Evropa

Kijev: Nismo ovlastili nijednog poslanika da zastupa naš stav o Kosovu

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

10:39

Kijev: Nismo ovlastili nijednog poslanika da zastupa naš stav o Kosovu
Kijev: Nismo ovlastili nijednog poslanika da zastupa naš stav o Kosovu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Pres služba Vrhovne rade - ukrajinskog parlamenta saopštila je danas da nije ovlastila poslanika Oleksija Gončarenka, koji je juče boravio u Prištini, da zastupa stav parlamenta na Kosovu.

"Putovanje na Kosovo Oleksija Gončarenka je čisto privatnog karaktera", navedeno je u saopštenju, prenosi Interfaks Ukrajina. Dodaje se da Vrhovna rada Ukrajine ili bilo koji njen organ nije ovlastio ni jednog narodnog poslanika da zastupa stav ukrajinskog parlamenta na Kosovu ili bilo gde drugde.

Ističe se da se stav ukrajinskog parlamenta o međunarodnim pitanjima zauzima kolektivno, glasanjem u sali za sednice.

„Stalne parlamentarne delegacije u međunarodnim organizacijama biraju se takođe kolektivno i upravo one predstavljaju interese Vrhovne rade Ukrajine na međunarodnom nivou", ističe Vrhovna rada.

Dodaje se da izdvojeno mišljenje narodnog poslanika Ukrajine, čak i ako je on član parlamentarne delegacije, nije stav zakonodavnog organa države.

Ukrajinski poslanik Oleksij Gončarenko, koji je poznat po lobiranju za Prištinu, boravio je juče u Prištini i obratio se poslanicima skupštine privremenih prištinskih institucija.

Na Telegramu je napisao da je ukazao na važnost priznavanja nezavisnosti tzv. Kosova, dodajući da je njegova rezolucija o tome već u Vrhovnoj radi i da je treba staviti na glasanje. Ukrajina ne priznaje jednostrano proglašenu nezavisnost Kosova.

Komentari (0)

Evropa