi iranske proizvodnje "šahed-136". Teheran navodi da nije isporučio dronove Moskvi, a Kremlj je u utorak negirao da su njegove snage koristile iranske dronove za napad na Ukrajinu. Vašington je saopštio da je poricanje Irana laž.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa