Evropa

Mask u prepisci sa Dmitrijem Medvedevom: "Dobar trol" i "Vidimo se u Moskvi na Dan pobede"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

22/10/2022

-

19:16

Mask u prepisci sa Dmitrijem Medvedevom: "Dobar trol" i "Vidimo se u Moskvi na Dan pobede"
Mask u prepisci sa Dmitrijem Medvedevom: "Dobar trol" i "Vidimo se u Moskvi na Dan pobede" - Copyright Tanjug/AP/Ekaterina Shtukina, Hannibal Hanschke

veličina teksta

Aa Aa

Izvršni direktor "Tesle" Ilon Mask na Tviteru je razmenio komentare sa Dmitrijem Medvedevom, bivšim ruskim predsednikom i bliskim saradnikom Vladimira Putina.

Povod za komunikaciju bila je ostavka britanske premijerke Liz Tras, zbog čega je Medvedev "Ćao, ćao Liz Tras, čestitam zelenoj salati", aludirajući na šalu britanskog tabloida Dejli star o glavici zelene salate koja je nadživela premijerski mandat Trasove.

Potom se uključio Masko koji je neočekivano komentarisao tvit Medvedeva. Činilo se da je Mask pohvalio humoristički tvit Dmitrija Medvedeva: "Prilično dobar trol, da budem iskren."

Međutim, Mask je potom upitao Medvedeva kako stvari idu u Bahmutu, gradu na istoku Ukrajine koji je bio svedok brutalnih borbi dok ukrajinske snage pokušavaju da se odupru napredovanju ruskih trupa u toj oblasti.

Medvedev je na to odgovorio: "Vidimo se u Moskvi na Dan pobede!"

Ovo je novi "ispad" Maska na Tviteru, koji je već prethodno objavama izazvao mnogo kritika. Sve je počelo njegovim predlogom za pregovore o primirju između Rusije i Ukrajine.

Lideri u Kijevu, uključujući ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog, kritikovali su Maskov plan i optužili ga da se ponaša kao papagaj Moskve.

Mask je sugerisao da Ukrajina treba da formalno prizna Krim kao deo ruske teritorije uprkos tome što je poluostrvo anektirala Moskva 2014. Mask je, tada, ponovio tvrdnje Putina i njegovih saveznika da je Krim formalno bio deo Rusije od 1783. godine, a to što je postao deo Ukrajine bila je greška bivšeg sovjetskog lidera Nikite Hruščova.

Mask je takođe predložio da Ukrajina treba da pristane na referendum koji bi vodile UN u četiri okupirane ukrajinske provincije, gde bi ljudima trebalo da se dozvoli da glasaju za pridruživanje Rusiji.

Nedavno je Mask prvo najavio pa povukao odluku da će ukinuti svoje satelitske internet usluge koje "Starlink" besplatno daje Ukrajini, a koje su nužno sredstvo u komunikaciji za ukrajinske odbrambene snage.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa