Evropa

RAT U UKRAJINI Zelenski apelovao na građane da štede struju, Moskva donela uredbu o mobilisanim Rusima

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2022

-

08:53

RAT U UKRAJINI Zelenski apelovao na građane da štede struju, Moskva donela uredbu o mobilisanim Rusima
RAT U UKRAJINI Zelenski apelovao na građane da štede struju, Moskva donela uredbu o mobilisanim Rusima - Copyright EPA-EFE/ATEF SAFADI, Tanjug AP/LIBKOS, Roman Hrytsyna, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 240. dan rata u Ukrajini. Juče su razgovarali američki ministar odbrane Lojd Ostin i  ruski ministar Sergej Šojgu, ali Pentagon nije želeo da izenese detalje ovog razgovora, sem da je na njemu insistirala američka strana. Za to vreme, u svom sinoćnjnom obraćanju ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski je optužio Rusiju da namerno odlaže polazak brodova sa žitom iz ukrajinskih luka i dodao da ukupno 150 plovila čeka na utovar žitarica.

Ključne stvari:

  • Kijevski institut: Rusija nanela stetu od 127 milijardi dolara
  • Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom
  • Lukašenko: Belorusija ima oružje za zaštitu granice sa Ukrajinom
  • Razgovarali Ostin i Šojgu
  • Iran pozvao svoje državljane da napuste Ukrajinu
  • Ambasador Indonezije: Necemo uskratiti poziv Putinu na G20

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.45 UEFA obeštetila Rusiju zbog odluke da se finale Lige šampiona ne održi u Sankt Peterburgu

Organizacioni komitet finala Lige šampiona 2021/22, koje je trebalo da se održi u Sankt Peterburgu, dobio je obeštećenje od Unije evropskih fudbalskih asocijacija (UEFA) zbog odlaganja utakmice, izjavio je danas generalni direktor organizacionog komiteta Aleksej Sorokin, javlja agencija TASS.

Evropska fudbalska asocijacija saopštila je 25. februara da Sankt Peterburgu oduzima organizovanje finala Lige šampiona. Odlučujuća utakmica glavnog evropskog kupa, u kojoj je španski "Real" pobedio engleski "Liverpul" (1:0), održana je 28. maja na stadionu Stad d Frans u Parizu, a ne u Gasprom areni, kako je prvobitno planirano.

21.50 Zaharova: Odluke samita potvrdile konfrontacionu politiku EU

Odluke samita Evropske unije potvrdile su konfrontacionu prirodu njene politike, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, objavljeno je na zvaničnom sajtu ruskog Ministarstva. Prema njenim rečima, optužbe Rusije za "granatiranje civilne infrastrukture Ukrajine" mogu se smatrati vrhuncem licemerja, prenele su RIA Novosti.

Zaharova je istakla da je Evropska unija izgubila moralno pravo da kaže bilo šta o ratnim zločinima, pošto je osam godina zatvarala oči pred ubistvima civila, žena i dece za vreme ukrajinskog granatiranja teritorija Donbasa.

21.00 Zelenski apelovao na građane da štede struju

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski apelovao je večeras na građanje da ograniče upotrebu uređaja koji troše mnogo struje, posebno tokom ključnih sati ujutru i uveče.

"Stabilnost energetske industrije cele naše države zavisi od svakog grada i okruga Ukrajine. Planirajte svoj dan imajući na umu ove informacije. Sada zajedno pokazujemo da se ukrajinski život ne može slomiti", apelovao je Zelenski.

20.00 Ruski mediji objavljuju fotografije navodnih skloništa u slučaju bombardovanja na Krimu

Ruski mediji javljaju da se na Krimu pripremaju skloništa za bombe. Guverner Mihail Razvožajev naložio je vladi da informiše stanovništo, jer, kako se navodi, ljudi moraju da znaju gde se nalaze skloništa za bombe i kako da do njih brže dođu. "Nadamo se da nećemo morati da koristimo podrume kao skloništa, ali moramo biti spremni na sve. Ovo je sada zadatak broj 1 za sve", dodao je Razvožajev.

19.30 Moskva donela uredbu o mobilisanim Rusima

Ruski premijer Mihail Mišustin potpisao je vladinu uredbu o merama pomoći građanima koji učcestvuju u delimičnoj mobilizaciji, a koja predviđa odloženo plaćanje poreza.

Uredbom, koja je danas objavljena, omogućeno je odlaganje plaćanja poreza za ceo period učešća i tri meseca posle mobilizacije za sve pojedince i kompanije u kojima su mobilisane osobe njihovi jedini osnivači, preneo je TASS. Predviđeno je odlaganje plaćanja svih vrsta poreza, uključujući premije osiguranja i različite naknade, osim poreza na lična primanja.

