Evropa

Vašington sve više "zabrinut", Bela kuća tvrdi da su ruski zvaničnici razgovarali o upotrebi taktičkog nuklarnog oružja

Komentari

Autor: Euronews, AP

03/11/2022

-

18:59

Vašington sve više "zabrinut", Bela kuća tvrdi da su ruski zvaničnici razgovarali o upotrebi taktičkog nuklarnog oružja
Vašington sve više "zabrinut", Bela kuća tvrdi da su ruski zvaničnici razgovarali o upotrebi taktičkog nuklarnog oružja - Copyright Russian Defense Ministry Press Service via AP

veličina teksta

Aa Aa

Najviši ruski vojni zvaničnici sastali su se da bi razgovarali o tome kada i kako bi Kremlj mogao da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, izvestili su brojni američki mediji. Ovakve vesti značajno su zabrinule zapadne saveznike Kijeva.

Nejasno je da li je ruski predsednik Vladimir Putin učestvovao u diskusijama, ali u Vašingtonu su "sve više zabrinuti" zbog potencijalnog ruskog nuklearnog napada na Ukrajinu, navela je Bela kuća.

Obaveštajni podaci o sastanku, prema pisanju Njujork tajmsa, pojavili su se u SAD sredinom oktobra.

"Još nismo videli nikakve indikacije da se Rusi pripremaju za tako nešto, ali nas sve ovo duboko zabrinjava. Kako vreme prolazi, sve smo više zabrinuti zbog mogućnosti da bi to moglo da se desi", rekao je Džon Kirbi, portparol Saveta za nacionalnu bezbednost.

Putin je nedavno negirao da ima bilo kakve namere da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, ali je tamošnji sukob opisao kao deo navodnih napora Zapada da obezbedi svoju globalnu dominaciju, za koje je insistirao da su osuđeni na propast.

Govoreći krajem oktobra na sastanku debatnog kluba u Valdaju, konferenciji međunarodnih eksperata za spoljnu politiku koje finansira država, Putin je rekao da je besmisleno da Rusija napada Ukrajinu nuklearnim oružjem.

Kako je dodao ranije upozorenje o njegovoj spremnosti da upotrebi "sva raspoloživa sredstva za zaštitu Rusije" ne predstavlja "zveckanje nuklearnim oružjem", već samo odgovor na izjave Zapada o njihovoj mogućoj upotrebi nuklearnog oružja.

"Zadržali smo, verujem, odgovarajući nivo zabrinutosti u vezi sa potencijalnom upotrebom oružja za masovno uništenje u Ukrajini, uključujući i nuklearno oružje", rekao je Kirbi novinarima, prenosi Euronews.

Poslednjih nedelja, Moskva je pojačala svoje tvrdnje da Kijev priprema "napad prljavom bombom", a ministar odbrane Sergej Šojgu je rekao da je pozvao svoje zapadne kolege da razgovaraju o tom pitanju.

Analitičari su ovaj potez uglavnom videli kao moguće sredstvo za odvraćanje pažnje, dok se Kremlj priprema za sopstvenu operaciju. 

Tvrdnje da ruske trupe sprovode "tajne pripreme" u elektrani Zaporožje, najvećem evropskom postrojenju za atomsku energiju dodatno su pogoršale strahove od zloupotrebe nuklearnog oružja. 

Pentagon procenjuje da Rusija ima zalihe od čak 2.000 taktičkog nuklearnog oružja, koje je dizajnirano da se koristi na ratištima za savladavanje konvencionalnih snaga. Taktičko nuklearno oružje nikada nije korišćeno u borbi, ali može biti raspoređeno na bilo koji način, uključujući projektil ili artiljerijsku granatu.

Taktičko nuklearno oružje ima manje snage i predviđeno je da se koristi na manjim dometima od bojevih glava koje se nose na interkontinentalnim balističkim projektilima.

Vojni stručnjaci kažu da bi upotreba nuklearnog oružja — prvi put u više od 75 godina — suštinski promenila oblik rata.

Iako bi uništenje zavisilo od mnogih faktora, uključujući veličinu oružja i vetrove, čak i mala nuklearna eksplozija mogla bi da izazove hiljade smrtnih slučajeva i učini delove Ukrajine nenastanjivim, navodi Njujork tajms.

Rusija je prošle nedelje izvela godišnju vojnu vežbu testiranja nuklearnih raketa. Američki sekretar za odbranu Lojd Ostin je tada nave da američki zvaničnici ne veruju da su manevri „neka vrsta prikrivanja“ za upotrebu taktičkog nuklearnog oružja protiv Ukrajine.

Optužbe za biološko oružje

U međuvremenu, Savet bezbednosti UN je većinom glasova odbacio pokušaj Rusije da uspostavi komisiju za istragu njenih neosnovanih tvrdnji da Ukrajina i SAD sprovode "vojno-biološke" aktivnosti koje krše konvenciju o zabrani biološkog oružja.

Rusija je dobila podršku samo od Kine na glasanju o svojoj rezoluciji u sredu, pri čemu su Francuska, Ujedinjeno Kraljevstvo i SAD glasale protiv, a deset drugih članica Saveta bilo je uzdržano.

Ovakvo glasanje je još jednom pokazalo protivljenje i skepticizam Saveta u vezi sa postupcima Rusije od početka njene invazije na Ukrajinu 24. februara, ali je to telo "paralizovano", odnosno ne može da preduzme nikakvu akciju zbog ruskog prava veta. 

Ruski ambasador u UN Vasilij Nebenzja optužio je Vašington da radi u Ukrajini na smrtonosnim patogenima, uključujući koleru, kugu, antraks i grip, koji se "ne mogu opravdati pod izgovorom rada u interesu javnog zdravlja". On je rekao da dokumenti i dokazi koje su pronašle ruske vlasti ukazuju na vojnu primenu.

Njegova američka koleginica Linda Tomas-Grinfild odgovorila je da su tvrdnje Rusije "apsurdne iz mnogo razloga, uključujući i zato što bi takve vrste, čak i kada bi mogle da budu iskorišćene kao oružje, predstavljale pretnju za evropski kontinent i samu Ukrajinu koliko i za bilo koju drugu zemlju".

profimedia

Savet bezbednosti UN

Nezavisni naučnici, ukrajinski lideri i zvaničnici u Beloj kući i Pentagonu osporili su tvrdnje Rusije o tajnim američkim laboratorijama za biološko ratovanje u Ukrajini, još u martu. 

Ukrajina, međutim, ima mrežu bioloških laboratorija koje su dobile finansiranje i podršku za istraživanje od SAD. Te laboratorije su u vlasništvu Ukrajine i ona njima upravlja, a deo su inicijative pod nazivom "Program za smanjenje biološke pretnje", koja ima za cilj da smanji verovatnoću smrtonosnih infekcija, bilo prirodnih, bilo izazvanih ljudskim faktorom.

Napori SAD da smanje mogućnost upotrebe oružja za masovno uništenje potiču još od poslednje decenije 20. veka, kada su pokušavali da odgovore SSSR od daljeg sprovođenja programa za takvu vrstu naoružanja.

Neosnovane tvrdnje Kremlja o biološkom oružju koje se razvija u Ukrajini, a koje se koriste kao jedan od izgovora za invaziju, ukorenile su se na internetu u raznim grupama za teorije zavere, kao što je "QAnon". 

Komentari (0)

Evropa