Evropa

Meloni dobila premijerski mandat: Objavila listu ministara, u subotu polaganje zakletve

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

21/10/2022

-

18:17

Meloni dobila premijerski mandat: Objavila listu ministara, u subotu polaganje zakletve
Meloni dobila premijerski mandat: Objavila listu ministara, u subotu polaganje zakletve - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Liderka Braće Italije Đorđa Meloni rekla je italijanskom predsedniku Serđu Matareli da je spremna da postane premijerka i da bi mogla odmah da formira novu vladu uprkos nesuglasicama u njenoj desničarskoj koaliciji.

"Spremni smo da formiramo vladu što je pre moguće“, rekla je Meloni novinarima nakon sastanka koji je trajao jedva 15 minuta. Ovim joj je otvoren put da postane prva žena premijer u svojoj zemlji, preneo je Rojters.

Meloni je predvodila alijansu konzervativnih partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima održanim 25. septembra. "Ðorđa Meloni je prihvatila mandat i predstavila svoju listu ministara", rekao je zvaničnik iz italijanskog predsedništva Ugo Campeti novinarima nakon što je Meloni završila konsultacije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom u predsedničkoj palati.

Objavila listu ministara

Nova italijanska premijerka Ðorđa Meloni danas je imenovala Ðankarla Ðorđetija iz stranke Liga za ministra ekonomije i kazala da će Ministarstvo spoljnih poslova pripasti Antoniju Tajaniju iz stranke Forca Italija.

Luderka stranke Braća Italije, objavila je svoju listu ministara nakon što joj je predsednik Italije Serđo Matarela dao mandat za formiranje vlade, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripašće Mateu Pjantedoziju, državnom službeniku koji ne pripada nijednoj političkoj partiji, a Ministarstvo odbrane Gvidu Krozetu, jednom od osnivača Braće Italije.

Ukupno, devet ministarstava je podeljeno političarima iz Braće Italije, po pet Ligi i Forca Italiji, a tehnokratama je dodeljeno još pet mesta u kabinetu.

Nova vlada će zvanično položiti zakletvu u subotu ujutro, nakon čega će sledeće nedelje poslanici glasati o poverenju novoj vladi u oba doma parlamenta.

Zadatak sastavljanja nove vlade pokazao se mnogo turbulentnijim nego što se očekivalo, u poređenju sa političkim previranjima u Britaniji, pri čemu je Berluskoni više puta potkopavao Melonijev autoritet od izbora.

U belešci koju je ostavio na uvid javnosti u parlamentu prošle nedelje, 86-godišnji Berluskoni je napisao da smatra da je Meloni „prepotentan… dominantan… arogantan… uvredljiv“.

Bivši premijer je ove nedelje pokrenuo novu vatrenu oluju kada je poslanicima rekao da krivi Ukrajinu za rat sa Rusijom i otkrio da je razmenio poklone i „slatka pisma“ sa Vladimirom Putinom.

Meloni je potom izdala saopštenje u kojem je rekla da će njena administracija biti čvrsto pro-nato i proevropska. "Svako ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem ne može biti deo vlade“, rekla je ona.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa