Evropa

RAT U UKRAJINI Razgovarali Ostin i Šojgu, Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

21/10/2022

-

08:24

RAT U UKRAJINI Razgovarali Ostin i Šojgu, Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom
RAT U UKRAJINI Razgovarali Ostin i Šojgu, Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom - Copyright Tanjug AP/Roman Hrytsyna, profimedia, AP/Kostiantyn Liberov

veličina teksta

Aa Aa

U toku je 239. dan rata u Ukrajini. Građani ove zemlje i prethodni dan proveli su uz zvuke sirena koje oglašavaju opasnost od vazdušnih napada, a koje su se čule u prestonici Kijevu, ali i oblastima Čerkasi i Kirovograda, Mikolajiva i Zaporožja. U ukrajinskom okrugu Krivi Rog oštećeno je industrijsko postrojenje i objekat energetske infrastrukture, naveo je ćelnik regionalne administracije, a ukrajinski ministar energetike je saopštio da je Rusija u prethodnih desetak dana izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu. 

Ključni događaji

  • Zelenski: Rusija napada namerno ukrajinske elektrane
  • Zaharova: SAD sprečavaju isporuku hrane i đubriva
  • Ukrajina izvezla osam miliona tona žitarica
  • Britanija uvela sankcije Irancima zbog dronova za Rusiju
  • Policijska uprava Donjecke oblasti: Masovna grobnica u Limanu, pronađeno 146 tela

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.30 Blinken: Moskva nije spremna za smislene razgovore

SAD će razmotriti sva sredstva za unapređenje diplomatskih odnosa sa Rusijom ako vide "otvaranje", ali u ovom trenutku Moskva ne pokazuje znake spremnosti da se uključi u smislene razgovore, izjavio je danas američki državni sekretar Entoni Blinken.

"Sve ukazuje na to da je daleko od spremnosti da se uključi u smislenu diplomatiju, predsednik Putin nastavlja da ide u suprotnom smeru", rekao je Blinken na konferenciji za novinare koju je održao sa svojom francuskom koleginicom Katrin Kolonom, preneo je Rojters.

21.10 Zelenski: Rusija namerno odlaže prolazak brodova sa žitom

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio je danas Rusiju da namerno odlaže prolazak brodova i dodao da 150 plovila čeka na utovar žitarica. U video obraćanju, Zelenski je rekao da kašnjenje znači da je iz Ukrajine izvezeno tri miliona tona manje žitarica, što je, kako je rekao, dovoljno da prehrani 10 miliona ljudi, preneo je Rojters.

On je kazao da ruska strana čini sve da uspori izvoz ukrajinske hrane i da od danas više od 150 brodova stoji u redu kako bi ispunili ugovorne obaveze o isporuci ukrajinskih poljoprivrednih proizvoda.

20.45 London, Pariz i Berlim pozvali na istragu UN zbog ruske upotrebe iranskih dronova

Velika Britanija, Francuska i Nemačka pozvale su danas na istragu Ujedinjenih nacija zbog optužbi da je Rusija koristila bespilotne letelice iranskog porekla za napad na Ukrajinu.

U pismu koje su potpisali njihovi izaslanici u UN, grupa tri evropske države poznata kao E3 podržala je poziv Ukrajine na takvu istragu, tvrdeći da je upotrebom dronova prekršena Rezolucija 2231 Saveta bezbednosti UN, kojom se podržava nuklearni sporazum sa Iranom iz 2015. Ukrajina tvrdi da je Rusija koristila iranske dronove "shahed-136" municiju koja krstari ka svojoj meti pre nego što padne velikom brzinom i detonira pri udaru. Teheran negira da je isporučio dronove Moskvi, a Rusija poriče da su njene snage koristile iranske bespilotne letelice za napad na Ukrajinu.

20.10 Lukašenko: Belorusija ima oružje za zaštitu granice sa Ukrajinom

Belorusija ima oružje neophodno da zaštiti svoju granicu sa Ukrajinom od dronova i drugih vazdušnih ciljeva, izjavio je danas predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko.

