Evropa

Boris Džonson se povlači iz trke za lidera Konzervativne partije i premijera Velike Britanije

Komentari

Autor: BBC

23/10/2022

-

22:12

Boris Džonson se povlači iz trke za lidera Konzervativne partije i premijera Velike Britanije
Boris Džonson se povlači iz trke za lidera Konzervativne partije i premijera Velike Britanije - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Nekadašnji premijer Velike Britanije i član Konzervativne partije, Boris Džonson najavio je da se neće boriti za titulu predsednika partije i premijera zemlje.

On kaže da je, uprkos tome što mu je potrebna podrška poslanika za kandidovanje, došao do zaključka da "ovo jednostavno ne bi bilo ispravno" jer "ne možete efikasno da vladate ako nemate jedinstvenu stranku u parlamentu".

Kaže da je inače imao podršku 102 poslanika i da je "dobro pozicioniran" da odnese pobedu na izborima 2024. godine.

"Poslednjih dana sam bio zaprepašćen brojem ljudi koji su mi sugerisali da još jednom konkuširem za rukovodstvo Knzervativne partije, kako u javnosti, tako i među prijateljima i kolegama u parlamentu. Privuklo me je to jer sam doveo našu stranku do velike izborne pobede pre manje od tri godine - i verujem da sam stoga u jedinstvenoj poziciji da sada sprečim opšte izbore. Oni bi sada bili pogubna distrakcija baš kada se Vlada mora fokusirati na ekonomske pritiske sa kojima se suočavaju porodice širom zemlje. Verujem da sam u dobroj poziciji da ostvarim pobedu 2024, i večeras mogu da potvrdim da sam preskočio veoma visoku prepreku od 102 nominacije, i mogao bih sutra da nastavim svoju kandidaturu. Postoje veoma dobre šanse da budem uspešan na izborima Konzervativne partije i da bih se u petak zaista mogao vratiti u Dauning strit", navodi Džonson u saopštenju koje prenosi BBC i nastavlja:

"I iako sam se obratio i Rišiju (Sunak) i Peni (Mordaunt) – jer sam se nadao da ćemo moći da se udružimo zarad nacionalnog interesa – ali nažalost, nismo uspeli da smislimo način da to uradimo.
Zbog toga mislim da je najbolja stvar to što neću dozvoliti da se moja nominacija nastavi i da da dam podršku onome ko uspe. Verujem da imam mnogo toga da ponudim, ali se bojim da ovo jednostavno nije pravi trenutak"

Džonson je, podsetimo, na izborima 2019. godine odneo ubedljivu pobedu, ali nakon samo tri godine i posle niza skandala, uključujući i "Partigejt", poslanici iz Konzervativne partije zatražili su njegovu ostavku. Prema britanskom Ustavu, vladajuća stranka može da menja lidere između opštih izbora. 

Iako je i dalje pod istragom Parlamentarne komisije, pojedini poslanici, ali i analitičari smatrali da su da je Džonson zapravo jedini konzervativac koji donekle ima "dovoljno kredita" da ponovo preuzme kormilo u Konzervativnoj partiji.

Najveći favorit: Riši Sunak

Bivši britanski ministar finansija Riši Sunak potvrdio je danas da ulazi u trku za novog lidera Konzervativne stranke i premijera, posle ostavke Liz Tras.

"Ujedinjeno Kraljevstvo je velika zemlja, ali suočavamo se s dubokom ekonomskom krizom. Zbog toga se kandidujem za lidera Konzervativne partije i vašeg sledećeg premijera", napisao je Sunak na Tviteru.

Prethodno je predsednica Donjeg doma britanskog parlamenta Peni Mordant izjavila da ostaje u trci za novog lidera torijevaca i premijera.

Tanjug/AP/Alberto Pezzali

 

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza.

Kandidati koji bi mogli da zamene odlazeću premijerku moraju u kratkom vremenskom periodu da sakupe podršku, pošto se nominacije završavaju u ponedeljak u 14 časova po lokalnom vremenu.

 

Komentari (0)

Evropa