Evropa

Italija dobila prvu ženu premijera: Desničarka Đorđa Meloni položila zakletvu, nova vlada vraća i Berluskonija na scenu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2022

-

11:10

Italija dobila prvu ženu premijera: Desničarka Đorđa Meloni položila zakletvu, nova vlada vraća i Berluskonija na scenu
Italija dobila prvu ženu premijera: Desničarka Đorđa Meloni položila zakletvu, nova vlada vraća i Berluskonija na scenu - Copyright Tanjug AP/Alessandra Tarantino

veličina teksta

Aa Aa

Liderka stranke Braća Italije, stranke krajnje desnice, Ðorđa Meloni položila je danas pre podne zakletvu kao nova premijerka Italije, javlja AP.

Meloni (45) je položila zakletvu pred italijanskim predsednikom u predsedničkoj palati, postavši ujedno i prva žena koja je bila premijer te zemlje.

Njena partija, koja ima neofašističke korene, najbolje je prošla na prošlomesečnim izborima. Meloni je objavila sastav kabineta u petak uveče, a njeni koalicioni partneri biće desničarska Liga Matea Salvinija i konzervativna Forca Italija, koju vodi bivši premijer Silvio Berluskoni.

Meloni je predvodila alijansu konzervativnih partija koja je pobedila na parlamentarnim izborima održanim 25. septembra.

"Ðorđa Meloni je prihvatila mandat i predstavila svoju listu ministara", rekao je zvaničnik iz italijanskog predsedništva Ugo Campeti novinarima nakon što je Meloni završila konsultacije sa predsednikom Italije Serđom Matarelom u predsedničkoj palati. 

Ko će biti ministri

Meloni je imenovala Ðankarla Ðorđetija iz stranke Liga za ministra ekonomije i kazala da će Ministarstvo spoljnih poslova pripasti Antoniju Tajaniju iz stranke Forca Italija.

Luderka stranke Braća Italije, objavila je svoju listu ministara nakon što joj je predsednik Italije Serđo Matarela dao mandat za formiranje vlade, preneo je Rojters.

Ministarstvo unutrašnjih poslova pripašće Mateu Pjantedoziju, državnom službeniku koji ne pripada nijednoj političkoj partiji, a Ministarstvo odbrane Gvidu Krozetu, jednom od osnivača Braće Italije. 

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Ukupno, devet ministarstava je podeljeno političarima iz Braće Italije, po pet Ligi i Forca Italiji, a tehnokratama je dodeljeno još pet mesta u kabinetu. 

Zadatak sastavljanja nove vlade pokazao se mnogo turbulentnijim nego što se očekivalo, u poređenju sa političkim previranjima u Britaniji, pri čemu je Berluskoni više puta potkopavao Melonijev autoritet od izbora.

U belešci koju je ostavio na uvid javnosti u parlamentu prošle nedelje, 86-godišnji Berluskoni je napisao da smatra da je Meloni „prepotentan… dominantan… arogantan… uvredljiv“.

Bivši premijer je ove nedelje pokrenuo novu vatrenu oluju kada je poslanicima rekao da krivi Ukrajinu za rat sa Rusijom i otkrio da je razmenio poklone i „slatka pisma“ sa Vladimirom Putinom.

Meloni je potom izdala saopštenje u kojem je rekla da će njena administracija biti čvrsto pro-nato i proevropska. "Svako ko se ne slaže sa ovim kamenom temeljcem ne može biti deo vlade“, rekla je ona. 

Meteorski uspon krajnje desničarke

Kako piše BBC, uspon Meloni na vlast na čelu stranke koju je osnovala bio je meteorski, ali je Đorđa Meloni politički aktivna od kada je bila tinejdžerska aktivistkinja u omladinskom krilu neofašističke partije u Rimu.

Sada, sa 45 godina, prihvatila je ulogu prve žene premijerke Italije, iako je izabrala vladu u kojoj su samo jednog u četiri ministara čine žene. BBC navodi da je Meloni na vlast došla i delimično zahvaljujući sreći. Njena partija Braća Italije bila je jedna od retkih koja je odlučila da se ne pridruži vladi nacionalnog jedinstva Marija Dragija, pa je ona sama postala svojevrsni usamljeni glas opozicije.

Tanjug AP/Alessandra Tarantino

 

Iako je vodila svoju stranku već 10 godina, njeno iskustvo u vladi ograničeno je na period kao najmlađi ministar Italije u Berluskonijevoj vladi od 2008-11. Njena stranka je pobedila na izborima u septembru 2022. sa 26 odsto glasova, iako je četiri godine ranije imala samo 4,3 odsto glasova.

„Italijani su poslali jasnu poruku u korist desničarske vlade koju predvode Braća Italije“, izjavila je ona posle pobede na izborima.

Sa svojim partnerima iz krajnje desničarske Lige i desnog centra bivšeg premijera Silvija Berluskonija, ona ima snažnu većinu da upravlja svojim programom.

Komplikovan odnos sa Berluskonijem

Ipak, kada je reč o odnosu sa Berluskonijem, period dogovora o vladi pokazao je da nije sve tako jednostavno. Iako su se Berluskoni i Meloni nakon turbulencija "javno izmirili" to nije u potpunosti premostilo razlike između njih dvoje.

Procepi su zapravo izbili pre nekoliko dana i to iz nekoliko razloga, a možda ključan jeste neslaganje oko toga ko bi trebalo da obavlja važne funkcije u budućnoj italijanskoj vlasti. Berluskonijeva partija, naime, nije dala podršku Ignaciju la Rusu, članu stranke Italijanska braća, koji je izabran za predsednika Senata, a Meloni ranije nije dala "zeleno svetlo" nad kandidatkinjom Forca Italije Liče Ronculi za ministarku pravde.

Sve je, međutim, kulminiralo kada su u javnost isplivale Berluskonijeve beleške u kojima Melonijevu naziva "patronizujućom, prepotentnom, arogantnom i uvredljivom". Tenzije su dostigle tačku ključanja da je čak bilo govora o tome da će Braća Italije na konsultacije o formiranju nove vlade s predsednikom Serđom Matarelom ići same, a ne kao deo desničarske koalicije koja uključuje i desničarsku stranku Liga Matea Salvinija. 

Tanjug/AP Photo/Alessandra Tarantino

 

Kako je prenela ANSA, međutim, Meloni i Berluskoni su se pomirili. Odnosno, razgovarali su telefonom 16. oktobra, a zatim se dan kasnije i sastali. 

Berluskoni je podrio desničarsku koaliciju uvredljivim rečima na račun Meloni, ocenjuje Tajms, ukazujući da je incident takođe vratio u fokus lični stav medijskog mogula o ženama. 

Berluskonijev biograf Alan Fridman (Friedman) je rekao da bivši premijer u tri mandata "nije navikao da prima naređenja od žene i da mora da se sada oseća poniženo pošto je Meloni odbila da da mesto u kabinetu njegovoj saradnici Ronculi".

Gardijan takođe ocenjuje da moćna pozicija Meloni ne pogoduje Berluskoniju, posebno pošto ga je nadmudrila oko izbora Ignacija la Ruse za predsednika Senata. 

Javni obračun među koalicionim partnerima je zloslutno upozorenje na podmukle verbalne napade i borbu za moć s kojima će se Meloni suočiti dok pokušava da ispuni svoje obećanje da će obezbediti stabilnu vladu kao šefica trostranačke desničarske koalicije, ukazuje Fajnenšenal tajms. 

Meloni, Berluskoni i Salvini imaju zajedničku desničarsku ideologiju, ali se, dodaje britanski list, očekuje da će njihov lični rivalitet podstaći mnogo nesuglasica ako prebrode trenutnu krizu i formiraju vladu.

"Postoji generacijski i rodni ugao gledanja na ovo", rekao je Valerio Alfonso Bruno, saradnik britanskog Centra za analizu radikalne desnice. "I Berluskoni i Salvini baš i ne prihvataju ideju da je Meloni jaka u ovoj koaliciji. Nije lako Italijanu da toleriše ženu tako odlučnu i tako jaku. Oni će učiniti sve što mogu da joj zakomplikuju život". 

Komentari (0)

Evropa