Evropa

RAT U UKRAJINI Granatirano skladište nafte u Donjecku, Kijev: Pojačali smo vojne snage na granici sa Belorusijom

Komentari

Autor: Euronews Srbija

27/10/2022

-

07:26

RAT U UKRAJINI Granatirano skladište nafte u Donjecku, Kijev: Pojačali smo vojne snage na granici sa Belorusijom
RAT U UKRAJINI Granatirano skladište nafte u Donjecku, Kijev: Pojačali smo vojne snage na granici sa Belorusijom - Copyright AP/LIBKOS, profimedia, EPA-EFE/SERGIY KOZLOV

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Rusija su u ratu 245 dana. Dok se diplomatija i UN i dalje bave ruskim tvrdnjama o "prljavim bombama", dolazak zime donosi nove probleme. Kijev je preporučio Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća. Zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnoj Hersonskoj oblasti pokazuje se mnogo težom nego što je to bio slučaj na severoistoku zemlje, kaže ministar odbrane Oleksij Reznikov. 

Ključni događaji:

  • Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je tvrdnje Rusije da bi Ukrajina upotrebila "prljavu bombu".
  • Ukrajinska vlada preporučila je Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća
  • Putin pozvao ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturalnih objekata

Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.35 UN nemaju mogućnosti za istragu o biološkim laboratorijama

Ujedinjene nacije nemaju ni mandat ni tehničke mogućnosti da istraže optužbe Rusije u vezi sa aktivnošću bioloških laboratorija u Ukrajini, izjavio je večeras zamenik visokog predstavnika UN Adabej Ebo. "Poznato nam je da je Rusija uputila zvaničnu žalbu u skladu sa članom šest Konvencije o zabrani biološkog i toksičnog oružja u vezi sa aktivnošću bioloških laboratorija u Ukrajini", rekao je Ebo.

Podsetio je da je visoka predstavnica UN za pitanja razoružavanja Izumi Nakamicu govorila u martu i aprilu ove godine o tome da UN nisu upoznate ni sa kakvim programima biološkog oružja.

23.21 Nebenzja: SAD i Ukrajina bez odgovora na pitanja o biološkom oružju

Vašington i Kijev još nisu odgovorili na zahteve Moskve u vezi sa kršenjem Konvencije o zabrani razvoja, proizvodnje i skladištenja biološkog i toksičnog oružja, izjavio je večeras stalni na sednici Saveta bezbednosti predstavnik Rusije pri Ujedinjenim nacijama Vasilij Nebenzja.

"Sredinom juna poslali smo dopise Sjedinjenim Državama i Ukrajini sa spiskom pitanja o njihovoj usklađenosti sa članovima 1. i 4. iz Konvencije i zahtevali smo od njih da daju detaljne odgovore", rekao je Nebenzja na sastanku Saveta bezbednosti UN, prenela je agencija TAS .

Nebenzja je rekao da Vašington i Kijev nisu dali potrebno pojašnjenje, niti su preduzeli hitne mere za poboljšanje situacije.

22.14 Bela kuća: Bajden ne namerava da se sastane sa Putinom

Američki predsednik Džozef Bajden ne namerava da se sastane sa predsednikom Rusije Vladimirom Putinom na samitu G20 sledećeg meseca na indonežanskom ostrvu Bali, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi. Sa druge strane, Putin je ranije danas u govoru na Međunarodnom debatnom klubu Valdaj izjavio da još nije odlučio da li će prisustvovati samitu G20 sledećeg meseca u Indoneziji.

21.45 Putin: Gubici ukrajinske vojske do 10 puta veći od ruskih

Gubici ukrajinske armije na bojnom polju su ponekad sedam do deset puta veći od ruskih, izjavio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na plenarnom sastanku foruma Valdaj. Putin je rekao da o tome govori sa žaljenjem, navodeći da su gubici ukrajinske vojske uglavnom sedam do osam puta veći od ruskih, preneo je TASS. Opširnije u odvojenoj vesti.

 

21.35 Sunak sa Trudoom i Šolcom o podršci Ukrajini

Novi britanski premijer Riši Sunak se danas u odvojenim telefonskim razgovorima sa kanadskim kolegom Džastinom Trudoom i nemačkim kancelarom Olafom Šolcom saglasio da će nastaviti da zajednički pružaju podršku Ukrajini u njenom sukobu sa Rusijom, saopšteno je danas iz kabineta britanskog premijera.

Britanski premijer i nemački kancelar su se takođe složili da je neophodno nastaviti podršku Ukrajini u njenom konfliktu sa Rusijom.

21.30 U Kijevu i još četiri regiona produžena isključenja struje

U Kijevu i četiri regiona ograničenja u snabdevanju strujom mogla bi da traju duže nego što je bilo planirano nakon što je Rusija tokom noći pogodila energetsku infrastrukturu, izjavio je danas zamenik predsednika kancelarije ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko.

Timošenko je rekao da će snabdevanje električnom energijom znatno biti smanjeno u samom Kijevu, zatim u centralnom regionu Kijeva, Žitomirskoj i Čerkaškoj oblasti i severnoj Černigovskoj oblasti i da bi isključenja mogla trajati satima, preneo je Rojters.

18.50 Ostin: Nema indicija da Rusi razmeštaju nuklearni arsenal

SAD nisu do sada videle bilo kakve indicije da vojna vežba Grom ruskih nuklearnih snaga može predstavljati paravan za stvarno razmeštanje i angažovanje nuklearnog arsenala, izjavio je danas američki ministar odbrane Lojd Ostin.

"Nismo videli bilo šta što bi nas navelo da u ovom trenutku verujemo da postoji neka vrsta tajne aktivnosti", rekao je Ostin novinarima u Vašingtonu, preneo je Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

19.14 Brod pod ruskom zastavom na mestu havarije "Severnog toka"

Ruski tim istražitelja, koji je na mesto havarije gasovoda Severni tok 1 i 2 stigao brodom koji je iznajmila kompanija "Nord Stream AG", za 24 časa biće spreman da počne istragu o oštećenom dela gasovoda, saopštila je ova kompanija.

"Za deo istrage o delu gasovoda u danskoj ekonomskoj zoni, još čekamo dozvolu vlasti", saopštila je kompanija "Nord Stream AG".

Istražitelji "Gasproma" su na Baltičko more stigli očekujući da im danske vlasti dozvole početak istrage, koju je rusko ministarstvo spoljnih poslova zatražilo 13. oktobra.

19.07 SAD podržavaju napore UN za obnavljanje sporazuma o žitu

Sjedinjene Američke Države snažno podržavaju napore Ujedinjenih nacija da obezbede obnavljanje sporazuma o žitu, izjavio je danas portparol Bele kuće DŽon Kirbi.

Kirbi je na konferenciji za novinare rekao da bi obnavljanje sporazuma pomoglo da se snize cene hrane, preneo je Rojters. Naveo je i da je svaka izjava Rusije o remećenju sporazuma "u suštini još jedan metod da se ta roba koristi kao oružje".

18.11 Putin o ciljevima "specijalne vojne operacije" i nuklearnom oružju

Ruski predsednik Vladimir Putin je na panelu moskovskog istraživačkog centra Valdaj na temu "Svet posle hegemonije - pravda i bezbednost za sve" na pitanje koji su ciljevi "specijalne voje operacije" odgovorio da je "glavni cilj pomoći Donbasu".

Odgovarajući na pitanje iz publike o sve češćem pominjanju nuklearnog oružja Putin je odgovorio da "dok postoji nuklearno oružje uvek postoji opasnost da bude upotrebljeno".

O čemu je sve Putin govorio opširnije u odvojenoj vesti.

profimedia

 

18.07 Zelenski naložio osnivanje 20 vojnih administracija u Hersonskom regionu

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski potpisao je danas dekret o osnivanju 20 vojnih administracija u regionu Hersona koje od marta kontroliše Rusija. Zelenski je objavio instrukcije za formiranje vojnih administracija u oblasti Berislava, Hersona, Geničeska, Skadovska i Kahovke.

14.20 Van der Belen: Podržavamo sankcije protiv Rusije, nadam se da ćemo i dalje biti jedinstveni u EU

Austrija jasno podržava sankcije EU protiv Rusije, koje daju rezultate, a uzrok rasta cene energenata i uopšte poskupljenja nisu sankcije, već su direktna posledica ruske agresije, poručio je danas u Beču predsednik Austrije Aleksander van der Belen, a predsednica Mađarske Katalin Novak naglasila je Budimpešta ima jasan stav u osudi ruske agresije i da želi što pre mirovne pregovore.

Na zajedničkoj konferenciji za novinare, Van der Belen je rekao da je posebno u ovom vremenu važno razgovarati sa susedima, a posebno sa Mađarskom koja je sused Austrije i Ukrajine.

"Nadam se da ćemo i dalje biti jedinstveni u EU i da ćemo govoriti jednim glasom“, podvukao je on. Van der Belen je ukazao da gotovo ne postoji svest da su Mađari pogođeni ratom, jer u Ukrajini živi oko 115.000 Mađara.

13.40 Kijev: Moramo da se pripremimo za hitne nestanke struje na neodređeni period

KIjevska oblast, uključujući i samu prestonicu Ukrajine, suočava se sa deficitom kapaciteta za proizvodnju električne energije od 30 odsto nakon ruskih napada na energetsku infrastrukturu tokom noći, saopštio je danas regionalni guverner Oleksij Kuleba. "Neprijatelj je sinoć oštetio objekte energetske infrastrukture našeg regiona. Jedan broj objekata od ključnog značaja je onesposobljen", rekao je Kuleba u video snimku na Telegramu.

Vojna administracija Kijevske oblasti upozorila je da Kijevska oblast mora da se pripremi za "hitne nestanke struje na neodređeni period" zbog ruskih udara, prenosi Rojters.

13.15 Zaharova: Zapad da odvrati Kijev od opasnih poduhvata

Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Ruske Federacije Marija Zaharova pozvala je danas Zapad da iskoristi svoj uticaj kako bi odvratila Ukrajinu od planova da upotrebi tzv. prljavu bombu.

"Pozivamo Zapad da utiče na svoje ukrajinske štićenike da napuste ovaj veoma opasan i rizičan poduhvat. I ne samo ovaj, već i sve one poduhvate, aktivnosti i akcije koje mozemo nazvati nuklearnom ucenom, jer sve to dovodi do nepovratnih posledica i moguće masovne smrti nevini civila", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, prenosi TASS. Ona je ocenila da se Kijev služi „nuklearnim ucenama“ kako bi od Zapada dobio veću vojnu i finansijsku pomoć.

12.00 Ukrajina pojačala vojne snage na granici sa Belorusijom

Zamenik šefa Glavnog operacionalnog odeljenja Generalštaba Ukrajine Oleksej Hromov, saopštio je danas da je Kijev pojačao svoje snage u severnom regionu u blizini Belorusije, kako bi se suprotstavila potencionalnom ruskom napadu preko te granice.

"U ovom trenutku raspoređivanje udarnih snaga (u Belorusiji) nije primećeno. Ali postoje pretnje. Reagujemo, već smo povećali brojnost trupa na severu zemlje", rekao je Oleksej na redovnoj konferenciji za medije, prenosi Rojters.

11.20 Sobčak napustila Rusiju, nalazi se u Litvaniji

Ruska medijska ličnost Ksenija Sobčak (40) nalazi se u Litvaniji, nakon što je ušla u tu zemlju sa svojim izraelskim pasošem, rekao je danas šef litvanske kontraobaveštajne službe, dan nakon što je ruska policija pretražila jednu od njenih kuća.

Sobčak je poznata u Rusiji, gde je imala razne novinarske, selebriti i političke uloge tokom godina, a ima i dugogodišnje porodične veze sa predsednikom Vladimirom Putinom, naveo je Rojters. Sobčak je ćerka pokojnog gradonačelnika Sankt Peterburga Anatolija Sobčaka, koji je bio Putinov šef i prijatelj, pa otuda dve porodice imaju bliske veze, ponekad su zajedno provodili praznike, dodaje britanska novinska agencija.

10.50 Ukrajina: Zbog napada moguće dalje restrikcije struje

Ruske snage pogodile su tokom noći elektrodistribucionu mrežu u centralnim regionima Ukrajine i moguće su dalje restrikcije energije, saopštila je danas državna kompanija "Ukrenergo".

"Oprema na glavnoj mreži ukrajinskog energetskog sistema u centralnoj Ukrajini je oštećena", navodi se u saopštenju "Ukrenergo" na Telegramu, preneo je Rojters.

Rusija je pojačala napade na ključnu infrastrukturu Ukrajine, uključujući i na elektrodistribucionu mrežu prethodnih nedelja, zbog čega je nekoliko miliona ljudi ostalo bez struje i grejanja.

09.25 Ukrajinski zvaničnici: Noćas napadnuti Kijev i Zaporožje

Lokalni ukrajinski zvaničnici, kao i mediji, saopštili su da su ruske snage tokom noći napale Kijevski region, prenosi "Gardijan". Regionalni guverner Kijevske oblasti Oleksij Kuleba nije otkrio lokaciju napada, ali je rekao da su spasioci na licu mesta.

"Rusi terorišu Kijevski region tokom noći. Imali smo nekoliko napada u jednoj od opština regiona. Spasioci i sve službe za vanredne situacije su na licu mesta. U toku je gašenje vatre i uklanjanje posledica napada", naveo je Kuleba na Telegramu.

Gradska uprava Kijeva izdala je naredbu da se oglase sirene za vazdušni napad u ponoć, apelujući na građane da potraže sklonište.

Ruske snage su, navodno, gađale jugoistočni ukrajinski grad Zaporožje, veruje se, u još jednom napadu tokom noći. Prema navodima vršioca dužnosti Zaporožja Anatolija Kurteva, ruske snage su napale grad i okolnu oblast, nakon čega je izbio požar.

08.30 Kijev: Rusi u Hersonu formirali štab teritorijalne odbrane

U Hersonskoj oblasti, koja je pod kontrolom Rusije formiran je štab teritorijalne odbrane, saopštio je za Sputnjik zamenik načelnika regionalne administracije Kiril Stremousov.

"On faktički već radi u vidu organa vlasti i struktura koje odgovaraju za bezbednost i zaštitu regiona“, rekao je Stremousov. Stremousov je dodao da je na čelu štaba v.d. gubernatora Vladimi Saldo.

On je dodao da još nema znakova da ukrajinske trupe spremaju veliku ofanzivu na Hersonsku oblast. "Postoje pojedinačni pokušaji da se probije naša linija odbrane, ali se svi oni suzbijaju“, istakao je on.

Euronews

07.55 Zelenski: Oborili smo do sad 250 ruskih helikoptera

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski izjavio je da su ukrajinske snage tokom rata oborile skoro 250 ruskih helikoptera. Zelenski je rekao u svom poslednjem nacionalnom obraćanju u sredu uveče:

"Ukupan broj oborenih ruskih helikoptera već se približava 250. Ruski okupatori su već izgubili onoliko opreme – aviona i druge – koliko većina svetskih armija jednostavno nema i nikada neće imati u upotrebi. Rusija neće moći da nadoknadi ove gubitke. Zahvaljujem svim našim borcima na ovako postepenoj i nepovratnoj demilitarizaciji neprijatelja".

07.50 Gori skladište nafte u Donjecku

Prema izveštajima lokalnih medija, gori skladište nafte u gradu Šahtjorsku, u ukrajinskoj oblasti Donjeck. Gradski administrativni načelnik Vitalij Hocenko rekao je za rusku državnu novinsku agenciju Tass da je 12 rezervoara goriva oštećeno u blizini železničke stanice kao posledica granatiranja ukrajinskih trupa. Gradonačelnik Aleksander Šatov tvrdi da su ukrajinske trupe granatirale železničku stanicu Šahtjorsk, što je izazvalo požar.

07.40 Antonov: Mešanje SAD u rat imalo bi katastrofalne posledice

Visoki američki vojni zvaničnici poslali su 101. Vazdušno-desantnu diviziju u Rumuniju, na granicu sa Ukrajinom odakle bi mogli, u slučaju napada na NATO, da se uključe u sukob sa Rusijom, ali ruski ambasador u SAD Anatolij Antonov kaže da bi takav potez izazvao katastrofalne posledice.

Iako su američki političari, na čelu sa predsednikom DŽozefom Bajdenom, odbacili mogućnost da se američka vojska uključi u sukob, Antonov je istakao za "Njuzvik" da je Moskva skrenula pažnju američkim političarima da su "bravurozne izjave američkih vojnih komandanata neprihvatljive". On je, takođe, rekao da Moskva neće stajati skrštenih ruku dok Pentagon ne popravi takav rečnik.

07.30 Ukrajinci tvrde da je napadnut Kijev

Prema izveštajima lokalnih medija i regionalnih zvaničnika, ruske snage su navodno napale Kijevsku oblast tokom noći. Regionalni guverner Kijeva Oleksij Kuleba nije otkrio lokaciju napada, ali je rekao da su spasioci na licu mesta. Gradska državna administracija Kijeva objavila je u sredu oko ponoći alarm za vazdušni napad, pozivajući stanovnike da potraže sklonište.

07.15 Rusi tvde da je izbio požar u Zaporožju

Infrastrukturnim objektima u gradu Zaporožju, koji je pod kontrolom Ukrajine, prekinuta je isporuka struje, a tokom noći je izbio požar, saopštio je danas sekretar Gradskog veća Anatolij Kurtev. "Imamo izveštaje o požaru. Infrastrukturnim objektima prekinuta je isporuka električne energije“, napisao je on na svom Telegram kanalu.

Oba incidenta su se dogodila u noćnim satima kada je na snazi bilo upozorenje o vazdušnoj opasnosti.

07.00 Zelenski: Luda taktika ruske komande

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u  sinoćnjem obračanju da se trupe njegove zemlje "drže u dva ključna grada u istočnoj regiji Donbasa, uprkos ponovljenim ruskim napadima". Zelenski je rusku taktiku u Ukrajini nazvao "ludom". Kako je rekao, najgore borbe su se vodile u blizini Avdiivke, izvan Donjecka, i Bahmuta na severoistoku.

"Ovdje je ludost ruske komande najočiglednija. Dan za danom, mesecima, tamo teraju ljude u smrt", rekao je.

Zelenski nije spomenuo šta se događa u blizini Hersona, koji još drže proruske snage, ali je rekao da očekuje tešku borbu.

"Jačamo svoje položaje na celom frontu, smanjujemo sposobnosti napadača, uništavamo njihovu logistiku i pripremamo dobre vesti za Ukrajinu", rekao je.

06.48 Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND. ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

On je naveo da je sabotaža na gasovodima Severni tok u suštini uništavanje zajedničke evropske energetske infrastrukture i da takvi akti nanose ogromnu štetu evropskoj ekonomiji, prenosi Raša tudej.

Tanjug AP/Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

06.20 UN: I dalje moguć produžetak sporazuma o izvozu žitarica

Koordinator Ujedinjenih nacija za pitanja hitne pomoći Martin Grifits izjavio je danas da je relativni optimista u vezi sa sporazumom koji bi omogućio nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, te da veruje da će on biti produžen u novembru.

Ugovor o izvozu Ukrajine prvobitno je bio dogovoren na 120 dana, a Ujedinjene nacije rade na produženju sporazuma na godinu dana i na olakšicama prilikom zajedničke inspekcije brodova koju sprovode UN, turski, ruski i ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

06.02 Senat  Poljske proglasio ruske vlasti terorističkim

Gornji dom poljskog parlamenta (Senat) usvojio je rezoluciju u kojoj se vlasti Rusije proglašavaju "terorističkim režimom". Za usvajanje rezolucije glasali su svi prisutni senatori.

Komentari (0)

Evropa