Evropa

Nasleđe premijera: Kakvu Italiju ostavlja za sobom "Super Mario"

Komentari

Autor: Euronews

25/09/2022

-

18:22

Nasleđe premijera: Kakvu Italiju ostavlja za sobom "Super Mario"
Tanjug/AP/Markus Schreiber - Copyright Tanjug/AP/Markus Schreiber

veličina teksta

Aa Aa

Italijani su prilično zadovoljni načinom na koji je Mario Dragi, odlazeći tehnokratski premijer zemlje, upravljao krizom koronavirusa, ratom u Ukrajini i posledicama koje su oboje imali na ekonomiju. Međutim, dok se sprema da napusti poziciju, njegovo nasleđe izgleda prilično krhko.

Prema anketi koju je napravio Italijanski centar za studije izbora, objavljenoj ranije ovog meseca, 62,4 odsto biračkog tela u zemlji pozitivno gleda na Dragijeve postupke u poslednjih 17 meseci. 

Ipak, anketari takođe predviđaju da će sledeću vladu činiti desničarska koalicija koju će predvoditi krajnje desničarska stranka Braća Italije, koja će takođe uključivati i desničarsku populističku Severnu ligu i partiju Napred italija na čijem čelu je Silvio Berluskoni.

Po mnogim pitanjima, ove stranke stoje na suprotnim stranama spektra od Dragija.

Bivši šef Evropske centralne banke je poznat po svojim proevropskim stavovima, pozvao je na oštre sankcije Rusiji i snažnu finansijsku i vojnu podršku Ukrajini. Poznat je i kao "Super Mario", zbog svog vođstva u centralnoj banci tokom krize evra.

Dakle, nakon samo godinu i po dana na funkciji, šta će verovatno biti Dragijevo nasleđe u Italiji?

Paket za oporavak od korona krize

Dragi je dobio zadatak da formira vladu u februaru 2021. godine, nakon raspada koalicije koju je predvodio populistički Pokret pet zvezdica koji je takođe uključivao desničarsku stranku Severna liga.

U to vreme, njegov glavni zadatak je bio da usmerava zemlju kroz drugu godinu pandemije, da organizuje kampanju vakcinacije i ekonomsku obnovu države. Italija je, poput Francuske i Španije, zapala u recesiju 2020. godine jer su ekonomske aktivnosti gotovo zaustavljene zbog karantina i zatvaranja granica.

Nakon što je uspostavio takozvanu "široku koaliciju" koja je okupila levičarske, centrističke i desničarske stranke, on je brzo krenuo na izradu plana koji će Komisija EU odobriti, u vezi sa time kako će zemlja potrošiti 190 milijardi evra, koliko bi dobila iz fonda bloka za oporavak od krize.

Tanjug/AP/Mauro Scrobogna/LaPresse

 

Plan koji je napravio, a koji je uključivao teške reforme u zemlji koja ih baš i ne voli, možda i jeste ono što ima najviše šanse da ostane upamćeno kao njegova ostavština.

Ove reforme uključuju modernizaciju državne uprave i pravosudnog sistema, kao i liberalizaciju pravila konkurencije i ažuriranje fiskalne politike. Prve dve su donete ali sada treba da se sprovedu, dok za ostatak nema mnogo zainteresovanih.

"U praksi je uvek moguće da sledeća vlada odbije da sprovede reforme", rekla je za Euronews Lejla Talani, direktorka Centra za italijansku politiku na Kranjevskom koledžu u Londonu.

Međutim, teško da će se to desiti u ovom slučaju, jer je isplata iz EU fondova uslovljena upravo sprovođenjem ovih reformi, a rokovi suu veoma tesni.

"Komesar za ekonomska i finansijska pitanja Paolo Đentiloni je već rekao da ne može biti velikih promena (u planu oporavka), već samo kozmetičkih, što znači da ako se reforme ne sprovedu, Italija neće dobiti novac", rekla je Talani.

Spoljna politika

Mđrutim, nije korona kriza jedini težak period kroz koji je "Super Mario" morao da vodi svoju zemlju.

Dvanaest meseci nakon što je stupio na mesto premijera, Rusija je pokrenula sveobuhvatni vojni napad na svog suseda, što je imalo dramatične posledice kako za Ukrajinu tako i za ostatak Evrope, jer su porasle cene energenata, a inflacija je na rekordno visokim nivoima.

