Evropa

RAT U UKRAJINI Rusi objavili snimke navodne evakuacije iz Hersona, Kijev uvodi restrikcije struje

Komentari

Autor: Euronews Srbija

19/10/2022

-

08:14

RAT U UKRAJINI Rusi objavili snimke navodne evakuacije iz Hersona, Kijev uvodi restrikcije struje
RAT U UKRAJINI Rusi objavili snimke navodne evakuacije iz Hersona, Kijev uvodi restrikcije struje - Copyright Tanjug/AP/Efrem Lukatsky, Russian Defense Ministry, Francisco Seco, Roman Hrytsyna

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 238. dan rata u Ukrajini. Više od 30 odsto ukrajinske elektro mreže oštećeno je nakon 10 dana ruskih napada na ove objekte. Ukrajinska strana tvrdi da je Rusija u proteklih 10 dana izvela oko 190 masovnih napada raketama, dronovima, kamikazama i artiljerijom u 16 ukrajinskih regiona i u gradu Kijevu. Ukrajinski predsednik Zelenski rekao je da je široka upotreba bespilotnih letelica iranske proizvodnje u napadima na njegovu zemlju simbol "vojnog i političkog bankrota Kremlja".

Ključne stvari:

  • Putin ukazom uveo vanredno stanje u četiri nelegalno anektirane oblasti na istoku Ukrajine
  • Kijev označio Čečeniju kao okupiranu teritoriju
  • Ruski komandant tvrdi da će Moskva evakuisati civile iz Hersona zbog navodnih napada Kijeva
  • Ukrajina: Više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje
  • Broj poginulih u padu aviona u Jejsku povećan na 14
  • Moskva: Nastavljeni napadi na energetske sisteme Ukrajine
  • Stoltenberg: NATO šalje Ukrajini PVO zbog ruskih dronova
  • Erdogan: S Putinom dogovoreno gasno čvorište u Turskoj za snabdevanje Evrope

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobrodošli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

22.35 Zelenski: Rusija uništila tri ​​elektrane u poslednja 24 sata

Rusko intenzivno bombardovanje ukrajinske elektroenergetske infrastrukture nastavljeno je 19. oktobra, pri čemu su tri elektrane uništene u udarima ruskih raketa i bespilotnih letelica  u samo jednom danu, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom redovnom večernjem obraćanju.

Zelenski je ponovio ranije pozive drugih državnih i regionalnih vladinih zvaničnika da Ukrajinci uveliko ograniče potrošnju električne energije od 20. oktobra.

"Sutra je veoma važno da potrošnja bude što više savesna", rekao je Zelenski. "Na ovaj način će biti kraći prekidi u isporuci električne energije."

22.15 Španija šalje generatore za struju kao pomoć Ukrajini

Ministarstvo odbrane Španije je saopštilo da će Ukrajini dostaviti geratore za električnu energiju pošto je energetska infrastruktura zemlje oštećena napadima dronova. Kijev independent prenosi da je isporuka generatora već odobrena i trebalo bi da stigne do Ukrajine u roku od tri dana.

21.06 Kijev uvodi restrikcije struje: Ovo su iznuđeni koraci

Iz kancelarije predsednika Ukrajine večeras je saopšten apel građanima da sutra od 7 do 23 sata minimalno koriste električnu energiju. "Danas je neprijatelj ponovo uništio objekte za proizvodnju električne energije. Molim vas da ovo shvatite ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Odluka o restrikcijama se odnosi na stanovnike svih regiona Ukrajine, a navodi se da ako ne dođe do smanjenja potrošnje, biće isključivana struja. Takođe, biće ograničena upotreba ulične rasvete. "Ovo su iznuđeni koraci. Stoga, svi zajedno radimo na svom frontu", navodi se u poruci.

21.02 Ukrajina zatvara auto-put ka okupiranim delovima na istoku zemlje

Kijev je odlučio da zatvori saobraćaj u oba smera na auto-putu oizmeđu Zaporožja i okupiranih delova na istoku Ukrajine, izjavio je guverner zaporoške oblasti Volodimir Marčuk.

Kako prenosi Kijev independent, ovaj auto-put je bio glavni tranzit ka oblastima koje pod upravom trenutno drže Rusi, a tenzije su značajno porasle akon 30. septembra kada je 31 osoba poginula od ruskih projektila dok su čekali na prelaz.

21.00 Štajnmajer otkazao posetu Kijevu

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer otkazao je sutrašnju planiranu posetu Kijevu iz bezbednosnih razloga, objavio je danas dnevnik "Bild", pozivajući se na vladine izvore u Ukrajini i Berlinu. List navodi da su mu nemačko Ministarstvo spoljnih poslova, Ministarstvo unutrašnjih poslova i bezbednosni organi savetovali da ne ide, ali da će poseta uskoro biti realizovana, preneo je Rojters. Kancelarija predsednika Nemačke odbila je da prokomentariše ovu informaciju. Predsednik u Nemačkoj ima uglavnom ceremonijalnu ulogu.

20.20 Rusija pred zimu pokušava da preokrene situaciju raketnim napadima na energetsku infrastrukturu

Nakon serije neuspeha koje je doživela na frontu u Ukrajini prethodnih meseci, Rusija pred zimu pokušava da okrene situaciju u svoju korist i to na drugačiji način - raketnim napadima na energetsku infrastrukturu koji mogu da imaju velike posledice u trenucima kada se približava zima i kada cene energenata u Evropi dostižu rekordne nivoe. Stručnjaci ističu da bi, u slučaju da se nastave napadi, ukrajinski energetski sistem bio na ivici kolapsa. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

20.10 Britanski general: Putinu je ostalo malo opcija

Načelnik Generalštaba britanske vojske Toni Radakin pozvao je međunarodnu zajednicu da ostane jedinstvena protiv "duboko neodgovorne" nuklearne retorike predsednika Rusije Vladimira Putina. "Njemu preostaje malo opcija. Otuda i nuklearna retorika", rekao je Radakin, a preneo je Rojters. Prema njegovim rečima, to je zabrinjavajuće i duboko neodgovorno, ali i znak slabosti, zbog čega međunarodna zajednica treba da ostane jaka i jedinstvena.

19.55 Rusija formirala Koordinacioni savet za potrebe četiri nelegalno anektirane oblasti sa istoka Ukrajine

Vlada Rusije je po odluci predsednika države Vladimira Putina formirala Koordinacioni savet za potrebe, kako Moskva kaže, vojne operacije u Ukrajini. Novo telo, na čelu sa Mihailom Mišustinom, činiće i civilni zvaničnici i predstavnici Ministarstva odbrane, agencije za sprovođenje zakona i specijalnih službi. Glavni cilj nove strukture je da obezbedi proizvodnju i snabdevanje ruske vojske naoružanjem u oblastima DNR, LNR, Herson i Zaporožje, kao i prateće poslove, kao što su izgradnja i montaža, logistika i tako dalje.

Tanjug/AP/Dmitry Astakhov, Sputnik

Premijer Rusije Mihail Mišustin

19.10 Ruski mediji prenose da se vrši evakuacija ljudi iz Hersona

Ruski mediji objavljuju snimke evakuacije civila iz Hersona. Oni će, kako navode,biti prebačeni preko Dnjepra civilnim brodovima. Autobusi ih čekaju na levoj strani obale odakle će moći da se kreću po drugim regionima Rusije. Kako se navodi u zvaničnoj objavi, sa sobom mogu poneti 50 kilograma stvari, uključujući hranu za nekoliko dana. Savetuje se da se deci predškolskog uzrasta na kragne okače nalepnice sa imenom, adresom i mestom gde porodica putuje. Prema rečima proruskog šefa hersonske oblasti Volodimira Salda, planirano je da za nedelju dana sa desne obale Dnjepra prebaci do 60.000 ljudi. O tome koliko je Herson važan i za Kijev i za Moskvu pročitajte u odvojenom tekstu.

19.00 Zelenski: Primetio sam posebnu ulogu Turske u inicijativi za žito

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski objavio je da je razgvarao sa predsednikom Turske Redžepom Tajipom Erdoganom. Zahvalio mu je na "nepokolebljivoj podršci teritorijalnom integritetu i suverenitetu Ukrajine".

"Primetio sam posebnu ulogu Turske u inicijativi za žito i njenom nastavku. Saradnja Ukrajine i Turske u sferi bezbednosti je veoma cenjena", napisao je Zelenski na Tviteru.

18.45 Gori trafostanica u Belgorodu

U Belgorodu je eksplodirala električna podstanica, a na snimcima sa društvenih mreža se može videti veliki požar. Ruski mediji javljaju da su delovi grada bez struje. Ranije su vlasti regiona izvestile o isključenju transformatora na trafostanici.

18.15 Evropski parlament dodelio nagradu narodu Ukrajine

Evropski parlament dodelio je narodu Ukrajine godišnju nagradu za slobodu misli u čast njihovoj borbi protiv ruske invazije. Nagrada dolazi sa novčanim iznosom od 50.000 evra, za koju je EU rekla da će biti podeljena predstavnicima ukrajinskog civilnog društva.

"Ne postoji niko zaslužniji za ovu nagradu od Ukrajinaca", rekla je predsednica Evropskog parlamenta Roberta Metsola. "Oni se zalažu za ono u šta veruju. Borba za naše vrednosti. Zaštita demokratije, slobode i vladavine prava. rizikujući svoje živote za nas."

Nagrada, nazvana po pokojnom sovjetskom disidentu Andreju Saharovu, prošle godine je dodeljena zatvorskom kritičaru Kremlja Alekseju Navaljnom za njegove napore da ospori vlast Vladimira Putina.

18.00 Objavljen snimak granatiranja Energodara

Objavljen je snika granatiranja zgrade uprave elektrane Energodar. Ruski medij tvrde da je Kijev u ovom napadu upotrebio američki sistem HIMARS.

Proruske vlasti izvestile su u utorak uveče da su ukrajinske snage izvele devet artiljerijskih udara na NE Zaporožje uz upotrebu haubica M777 američke proizvodnje. Energodar, kao i nuklearna elektrana Zaporožje, koja je najveći nuklearni objekat u Evropi, koji se nalazi u gradu, više puta su bili pod dejstvom vatre, artiljerije i dronova, a obe strane se međusobno optužuju za ove napade.

17.04 Načelnica Ivanofrankivska: Pogođena termoelektrana na zapadu zemlje

Načelnica Ivano-Frankovske oblasti na zapadu Ukrajine Svitlana Oniščuk izjavila je danas da su ruske snage pogodine termoelektranu u gradu Burštin.

"Naša oblast je danas pretrpela raketni napad. Pogođena je termoelektrana u Burštinu, što je prouzrokovalo požar", rekla je Oniščuk u video izjavi objavljenoj na internetu, preneo je Rojters. Navela je da u napadu niko nije povređen.

16.27 Zelenski sa zvaničnicima o energetskoj bezbednosti

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski razgovarao je danas sa visokim zvaničnicima te zemlje o bezbednosti u objektima za snabdevanje električnom energijom, nakon ruskih vazdušnih napada na energetsku infrastrukturu.

"Radimo na stvaranju mobilnih tačaka napajanja za kritičnu infrastrukturu gradova, naselja i sela", napisao je ukrajinski lider na Telegramu. Dodao je da se spremaju za različite scenarije mogućih posledica, te da će se Ukrajina braniti, "bez obzira šta neprijatelj planira i radi".

 

 

15.32 Podoljak: Nastavljamo sa oslobađenjem i deokupacijom naših teritorija

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak izjavio je danas, povodom odluke ruskog predsednika Vladimira Putina da proglasi ratno stanje u četiri ukrajinske oblasti, da uvođenje ratnog stanja na "okupiranim teritorijama treba smatrati samo kao psedu-legalizaciju pljačke ukrajinske imovine kroz još jedno pregrupisanje".

"Ovo ne menja ništa za Ukrajinu. Nastavljamo sa oslobađanjem i deokupacijom naših teritorija", objavio je na Tviteru Podoljak.

Tanjug/AP//Nicolae Dumitrache

 

14.55  Putin uveo viši stepen pripravnosti u regionima koji se graniče sa Ukrajinom

Predsednik Rusije Vladimir Putin uveo je srednji viši pripravnosti u regionima Ruske Federacije koji se graniče sa Ukrajinomi. Novi ukaz odnosi se na Krim, Krasnodarsku teritoriju, Belgorod, Brjansk, Voronjež, Kursk, Rostovsku oblast i Sevastopolj. To podrazumeva da guverneri regiona "ostvaraju ovlašćenja da sprovode mere mobillizacije u sferi privrede, u i organima izvršne vlasti ovih konstitutivnih subjekata Ruske Federacije i lokalnim samoupravama, donose pojedinačne mere teritorijalne odbrane, zaštite stanovništva i zemlje, ali i ovlašćenja za sprovođenje mera za zadovoljenje potreba Oružanih snaga Rusije, drugih trupa, vojnih formacija, organa i potreba stanovništva.

14.37 Izraelski ministar: Tel Aviv neće slati oružje u Ukrajinu

Izrael neće slati oružje u Ukrajinu, poručio je danas ministar odbrane Beni Ganc, nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba najavio da će Kijev od te zemlje tražiti sisteme protivvazdušne odbrane. "Naša pozicija u vezi sa Ukrajinom se neće menjati. Nastavićemo da je podržavamo i stojimo uz Zapad, ali nećemo slati sisteme naoružanja", rekao je Ganc, prenosi Džeruzalem post.

Dodao je da je Izrael ponudio da pomogne Ukrajinu u razvoju sistema za rano uzbunjivanje. Izrael je odbija da pruži bilo kakvu vojnu pomoć Ukrajini zbog zabrinutosti da bi to moglo negativno da utiče proces rešavanja konflikta Izraela i Rusije u vezi sa Sirijom.

14.01 Putin uveo ratno stanje u četiri ukrajinske teritorije

Predsednik Rusije Vladimir Putin saopštio je danas da će u ukrajinskim oblastima koje su se na pseudoreferendumu izjasnile za priključenje Rusiji, a Rusija ih naknadno anektirala biti uvedeno ratno stanje.

Putin je na sastanku Saveta bezbednosti Rusije rekao da u samoproglašenim Luganskoj i Donjeckoj Narodnoj Republici, kao i u Zaporoškoj i Hersonskoj oblasti treba uspostaviti štabove teritorijalne odbrane, prenosi RIA Novosti. Kako je rekao, načelnici tih oblasti dobiće dodatna ovlašćenja kako bi osigurali bezbednost.

13.45 Eksplozije odjekuju Kijevom

Sirene su se oglasile širom Ukrajine, dok lokalno stanovništvo prijavljuje eksplozije u Kijevu i Ivano-Frankovskoj oblasti. Britanska ambasadorka u Ukrajini Melinda Simons rekla je da eksplozije verovatno dolaze od ukrajinskog protivvazdušnog sistema u akciji.

13.15 Ukrajina o evakuaciji Hersona: Rusija organizuje propagandni šou

Šef kabineta ukrajinskog predsednika Andrej Jermak, optužio je Rusiju da na teritoriji okupiranog Hersona pokušava da organizuje “propagandni šou”, nakon što je ranije danas zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson. Naglašava da Rusija pokušava da preplaši lokalno stanovništvo lažnim informacijama o ukrajinskom granatiranju Hersona.

12.57 Erdogan: S Putinom dogovoreno gasno čvorište u Turskoj za snabdevanje Evrope

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan najavio je u sredu da će u Turskoj biti napravljeno  međunarodno gasno čvorište za snabdevanje ruskim gasom Evropi, preneo je TASS.

"Evropa je sada zauzeta pitanjem kako da sebi obezbedi toplinu u nadolazećoj zimi. Mi nemamo takav problem. Dogovoreno je s ruskim predsednikom Vladimirom Putinom da napravimo gasni centar u našoj zemlji, kroz koji će kako on sam kaže, prirodni gas može da se isporučuje Evropi. Dakle, Evropa će naručivati gas iz Turske“, rekao je Erdogan, govoreći u parlamentu na sastanku vladajuće Partije pravde i razvoja na čijem je čelu.

12.53 Podoljak o evakuaciji Hersona: Stvarnost može da boli

Savetnik šefa kabineta predsednika Ukrajine Mihail Podoljak, izjavio je danas da „stvarnost može da boli” nakon što je ranije danas zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson.

„Nije prošlo ni mesec dana od pompezne objave aneksije Hersona i svečanog koncerta na Crvenom trgu, a već se samoproglašena "gradska uprava"...svečano evakuiše u iščekivanju ukrajinske pravde. Realnost može da škodi, ako živite u izmišljenom svetu fantazije“, napisao je Podoljak u objavi na društvenoj mreži Tviter.

11.00 U Mađarsku juče ušlo skoro 9.000 ukrajinskih izbeglica

Skoro 9.000 ukrajinskih izbeglica ušlo je juče na teritoriju Mađarske, saopštili su zvanicnici Nacionalne policije te zemlje. Ukrajinsku granicu sa Mađarskom prešla je 5.071 osoba, dok je još 3.811 osoba na teritoriju te zemlje stiglo preko graničnog prelaza sa Rumunijom. Policija je izdala 233 boravišne dozvole sa periodom važenja do 30 dana, prenosi MTI. Nosioci dozvola moraju da kontaktiraju lokalnu kancelariju za imigraciju u blizini svog mesta boravka u roku od 30 dana, kako bi podneli zahtev za dobijanje stalnih dokumenata, navode zvaničnici.

10.20 Sado: Planirana evakuacija više od 50.000 ljudi u Hersonu

U Hersonu je planirana evakuacija više od 50.000 ljudi, a trenutno su u toku organizovani napori na premeštanju ljudi sa desne obale Dnjepra u Hersonskoj oblasti na levu obalu reke, izvestili su danas zvaničnici proruskih vlasti. Vlasti u Hersonskoj oblasti planiraju da privremeno presele između 50.000 i 60.000 ljudi sa desne obale reke Dnjepar na levu obalu ili u druge ruske regione, izjavio je u danas vršilac dužnosti guvernera Vladimir Saldo, prenosi TAS S.

09.36 Ukrajina: Oborili smo 13 dronova kamikaza iznad Mikolajiva 

Načelnik mikalajivske oblasne vojne administracije Vitalij Kim saopštio je da su ukrajinske snage danas oborile 13 dronova kamikaza iznad Mikolajiva. "U noći, od 18. do 19. oktobra, neprijatelj je dva puta napao oblast Mikolajiva dronovima kamikazama 'Šahed-136'. Njih 13 je oboreno na teritoriji regiona,“ napisao je Kim u objavi na društvenoj mreži Telegram. Dodaje da su ukrajinske snage sredstvima protivvazdušne odbrane vazduhoplovne komande "Jug” oborile 11 dronova, a da su preostala dva oborili vojnici Nacionalne garde i Državne granične službe Ukrajine.

Associated Press • Euronews Serbia

09.15 Belorusija poziva građane za upis u vojnu evidenciju

Belorusija je danas saopštila da je počela da poziva građane da provere da li ispunjavaju uslove za vojnu službu, ali da ne planira mobilizaciju, prenosi Rojters. "Aktivnosti vojne registracije i upisa su striktno rutinske i očekuje se da će biti završene do kraja ove godine“, saopštilo je belorusko ministarstvo odbrane. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko saopštio je prošle nedelje da su Belorusija i Rusija su počele sa razmeštanjem združenih oružanih snaga duž granica te zemlje.

Kako je istakao beloruski lider, odluka o raspoređivanju zajedničke grupe snaga doneta je tokom razgovara sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom, a podstaknuta je eskalacijom neprijateljskih aktivnosti na zapadnoj granici Belorusije.

09.20 Sevastopolj: Dron oboren u blizini aerodroma

Prema preliminarnim izveštajima, dron je oboren u blizini aerodroma Belbek u Sevastopolju, rekao je dana guverner grada Mihail Razvožajev. "Ponovo je aktivirana protivvazdušna odbrana u severnom Sevastopolju. Prema preliminarnim izveštajima, dron je oboren u blizini aerodroma Belbek“, napisao je Razvožajev na Telegramu, prenosi TAS S. U opštinama na Krimu u blizini Krimskog mosta, proglašen je visok stepen opasnosti nakon što je 8.oktobra na Krimskom mostu eksplodirala cisterna, a vatra je zahvatila i obližnji voz.

Associated Press

09.05 Rogov: Odbijen napad ukrajinske vojske na Energodar

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je danas da su ukrajinske snage pokušale desant čamcima na Energodar, kako bi zauzele nuklearnu elektranu u Zaporrožju. "Sinoć je velika grupa desantnih čamaca, prepuna militanata doplovila iz južnog regiona grada Zaporožja“, rekao je Rogov za RIA Novosti. Dodao je da je pokušaj iskcavanja odbijen, a da je borba trajala nekoliko sati i da je situacija sada pod kontrolom. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili razmeri štete nanete lokalnoj infrastrukturi.

08.35 Krivi Rog bez struje posle napada, sirene širom Ukrajine

Energetski infrastrukturni objekat u okrugu Krivi Rog, u ukrajinskoj Dnjepropetrovskoj oblasti, oštećen je u napadu ruskih snaga i nestalo je struje, izjavio je danas gradonačelnik Krivog Roga Aleksandar Vilkul. Prema prethodnim izveštajima, sirene za vazdušni napad su se oglasile jutros u Dnjepropetrovskoj, Poltavskoj, Sumskoj, Černigovskoj i Harkovskoj oblasti, kao i u drugim regionima širom Ukrajine.

Associated Press • Euronews Serbia

08.30 Grosi: Postoji mogućnost da se vratim u Ukrajinu

Generalni direktor Međunarodne agencije za atomsku energiju (MAAE) Rafael Mariano Grosi očekuje da će se uskoro vratiti u Ukrajinu kako bi pomogao da se uspostavi bezbednosna zona u okolini nuklearne elektrane Zaporožje. "Postoji mogućnost da se vratim u Ukrajinu i Rusiju, to je u stvari ono što smo se u principu dogovorili. U ovom trenutku nastavljamo konsultacije u cilju uspostavljanja zaštićene zone“, izjavio je Grosi za Rojters. Dodaje da održava komunikaciju i sa Ukrajinom i Rusijom i da ulaže napore kako bi se obezbedio napredak u pregovorima, ali da će verovatno vrlo brzo morati da se vrati u Ukrajinu.

