Evropa

"Možemo kući momci, uhvatili smo predsednika": Kako su ruski vojnici naleteli na "pogrešnog" Volodimira Zelenskog

Komentari

Autor: AFP

28/10/2022

-

11:22

"Možemo kući momci, uhvatili smo predsednika": Kako su ruski vojnici naleteli na "pogrešnog" Volodimira Zelenskog
Ukrajinski penzioner Volodimir Zelenski - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Kada su okupatorske ruske snage krajem aprila pokucale na vrata njegovog malog sela na istoku Ukrajine da provere identitet stanovnika, penzioner po imenu Volodimir Zelenski (64) bio je prestravljen. Tada je jedan od ruskih vojnika bacio pogled na njegov pasoš i prasnuo u smeh.

"U redu je momci, rat je završen. Možemo da idemo kući - imamo njihovog predsednika", rekao je ruski vojnik.

Rođen 1958. godine u istočnom ukrajinskom gradu Bahmutu, koji je tada bio u sastavu Sovjetskog Saveza, Zelenski je bio vozač u sovjetskoj vojsci, a zatim je radio u građevinarstvu.

Otkako je Rusija izvršila invaziju na svog suseda u februaru, Zelenski, koji, bar koliko se zna, nema nikakve veze sa ukrajinskim predsednikom, proveo je veći deo rata krijući se od bombardovanja u podrumu svoje kuće.

Njegova supruga Valentina Zelenska (72) otišla je u zapadnu Ukrajinu na početku rata, ali je Zelenski odbio da napusti dom koji je kupio pre 20 godina. Ovde je konačno mogao da udiše "najčistiji vazduh" posle godina provedenih u rudarskom gradu, da sadi povrće na sopstvenoj parceli, uživa na terasi i peca u lokalnom ribnjaku.

Zelenska se vratila kući nakon što su kijevske snage proterale Ruse iz sela krajem prošlog meseca. Međutim, sada Rusi gađaju, i ona se uznemiri kad god eksplozija raznese plastičnu ploču na njihovom prozoru.

"Nije se navikla", kaže njen muž. Uz pomoć baterijske lampe, uzeo je stari album sa fotografijama i pronašao jednu na kojoj je muškarac od 40 godina u bež uniformi.

"Mislim da ne ličim na predsednika. Uopšte ne ličimo", rekao je on. 

Njegova supruga je rekla da je Zelenski uobičajeno prezime u Ukrajini, kao i u Rusiji. Međutim, priznala je i da nikada nije znala za drugog Volodimira Zelenskog sve dok sadašnji ukrajinski lider, bivši komičar, nije izabran za predsednika 2019. godine.

Komentari (0)

Evropa