Evropa

RAT U UKRAJINI Ukrajinci: Otkrivena masovna grobnica u Limanu, Rusi tvrde da je granatiran Herson, ima poginulih

Komentari

Autor: Euronews Srbija

20/10/2022

-

08:34

RAT U UKRAJINI Ukrajinci: Otkrivena masovna grobnica u Limanu, Rusi tvrde da je granatiran Herson, ima poginulih
RAT U UKRAJINI Ukrajinci: Otkrivena masovna grobnica u Limanu, Rusi tvrde da je granatiran Herson, ima poginulih - Copyright Tanjug/AP/A.Kravchenko,E.Lukatsky,M.Chernov,Ukrainian Defense Ministry,Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 238. dan rata u Ukrajini. Dan za nama obeležila je odluka predsednika Rusije Vladimira Putina da u bespravno anektiranim oblastima Ukrajine uvede ratno stanje. Ruski mediji objavljuju snimke "evakuacije" civila iz Hersona. Oni će, kako navode, biti prebačeni preko Dnjepra civilnim brodovima. Nakon serije neuspeha koje je doživela na frontu u Ukrajini prethodnih meseci, Rusija pred zimu pokušava da preokrene situaciju u svoju korist i to na drugačiji način - raketnim napadima na energetsku infrastrukturu. S druge strane, iz kancelarije predsednika Ukrajine sinoć je saopšten apel građanima da danas od 7 do 23 sata minimalno koriste električnu energiju, u suprotnom, struja će biti isključivana.

Ključne stvari:

  • Zelenski: Rusija uništila tri ​​elektrane u poslednja 24 sata
  • Rusija pred zimu pokušava da preokrene situaciju raketnim napadima na energetsku infrastrukturu
  • Kijev uvodi restrikcije struje: Ovo su iznuđeni koraci
  • Ruski mediji prenose da se vrši "evakuacija" ljudi iz Hersona
  • Španija šalje generatore za struju kao pomoć Ukrajini

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.30 Tri osobe poginule u granatiranju prelaza u Hersonu

Prema informacijama ruskih medija, u granatiranju Hersona večeras poginule su tri osobe. Ranije večeras objavljeno je da je sa 12 raketa granatiran civilni prelaz preko Dnjepra.

Među poginulima ima i dece, rekao je prestavnik samoproglašene LNR Rodion Mirošnik. Prema njegovim rečima, prelaz je granatiran iz HIMARS-a. "Deset osoba je teško povređeno, među kojima i deca. Izgorelo je 12 civilnih vozila", rekao je Mirošnik.

23.00 Ruski mediji: Granatiran Antonovski most u Hersonu

Ruski mediji javljaju da su ukrajinske snage sa 12 projektila granatirali civilni prelaz u Hersonu. Kako navode, rakete su uspešno oborili sistemi protivvazdušne odbrane.

22.30 "Sada svi u svetu moraju da deluju snažno i brzo kako bi sprečili novi ruski teroristički napad"

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u redovnom obraćanju rekao je da svi Evropljani i svetski lideri moraju da rade zajedno .

"Jasno staviti do znanja terorističkoj državi da će takav teroristički napad na HE Kahovka značiti potpuno isto što i upotreba oružja za masovno uništenje. Posledice po Rusiju treba da budu odgovarajuće. Svet mora da reaguje – preventivno. Ovo je sada ključno", poručio je on.

21.05 Zelenski: Rusija napada namerno ukrajinske elektrane

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je danas da Rusija napada ukrajinske elektrane jer želi da natera ljude da napuste svoje domove i presele se na zapad ka zemljama Evropske unije.

"Rusija provocira novi talas migracija Ukrajinaca u zemlje Evropske unije", rekao je Zelenski u video-obraćanju na samitu EU, preneo je Rojters.

Ukrajinski predsednik je rekao da "ruski teror" nad njihovim energetskim objektima ima za cilj da napravi što više problema sa strujom i toplotom ove jeseni i zime, a kako bi, više Ukrajinaca odlazilo u evropske zemlje.
 

