Evropa

Kristerson: Švedska posvećena ispunjavanju uslova Ankare za ulazak u NATO

Komentari

Autor: Tanjug

28/10/2022

-

15:41

Kristerson: Švedska posvećena ispunjavanju uslova Ankare za ulazak u NATO
Kristerson: Švedska posvećena ispunjavanju uslova Ankare za ulazak u NATO - Copyright Fredrik Sandberg/TT News Agency via AP

veličina teksta

Aa Aa

Švedski premijer Ulf Kristerson izjavio je danas u Helsinkiju da je Švedska potpuno posvećena ispunjavanju uslova trilateralnog sporazuma postignutog u Madridu u junu, a čiji je cilj prevazilaženje primedbi Turske koje su blokirale prijem Švedske i Finske u NATO.

Stokholm radi na ispunjavanju svojih obaveza prema Ankari predviđenih tim sporazumom, rekao je Kristerson posle susreta sa finskom premijerkom Sanom Marin, preneo je Rojters.

Švedska i Finska su se u julu obavezale da izruče Ankari osumnjičene za terorizam kao uslov da turski parlament ratifikuje njihove zahteve za prijem u NATO.

Dve zemlje su podnele zahteve za prijem u NATO u maju.

Nedavno je turski predsednik Redžep Tajip Erdogan razgovarao telefonom sa Kristersonom, i tom prilikom mu je je preneo da je u zajedničkom interesu dve zemlje da "spreče terorističke organizacije da stanu na put njihovim bilateralnim odnosima i kandidaturi Švedske za članstvo u NATO".

Komentari (1)

Драган

29.10.2022 10:47

Ајд, ајд, похитај, шта се чека?

Evropa