Evropa

Šolc i Makron uz osmeh izbegli komementare o zategnutim odnosima: Radne grupe za energiju, odbranu i inovacije

Komentari

Autor: Tanjug

26/10/2022

-

19:38

Šolc i Makron uz osmeh izbegli komementare o zategnutim odnosima: Radne grupe za energiju, odbranu i inovacije
Emanuel Makron i Olaf Šolc - Copyright Tanjug AP/Christophe Ena

veličina teksta

Aa Aa

Nemački kancelar Olaf Šolc saopštio je da je danas u Parizu imao "veoma dobar i važan razgovor" o snabdevanju Evrope energentima, rastu cena i zajedničkim odbrambenim projektima, u trenutku dok mediji komentarišu pogoršane odnose dva ključna evropska saveznika.

Dok su ulazili u Jelisejsku palatu na sastanak, koji je trajao tri sata, Šolc i Makron su se rukovali uz osmeh, ali nisu komentarisali pitanje zategnutih odnosa dve zemlje, preneo je Rojters.

Šolc je doputovao u francusku prestonicu na hitno zakazani radni ručak kako bi pronašao zajednički jezik s Makronom nakon što je francuski predsednik prošle nedelje odložio zajedničku sednicu kabineta zbog "razlika", navode izvori, uključujući i kada je reč o energetskoj politici i odbrani.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

Šolc je posle razgovora rekao da je sa Makronom imao „veoma dobar i važan razgovor” o snabdevanju Evrope energentima, rastu cena i zajednickim odbrambenim projektima.

"Nemačka i Francuska stoje jedna uz drugu i zajedno se suočavaju sa izazovima“, naveo je Šolc u tvitu.

Uoči Šolcovog dolaska, portparol francuske vlade Olivije Veran umanjio je značaj svih razlika: rekao je da je francusko-nemački dvojac uvek bio u stanju da prevaziđe pritiske koji su se javljali s vremena na vreme.

"Današnji sastanak pokazuje da prijateljstvo opstaje“, rekao je Veran.

Francusko predsedništvo saopštilo je, posle sastanka Šolca i Makrona, da su razgovori bili konstruktivni i da su dva lidera bili usredsređeni na građenje "bliskog radnog odnosa" u pogledu različitih pitanja, na kratke i duge staze.

Pariz je naveo da su se Šolc i Makron dogovorili da uspostave radne grupe o tri ključna pitanja - energije, odbrane i inovacije, javio je AP.

Vlade u Parizu i Berlinu ranije su saopštile da je potrebno dosta posla kako bi se postigao konsenzus o nekim bilateralnim pitanjima.

Tanjug AP/Christophe Ena

 

„Postoje i pitanja o kojima razgovaramo, o kojima se u nekim slučajevima raspravlja godinama i o kojima treba da se dodatno dogovorimo", rekao je Šolc prošle nedelje upitan da prokomentariše trenutne odnose Nemačke i Francuske.

Sastanci francusko-nemačke vlade se obično održavaju najmanje jednom godišnje radi koordinacije politika.

Poslednji je održan u maju 2021. putem video konferencije zbog pandemije kovida-19, prenosi AP.

Komentari (0)

Evropa