Associated Press

08.22 Lavrov: Ruske diplomate na Zapadu rade u nehumanim uslovima

Nema smisla održavati prethodno diplomatsko prisustvo u zapadnim zemljama jer ruske diplomate tamo rade u uslovima koji se teško mogu nazvati humanim, izajvio je ruski ministar inostranih poslova Sergej Lavrov u obraćanju diplomiranim kolegama koji prvi put preuzimaju diplomatske dužnosti. Ruske diplomate u zapadnim zemljama neprekidno su suočene sa problemima i pretnjom od stresnih situacija, a što je najvažnije za diplomate, nema posla otkada je Evropa presekla sve ekonomske odnose sa Rusijom, rekao je Lavrov, preneo je TAS S.

08.12 Stremusov: Uskoro počinje bitka za Herson

Zamenik načelnika ruske administracije u Hersonu Kiril Stremousov izjavio je da će u bliskoj budućnosti početi bitka za Herson. "Civilnom stanovništvu se savetuje da, ako je moguće, napusti područje predstojećih žestokih neprijateljstava kako se ne bi izlagalo nepotrebnom riziku“, dodao je Stremousov u objavi na društvenoj mreži Telegram. Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini general Sergej Vladimirovič Surovikin kaže da je situacija u gradu Hersonu na jugu zemlje "teška" i da je potrebno evakuaciju stanovnika.

Associated Press • Euronews Serbia

08.00 Ukrajinska vojska napala Energodar, blizu elektrane

Ukrajinska vojska otvorila je vatru jutros na grad Energodar, gde se nalazi Zaporoška nuklearna elektrana (NE), saopštila je proruska vojno-civilna uprava. "Ukrajinska vojska trenutno granatira Energodar koristeći razna oružja. Udari su usmereni na različite delove grada“, navela je administracija naTelegramu, prenosi TAS S. Za sada nema informacija o mogućim žrtvama ili razmeri štete nanete lokalnoj infrastrukturi.

Associated Press • Euronews Serbia

07.50 Zelenski: Upotreba iranskih dronova dokaz da je Rusija na putu poraza

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da je široka upotreba bespilotnih letelica iranske proizvodnje u nedavnim napadima na njegovu zemlju simbol "vojnog i političkog bankrota Kremlja"

"Sama činjenica ruskog pozivanja Irana na takvu pomoć je priznanje Kremlja njegovog vojnog i političkog bankrota“, rekao je Zelenski u svom dnevnom obraćanju. Ali, dodao je "strateški, to im ionako neće pomoći". "To samo dodatno dokazuje svetu da je Rusija na putu poraza i da pokušava da u teroru uvuče nekog drugog u svoje saučesnike“, rekao je Zelenski. On se nije obavezao na predlog svog ministra spoljnih poslova Dmitra Kulebe u utorak da Kijev prekine diplomatske veze sa Iranom, prenosi AFP.

07.47 Stoltenberg: NATO šalje Ukrajini PVO zbog ruskih dronova

NATO će narednih dana Ukrajini isporučiti sisteme protivvazdušne odbrane (PVO) kako bi pomogao toj zemlji da se odbrani od dronova, uključujući i one iz Irana, koje Rusija upotrebljava za gađanje vitalne infrastrukture, rekao je juče generalni sekretar alijanse Jens Stoltenberg. Obraćajući se na bezbednosnoj konferenciji u Berlinu, on je rekao da je odgovor na poslednje ruske udare da se pojača pomoć Ukrajini i da joj se isporuči još više sistema protivvazdušne odbrane, prenosi Rojters.

07.45 Kijev označio Čečeniju kao okupiranu teritoriju

Ukrajinski parlament usvojio je sinoć rezoluciju kojom se Čečenska Republika Ičkerija označava kao privremeno okupirana ruska teritorija nastala, kako je navedeno, kao rezultat agresije kojom je prekršena povelja Ujedinjenih nacija. Za rezoluciju je glasalo 290 poslanika Vrhovne rade od ukupno 352 prisutna poslanika. Ukrajinski parlament je osudio navodne ratne zločine koje je Rusija počinila u ratu sa Čečenijom i "sve zločine počinjene od 19. veka do danas".

