Evropa

U Belorusiji još jedan nezavisni novinar osuđen na zatvor,zbog navodnog "učešća u ekstremističkoj grupi"

Komentari

Autor: FoNet

27/10/2022

-

21:40

U Belorusiji još jedan nezavisni novinar osuđen na zatvor,zbog navodnog "učešća u ekstremističkoj grupi"
U Belorusiji još jedan nezavisni novinar osuđen na zatvor,zbog navodnog "učešća u ekstremističkoj grupi" - Copyright Tanjug AP/Alexander Zemlianichenko Jr

veličina teksta

Aa Aa

Sud u Belorusiji osudio je danas još jednog nezavisnog novinara na tri godine zatvora, što je druga zatvorska kazna izrečena novinarima ove nedelje u sveobuhvatnom, višegodišnjem obračunu sa nezavisnim medijima, javlja Asošijeted pres.

Prema beloruskom udruženju novinara, Aleksandar Ljubjančuk je osuđen po optužbi za učešće u ekstremističkoj grupi.

Ljubjančuk je sarađivao sa brojnim nezavisnim medijima, uključujući poljski TV kanal Belsat, koji je u Belorusiji bio zabranjen kao ekstremistički.

On je opširno pokrio masovne proteste koji su izbili u Belorusiji nakon što je njenom predsedniku Aleksandru Lukašenku dodeljen šesti mandat posle izbora u avgustu 2020. godine, koje su opozicija i Zapad proglasili nameštenim.

Lukašenkova vlada je na demonstracije odgovorila brutalnim gušenjem i više od 35.000 ljudi je uhapšeno, a hiljade je policija pretukla.

Ljubjančuk je uhapšen u maju i proveo je šest meseci iza rešetaka.

Pisma koja je iz zatvora pisao svojoj porodici i kolegama otkrivaju da je njegovo zdravlje značajno narušeno u pritvoru.

Grupe za ljudska prava proglasile su ga političkim zatvorenikom - jedanim od više od 1.300 u Belorusiji.

U sredu je istaknuti istraživački novinar Sergej Sačuk osuđen na osam godina zatvora, a trenutno su 32 novinara u zatvorima, gde izdržavaju kazne ili čekaju na suđenje, saopštilo je belorusko udruženje novinara.

Komentari (0)

Evropa