Evropa

Brisel "širom otvorenih očiju" čeka novu vladu u Rimu: Pobeda Đorđe Meloni mogla bi da ima veliki uticaj na EU

Komentari

Autor: Euronews, Politico, BBC

27/09/2022

-

07:15

Brisel "širom otvorenih očiju" čeka novu vladu u Rimu: Pobeda Đorđe Meloni mogla bi da ima veliki uticaj na EU
Đorđa Meloni i Silvio Berluskoni - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

"Populizam se uvek završava katastrofom" i "Evropske vlade moraju da poštuju demokratske vrednosti" - samo su neke od reakcija iz Evrope na rezultate izbora u Italiji koji su sa zebnjom praćeni širom Starog kontinenta. Najverovatniji ishod je da na čelo treće po veličini ekonomije u evrozoni dolazi Đorđa Meloni, liderka krajnje desnice koja je sa partnerima omogućila sigurnu većinu u parlamentu. Italija će dobiti najradikalnije okrenutu vladu ka desnici još od Drugog svetskog rata, a pitanje koje se odmah nametnulo je šta će to značiti za Evropsku uniju?

Italija je jedan od osnivača EU i članica je NATO, a retorika Đorđe Meloni o EU stavlja je gotovo u isti rang sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom, piše BBC. Takođe, njeni saveznici Mateo Salvini i Silvio Berluskoni imali su bliske veze sa Rusijom. Berluskoni je na primer prošle nedelje izjavio da je Vladimir Putin "gurnut" u invaziju Ukrajine, dok je Salvini dovodio u pitanje sankcije uvedene Moskvi. 

Kako su stručnjaci naveli za Euronews, pobeda krajnje desnice na izborima verovatno će dovesti do toga da se sada i Rim pridruži Poljskoj i Mađarskoj usvajanjem evroskeptičnog stava o pitanjima EU. I dok desno krilo navija za već projektovanu pobedu Meloni, svi ostali sa zebnjom posmatraju ono što se dalje dešava.

"Definitivno će doći do promene u pozicioniranju italijanske vlade u odnosu na prethodne dve vlade Marija Dragija. Mislim da ono što treba da očekujemo je evrospektičniji stav italijanske vlade po nekoliko pitanja. Verovatno će doći do poravnanja Italije, posebno sa Vladom Poljske", rekao je Luka Tomini, politikolog iz Brisela.

Podsetimo, na čelu te vlade, osim Braće Italije biće i Liga Matea Salvinija i stranka Silvija Berluskonija Forca Italija. Ova koalicija desnog centra pokupila je oko 44 odsto glasova, čime je prestigla potreban prag većine od 40 odsto. Na drugom mestu završila je koalicija levog centra koju predvodi Demokratska partija Enrikea Leta (26,2 odsto) i čija je platforma viđena kao nastavak politike koju je poslednjih godinu i po dana vodio odlazeći premijer Mario Dragi.

Reakcije iz Evrope

Već u ponedeljak ujutru najviši evropski političari počeli su da reaguju na izborne rezultate. Francuska premijerka Elizabet Born nije komentarisala direktno, ali je podvukla važnost da evropske vlade poštuju demokratske vrednosti. Španski ministar spoljnih poslova Hose Manuel Albares, iz Socijalističke partije, zauzeo je čvršći stav i rekao da se "populizam uvek završava katastrofom".

"To je trenutak neizvesnosti i u trenucima neizvesnosti populizam uvek dobija na značaju i uvek se završava na isti način: katastrofom", rekao je on španskoj štampi.

Sa druge strane pak, desničarski političari su pozdravili pobedu Meloni. Poljski premijer Mateuš Moravjecki, koji je bio u "zavadi" sa Briselom, čestitao je Meloni. To je učinio i Balaž Orban, bliski pomoćnik mađarskog premijera Viktora Orbana.

Tanjug/AP/Michael Sohn, profimedia

 

"U ovim teškim vremenima, više nego ikad su nam potrebi prijatelji koji dele slične vizije i pristup evropskim izazovima", napisao je on na Tviteru.

Ove izjave dolaze nakon što je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen prošle nedelje upozorila na potencijalno zaokret Italije udesno, rekavši da će EU biti spremna da radi sa demokratskim vladama i da ima alate koje može da koristi ako "stvari krenu u teškom pravcu", kao u Mađarskoj i Poljskoj. Ovo je, kako piše Politiko, bila jasna referenca na mogućnost EK da smanji sredstva dodeljena vladama EU kada smatra da krše principe vladavine prava.

Portparol EU Erik Mamer rekao je, međutim, jutros na konferenciji za novinare da Evropska komisija radi "sa vladama koje proizilaze iz izbora".

"Ovaj slučaj nije drugačiji. Naravno, nadamo se da ćemo imati konstruktivnu saradnju sa novim italijanskim vlastima", dodao je on.