20.30 Orban: Mađarska nije jedina država koja se protivi predlogu da se uvede maksimalna cena za ruski gas

Mađarska nije jedina država koja se protivi predlogu Evropske komisije da se uvede maksimalna cena za ruski gas i da se osmisli panevropski mehanizam za kupovinu tog energenta, izjavio je danas mađarski premijer Viktor Orban po dolasku na dvodnevni samit Evropske unije u Briselu.
"Predlozi Brisela oštro se kose sa nacionalnim interesima Mađarske, ali na sreću nismo sami", napisao je Orban na svom Fejsbuku, prenosi Tass. On je istakao da bi, ako se to usvoji, svi ugovori koje ima Mađarska bili prekinuti i država bi ostala bez tog važnog energenta.

19.50 Britanija uvela sankcije Irancima zbog dronova za Rusiju

Britanija je danas uvela sankcije trojici iranskih vojnih ličnosti i proizvođaču dronova, zbog toga što Rusiju snabdevaju bespilotnim letelicama koje služe za napad na civilne i infrastrukturne ciljeve u Ukrajini, navodi se u saopštenju britanske diplomatije.

Visoki iranski vojni oficiri Mohamed Hosein Bageri, Sejed Hodžatolah Kurejši i Said Agađani naći će se na udaru sankcija tako što će im biti zamrznuta imovina i zabranjena putovanja, prenosi Rojters.

18.20 Ukrajinska policija: 146 tela pronađeno na masovnom groblju u oslobođenom Laimanu

Policijska uprava Donjecke oblasti saopštila je da su tela 111 civila i 35 vojnika pronađena na mestu masovnog sahranjivanja u gradu Limanu nad kojim je Ukrajina povratila upravljanje.

kako navodi Kijev independent, poginuli su sahranjeni u rovovima, a neke grobnice su neobeležene, saopštila je policija.

18.00 Putin posetio vojni poligon u Rjazanskoj oblasti gde je u toku obuka mobilisanih

 Predsednik Rusije Vladimir Putin posetio je vojni poligon u Rjazanskoj oblasti gde mobilisani vojnici prolaze obuku. Vrhovni komandant ruske vojske je izvršio uvid u pitanja borbene koordinacije jedinica i spremnost mobilisanog ljudstva za izvršavanje zadataka u zoni specijalne vojne operacije, javio je izveštač TASS-a sa lica mesta. Ministar odbrane Sergej Šojgu izvestio je predsednika Rusije o napretku borbene obuke mobilisanih građana različitih vojnih specijalnosti, kao i o borbenoj koordinaciji unutar jedinica.

14.26 Španija pomaze Bugarskoj u zaštiti vazdušnog prostora

Španija će poslati u Bugarsku osam ratnih aviona sledećeg meseca kao pomoć u zaštiti vazdušnog prostora tokom rata u Ukrajini, saopštio je danas ministar odbrane Bugarske Dimitar Stojanov. Španski borbeni avioni "Eurofajter" će sleteti u Bugarsku 1. novembra i zajedno sa bugarskom avijacijom stititi vazdušni prostor te zemlje do 23. decembra, preneo je Rojters.

14.25 Ukrajina: Rusija je 300 puta napala elektroenergetsku infrastrukturu

Rusija je izvela više od 300 vazdušnih udara na ukrajinsku elektroenergetsku infrastrukturu od 10. oktobra, izjavio je danas ukrajinski ministar energetike Herman Haluščenko. Ukrajinska vlada je prvi put od februara uvela ograničenja za upotrebu električne energije širom zemlje, nakon niza napada za koje je predsednik Volodimir Zelenski rekao da su pogodili trećinu ukrajinskih elektrana, preneo je britanski list "Gardijan". Prema novom režimu uštede struje, snabdevanje električnom energijom širom Ukrajine od danas je ograničeno između 7.00 časova ujutru i 23.00 sata uveče. Ukrajinski ministar energetike kazao je da vlada traži da se smanji upotreba energije za 20 odsto, kao i da Ukrajinci poštuju apel da se ograniči upotreba energije.

Associated Press

14.14 Incident iznad Crnog mora

Ruski lovac ispustio je raketu u blizini nenaoružanog izviđačkog aviona Kraljevskog ratnog vazhduhoplostva Velike Britanije koji se nalazio u rutinskoj patroli iznad Crnog mora, saopštio je danas ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas. Opširnije o tome u posebnoj vesti.

13.59 Ukrajina izvezla osam miliona tona žitarica

Ukrajina je, u okviru inicijative za izvoz žita, do sada izvezla osam miliona tona poljoprivrednih proizvoda preko pomorskih luka u regionu Odese, saopštila je danas pres služba ukrajinskog ministarstva za infrastrukturu. Dva tovarna broda sa žitaricama krenula su danas iz luke Pivdenji put Azije i Evrope, navela je pres služba ukrajinskog ministarstva na Fejsbuku, a preneo je Ukrinform. Sporazum o deblokiranju ukrajinskih crnomorskih luka postignut je u julu uz posredovanje Turske i UN.

12.55 Ruska vojska nastavila napade na vojne i energetske objekte

Portparol Ministarstva odbrane Ruske Federacije Igor Konašenkov saopštio je danas da su snage pod kontrolom Moskve eliminisale više od 200 ukrajinskih vojnika u dejstvima u Ukrajini. Naveo je da su pripadnici ruske vojske zaplenili dva tenka, jedno borbeno vozilo pešadije i sistem za deminiranje UR-77, kao i da se 18 ukrajinskih vojnika predalo.

On je saopštio i da su ruske snage u poslednja 24 sata nastavile napad na vojne i energetske objekte u Ukrajini. Ministarstvo je navelo i da je ruska vojska odbila ukrajinsku kontraofanzivu na jugu regiona Hersona, preneo je Rojters. Portparol ruskog ministarstva odbrane general pukovnik Igor Konašenkov saopštio je danas da su ruske snage u protekla 24 sata izvele napade preciznim vazdušnim naoružanjem dugog dometa i uništile sve planirane ukrajinske ciljeve koji obuhvataju vojnu komandu i energetsku infrastrukturu, preneo je TAS S.

12.44 Ruska avijacija počela da patrolira granicama Belorusije

Vazdušne snage Rusije nadgledaju granice svog saveznika Belorusije, saopštilo je danas Ministarstvo odbrane Belorusije. "U ovom trenutku ruska avijacija iz regionalne vojne grupe izvodi rutinske patrole vazdušnih granica Savezne države", navodi se u saopštenju, a prenosi Tas s. Predsednik Belorusije Aleksandar Lukašenko je prošle nedelje izrazio bojazan da će njegova zemlja biti meta napada iz Ukrajine, a Rusija je odgovorila uvećavanjem svog vojnog prisustva u Belorusiji na 9.000 vojnika i dodatnim slanjem vojne opreme.

11.59 Zaharova tvrdi: SAD sprečavaju isporuku hrane i đubriva

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova izjavila je da je Moskva spremna da isporučuje hranu i đubrivo mnogim zemljama kako bi se izbegla prehrambena kriza, ali tvrdi da SAD to sprečavaju. "Svesni smo značaja ruskog izvoza hrane za društveno-ekonomski razvoj mnogih zemalja", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenose RIA Novosti. Navela je da ruska đubriva nisu ništa manje važna za izbegavanje krize, jer će bez njih buduća žetva biti ugrožena.

profimedia

 

10.33 Šolc: Putin neće postići svoje ratne ciljeve

Ruski predsednik Vladimir Putin u Ukrajini neće postići svoje ratne ciljeve, poručio je danas nemački kancelar Olaf Šolc. Obraćajući se u Bundestagu, Šolc je rekao da će se Ukrajina uspešno odbraniti i da će je Nemačka u tome podržati oružjem, finansijski i na sve druge načine, sve dok to bude potrebno. "Putin je verovao da može razjediniti Evropljane, ali je postigao suprotno", poručio je Šolc. Ukazao je da Putin koristi energiju i glad kao oružje, i da mu ni to nije pomoglo u borbi protiv jedinstva Evrope.

10.20 LNR: U ukrajinskim granatiranjima ubijena 103 civila

U ukrajinskim napadima na samoproglašenu Lugansku Narodnu Republiku (LNR) od kraja februara ubijena su 103 civila, uključujući sedmoro dece, a ranjeno je 319 ljudi, saopštila je danas misija LNR u Zajedničkom centru za kontrolu i koordinaciju pitanja vezanih za ukrajinske ratne zločine. Misija navodi i da je Ukrajinska vojska ispalila je 375 raketa iz američkih višecevnih raketnih sistema HIMARS na teritoriju LPR od početka sukoba.

10.00 Požar u smeštaju za ukrajinske izbeglice, sumnja se da je podmetnut

U mestu Gros Štremkendorf, u pokrajini Meklenburg-Forpomern, izbio je požar u smeštaju za izbeglice iz Ukrajine, a policija veruje da se radi o podmetnutom požaru. "Svih 14 stanara kuće u kojoj je izbio požar je nepovređeno“, ističe okružna policija. Izbeglice iz Ukrajine su inače živele u jednom hotelu, koji je bio pretvoren u smeštaj za izbeglice. One su neposredno posle požara prebačene u drugu ustanovu, pošto je požar potpuno uništio zgradu u kojoj su bili smešteni.

"Ukoliko se potvrde sumnje da se rada o podmetnutom požaru onda se počinioci moraju oštro kazniti, jer je to neljudski“, istakla je premijerka pokrajine Manuela Švezig. Najavila je oštru reakciju policije i poručila da se takvo delovanje prema izbeglicama neće tolerisati.

09.16 Kijev: Oštećeno energetsko postrojenje u okrugu Krivi Rog

Predsedink regionalne administracije Dnjepropetrovske oblasti Valentin Razničenko saopštio je danas da je u ukrajinskom okrugu Krivoj Rog oštećeno industrijsko postrojenje i objekat energetske infrastrukture. "Oštečeni su proizvodni pogon i objekat energetske infrastrukture. Velika je šteta. Sve službe su na terenu", napisao je Razničenko u objavi na društvenoj mreži Telegram. Rezničenko nije precizirao koji objekti su oštećeni. Ruska vojska napada infrastrukturu Ukrajine od 10. oktobra.

Associated Press • Euronews Serbia

08.34 Sirene za vazdušnu opasnost širom Ukrajine

Gradska uprava Kijeva proglasila je danas u ranim jutarnjim časovima upozorenje zbog opasnosti od vazdušnog napada, prenosi TAS S. "Pažnja! Upozorenje o vazdušnom napadu za Kijev. Molimo sve da hitno krenu u skloništa civilne zaštite“, saopšteno je na zvaničnom Telegram kanalu gradske uprave. Slična upozorenja su izdata u oblastima Čerkasi i Kirovograda, Nikolajeva i Zaporožja. Portal Klimenko Tajm navodi da su upozorenja takođe izdata u oblastima Dnjepropetrovsk i Harkov.

Euronews

08.20 Bild: Štajnmajer otkazao posetu Kijevu iz bezbednosnih razloga

Predsednik Nemačke Frank-Valter Štajnmajer otkazao je za danas planiranu posetu Kijevu iz bezbednosnih razloga, objavio je dnevnik "Bild", pozivajući se na vladine izvore u Ukrajini i Berlinu.

Associated Press • Euronews Serbia

08.00 Poljanski: Rusija će preispitati saradnju sa Guterešom

Rusija će preispitati saradnju sa generalnim sekretarom Ujedinjenih nacija Antoniom Guterešom i njegovim osobljem ako Gutereš pošalje stručnjake u Ukrajinu da pregledaju oborene dronove za koje zapadne sile tvrde da su proizedeni u Iranu, izjavio je zamenik ruskog ambasadora u UN Dmitrij Poljanski. On nije precizirao na kakavu saradnju bi to moglo da utiče, preneo je Rojters.

Poljanski je, takođe, rekao novinarima da nije optimista u pogledu obnavljanja sporazuma uz posredovanje Ujedinjenih nacija kojim bi bio nastavljen crnomorski izvoz žitarica i đubriva iz Ukrajine.

07.40 Ukrajina: Pogođena termoelektrana na zapadu zemlje

Načelnica Ivano-Frankovske oblasti na zapadu Ukrajine Svitlana Oniščuk izjavila je sinoć da su ruske snage pogodine termoelektranu u gradu Burštin. "Naša oblast je juče pretrpela raketni napad. Pogođena je termoelektrana u Burštinu, što je prouzrokovalo požar", rekla je Oniščuk u video izjavi objavljenoj na internetu, preneo je Rojters.

07.20 Zelenski: Rusija uništila tri ​​elektrane u poslednja 24 sata

Rusko intenzivno bombardovanje ukrajinske elektroenergetske infrastrukture nastavljeno je 19. oktobra, pri čemu su tri elektrane uništene u udarima ruskih raketa i bespilotnih letelica u samo jednom danu, rekao je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski u svom redovnom obraćanju od sinoć.

Zelenski je ponovio ranije pozive drugih državnih i regionalnih vladinih zvaničnika da Ukrajinci uveliko ograniče potrošnju električne energije od 20. oktobra. "Veoma je važno da potrošnja bude što više savesna", rekao je Zelenski. "Na ovaj način će biti kraći prekidi u isporuci električne energije."

07.10 Kijev uvodi restrikcije struje: Ovo su iznuđeni koraci

Iz kancelarije predsednika Ukrajine sinoć je saopšten apel građanima da danas od 7 do 23 sata minimalno koriste električnu energiju. "Neprijatelj ponovo uništio objekte za proizvodnju električne energije. Molim vas da ovo shvatite ozbiljno", navodi se u saopštenju.

Odluka o restrikcijama se odnosi na stanovnike svih regiona Ukrajine, a navodi se da ako ne dođe do smanjenja potrošnje, biće isključivana struja. Takođe, biće ograničena upotreba ulične rasvete. "Ovo su iznuđeni koraci. Stoga, svi zajedno radimo na svom frontu", navodi se u poruci.

07.00 Rusija pred zimu pokušava da preokrene situaciju raketnim napadima na energetsku infrastrukturu

Nakon serije neuspeha koje je doživela na frontu u Ukrajini prethodnih meseci, Rusija pred zimu pokušava da okrene situaciju u svoju korist i to na drugačiji način - raketnim napadima na energetsku infrastrukturu koji mogu da imaju velike posledice u trenucima kada se približava zima i kada cene energenata u Evropi dostižu rekordne nivoe. Stručnjaci ističu da bi, u slučaju da se nastave napadi, ukrajinski energetski sistem bio na ivici kolapsa. Opširnije o tome pročitajte u odvojenom tekstu.

06.40 Ruski mediji prenose da se vrši "evakuacija" ljudi iz Hersona

Ruski mediji objavljuju snimke evakuacije civila iz Hersona. Oni će, kako navode,biti prebačeni preko Dnjepra civilnim brodovima. Autobusi ih čekaju na levoj strani obale odakle će moći da se kreću po drugim regionima Rusije. Kako se navodi u zvaničnoj objavi, sa sobom mogu poneti 50 kilograma stvari, uključujući hranu za nekoliko dana.

Savetuje se da se deci predškolskog uzrasta na kragne okače nalepnice sa imenom, adresom i mestom gde porodica putuje. Prema rečima proruskog šefa hersonske oblasti Volodimira Salda, planirano je da za nedelju dana sa desne obale Dnjepra prebaci do 60.000 ljudi. O tome koliko je Herson važan i za Kijev i za Moskvu pročitajte u odvojenom tekstu.

06.30 Španija šalje generatore za struju kao pomoć Ukrajini

Ministarstvo odbrane Španije je saopštilo da će Ukrajini dostaviti geratore za električnu energiju pošto je energetska infrastruktura zemlje oštećena napadima dronova.

Kijev independent prenosi da je isporuka generatora već odobrena i trebalo bi da stigne do Ukrajine u roku od tri dana.

Komentari (0)

Evropa