"Mi smo, naravno, svetski lideri ovde (u odbrani teritorije) i jednako je važno da imamo ove dronove koji mogu da gađaju određene ciljeve. Desetak takvih zelenih vozila (sistemi za elektronsko ratovanje) može u potpunosti da zatvori našu južnu granicu sa Ukrajinom za dronove i druge vazdušne ciljeve", rekao je on, javila je BelTA.

Tanjug AP/Ramil Sitdikov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

19.30 Kijev uvodi posebna dokumenta za povratnike iz Rusije u Ukrajinu

Ukrajinski premijer Denis Šmihal saopštio je danas da će ta zemlja uvesti posebna dokumenta za građane koji žele da se vrate u Ukrajinu iz Rusije. "Vlada uvodi novi lični dokument za povratak u Ukrajinu“, napisao je Šmihal u objavi na društvenoj mreži Telegram. Prema njegovim rečima, takav dokument će moći da dobiju članovi porodica ukrajinskih državljana koji su navodno “deportovani“ u Rusiju.

19.10 Razgovarali Ostin i Šojgu

Pentagon je danas odbio da iznese detalje o prvom razgovoru od maja meseca između američkog ministra odbrane Lojda Ostina i njegovog ruskog kolege Sergeja Šojgua osim što je naveo da je Ostin naglasio potrebu za postojanjem linija komunikacije u trenutku kada se vodi rat u Ukrajini. Portparolka Pentagona kazala je na brifingu da je Ostin inicirao razgovor sa Šojguom i rekao da je današnji razgovor bio najbolja prilika za dve strane da razgovaraju, ne objašnjavajući zbog čega, preneo je Rojters. Ona nije navela da li su dogovoreni novi razgovori između njih dvojice.

19.00 Rogov:Ukrajina sprema napade na HE Dnjepar i Kahovka

Ukrajinska vojska mogla bi da preduzme terorističke napade na hidroelektrane Dnjepar i Kahovka, izjavio je danas predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov.

On je za televiziju Solovjov rekao da je siguran da ukrajinske snage pripremaju teroristički napad na hidroelektranu Kahovka jer je naručena cela propagandna mašinerija. Rogov je podsetio da je hidroelektrana Dnjepar bila minirana na najmanje tri mesta, preneo je TASS.

18.30 Turska: Sporazum o izvozu žita biće verovatno produžen

Sporazum u vezi sa izvozom žita, sklopljen između Ukrajine i Rusije uz posredovanje Turske i Ujedinjene nacije, a koji ističe u novembru, biće verovatno produžen, izjavio je danas diplomatski izvor u Ankari. On je za Tas s istakao da veruje da će ugovor biti produžen s obzirom na ulogu koju igra u snabdevanju hranom u svetskim razmerama.

Tome u prilog ide jucerašnja izjava turskog lidera Režepa Tajipa Erdogana da ne vidi prepreke za produženje Istambulskih sporazuma. "Ponovo sam se uverio u to na sastancima sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim i ruskim predsednikom Vladimirom Putinom", citirao Erdogana televizijski kanal TRT.

17.15 Kijev: Rusija nanela milijarde dolara štete energetskom sistemu

Ministar energetike Ukrajine Herman Galuščenko saopštio je danas da je u ruskim granatiranjima pogođena najmanje polovina generatora u ukrajinskim termoelektranama i prouzrokovno više milijardi dolara štete.

Galuščenko u intervjuu za Rojters dodaje da nisu sva pogođena postrojenja potpuno prestala da rade. "Steta je prilično velika. Mogu vam reći da je ugrožena najmanje polovina energetskog kapaciteta čak i više", rekao je on.

Ističe da je 30 do 40 odsto ukupne nacionalne elektroenergetske infrastrukture bilo meta napada koje je on opisao kao nameru da se uništi ukrajinski energetski sistem.

