Evropa

Iranski dronovi u Ukrajini upalili "crvenu lampicu": Zelenski traži da mu Izrael isporuči svoje najčuvenije oružje

Komentari
Iranski dronovi u Ukrajini upalili "crvenu lampicu": Zelenski traži da mu Izrael isporuči svoje najčuvenije oružje
Iranski dronovi u Ukrajini upalili "crvenu lampicu": Zelenski traži da mu Izrael isporuči svoje najčuvenije oružje - Copyright EPA/ABIR SULTAN

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajini je potrebna svaka vojna pomoć koju može da dobije u ratu protiv Rusije, pa u skladu sa tim kijevski zvaničnici pokušavaju da izvrše pritisak na zemlje koje su osudile rusku agresiju da im pošalju prekopotrebno naoružanje i moderne sisteme za odbranu. Jedna od takvih zemalja je i Izrael, mada su u tom slučaju, izgleda, ukrajinski državnici naišli na "tvrd orah".

Izraelski ministar spoljnih poslova Beni Ganc rekao je prošle nedelje kako ta zemlja nema nameru da šalje oružje u Ukrajinu kako bi joj pomogla u ratu protiv Rusije, mada je naveo i da je Kijevu ponuđena pomoć u razvoju sistema upozorenja protiv vazdušnih pretnji. Govoreći na sastanku sa ambasadorima EU, Ganc je istakao da "Izrael ostaje pri svojoj odluci da podržava Ukrajinu kroz humanitarnu pomoć, i isporučivanje opreme za spasavanje života", ali je naglasio da ta zemlja "neće Ukrajini slati sisteme oružja iz više operativnih razloga", preneo je izraelski "Harec".

Ova izjava došla je nakon što je ukrajinski ministar spoljnih poslova Dmitro Kuleba rekao da će zvanično od Izraela zatražiti da njegovoj zemlji, kao vid pomoći, pošalje sisteme za protivvazdušnu odbranu, kao što su mnogo puta dokazana i efikasna "Gvozdena kupola". Međutim, zatražio je i sisteme "Gvozdeni zrak", "Barak-8", "Davidova praćka", "Patriot" i druge. 

Nakon što je Kijev optužio Rusiju da koristi bespilotne letelice iranske proizvodnje za gađanje civilne infrastrukture, Ukrajina je počela da vrši pritisak na Izrael da joj obezbedi sisteme naoružanja ili sisteme protivvazdušne odbrane. "Ako je politika Izraela zaista da se dosledno suprotstavlja destruktivnim akcijama Irana, onda je vreme da otvoreno stane na stranu Ukrajine", poručio je Kuleba tom prilikom.

profimedia

Izraelski ministar odbrane Beni Ganc

U odgovoru na ovo, međutim, Ganc je spomenuo iransku podršku ruskoj vojsci u Ukrajini, rekavši da Izrael "prati iransku umešanost u rat i jasno vidi da oni Rusiji pomažu sa ofanzivnim kapacitetima".

"Iran bi takođe mogao da pristane da obezbedi naprednije oružje u budućnosti. Nema sumnje da će lagati o svojoj sposobnosti da razviju nuklearno oružje kao što je to bio slučaj u prošlosti. Stoga moramo podići nivo obaveštajne i operativne saradnje između zemalja", rekao je Ganc.

Uprkos ovakvim izjavama, Ukrajina ne odustaje od svojih zahteva. Dva dana nakon Gancovih izjava, 21. oktobra, Kuleba je saopštio kako se sastao sa premijerom Izraela Jairom Lapidom i detaljno mu predočio molbu Kijeva da se snabde protivvazdušnim sistemima i tehnologijom.

Zašto Izrael ne šalje oružje Ukrajini?

Mada su ukrajinski zvanični uporni u svojim pokušajima da od Izraela dobiju PVO sisteme, postoji nekoliko razloga zbog kojih će se Izrael teško odlučiti na takav potez.

Prema anketi koju je uradila nacionalna televizija Kan, 41 odsto Izraelaca se protivi tome da se Ukrajini pošalje pomoć u vidu oružja, 21 odsto njih je za takav potez, dok je 38 odsto neodlučnih. Rezltati ove ankete objavljeni su prošle nedleje, 18. oktobra, ali je veoma važan trenutak ispitivanja - anketa je rađena nakon upozorenja ruskog zvaničnika Dmitrija Medvedeva da bi slanje oružja Ukrajini "uništilo političke odnose između Moskve i Jerusalima".

Godinama su Rusija i Izrael gajili dobre odnose i blisko koordinisali akcije kako bi izbegli sudare na nebu iznad Sirije, severoistočnog suseda Izraela, gde su ruske vazdušne snage podržavale Bašara al Asada. Rusija je dozvolila izraelskim avionima da bombarduju mete povezane sa Iranom za koje se smatra da su skladišta oružja namenjena neprijateljima Izraela, ali neki stručnjaci su kritikovali način na koji izraelska vlada reaguje kada je u pitanju Ukrajina.

"Gotovo od prvog dana, izraelsko donošenje odluka o ovom ratu bilo je vrlo sebično. Izrael je gledao stvari samo iz svog ugla. U početku su to bila razmatranja u vezi sa Sirijom. Zatim su to bila razmatranja u vezi sa jevrejskom zajednicom u Rusiji, pa u vezi sa nuklearnim sporazumom sa Iranom. To je kontroverzno pitanje u Izraelu", rekao je za "Forin polisi" Alon Lajel, bivši generalni direktor izraelskog ministarstva spoljnih poslova.

Čak i ako bi Izrael poslao Ukrajini samo odbrambene sisteme, dodao je Lajel, to bi moglo da odluči rat zbog toga što su izraelski sistemi "mnogo sofisticiraniji od onih koje koriste Iran ili Rusija".

Slično njemu, bivši predsednik Jevrejske agencije Natan Šaranski, nekadašnji sovjetski disident, kritikovao je nevoljnost svoje zemlje da pomogne Ukrajini u intervjuu za dnevnik "Harec", rekavši da je Izrael "poslednja zemlja u slobodnom svetu koja se još uvek plaši da iznervira Putina".

Postoje, međutim, i drugačiji glasovi, i oni smatraju da Izrael ne sme da ulazi u sukob upravo zato što se razlikuje od svojih zapadnih saveznika, prenela je agencija AP.

"Mi nismo Nemačka ili Francuska. Mi smo zemlja u ratu", rekao je Uzi Rubin, bivši šef izraelskog programa protivraketne odbrane.

Do sada poslata pomoć

Zapadni saveznici Ukrajine već su toj zemlji poslali neke od najsavremenijih sistema današnjice, jer su njeni sistemi uglavnom bili iz sovjetskog doba.

Nakon poslednjih velikih napada na Kijev, prvo raketama a onda i dronovima kamikazama, ukrajinski zvaničnici su krenuli još jače da vrše pritisak kako bi im se obezbedili neophodni PVO sistemi i upravo na to su stavili fokus. Čini se da su apeli urodili plodom - nekoliko zapadnih zemalja je već obećalo da će poslati svoje sisteme.

Od SAD su tako Ukrajinci tražili moderne "Nasams" sisteme, a nemački zvaničnici su već obećali da će poslati nekoliko primeraka "Iris-T", od kojih je jedan već isporučen. Francuski predsednik Emanuel Makron je obećao da će ta zemlja Ukrajini poslati "Krotale NG", mada su Ukrajinci tražili i "Samp/T" sistem. 

Kada je pitanju Izrael, iako je Ganc nedavno ponovio da ta zemlja neće slati naoružanje Kijevu, to ne znači istovremeno i da im nisu poslali nikakvu pomoć.

Prema izveštaju američkog "Njujork tajmsa", Izrael daje Ukrajini sve što ima od obaveštenja i informacija o dronovima kamikazama koji su korišćeni u napadu na Kijev, a za koje se smatra da su iranskog porekla. 

Anonimni visoki ukrajinski zvaničnik rekao je tako za američki list da, pored toga što Izrael deli obaveštajne podatke o bespilotnim letelicama iranske proizvodnje "privatna izraelska firma pruža Ukrajini satelitske snimke položaja ruskih trupa" .

Komentari (0)

Evropa