19.00 London objavio fotografije sa obuke ukrajinskih vojnika

Ministarstvo odbrane Velike Britanije objavilo je fotografije sa obuke ukrajinskih vojnika. kako se poručuje, obukom stiču iskustvo i veštine potrebne da bi bili efikasni u borbi na frontu.

18.10 Ruske vlasti: Dvoje poginulo u granatiranju Belgorodske oblasti

Najmanje dve civila su poginula, a 12 je ranjeno u granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je danas ministar zdravlja Belgorodske oblasti Vladimir Ikonikov.

Kako je precizirao, poginuli su mucškarac i 14-ogodišnje dete. On je na svom Telegram nalogu naveo da je pet osoba prebačeno u bolnicu, od kojih su četiri u teškom stanju, prenosi TASS. U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je produžavan nekoliko puta.

17.15 Lukašenko: Trenutno nema rata, ne treba nam

Neće biti rata koji uključuje Belorusiju osim ako druge nacije ne žele da se bore protiv nje, rekao je predsednik te zemlje Aleksandar Lukašenko novinarima.

Ove izjave su usledile usred navoda da bi beloruske trupe mogle da se pridruže Rusiji u invaziji u Ukrajini. "Ne obraćajte pažnju na ovo zavijanje", rekao je Lukašenko, a prenosi državni medij Belta. "Danas nećemo nigde ići. Trenutno nema rata. Ne treba nam", dodao je on. Takođe je pozvao svoje sunarodnike da se "smire" i nastave sa svojim uobičajenim aktivnostima "osim ako ne želimo rat".

17.00 Šef Obanovog kabineta: Mađarska protiv novih sankcija koje bi uticale na isporuku gasa

Mađarska vlada neće dozvoliti da EU uvede bilo kakve nove sankcije Rusiji koje bi mogle da utiču na isporuke gasa mađarskim kompanijama, rekao je na konferenciji za novinare šef kabineta mađarskog premijera Gergelj Gijaš.

Tanjug/AP/Rogelio V. Solis

 

16.35 Zelenski: Svet može i mora da zaustavi ovaj teror

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski objavio je da je u napadima tokom noći Rusija ispalila 36 raketa, od kojih je većina oborena.

"Hvala svim službama PVO na trudu. Svim službama koje trenutno rade na mestima udara i obnavljaju našu infrastrukturu. Vi ste naši heroji! Fotografija je samo jedan od primera kako neprijatelj pokušava da nas slomi! To su podli udari na kritične objekte. Tipična taktika terorista. Svet može i mora da zaustavi ovaj teror", poručio je Zelenski.

15.40 Ruski zahtev civilima da smesta napuste Herson

Proruske vlasti u gradu Hersonu naložile su danas svim civilima da smesta napuste taj grad zbog, kako su naveli, pogoršanja situacije na frontu. Hiljade civila je proteklih dana prelazilo preko reke Dnjepar posle upozorenja da bi ukrajinske snage mogle da pokrenu ofanzivu da ponovo preuzmu grad Herson, ali je novo upozorenje izdato sa još većom hitnošću za evakuaciju, navodi Rojters.

"Zbog napete situacije na frontu, povećane opasnosti od masovnog granatiranja grada i opasnosti od terorističkih napada, svi civili u Hersonu moraju smesta da napuste grad i pređu na drugu, istočnu stranu Dnjepra", navodi se u saopštenju postavljenom na Telegramu.

Poziv za napuštanje Hersona upućen je i predstavnicama vojne i civilne administracije.

14.00 Gladkov: Granatiran Belgorod, ranjeno pet civila

Najmanje pet civila je ranjeno u ukrajinskom granatiranju ruskog grada Šebekina u Belgorodskoj oblasti, saopštio je guverner Vjačeslav Gladkov.

On je naveo da su u granatiranju oštećeni objekti civilne infrastrukture, prenosi TAS.

"Prema preliminarnim informacijama, pet civila je ranjeno i biće im pružena sva neophodna medicinska pomoć", naveo je Gladkov. U Belgorodskoj oblasti, koja se graniči sa Ukrajinom, 11. aprila je proglašen visok nivo terorističke pretnje, koji je produžen nekoliko puta.

12.30 Snage SAD raspoređene blizu granice Rumunije s Ukrajinom

Američka 101. Vazdušno-desantna divizija raspoređena je u Evropi, tačnije u Rumuniji, u blizini granice s Ukrajinom, prvi put u 80 godina, usled sve većih tenzija između Rusije i NATO, javila je američka TV stanica Si-Bi-Es (CBS).