16.00 EU odobrila 18 milijardi evra za Ukrajinu iduće godine

Lideri Evropske unije dali su u petak zeleno svetlo planu da se Ukrajini obezbedi 18 milijardi evra finansijske podrške tokom sledeće godine, nakon što je predsednik Volodimir Zelenski upozorio da Rusija pokušava da izazove egzodus izbeglica uništavanjem energetske infrastrukture njegove zemlje.

"Ukrajina nam govori da im je potrebno otprilike tri do četiri milijarde evra mesečno da bi imali dovoljno resursa za osnovne stvari", rekla je predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lejen. Ona je dodala da će ta sredstva u jednakoj meri pokriti EU i SAD, kao i međunarodne finansijske institucije.

14.02 Ukrajina: Ako Rusi unište branu, odgovorićemo još žešće

Andrij Jermak, šef kanncelarije ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kaže da "neće pristati na mir pod prisilom", zapritivši Rusiji da će "odgovoriti još žešće" ako ruske snage unište branu hidroelektrane u Hersonu.

"Ruski teroristi su u agoniji. Nuklearna ucena nije uspela, sad pokušavaju zastrašiti sve pretnjom dizanja hidroelektrane Kakovka u vazduh. Njihov cilj je da nas nateraju na pregovore pod sopstvenim uslovima, ali neće uspeti. Ukrajina neće pristati na mir pod prisilom", objavio je Jermak na Tvitteru.

13.53 Konašenkov: Odbijen napad Ukrajine u oblasti Krasnog Limana

Ruske snage osujetile su pokušaj ukrajinske vojske da pređu reku Žerebec u oblasti Krasnog Limana, saopštio je danas portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije general-potpukovnik Igor Konašenkov. Konašenkov navodi da je jaka vatra ruske artiljerije zaustavila i potisnula jedinice ukrajinske vojske koje su napredovale. "Neutralisano je 25 ukrajinskih vojnika, uništena su dva borbena vozila pešadije i dva kamiona, a vazduhoplovne jedinice Rusije uništile su skladište ukrajinske vojne opreme strane proizvodnje u ukrajinskoj oblasti Herson", saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije, prenosi Rojters. Rojters nije mogao da proveri istinitost izveštaja.

13,06 Erdogan: Putin je smekšao, sada je otvoreniji za dijalog 

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je da je primetio da je ruski predsednik Vladimir Putin smekšao sada i da je otvoreniji za dijalog nego ranije, preneo je TSS.

"Video sam da je Putin mnogo blaži sada i ovoreniji za dijalog nego ranije. Videćemo šta će telefonski razgovori koje ćemo imati narednih dana doneti. Saslušaćemo i Putina i Volodimira Zelenskog", rekao je Erdogan novinarima tokom povratka iz Azerbejdžana.

Iz Kremlja su, međutim, poručili da novi telefonski razgovor između Putina i Erdogana nije trenutno u planu ruskog predsednika, ali i da se "može organizovati brzo". Opširnije u odvojenoj vesti.

Tanjug AP/Vyacheslav Prokofyev, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

12.55 Stremusov: Stanje ranjenih novinara u Hersonu ozbiljno

Stanje troje novinara koji su ranjeni tokom ukrajinskog granatiranja na mostu u Hersonu je ozbiljno, izjavio je danas zamenik guvernera regiona Herson kojeg je imenovala Moskva Kiril Stremusov.

"Troje novinara je u bolnici, njihovo stanje je ozbiljno. Kod dvoje je za nijansu manje loše", rekao je Stremusov putem video snimka postavljenog na Telegram kanalu televizije Krim-24.

Dvojica radnika televizije Tavrija iz Hersonske oblasti, i jedan ruski producent, poginuli su u četvrtak tokom ukrajinskog granatiranja na reci Dnjepar u Hersonu, izjavila je danas Jekaterina Gubareva, zamenik guvernera proruruskih vlasti Hersonske oblasti.

