Evropa

Stupilo na snagu ratno stanje u četiri ukrajiinske oblasti i povećana bezbednost u Rusiji: Nove mere i za Moskvu

Komentari

Autor: BBC, Euronew Srbija, Tanjug

20/10/2022

-

09:34

Stupilo na snagu ratno stanje u četiri ukrajiinske oblasti i povećana bezbednost u Rusiji: Nove mere i za Moskvu
Stupilo na snagu ratno stanje u četiri ukrajiinske oblasti i povećana bezbednost u Rusiji: Nove mere i za Moskvu - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko

veličina teksta

Aa Aa

U ukrajinskim oblastima, koje su se na pseudoreferendumu koji je organizovala Moskva izjasnile za pridruživanje Rusiji, od danas je na snazi ratno stanje. Istovremeno u Rusiji je povećana bezbednost i to na tri različita nivoa. 

Ratno stanje u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje predviđa evakuaciju privrednih, društvenih i kulturnih objekata, kao i privremeno preseljenje stanovnika u bezbedna područja, uvođenje posebnog režima ulaska i izlaska na teritoriju, kao i ograničavanje slobode kretanja po njoj, oduzimanje imovine neophodne za potrebe odbrane uz naknadno plaćanje od strane države, zabranu izlaska građana iz zemlje.

Ruski lider je takođe pooštrio bezbednost širom zemlje, uvođenjem tri različita nivoa bezbednosti, prenosi BBC.

U regionima blizu granice sa Ukrajinom, poput Belgorodske, Brijanske, Krasnodarske i Rostovske oblasti, kao i na anektiranom poluostrvu Krim, proglašen je "srednji nivo spremnosti". Mere obuhvataju jačanje bezbednosti i javnog reda: uredbom su predviđena i ograničenja kretanja saobraćaja, kao i ulaska i izlaska iz ovih regiona.

Sledeći nivo niže je "pojačana spremnost". Ovo se odnosi na centralne i južne regione Rusije, među kojima je i Moskva. U predsedničkom dekretu se pominju "pretresi vozila i ograničenja saobraćaja", kao i "strože obezbeđenje javnog reda".

U objavi na društvenim mrežama, Sergej Sobjaninm gradonačelnik Moskve, pokušao je da uveri Moskovljane da "neće biti mera koje ograničavaju normalan ritam života".

Najniži nivo bezbednosti važi za ostatak zemlje (sever Rusije, Sibir i ruski Daleki istok.)

Kako bi izvršili predsednički ukaz, svim regionalnim guvernerima je naređeno da uspostave "operativne štabove".

Među njima će biti šefovi svakog regiona, predstavnici vojske i policije.

Regionalnim guvernerima je takođe naređeno da "zadovolje sve potrebe Oružanih snaga Ruske Federacije, drugih trupa i formacija trupa".

Iako, prema pisanju BBC, nije jasno kako će sve u praksi funkcionisati, izvesno je da sistem bezbednosti koji je uspostavio Putin vlasti mogu da koriste za ograničavanje sloboda širom Rusije i mobilizaciju za "specijalnu vojnu operaciju".

Tanjug AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je juče na sastanku Saveta bezbednosti Rusije da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti, treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, prenosi RIA Novosti.


Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

"Da podsetim da je u Donjeckoj Narodnoj Republici, Luganskoj Narodnoj Republici, kao i u Hersonskoj i Zaporoškoj oblasti, pre nego što su ušle u sastav Rusije, postojao režim vanrednog stanja. A sada treba da formalizujemo ovaj režim u okviru ruskog zakonodavstva. Stoga sam potpisao ukaz o uvođenju vojnih odredbi u ova četiri subjekta Ruske Federacije. On će odmah biti poslat na odobrenje Savetu Federacije", rekao je Putin, preneo je Sputnjik.

Kijev je odbacio odluku Moskve.

"Primena ratnog stanja na teritorijama koje je Rusija okupirala trebalo bi samo posmatrati kao pseudo-legalizaciju pljačkanja ukrajinske imovine. To ne menja ništa za Ukrajinu: nastavićemo da oslobađamo teritorije", tvitovao je Mihailo Podoljak, savetnik ukrajinskog predsednika.

Referendumi u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti o priključenju Rusiji održani su od 23. do 27. septembra.

Nakon toga je u Moskvi održana ceremonija potpisivanja sporazuma o stupanju novih teritorija u sastav Ruske Federacije.

Komentari (0)

Evropa