Evropa

Riši Sunak novi premijer Velike Britanije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

24/10/2022

-

15:02

Riši Sunak novi premijer Velike Britanije
Riši Sunak novi premijer Velike Britanije - Copyright EPA/ TOLGA AKMEN

veličina teksta

Aa Aa

Bivši ministar finansija Riši Sunak biće imenovan za novog premijera Velike Britanije, nakon što je njegova jedina protivkandidatkinja Peni Mordant odustala od trke samo par minuta pre zvaničnog proglašenja. Sunak će tako postati lider Konzervativaca, a zvanično će biti imenovan za premijera Velike Britanije do kraja nedelje. Sunak će ovim postati prvi britanski premijer azijskog porekla, kao i najmlađi premijer još od Lorda od Liverpula i 1812. godine.

Novi lider vladajuće britanske Konzervativne partije i budući premijer odbacio je mogućnost održavanja parlamentarnih izbora, rekli su poslanici koji su bili prisutni tokom govora koji je danas održao.

On je rekao konzervativnim poslanicima da mu je prioritet postizanje ekonomske stabilnosti, a da će zatim nastojati da ispuni predizborna obećanja stranke iz 2019. godine, izjavio je poslanik Ian Dankan Smit, preneo je Rojters.

Mordant je na Tviteru, u objavi kojom je saopštila da se povlači samo nekoliko trenutaka pre proglašenja glasova u okviru Konzervativne partije, navela da "partiju čine njeni članovi".

"Bilo da smo poslanici, aktivisti ili simpatizeri, svi imamo udela u tome ko je naš lider. Ovo su vremena bez presedana. Uprkos zbijenom vremenskom rasporedu trke za novog lidera, jasno je da naše kolege smatraju kako nam je danas potrebna sigurnost. Primili su ovu odluku u dobrom duhu, kao nešto za dobrobit zemlje", navela je Mordant na Tviteru.

Ona je dodala da je sada odabran sledeći premijer zemlje, i da je u pitanju istorijska odluka, koja, još jednom, pokazuje različitost i talenat Konzervativne partije.

"Riši ima moju punu podršku. Ponosna sam na kampanje koje smo vodili i zahvalna svima u našoj partiji koji su mi dali podršku. Svi dugujemo svojoj zemlji, jedni drugima, kao i Rišiju, da se ujedinimo i radimo zajedno za dobrobit nacije. Mnogo posla je pred nama", zaključila je Mordant.

Nakon ostavke Tras, smatralo se da bi čak i bivši premijer Boris Džonson mogao da se ponovo kandiduje za lidera Velike Britanije. Međutim, Džonson je sinoć rekao da neće učestvovati u trci, tvrdeći da, iako ima dovoljno podrške, sada "nije pravo vreme" za to. 

Jedan broj Džonsonovih istaknutih pristalica dao je svoju podršku Sunaku, prenosi Euronews. Nakon što je Džonson rekao da se neće kandidovati, Sunak je na Tviteru pozitivno govorio o njemu, istakavši da je vodio zemlju "kroz neke od najtežih izazova", tokom Bregzita i uvođenja vakcine protiv koronavirusa.

"A onda se suočio sa Putinom i njegovim varvarskim ratom u Ukrajini. Uvek ćemo mu biti zahvalni na tome", napisao je Sunak.

Reakcije u britanskoj javnosti

Doskorašnja premijerka Liz Tras je poslala na Tviteru punu podršku Sunaku, i čestitala mu na tome što je izabran za mesto de fakto lidera zemlje.

Reagujući na vest da će Riši Sunak biti sledeći premijer Velike Britanije, ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli kaže za BBC da je to "veoma pozitivan potez". Kleverli, koji je prvobitno podržao bivšeg premijera Borisa Džonsona da ponovo bude lider juče, pre nego što je zamenio Sunaka nakon što se Džonson povukao, ističe da je Sunak najiskusniji kandidat za vođenje zemlje, dodajući da je on "pametan i talentovan momak".

Lider škotskih konzervativaca Daglas Ros čestitao je Rišiju Sunaku što je postao novi lider Konzervativne stranke i premijer, navodeći da je "jedinstveno dobro opremljen za taj zadatak".

"Naša zemlja - kao i druge širom sveta - suočava se sa teškim ekonomskim izazovima. U tom kontekstu, važno je da imamo nekoga na čelu sa dokazanim iskustvom u vođenju finansija nacije, ko može da obezbedi ekonomsku stabilnost i sigurnost tržištima" , rekao je Ros.

Međutim, nisu svi zadovoljni izborom novog premijera, a tu prednjače članovi Laburista i Liberalnih demokrata. 

Zamenica lidera laburista Angela Rejner rekla je da će Riši Sunak postati sledeći premijer Velike Britanije, "a da nije rekao ništa o tome šta planira da uradi". Ponavljajući poziv laburista za raspisivanje parlamentarnih izbora, Rejner je dodala da Sunak "već stavlja stranku ispred zemlje", u današnjem obraćanju iza zatvorenih vrata torijevskim poslanicima.

Slično njoj, lider liberalnih demokrata Ed Dejvi rekao je da "Torijevci postavljaju još jednog premijera kbez opštih izbora". U saopštenju, Dejvi kaže da je Konzervativna partija "uništila britansku ekonomiju" i ponavlja svoj poziv za nove parlamentarne izbore.

Ko je Riši Sunak?

EPA/ ANDY RAIN

 

Sunak se dugo smatrao favoritom za mesto novog premijera, mada je pre manje od dva meseca izgubio od Tras. Bio je ministar finasija u kabinetu Borisa Džonsona od 2020. do 2022. godine i stekao je uglavnom pozitivan ugled u javnosti nakon uvođenja popularnih mera tokom panedemije koronavirusa, kao što su popusti na ishranu u restoranima. 

Nedavno je bio pod pritiskom zbog pitanja u vezi sa poreskim statusom njegove suprge Akšate Murti, multimilajrderke koja živi u Indiji. Neki konzervativci bil su zabrinuti da je Sunaku ovaj nivo ispitivanja teško pao, a sada kada je na vlasti moraće da prevaziđe kritike politčkih neprijatelja svih pravaca. Opozicioni lideri podsećaju da je zajedno sa Džonsonom bio kažnjen zbog prisustva na zabavi tokom lokdauna za vreme trajanja pandemije koronavirusa.

Prema pisanju portala Biznis standarda rođen je u Sautemptonu 12. maja 1980. godine. Sin indijskih imigranata, lekara i farmaceuta, koji su godinima živeli u Africi, nakon čega su se preselili u Englesku. Završio je neke od najprestižnijih privatnih škola, a pre nego što je ušao u politiku radio je za "Goldman saks".

Kada je reč o ekonomiji, što je Sunakova struka, zauzima značajno drugačiji stav od Džonsona. Sunak favorizuje niže poreze i stroža ograničenja javne potrošnje, a zanimljivo je da je sva tri puta glasao za predlog sporazuma o Bregzitu koji je bivša premijerka Tereza Mej postigla sa Briselom. Džonson je, pak, bio najveći kritičar tog sporazuma.

Oženjen je Akšatom Murti, ćerkom indijskog milijardera Narajane Murtija, osnivača Infosis-a. Oni su u braku od avgusta 2009. godine. Upoznali su tokom studija na Univerzitetu Stanford i imaju dve ćerke. Za Sunakovu suprugu se govori da je jedna od najbogatijih žena u Velikoj Britaniji.

Tras ušla u istoriju

Tras je podnela ostavku prošle nedelje posle 45 dana na funkciji, priznajući da nije mogla da ispuni ekonomske planove o smanjenju poreza. 

Ona je danima bila na udaru žestokih kritika zbog takozvanog “mini budžeta” koji je novi britanski ministar finansija Džeremi Hant poništio skoro u celosti, najavivši zaustavljanje plana subvencionisanja energije, uz poruku da je zemlji potrebno da ponovo stekne poverenje investitora.

Nakon ostavke, Tras je ušla u istoriju na dva načina - kao poslednja premijerka za vreme kraljice Elizabete Druge, ali i kao premijerka koja je najkraće ostala na toj poziciji. 

Glavni politički dopisnik BBC Nik Erdlej je posle ostavke Liz Tras rekao da "nikada nije video nešto nalik ovome", jer je Tras samo dan nakon podnošenja ostavke poručila "da je borac". 

"Međutim, nivo haosa u vladi, parlamentu i Konzervativnoj partiji doveo je Liz Tras do tačke u kojoj je znala da ne može da nastavi mandat", istakao je on uz ocenu da je reč o najvećem preokretu moći koji je viđen u modernim vremenima.

"Ovo je promena brzinom munje. Pitanje je da li Konzervativna partija može da se sjedini sa novim liderom i da li može da izbegne opšte izbore", rekao je Erdlej, i zaključio da je reč o situaciji bez presedana, kao i o krizi bez presedana u britanskoj politici.

Komentari (0)

Evropa