11.50 Erdogan: Nema prepreka za produžetak sporazuma o žitaricama

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan izjavio je danas da ne vidi prepreke za produžetak sporazuma pod okriljem Ujedinjenih nacija o izvozu žitarica iz crnomorskih luka u Ukrajini, nakon što je obavio razgovore sa ukrajinskim i ruskim kolegama, prenela je turska državna NTV reči Erdogana. Erdogn je rekao i da je više od osam miliona tona žitarica i ostale hrane izvezeno uz pomoć dogovora potpisanog 22. jula o deblokadi ukrajinskih crnomorskih luka za izvoz hrane.

Euronews

10.29 Kijevski institut: Rusija nanela Ukrajini štetu od 127 milijardi dolara

Kijevski ekonomski institut saopštio je danas da su "gubici Ukrajine usled oružane agresije Ruske Federacije premašili 127 milijardi dolara", preneo je sajt prm.ua.

Konkretno, stambeni fond je oštećen za 50,5 milijardi dolara, a samo u periodu od juna do avgusta Rusija je nanela gubitke od veće od 31 milijarde dolara, dodaje se u izveštaju.

"Prema poslednjim podacima, oštećeno je ili uništeno 135.800 privatnih i stambenih zgrada. Ukupna površina oštećenih ili uništenih objekata je 74,1 milion kvadratnih metara, ili 7,3 odsto stambenog fonda zemlje", ističe se u izveštaju. Na drugom mestu po visini gubitaka je razna javna infrastruktura, a šteta iznosi 35,3 milijarde dolara, od cega je 26,6 milijardi dolara rezultat direktnog uništavanja puteva i 4,3 milijarde dolara je šteta na železnici.

Napominje se da se šteta pričinjena obrazovnoj infrastrukturi Ukrajine procenjuje na 6,95 milijardi dolara.

Tanjug AP/Efrem Lukatsky

 

10.02 Guverner Zaporožja: Tri osobe ranjene u ruskim napadima

Guverner Zaporožja Oleksandr Staruh saopštio je danas da su tri osobe ranjene u ruskim napadima ovog jutra.

"Neprijatelj je napao grad projektilima sistema S300. Stambena zgrada i gradski infrastrukturni objekat su uništeni. Prema preliminarnim podacima, ima troje ranjenih", naveo je Staruh, prenosi "Gardijan".

Kao rezultat napada, dodaje guverner, oštećen je sistem za isporuku gasa u višespratnici, gde je izbio požar i zid je uništen.

09.40 Rusija: Poginuli radnici televizije u granatiranju Hersona

Dvojica radnika TV Tavrija iz Hersonske oblasti, i jedan ruski producent, poginuli su u granatiranju na reci Dnjepar u Hersonu od strane ukrajinske vojske, izjavila je u danas Jekaterina Gubareva, zamenik guvernera proruruskih vlasti Hersonske oblasti, prenosi TASS. Ukrajinska vojska je 20. oktobra izvela 12 raketnih udara na civilni prelaz u Hersonu, pri čemu je 11 raketa oborila ruska protivvazdušna odbrana a jedna raketa pala u rejon Antonovskog mosta, saopštile su proruske vlasti. Četiri civila su poginula, a 10 je ranjeno kao rezultat bombardovanja ukrajinske vojske, navodi TAS S.

09.37 Kuleba zatražio od Lapida izraelske PVO sisteme

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba izjavio je danas da je razgovarao sa premijerom Izraela Jairom Lapidom i detaljno mu predočio molbu Kijeva da se snabde protivvazdušnim sistemima i tehnologijom.

Iako je Tel Aviv osudio ruski napad, iz Izraela su poručili da neće snabdevati Kijev oružjem, već su ograničili pomoć na humanitarnu, navodeći želju za kontinuiranom saradnjom sa Moskvom oko pitanja susedne Sirije, ali i kako bi osigurali dobrobit ruskih Jevreja, navodi Rojters.