"Više veta"

Mario Dragi, koji je uspešno vodio evrozonu kroz turbulentnu krizu evra, bio je veoma poštovan kako kod kuće, tako i širom kontinenta. Njegov kratak boravak na čelu vlade doveo je do toga da je Italija zauzela centralno mesto u raspravama EU o ekonomskom oporavku bloka nakon pandemije koronavirusa, ali i o najboljem odgovoru na ruski rat u Ukrajini i njegovim negativnim posledicama na cene energenata i inflaciju.

Ukoliko Meloni postane premijerka ovakvom pristupu verovatno bi došao kraj.

"Đorđa Meloni je uvek tvrdila da želi da Italiju stavi na prvo mesto, pomalo kao Trampova Amerika na prvom mestu, i naglašavala je važnost nacionalnih država u procesu evropskih integracija. Možemo očekivati više tačaka veta ili izražavanje veta od strane ove vlade", rekla je Lajla Talani, direktorka Centra za italijansku politiku na Kraljevskom koledžu u Londonu. 

Profimedia

 

Mnoge odluke EU moraju jednoglasno da odobre sve države članice, kao što su one koje se odnose na budžet bloka i spoljnu politiku uključujući sankcije. Poljska i Mađarska su redovno pretile da će staviti veto na važne politike EU kako bi dobile ustupke Brisela po drugim pitanjima, a sada Italija potencijalno sledi njihov primer.

"Nova vlada će na EU gledati kao na ograničenje, a ne kao na priliku da vrši uticaj van granica. Neće imati jasno definisanu politiku EU takođe zbog velikih unutrašnjih razlika između njena tri člana i njihovih pripadnosti: ECR, ID i EPP (grupacije u Evropskom parlamentu). Kako će se izbori u EU uskoro približiti, iskušenje da i Meloni u ECR i Salvini unutar ID grupe stranu na stranu Poljske i Mađarske moglo bi da bude neodoljivo", rekao je profesor Alberto Alemano za Euronews i dodao da bi Italija mogla da postane slobodna država članica koja uzima koliko može i koja prestaje da doprinosi donošenju važnih odluka.

Vladavina prava, migracije i spoljna politika

Italija bi, kako piše Euronews, mogla da se sukobi sa Briselom oko niza pitanja uključujući vladavinu prava, domaća građanska prava, prava manjina i migracionu politiku.

Meloni zagovara tradicionalne katoličke porodične vrednosti, ali kaže da će sačuvati italijanski zakon o pobačaju koji dopušta prekide trudnoće, ali omogućuje lekarima da odbiju da ih rade. Kaže da ženama, koje misle da im je pobačaj jedina opcija, želi da pruži pravo na izbor.

Kako navodi BBC, dok je nastojala da uveri zapadne saveznike Italije, snažno podržavajući proukrajinsku liniju vlade Marija Dragija, njena tvrdokorna konzervativna socijalna politika zabrinjava mnoge. Odlučna i borbena dok kritikuje Evropsku uniju, masovnu imigraciju i "LGBT lobije", ta 45-ogodišnjakinja je osvojila razočarane birače i izgradila snažan lični brend.

"Da - prirodnoj porodici, ne - LGBT lobijima!" govorila je Meloni gostujući na nedavnom mitingu španske krajnje desničarske stranke Voks.

Profesor političkih nauka Đanluka Pasareli za BBC kaže da Meloni nije opasnost za demokratiju, već za Evropsku uniju, stavljajući je u isti kalup sa Marin Le Pen i Viktorom Orbanom.

Tanjug AP/Gregorio Borgia

 

Plan oporavka i otpornosti zemlje koji je Dragi pregovarao sa Briselom takođe bi mogao da postane novo bojno polje. Od Italije se zahteva da nastavi sa reformama svog administrativnog i pravosudnog sistema kako bi pristupila 200 milijardi evra u fondovima EU. Serđo Kantone, novinar Euronews iz Liona kaže da je Italija pre svega zadužena zemlja i ima veliki javni dug, te da je realnost da Italija očekuje milijarde od EU za opravak ekonomije.

"Margine za manevar sa ekonomske tačke gledišta, veoma su male. Meloni će morati da se saglasi sa pravilaima koje su druge vlade postavile sa Briselom i drugim međunarodnim institucijama, pokušaće da napravi sopstvenu ekonomsku politiku, pokušavajući da nacionalizuje neke kompanije koje su bile privatne, govorila je o javnoj telekomunikacionoj mreži, više pažnje će pridavati italijanskim investicijama", rekao je on.

U međuvremenu, ostaje nejasno šta bi nova vlada krajnje desnice mogla da znači za spoljnu politiku i sankcije Rusiji zbog njenog rata u Ukrajini.

"Meloni je takođe promenila svoju političku liniju poslednjih meseci, na primer, u pogledu politike prema Rusiji. To doprinosi nepredvidivosti proevropske linije buduće italijanske vlade", rekao je Arturo Varveli, predsednik rimske kancelarije Evropskog saveta za spoljne poslove.

Kako on kaže, spoljna politika Meloni može da liči na nešto slično Dragijevom pristupu "nacionalnog interesa", ali nesumnjivo postoji rizik, dodaje, da bi populističke, antievropske i antitransatlantske snage i dalje mogle da odvrate novu vladu od ovog novog kursa.

Komentari (0)

Evropa