Jedinica lake pešadije obučena je da se u roku od nekoliko sati rasporedi na bilo koje bojno polje na svetu, spremna za borbu. Iz američke komande objašnavaju da je pretnja u blizini teritorije NATO-a razlog zbog kojeg je najelitnija vazdušno-jurišna divizija poslata, sa nešto teške opreme.

Dodaje se da je oko 4.700 vojnika iz 101. divizije u Fort Kempbelu iz Kentakija poslato da ojača istočno krilo NATO.

11.35 Novi napadi na energetiku, deo Ukrajine bez struje

Ukrajinska elektrodistribucija "Ukrenergo" saopštila je danas da je ruska vojska izvela još jedan raketni napad u kojem je ciljala energetska postrojenja na zapadu Ukrajine. U poruci objavljenoj na Telegramu, Ukrenergo je "obim štete uporediv ili možda prevazilazi posledice napada na Ukrajinu u periodu između 10. i 12. oktobra", preneo je "Gardijan".

Navodi se da su timovi električara počeli da popravljaju oštećene objekte nakon raketnog napada, ali da su uvedene restrikcije u pojedinim delovima Ukrajine, dok pokušavaju obnove redovnu isporuku struje. Trenutno, isključenja ima u regionima Kijev, Černihov, Čerkasi, Žitomir, Sumi, Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk, Zaporožje i Kirovohrad.

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da je 30 odsto trafostanica u zemlji uništeno usled ruskog bombardovanja.

10.52 Iran osudio poziv grupe E3 za istragu o dronovima u Ukrajini

Iran je danas osudio poziv Francuske, Nemačke i Velike Britanije u Ujedinjenim nacijama da se sprovede istraga o optužbama da je Rusija koristila dronove poreklom iz Irana u napadima na Ukrajinu, objavila je iranska novinska agencija IRNA, citirajući portparola spoljnih poslova Nasera Kananija, Kanani je rekao da je "jučerašnji poziv takozvane E-3 grupe zemalja lažan i bezosnovan" i da ga Iran odbacuje i osuđuje, preneo je Rojters.

U pismu koje su potpisali izaslanici Francuske, Nemačke i Velike Britanije u UN, grupa E3 podržala je poziv Ukrajine na takvu istragu, tvrdeći da je upotrebom dronova prekršena Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. godine.

Ukrajina tvrdi da je Rusija koristila iranske dronove "šahid-136". 

10.12 Nebenzja napustio salu kada je govorio predstavnik Ukrajine

Nebenzja je napustio salu u kojoj se održavala sednica Saveta bezbednosti UN o Ukrajini, kako je rekao, da ne čuje govor zamenika ambasadora Ukrajine Serhija Kislicje, javlja dopisnik agencije Ukrinform.

Kislicja je, reagujući na Nebenzijev izlazak, izrazio nadu da uskoro Rusija uopšte neće biti u SB UN, "gde nezakonito zauzima mesto Š SR kao stalni član ovog tela".

9.20 Nebenzja na sednici SB UN: Rusija koristi dronove da smiri "teroriste u Kijevu"

Stalni predstavnik Rusije u Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja izjavio je na sednici Saveta bezbednosti UN da Rusija koristi bespilotne letelice i projektile visoke preciznosti u Ukrajini da smiri, kako je rekao, "teroriste u Kijevu".

"Osmogodišnje gorko iskustvo koje imaju stanovnici Donbasa jasno su nam stavili do znanja šta kijevski režim može da uradi, tako da je doneta odluka da se utiša militantni žar bezobzirnih terorista iz Kijeva. Veliki broj preciznih projektila i dronova napravljenih u Rusiji pogodili su pozamašan broj vojnih i infrastrukturnih objekata, što slabi kapacitet i potencijal režima Zelenskog", rekao je Nebenzja, preneo je TAS S.

08.49 Sirene za vazdušnu opasnost u više oblasti u Ukrajini

Sirene za vazdušni napad oglasile su se jutros u poltavskoj i černigovskoj oblasti Ukrajine, saopštile su regionalne vlasti. Da su se sirene za vazdušni napad oglasile u regionu i da postoji pretnja raketnih napada, napisao je na Telegramu načelnik vojne uprave Poltavske oblasti Dmitrij Lunjin, prenosi TAS S.

I šef uprave Černigovske oblasti Vjačeslav Čaus na Telegramu je saopštio da se u regionu oglašavaju sirene za vazdušni napad. Prema pisanju medija, sirene za vazdušni napad su se oglasile i u oblastima Sum, Nikolajev i Harkov, prenosi TAS S.

08.40 Blinken: Moskva nije spremna za smislene razgovore

SAD će razmotriti sva sredstva za unapređenje diplomatskih odnosa sa Rusijom ako vide "otvaranje", ali u ovom trenutku Moskva ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u smislene razgovore, izjavio je sinoć američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Sve ukazuje na to da je daleko od spremnosti da se uključi u smislenu diplomatiju, predsednik Putin nastavlja da ide u suprotnom smeru", rekao je Blinken na konferenciji za novinare koju je održao sa svojom francuskom koleginicom Katrin Kolonom, preneo je Rojters.

08.30 Ambasador Indonezije: Nećemo uskratiti poziv Putinu na G20

Džakarta ne planira da uskrati poziv ruskom predsedniku Vladimiru Putinu na predstojeći samit G20 polovinom novembra, pa ni u slučaju pritiska iz trećih zemalja, izjavio je juče indonežanski ambasador u Rusiji Hoze Tavares.

On je podsetio da je indonežanski predsednik Džoko Vidodo već poslao pozivnice svim liderima G20, uključujući i Putina.

"To pokazuje poziciju Indonezije, vrlo jasno", rekao je Tavares za TASS. On je ocenio da Indonezija smatra da je Rusija važna u G20 kao i svi ostali.

08.10 Kijevski institut: Rusija nanela štetu od 127 milijardi dolara

Kijevski ekonomski institut saopštio je juče da su "gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara", preneo je sajt prm.ua.

Konkretno, stambeni fond je oštecen za 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

"Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara, ili 7,3 odsto stambenog fonda zemlje", ističe se u izveštaju.

07.55 Rogov: Ukrajina sprema napade na hidroelektrane Dnjepar i Kahovka

Ukrajinska vojska mogla bi da preduzme terorističke napade na hidroelektrane Dnjepar i Kahovka, izjavio je sinoć predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov. On je za televiziju Solovjov rekao da je siguran da ukrajinske snage pripremaju teroristički napad na hidroelektranu Kahovka jer je naručena cela propagandna mašinerija.

Rogov je podsetio da je hidroelektrana Dnjepar bila minirana na najmanje tri mesta, preneo je TASS.

07.40 Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je juče Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica. U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

07.30 Lukašenko: Belorusija ima oružje za zaštitu granice sa Ukrajinom

Belorusija ima oružje neophodno da zaštiti svoju granicu sa Ukrajinom od dronova i drugih vazdušnih ciljeva, izjavio je sinoć predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Mi smo, naravno, svetski lideri ovde (u odbrani teritorije) i jednako je važno da imamo ove dronove koji mogu da gađaju određene ciljeve. Desetak takvih zelenih vozila (sistemi za elektronsko ratovanje) može u potpunosti da zatvori našu južnu granicu sa Ukrajinom za dronove i druge vazdušne ciljeve", rekao je on, javila je BelTA.

07.10 Razgovarali Ostin i Šojgu

Pentagon je juče odbio da iznese detalje o prvom razgovoru od maja meseca između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua osim što je naveo da je Ostin naglasio potrebu za postojanjem linija komunikacije u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini.

Portparolka Pentagona kazala je na brifingu da je Ostin inicirao razgovor sa Šojguom i rekao da je današnji razgovor bio najbolja prilika za dve strane da razgovaraju, ne objašnjavajući zbog čega, preneo je Rojters. Ona nije navela da li su dogovoreni novi razgovori između njih dvojice.

06.55 Turska: Sporazum o izvozu žita biće verovatno produžen

Sporazum u vezi sa izvozom žita, sklopljen između Ukrajine i Rusije uz posredovanje Turske i Ujedinjene nacije, a koji ističe u novembru, biće verovatno produžen, izjavio je juče diplomatski izvor u Ankari. On je za Tass istakao da veruje da će ugovor biti produžen s obzirom na ulogu koju igra u snabdevanju hranom u svetskim razmerama.

Tome u prilog ide izjava od pre dva dana turskog lidera Režepa Tajipa Erdogana da ne vidi prepreke za produženje Istambulskih sporazuma. 

"Ponovo sam se uverio u to na sastancima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", citirao Erdogana televizijski kanal TRT.

06.30 Iran pozvao svoje državljane da napuste Ukrajinu

Ministarstvo spoljnih poslova Irana pozvalo je svoje državljane da napuste Ukrajinu i uzdrže se od putovanja u tu zemlju, prenosi Rojters.

"Zbog eskalacije vojnih sukoba u Ukrajini, svim građanima Irana preporučujemo da se uzdrže od putovanja u tu zemlju. Irancima koji žive u Ukrajini se savetuje da u interesu sopstvene bezbednosti napuste Ukrajinu," saopštilo je ministarstvo.

Komentari (0)

Evropa