09.16 Vazdušna opasnost u više regiona Ukrajine

Vazdušna uzbuna proglašena je danas u nekoliko ukrajinskih regiona, javili su mediji u toj zemlji, a prenosi TASS. Konkretno, upozorenje je na snazi u Vinici,Dnjepropetrovskoj, Kijevskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj, Poltavskoj, Harkovskoj i Černigovskoj oblasti.

U Kijevu je takođe proglašena vazdušna uzbuna, saopštila je gradska uprava u poruci na Telegramu.

08.23 Niz eksplozija u Harkovu i Zaporožju

Niz eksplozija ođeknulo je jutros Harkovom i Zaporožjem, saopštile su lokalne vlasti. Projektili su pogodili industrijski objekat u Harkovu, rekao je gradonačelnik Harkova Ihor Terehov, dodajući da spasioci tek treba da utvrde obim štete i da li je bilo žrtava, preneo je Rojters.

Regionalni guverner Harkova Oleh Sinegubov rekao je, međutim, da je pet osoba ranjeno.

Informacije o eksplozijama u Zaporožju objavio je regionalni guverner Oleksandr Staruh, a više detalja nije poznato.

 

 

08.11 Zelenski: Rusija hoće da uništi branu u Hersonskoj oblasti

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski optužio je Rusiju da planira da uništi branu hidroelektrane u Hersonskoj oblasti, gde ukrajinski vojnici stalno napreduju, prenosi Gardijan. Zelenski je u četvrtak uveče optužio Moskvu da je minirala važnu branu na reci Dnjepar u regionu Hersona, kao i obližnju hidroelektranu.

On je naveo da ovim napadom ruske trupe mogu da unište, između ostalog, čak i snabdevanja Krima vodom iz reke Dnjepar , pošto će „u slučaju uništenja brane HE Kahovka, Severnokrimski kanal jednostavno nestati“.

07.00 Ruski mediji: Granatiran Antonovski most u Hersonu

Ruski mediji javljaju da su ukrajinske snage sa 12 projektila granatirali civilni prelaz u Hersonu. Kako navode, rakete su uspešno oborili sistemi protivvazdušne odbrane.

06.55 Velika Britanija uvela sankcije Irancima zbog dronova za Rusiju

Velika Britanija je uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije. Visoki iranski vojni oficiri Mohamed Hosein Bageri, Sejed Hodžatolah Kurejši i Said Agađani naći će se na udaru sankcija tako što će im biti zamrznuta imovina i zabranjena putovanja, prenosi Rojters.

profimedia

 

06.40 Ukrajinska policija: 146 tela pronađeno u masovnoj grobnici u Limanu

Policijska uprava Donjecke oblasti saopštila je da su tela 111 civila i 35 vojnika pronađena na mestu masovnog sahranjivanja u gradu Limanu nad kojim je Ukrajina povratila upravljanje. Kako navodi Kijev independent, poginuli su sahranjeni u rovovima, a neke grobnice su neobeležene, saopštila je policija.

06.25 Zaharova tvrdi: SAD sprečavaju isporuku hrane i đubriva

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Moskva spremna da isporučuje hranu i đubrivo mnogim zemljama kako bi se izbegla prehrambena kriza, ali tvrdi da SAD to sprečavaju. "Svesni smo značaja ruskog izvoza hrane za društveno-ekonomski razvoj mnogih zemalja", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti. Navela je da ruska đubriva nisu ništa manje važna za izbegavanje krize, jer će bez njih buduća žetva biti ugrožena.

06.00 Zelenski: Svi Evropljani i svetski lideri moraju da rade zajedno

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom obraćanju rekao je da svi Evropljani i svetski lideri moraju da rade zajedno .

"Jasno staviti do znanja terorističkoj državi da će takav teroristički napad na HE Kahovka značiti potpuno isto što i upotreba oružja za masovno uništenje. Posledice po Rusiju treba da budu odgovarajuće. Svet mora da reaguje – preventivno. Ovo je sada ključno", poručio je on.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

 

Komentari (0)

Evropa