"Verovatno je najveću razliku napravio kada je u pitanju Ukrajina", rekao je za Euronews Luiđi Skacijeri, viši naučni saradnik u Centru za evropske reforme.

Italija ima duboke ekonomske veze sa Rusijom, koje su se do sada obično iskazivale nešto pomirljivijim stavom prema Moskvi po pitanjima spoljne politike nego kod drugih zapadnih zemalja članica EU. 

Međutim, Dragi je bio odlučan u stome da Francuska i Nemačka, koje su bile mnogo skeptičnije po tom pitanju, podrže davanje statusa kandidata za EU ​​Ukrajini. On je takođe bio na čelu napora da se poveća podrška ratom razorenoj zemlji i da se uvedu sankcije Rusiji.

"On je bio značajno ispred italijanskog javnog mnjenja u onome što je govorio, i definitivno je to slučaj sa njegovom podrškom Ukrajini", rekao je Skacijeri, posebno naglašavajući da je to vidljivo kada se radi o isporuci oružja Kijevu.

profimedia

 

Njegov uticaj na evropskom i međunarodnom nivou, koji mu je omogućio da iznese ideje, uključujući ograničenje cena ruskog gasa, čemu EU izgleda polako ide uprkos tome što je prvo rečeno da je to previše teško, u međuvremenu se pripisuje "njegovoj političkoj težini, i činjenici da je već bio poznat i veoma poštovan", smatra Skacijeri.

Dodaje i da će slučaj u kom Italija zapravo nadmašuje svoju "težinu" unutar EU završiti odlaskom Dragija, jer je on bio "veoma konstruktivan, i umeo da igra tu igru".

"Evroskeptičnija vlada, poput one koju bi vodila liderka Braće Italije Đorđa Meloni, mogla bi da se više sukobljava sa EU i otežala bi zemlji da bude uključena u središte važnijih debata pre nego što se donesu odluke", istakao je.

Šta to znači za sankcije EU protiv Rusije, koje moraju jednoglasno da odobre 27 država članica, nejasno je.

Italija, rekla je Talani, ima bliske odnose sa SAD i NATO, tako da će čak i proruska desničarska koalicija "verovatno glasati za sankcije jer mi zaista ne želimo da budemo toliko marginalizovani".

"Ipak, to bi moglo da bude predmet debate. Oslabili bismo oslabili svoju poziciju u Evropi tako što ćemo raspravljati o tome da li je potrebno uvoditi sankcije ili ne", dodala je Talani.

Dragi "učinio sve što je mogao"

Teško da će Dragi ostaviti veliki trag na unutrašnjoj politici, pa se očekuje da će njegov odlazak značiti kraj kratkotrajne političke stabilnosti Italije i povratak na status kvo.

Na pitanje zašto italijanski birači odobravaju Dragija, a ipak će verovatno izabrati desničarsku koaliciju, Skacijeri je rekao da "u nekoj fazi morate da se vratite izabranom premijeru i normalnijem političkom životu".

"Postoji i percepcija da je ova velika koalicija pomalo neprirodna jer je bila toliko razdeljena sukobima da postoji osećaj da je bolje imati čistu ili levičarsku ili desničarsku koaliciju", dodao je on.

Italija je imala 11 premijera od početka veka, dok se koalicije prave i raspadaju. Ni sledeća vlada ove zemlje možda neće proći mnogo bolje.

profimedia

Đorđa Meloni, lider "Braće Italije"

"Postoji mogućnost da eksplodiraju unutrašnje protivrečnosti na desnom centru, a čak i se to ne desi, imaju mnogo unutrašnjih kontradiktornosti. Verujte mi, oni zapravo nisu toliko ujedinjeni kao što izgledaju spolja", rekla je Talani.

Ipak, Dragi je postigao u suštini sve što je želeo, kaže Skacijeri.

"Postoji ideja da pojedinac nekako može doći i rešiti sva pitanja u zemlji. I bilo je dosta te retorike u vezi sa njim, samo zbog toga koliko je kompetentan. Mislim da je on možda bio realniji u onome što je smatrao da je moguće postići, i želeo je da pokuša da veže buduće vlade za ovaj reformski put. On je, realno, učinio sve što je mogao i sada je na drugima da pokušaju da preuzmu štafetu", zaključio je Skacijeri.

Komentari (0)

Evropa