07.35 Ruski komandant tvrdi da će Moskva evakuisati civile iz Hersona

Komandant Združenih snaga Rusije u Ukrajini Sergej Surovikin izjavio je juče da postoje informacije da se Kijev sprema da koristi "zabranjene metode ratovanja u Hersonskoj oblasti" i da će ruska vojska pravovremeno obezbediti odlazak civila iz Hersona.

Surovikin je za TV kanal "Rusija 24" govorio i o navodnoj pripremi Kijeva za masovni raketni napad na branu hidroelektrane Kahovskaja, kao i o neselektivnom raketnom i artiljerijskom udaru na grad Herson. "Pod ovim uslovima, naš primarni zadatak je da sačuvamo živote i zdravlje civila. Stoga će, pre svega, ruska vojska osigurati odlazak stanovništva u sklopu programa raseljavanja koji priprema ruska vlada", rekao je Surovikin, prenosi agencija RIA Novosti.

07.25 Ruski bombarderi vežbali 12 sati iznad Pacifika

Dva ruska strateška bombardera tipa "Tupoljev 95" izvela su juče, u pratnji lovaca "Mig-31", planirane letove iznad neutralnih voda u Pacifiku, kao i u Beringovom i Ohotskom moru, saopštilo je danas rusko Ministarstvo odbrane. "Dva strateška nosača raketa Tu-95 su izvela planirane letove u trajanju od 12 sati. Migovi-31 iz Pacifičke flote su im bili pratnja", dodalo je ministarstvo, prenosi TASS.

07.10 Ukrajina: Više od 1.100 gradova i sela ostalo bez struje

Više od 1.100 ukrajinskih gradova i sela ostalo je bez struje nakon 10 dana ruskih napada na ukrajinske energetske objekte, saopštile su danas ukrajinske vlasti. Portparol ukrajinske hitne službe Oleksandar Horunži rekao je na konferenciji za novinare da je Rusija u proteklih 10 dana izvela oko 190 masovnih napada raketama, dronovima, kamikazama i artiljerijom u 16 ukrajinskih regiona i u gradu Kijevu, preneo je Gardijan.

"Do sada su odsečena 1.162 naselja u Dnjepropetrovskoj, Kirovogradskoj, Žitomirskoj, Harkovskoj, Donjeckoj, Zaporoškoj, Luganskoj, Nikolajevskoj, Hersonskoj oblasti. Više od 70 ljudi je poginulo, a 240 je povređeno u napadima", rekao je Horunži.

06.55 Kuleba: Hvala NATO

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba pozdravio je izjavu šefa NATO Jensa Stoltenberga da će taj vojni savez poslati odbrambene sisteme protiv dronova u narednim danima.

"To je upravo ono o čemu smo razgovarali i tražili. Za Ukrajinu to znači više spasenih života i bolje zaštićenu energetsku infrastrukturu. Hvala, NATO", naveo je Kuleba.

06.40 Broj poginulih u Jejsku povećan na 14

Broj poginulih u ruskom gradu Jejsku, u požaru koji je izbio u devetospratnici nakon što je u nju udario vojni avion Suhoj-34, povećan je na 14, dok je 19 osoba povređeno, saopštila je jule press služba Ministarstva za vanredne situacije. Ministarstvo je dodalo da je požar u zgradi izazvao kerozin koji se zapalilo na mestu pada Su-34.

06.30 Moskva: Nastavljeni napadi na energetske sisteme Ukrajine

Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su Oružane snage Rusije izvele novu seriju raketnih napada iz vazduha i sa mora po energetskim objektima i sistemu vojne uprave Ukrajine i istaklo da su pogođeni svi naznačeni ciljevi. Navodi se da su jedinice ruske armije tokom ofanzive zauzele mesto Gorobjovka u području Kupjanska u Harkovskoj oblasti i tom prilikom su nanele značajan poraz jedinicama prve operativne brigade Nacionalne garde Ukrajine.

Komentari (0)

Evropa