Evropa

Poljska ne odustaje od ratne odštete, Moravjecki uporedio nekadašnju Nemačku sa današnjim Rusijom

Komentari

Autor: Tanjug

27/10/2022

-

14:16

Poljska ne odustaje od ratne odštete, Moravjecki uporedio nekadašnju Nemačku sa današnjim Rusijom
Poljska ne odustaje od ratne odštete, Moravjecki uporedio nekadašnju Nemačku sa današnjim Rusijom - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Poljski premijer Mateuš Moravjecki, u intervjuu za nemački dnevnik "Bild", ponovio je zahtev Varšave za ratnu odštetu od Nemačke, zbog razaranja tokom Drugog svetskog rata, i, ukazujući na situaciju u Ukrajini, poručio da, ako Berlin ne preuzme odgovornost za zločine iz prošlosti, to neće moći da se traži ni od Moskve.

Moravjecki je u intervjuu poredio nekadašnju Nemačku sa današnjom Rusijom i njenom agresijom na Ukrajinu.

"Vaše blagostanje, bogatstvo, barem delimično, se zasniva na krađi poljskih kuća, fabrika, imovine. Vaši preci su odgovorni za te zločine iz prošlosti", poručio je Moravjecki posleratnoj generaciji u Nemačkoj.

On je dodao da potomci treba da preuzmu tu odgovornost, jer ako se to ne učini, onda ni od Rusije neće moći da se traži odgovornost za njene zločine koje, kaže, Putinova vojska trenutno čini u Ukrajini.

"Zato pitam Nemce - želite li da Rusija posle ovog rata prođe bez kazne, bez odštete za svoje susede. Mislim da većina Nemaca to ne želi", rekao je poljski premijer.

Zatražio je od Nemaca da preuzmu odgovornost za zločine i masovna ubistva počinjena u Poljskoj tokom Drugog svetskog rata.

Priznaje da je pravi trenutak za takav zahtev biio pre 70 ili 50 godina, ali pošto do toga nije došlo, sada Poljska postavlja svoj zahtev.

Početkom septembra je komisija parlamenta u Varšavi predala izveštaj prema kojem se šteta koju je nacistička Nemačka počinila u Drugom svetskom ratu u Poljskoj oko 1,3 biliona evra.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa