Evropa

Pukotine u koaliciji desničara: Može li to što Berluskoni "nije navikao na naređenja od žene" da sruši neformiranu vladu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Politico, RSE

19/10/2022

-

07:10

Pukotine u koaliciji desničara: Može li to što Berluskoni "nije navikao na naređenja od žene" da sruši neformiranu vladu
Pukotine u koaliciji desničara: Može li to što Berluskoni "nije navikao na naređenja od žene" da sruši neformiranu vladu - Copyright Tanjug AP/Gregorio Borgia

veličina teksta

Aa Aa

Vlada u Italiji još nije ni sastavljena, a prve pukotine u budućoj vladajućoj koaliciji su izašle na videlo. Liderka krajnje desnice i verovatno buduća premijerka Đorđa Meloni javno se pomirila sa svojim koalicionim partnerom Silvijom Berluskonijem, ali to nije u potpunosti premostilo razlike između njih dvoje zbog čega bi nova vlada mogla da bude u problemu.

Procepi su zapravo izbili pre nekoliko dana i to iz nekoliko razloga, a možda ključan jeste neslaganje oko toga ko bi trebalo da obavlja važne funkcije u budućnoj italijanskoj vlasti. Berluskonijeva partija, naime, nije dala podršku Ignaciju la Rusu, članu stranke Italijanska braća, koji je izabran za predsednika Senata, a Meloni ranije nije dala "zeleno svetlo" nad kandidatkinjom Forca Italije Liče Ronculi za ministarku pravde.

Sve je, međutim, kulminiralo kada su u javnost isplivale Berluskonijeve beleške u kojima Melonijevu naziva "patronizujućom, prepotentnom, arogantnom i uvredljivom". Tenzije su dostigle tačku ključanja da je čak bilo govora o tome da će Braća Italije na konsultacije o formiranju nove vlade s predsednikom Serđom Matarelom ići same, a ne kao deo desničarske koalicije koja uključuje i desničarsku stranku Liga Matea Salvinija. 

Kako je prenela ANSA, međutim, Meloni i Berluskoni su se pomirili. Odnosno, razgovarali su telefonom 16. oktobra, a zatim se dan kasnije i sastali.

Svađa oko ministarskih pozicija

Epiteti i uvrede nažvrljani na komadu papira u italijanskom parlamentu, koje je objavila La Republika u petak, eksalirali su sukob između dve od tri stranke koje bi trebalo da formiraju sledeću vladu.

"Nema volje za promenom, ona je ta sa kojom ne možete da se saglasite", pisalo je u Berluskonijevoj belešci.

U odgovoru koji mu je uputila Meloni navela je: "Nedostaje jedan pridev - nisam za ucenjivanje".

Desničarski blok koji predvodi Meloni, podsetimo, izabran je na izborima održanim 25. septembra sa ukupno 44 odsto glasova, što je dovoljno za parlamentarnu većinu, ali se troje lidera od tada bori da se dogovore o podeli ključnih pozicija u novoj administraciji.

"Razdor koji se pojavio u desničarkoj koaliciji je svakako loš početak jer sugeriše da su još uvek udaljeni u pogledu sastava vlade i da postoji element nepoverenja. Ovo je samo prvi dan, stvari će postati mnogo teže jer se suočavaju sa više izazova i postaju manje popularni", rekao je analitičar Volfgango Picoli. 

Spor postoji dakle oko Liče Ronculi iz stranke Forca Italija, a pošto dogovor o njenom imenovanju za ministarku nije postignut, poslanici ove partije rešili su da bojkotuju glasanje u Senatu o La Rusu.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Berluskoni je u saopštenju naveo da je to zbog "snažne nelagodnosti zbog veta izraženih poslednjih dana kada je reč o formiranju vlade".

Inače, izbor La Rusa za predsednika Senata, drugu najvišu funkciju posle predsednika, kontroverzan je sam po sebi i istakao je istorijsku promenu u italijanskoj politici sa prelaskom vlasti na krajnju desnicu. Naime, on je 2018. godine pokazao svoju kolekciju bista fašističkog lidera Benita Musolinija i fotografija iz ere fašizma.

Na početku pandemije našalio se da je fašistički pozdrav efikasna zaštita od koronavirusa. Prošlog meseca, njegov brat, još jedan političar iz stranke Đorđe Meloni, snimljen je kako izvodi fašistički pozdrav na jednoj sahrani. La Rusa je to nazvao "ozbiljnom greškom", ali je rekao da je ljut na "nenormalnu" reakciju medija na, kako je rekao, zahtev mrtve osobe za određenim "pozdravom".

"Nije navikao da prima naređenja od žene"

Berluskoni je podrio desničarsku koaliciju uvredljivim rečima na račun Meloni, ocenjuje Tajms, ukazujući da je incident takođe vratio u fokus lični stav medijskog mogula o ženama.

Berluskonijev biograf Alan Fridman (Friedman) je rekao da bivši premijer u tri mandata "nije navikao da prima naređenja od žene i da mora da se sada oseća poniženo pošto je Meloni odbila da da mesto u kabinetu njegovoj saradnici Ronculi".

Gardijan takođe ocenjuje da moćna pozicija Meloni ne pogoduje Berluskoniju, posebno pošto ga je nadmudrila oko izbora Ignacija la Ruse za predsednika Senata.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

Javni obračun među koalicionim partnerima je zloslutno upozorenje na podmukle verbalne napade i borbu za moć s kojima će se Meloni suočiti dok pokušava da ispuni svoje obećanje da će obezbediti stabilnu vladu kao šefica trostranačke desničarske koalicije, ukazuje Fajnenšenal tajms.

Meloni, Berluskoni i Salvini imaju zajedničku desničarsku ideologiju, ali se, dodaje britanski list, očekuje da će njihov lični rivalitet podstaći mnogo nesuglasica ako prebrode trenutnu krizu i formiraju vladu.

"Postoji generacijski i rodni ugao gledanja na ovo", rekao je Valerio Alfonso Bruno, saradnik britanskog Centra za analizu radikalne desnice. "I Berluskoni i Salvini baš i ne prihvataju ideju da je Meloni jaka u ovoj koaliciji. Nije lako Italijanu da toleriše ženu tako odlučnu i tako jaku. Oni će učiniti sve što mogu da joj zakomplikuju život".

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa