Fokus

Ruski lovac "ispustio raketu" u blizini britanskog izviđačkog aviona iznad Crnog mora

Komentari

Autor: SkyNews

20/10/2022

-

13:49

Ruski lovac "ispustio raketu" u blizini britanskog izviđačkog aviona iznad Crnog mora
Ruski lovac "ispustio raketu" u blizini britanskog izviđačkog aviona iznad Crnog mora - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ruski lovac ispustio je raketu u blizini nenaoružanog izviđačkog aviona Kraljevskog ratnog vazhduhoplostva Velike Britanije koji se nalazio u rutinskoj patroli iznad Crnog mora, saopštio je danas ministar odbrane Velike Britanije Ben Volas.

Kako kaže, do incidenta je došlo 29. septembra nakon čega je Rusija priznala da je došlo do interakcije u međunarodnom vazdušnom prostoru.

Naime, dva ruska naoružana borbena aviona Su-27 su 29. septembra stupila su u interakciju sa nenaoružanim izviđačkim avionom RC-135 koji pripada Kraljevskom ratnom vazduhoplovstvu Velike Britanije.

Iako nije neobično da avioni budu u senci, tokom te interakcije međutim, ispostavilo se da je jedan od ruskih lovaca ispalio projektil u blizini britanskog izviđačkog aviona, van vidnog dometa.

Ukupno vreme interakcije između ruskog i britanskog aviona bilo je približno 90 minuta. Patrola je potom završena i avion se vratio u bazu, ispričao je Volas tokom brifinga o stanju u Ukrajini u Donjem domu.

"Iako je ovo bilo očigledno oslobađanje oružja, u poslednjih nekoliko godina smo imali prilike da vidimo da lete veoma, veoma blizu američkih i britanskih NATO aviona. Upoznat sam sa još jednim slučajem kada je ruski lovac bio na samo 4.500 metara od NATO letelice. Znate da je to nepromišljeno, nepotrebno i dovodi u opasnost živote mnogih ljudi", rekao je Volas.

Rusija je potom saopštila da je letelica ispustila projektil zbog "tehničkog kvara", dok je britanski ministar odbrane čitav događaj 29. septembra nazvao "potencijalno opasnim".

Britanske patrole iznad Crnog mora su u danima kasnije bile obustavljene, ali su sada nastavljene i praćene borbenim avionima, dodao je Volas.

Komentari (1)

IZNOGUD

20.10.2022 14:58

Pobogu pa to je bilo pre 20-ak dana...Kakva je to bajata vest ?

Svet