Evropa

Tenzije bez presedana u vremenu izazova bez presedana: "Zima" u odnosima Šolca i Makrona potresa Evropu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

29/10/2022

-

14:41

Tenzije bez presedana u vremenu izazova bez presedana: "Zima" u odnosima Šolca i Makrona potresa Evropu
Tenzije bez presedana u vremenu izazova bez presedana: "Zima" u odnosima Šolca i Makrona potresa Evropu - Copyright profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Francuski predsednik Emanuel Makron se sastao sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom u Parizu u svetlu velikih razlika između dva ključna saveznika unutar Evropske unije. U poslednje vreme isplivale su velike razlike po nekoliko značajnih pitanja, a to su: strategija EU, pitanje odbrane i ekonomska politika. Često opisivani kao motor EU, odnosi Francuske i Nemačke su danas pod pritiskom kao retko kada ranije. U odnosima Francuske i Nemačke tokom vremena je bilo mnogo uspona i padova, ali ovoga puta tenzije su bez presedana, smatraju analitičari.

Trzavice na relaciji Berlin – Pariz jasno su isplivale na površinu kada je nedavno odložen redovni sastanak vlada Francuske i Nemačke, sa obrazloženjem da je potrebno više vremena da se pronađe zajednički jezik o određenim pitanjima.

Evropski mediji su preneli u svojim izveštajima da se kao glavne tačke sporenja ističu oblasti energetike i odbrane. Najskorije, Makron i Šolc su javno pokazali neslaganje u vezi sa gasovodom MidCat. Reč je o projektu koji bi povezao Pirinejsko poluostrvo sa jugom Evrope, odnosno Portugal, Španiju, Francusku i Nemačku.

U pokušajima da smanji zavisnost od ruskog gasa, Nemačka želi da oživi taj projekat, ali Francuska, s druge strane nastoji da stavi akcenat na nuklearnu energiju, što je jedno od ključnih energetskih sredstava te zemlje. To se videlo na Samitu EU u Pragu, kada je Makron izrazio sumnju u relevantnost tog gasovoda.

"Mislim da je naš prioritet da imamo elektroenergetske interkonekcije u Evropi i ja sam naklonjeniji tim projektima", rekao je Makron, implicitno odbacivši MidCat. 

Međutim, kancelar Šolc je o tome razgovarao sa premijerom Španije Pedrom Sančezom navodeći da se snažno zalaže da novu "konekciju". 

Takođe, na račun Berlina stigle su i optužbe da na evropskom nivou blokira ograničenje cene gasa jer se plaši da bi to bilo u koliziji sa ohrabrivanjem potrošača da štede energiju. S druge strane Francuska se zalaže sa ograničenje cene gasa dok se suočava sa nedostatkom električne energije zbog toga što je nekoliko nuklearnih elektrana u tom zemlji van stroja, navodi Rojters.

AP/Ludovic Marin

 

Tačku razdora predstavlja i to što je vlada Olafa Šolca objavila novi paket pomoći od 200 milijardi evra da bi podržala biznise i potrošače koji se suočavaju sa rastućim cenama energenata, Makron je upozorio da bi taj program mogao da rizikuje "izobličenja" u bloku.

Kada je reč o vojnim i odbrambenim pitanjima, Francuska nije zadovoljna zbog toga što je Nemačka uspela da okupi 14 NATO članica u zajedničkom projektu raketnog štita. Reč je o zajedničkoj kupovini najmodernijih sistema protivvazdušne odbrane Dojče Vele je preneo da inicijativa ima za cilj da se "otklone propusti koje ima trenutni NATO štit za Evropu"-  

Međutim Le Mond navodi da će se "štit" sastojati od nemačkih, američkih i možda izraelskih sistema, što veoma iritira Francusku koja je veliki zastupnik ideje evropskog suvereniteta. Uz to, jedan zvaničnik francuske vlade je istakao za Politiko projekte FCAS (Future Combat Air System) i MGCS (Main Ground Combat System), kao one u kojima nema napretka. 

"Umanjena evropska mogućnost da deluje u vremenu krize"

Sukob između dve najmoćnije države unutar EU dobijaju na težini u ovom istorijskom trenutku, smatra Alberto Alemano, profesor evropskog prava na Univerzitetu "Žan Mone". On je za Euronews rekao da je Nemačka pod vođstvom Angele Merkel uvek pokušavala da izbegne podele u Evropi, a da sada odjednom novi nemački kancelar Olaf Šolc deluje tako da stvara najdublje podele u Evropskoj uniji.  

Euronews

"Ovde jasno stvara tenzije sa istorijskim saveznikom i Francuska očigledno ukazuje na nevoljnost Nemačke da bolje sarađuje, deli i koordinira niz politika, kako na unutrašnjem planu kad je reč o energetici, pa do spoljne politike i odgovora na rat u Ukrajini, a sada i u odnosu prema Kini", rekao je Alemano.  

On ističe da to već sada umanjuje evropsku mogućnost da deluje u vremenu krize i da se čini da nije baš lako približiti francuskog predsednika i nemačkog kancelara kako bi govorili jednim glasom. Napominje da nivo tenzija bez presedana, ali i da postoji prostor da se to reši. 

"Ali dvojica vođa moraju da provedu više vremena zajedno. Moraju da se oslanjaju jedan na drugog. U ovom trenutku mnoge evropske države gledaju u njih i stanje franko-nemačkog motora koji je važan ali trenutno nedovoljan faktor da bi se napravio napredak u evropskoj integraciji", ističe Alemano.  

Napominje i da su izazovi pred Francuskom i Nemačkom takođe bez presedana i da oni zahtevaju, možda više nego ikada, da Francuzi i Nemci deluju u saglasju i da razumeju svet kroz istu perspektivu. 

AP/Eliot Blondet

 

"To se trenutno ne događa i vidimo da obojica vođa gledaju prema svojim biračima i pokušavaju da proniknu kako da zadovolje interne zahteve i paralelno zauzmu širi stav u smislu sudbine Evrope", naveo je.

Na pitanje da li bi odnosi između Šolca i Makrona mogli da zahladne, pre nego što postanu bolji, Alemano je rekao da postoji više svesti o tome da nedostatak saradnje i sukob između dvojice vođa utiče na čitavu Evropu i njene interese, kao i na živote građana. 

"Zato postoji i moralna i politička dužnost za ovu dvojicu da se približe i pojasne, verovatno višemesečna razmimoilaženja, tenzije i teškoće. Dvojica čelnika pripadaju dvema različitim evropskim porodicama. Šolc je socijalista, znamo da je Makron više liberal. Ne nastupaju sa istim političkim vrednostima, ali se oseća i da ne pripadaju istoj generaciji. Stoga, prilično je jasno da je njihovo razumevanje onoga što se dešava veoma različito", objašnja profesor Alemano.  

Ističe da dva najmoćnija lidera unutar EU moraju da nađu zajednički jezik i da se približe, odnosno da investiraju u bolje odnose, što do sada nisu činili. 

"Dakle, ovo je trenutak da se to dogodi pod pritiskom javnog mnenja i medija u ovim vrlo složenim danima u geopolitičkom trenutku za Evropu", naveo je. 

Odnos Francuske i Nemačke važan za druge države Evrope 

Kada je reč o posledicama koje zategnuti odnosi Francuske i Nemačke imaju po druge evropske države, on je rekao da to sigurno kreira dalju destabilizaciju u trenutku u kojem je politički balans Evrope pomera više ka centralnoevropskim zemljama gde deluje Višegradska grupa sa Viktorom Orbanom u Mađarskoj, ili Poljskom koja je pred izborima.

"Došla je i nova italijanska vlada i sve su to vlade koje nisu naročito proevrpske, koje preispituju temeljne vrednosti koje su u centru evropskih integracija. Dakle, manjak franko-nemačkog zajedničkog jezika dodatno slabi evropsku integraciju i ostavlja određenu štetu, svakako utiče na budućnost evropske integracije i to u vremenu u kojem su evropske vođe pozvane da naprave velike korake ka zajedničkom donošenju odluka, bilo da je reč o odbrani, energetici, što svakako podrazumeva neko zajedničko razumevanje. U ovom trenutku to ne postoji. Čak i institucionalna reforma, promena sporazuma posle Konferencije o budućnosti Evrope i dalje stoje na stolu evropskih lidera", navodi Alemano. 

AP/Ronald Wittek

 

Prema njegovim rečima, evropski lideri često nisu u stanju da razgovaraju jedni s drugima, a bez sporazuma Francuske i Nemačke neće postojati vizija kod mnogih evropskih vođa koji imaju "više parohijalnu, provincijalnu perspektivu, umesto da gledaju šta je to najbolje za Evropu, za evropski interes u ovom konkretnom trenutku".

Alemano je napomenuo da su u ovom sukobu važni i lični karakteri Šolca i Makrona, i da baš zbog toga smatra da oni moraju više da se posvete međusobnom odnosu.

"Moraju pokušati da se približe, da razumeju odakle potiču jer sasvim jasno imaju različito političko poreklo, imaju različite istorijske puteve i rezultate. Ali ovo je trenutak da se postaraju da shvate da će bez njih mnoge druge evropske zemlje izgubiti, da kažem, polarnu zvezdu, viziju za Evropu". rekao je.  

Kako dodaje, to je naročito važno u vremenu kada Poljsku očekuju izbori, kada Italija ima tek izabranu vladu, a Španija vladu na zalasku.

"Dakle, nema mnogo drugih evropskih država koje mogu da povedu ili poguraju Francusku i Nemačku da se približe. Od te dve zemlje zavisi, od te dvojice vođa, te dve ličnosti, da se dve zemlje približe u moguć savez na način da razumeju Evropu i da preuzmu odgovornost za vođstvo svih evropskih građana, a ne samo Francuske ili Nemačke", zaključio je profesor Alemano. 

Komentari (0)

Evropa