Evropa

RAT U UKRAJINI NE Zaporožje isključeno sa mreže, Borelj poziva da se pomogne Kijevu "više nego ikada pre"

Komentari

Autor: Euronews Srbija

03/11/2022

-

08:37

RAT U UKRAJINI NE Zaporožje isključeno sa mreže, Borelj poziva da se pomogne Kijevu "više nego ikada pre"
RAT U UKRAJINI NE Zaporožje isključeno sa mreže, Borelj poziva da se pomogne Kijevu "više nego ikada pre" - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Efrem Lukatsky

veličina teksta

Aa Aa

Danas je 252. dan rata Ukrajini. Intenzivne borbe se nastavljaju, a već duže vreme oči javnosti uprte su u Hersonsku oblast. Ukrajinske vlasti su saopštile da su pogodile značajne mete u tom regionu. Juče je glavna vest bila odluka Rusije da nastavi učešće u sporazumu o izvozu žita koji je prethodno suspendovala. Istovremeno, Ukrajina upozorava Iran na posledice ukoliko nastavi da snabdeva Rusiju oružjem. 

Ključni događaji:

  • Rusija saopštila da nastavlja učešće u sporazumu o izvozu žitarica
  • Ukrajinski zvaničnici tvrde da su uništili važne mete u Hersonu 
  • Kijev upozorio Iran na posledice ako nastavi da snabdeva Rusiju raketama i dronovima 
  • Kompanija Nord Strim prikupila podatke o oštećenju gasovoda 
  • SB UN odbio nacrt o američkim biolaboratorijama u Ukrajini 

    Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.45 Iran pozvao Kijev da zajednicki ispitaju tvrdnje o dronovima

Teheran poziva Kijev da održe zajednički sastanak eksperata kako bi ispitali izveštaje o tome da su iranski dronovi učestvovali u ratu u Ukrajini, izjavio je danas portparol iranskog ministarstva spoljnih poslova Naser Kanani.

"Emotivna izražavanja i bezosnovane optužbe ne pomažu rešavanju ukrajinske krize. Umesto što iznose neosnovane pritužbe Iranu, vlasti Ukrajine moraju da odgovore na naš konstruktivan predlog da se održi bilateralni ekspertski sastanak kako bi se ispitao dokument u kojem se tvrdi da su se iranski dronovi koristili u Ukrajini", dodao je Kanani, preneo je TASS.

21.34 Indonezija: Još ne znamo da li Putin dolazi na G20

U Indoneziji, koja je domaćin samita G20 kažu da još ne znaju da li će ruski predsednik Vladimir Putin prisustvovati događaju, izjavila je danas ministarka spoljnih poslova Retno Marsudi za Rojters.

"Hajde da sačekamo do ''dana D''", rekla je ona odgovarajući na pitanje da li će Putin prisustvovati samitu zakazanom za 15. i 16. novembar, preneo je TASS.

21.24 Akar: Od nastavka izvoza žita isplovilo šest brodova

Turski ministar odbrane Hulusi Akar izjavio je danas da je od nastavka sporazuma za izvoz žitarica iz ukrajinskih luka isplovilo šest brodova.

"Tako je broj brodova koji su napustili luke povećan na 426, a količina prevezenog žita je premašila 9,7 miliona tona", rekao je Akar, prenela je Anadolija.

19.55 Stoltenberg pozdravio nastavak sporazuma o izvozu žita

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg pozdravio je danas nastavak sporazuma o izvozu žitu i zahvalio Turskoj na naporima koje ulaže po tom pitanju.

"Zahvalan sam Turskoj i lično predsedniku Redžepu Tajipu Erdoganu na pregovorima o bezbednom prolazu ukrajinskog žita kroz Crno more, što ublažava situaciju sa globalnom krizom hrane. Pozdravljam nastavak sporazuma o žitu i napore Turske koje ulaže po tom pitanju", rekao je Stoltenberg na konferenciji za novinare u Istanbulu, prenela je agencija RIA Novosti.

On je istakao da je važno da se obezbedi produženje sporazuma 18. novembra.

19.14 Ostin: Verujem da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson

Američki ministar odbrane Lojd Ostin izrazio je danas uverenje da ukrajinske snage mogu da preuzmu Herson od ruskih snaga.

"Kad je reč o tome da li Ukrajinci mogu da zauzmu preostalu teritoriju na zapadnoj strani reke Dnjepar i u Hersonu, svakako verujem da imaju sposobnost da to urade", rekao je Ostin na konferenciji za novinare sa svojim južnokorejskim kolegom, preneo je Rojters.

19.07 Borelj: Moramo da podržimo Ukrajinu više nego ikada pre

Međunarodni partneri moraju da nastave da pružaju podršku Ukrajini dok se priprema za borbu protiv ruske invazije tokom predstojećih zimskih meseci, izjavio je danas šef EU za spoljnu politiku Žozep Borelj.

On je dodao da ruski predsednik Vladimir Putin čeka da nastupi prava ruska zima koja će ići na ruku ruskoj vojsci.

"Sada, više nego ikada pre moramo da podržimo Ukrajinu i njen narod. Oni se bore, brane svoju zemlju i mi imamo moralnu obavezu da ih podržimo", istakao je Borelj na marginama sastanka šefova diplomatije grupe G7 u nemačkom gradu Minsteru, prenela je agencija Rojters.

18.48 Kadirov: Kaznu za dezertere da određuju vojnici sa fronta

Čečenski lider Ramzan Kadirov izjavio je danas da zatvor za rezerviste koji izbegavaju mobilizaciju nije dovoljna kazna, već je predložio da se vojnicima i oficirima koji su na frontu da mogućnost da izaberu kaznu.

Kadirov je dodao i da beguncima treba naplatiti 50 odsto pomoći koju su so sada dobili od države kroz školovanje, lečenje i drugo, preneo je TASS.

"Novčane kazne su smešne, kao i zatvorske kazne od pet godina. Daćemo dezerterima da sede u ćelijama mirno, dok naši hrabri i neustrašivi momci rizikuju živote na prvoj liniji fronta"? uputao je Kadirov.

 

 

17.50 Gutereš: Ukrajina izvezla 10 miliona tona žita od početka sporazuma sa Rusijom

Ukrajina je izvezla 10 miliona tona žita i drugih prehrambenih proizvoda otkako je sporazumom uz posredovanje UN u julu ponovo pokrenuta isporuka koja je bila zaustavljena zbog sukoba u toj zemlji, izjavio je danas generalni sekretar UN-a Antonio Gutereš.

"Apelujem na sve strane da koncentrišu napore u dve oblasti. Prvo obnavljanje i puna primena Crnomorske inicijative. Drugo uklanjanje preostalih prepreka izvozu ruske hrane i đubriva", rekao je Gutereš novinarima, preneo je Rojters.

16.52 Bugarski parlament podržao slanje vojne pomoći Ukrajini

Bugarska treba da pošalje vojnu pomoć Ukrajini, odlučio je danas bugarski parlament, dajući privremenoj vladi mesec dana da sačini plan o tome koje oružje bi ta zemlja mogla da pošalje kao podršku Kijevu.

Poslanici su sa 175 glasova "za" i 49 "protiv" u okviru plana koji se sastoji od šest tačaka, u principu odobrili slanje vojne pomoći i odlučili da kabinet treba da započne pregovore sa saveznicima Bugarske u NATO-u kako bi zamenio ili pojačao svoje odbrambene sposobnosti i omogućio brže oslobađanje vojne opreme iz sovjetske ere.

15:55 IAEA: Nisu pronađene neprijavljene nuklearne aktivnosti u Ukrajini

Međunarodna agencija za atomsku energiju (IAEA) saopštila je danas da nije pronašla znake neprijavljene nuklearne aktivnosti na tri lokacije u Ukrajini koje su pregledali stručnjaci na zahtev Kijeva, a kao odgovor na ruske navode da se na toj teritoriji pravila "prljava bomba".

"Naša tehnička i naučna procena rezultata koje smo do sada imali nije pokazala nikakve znake neprijavljenih nuklearnih aktivnosti i materijala na ove tri lokacije", navodi se u saopštenju IAEA, preneo je Rojters.

13.20 Poljska: Ruska ambasada uložiće protest zbog zaplene

Ruska ambasada u Varšavi uložiće protest poljskom Ministarstvu spoljnih poslova zbog nezakonite zaplene rekreativnog centra u blizini Varšave, navodi se u današnjem saopštenju diplomatske misije. Poljske vlasti su prethodno najavile oduzimanje rekreativnog centra u blizini Varšave od ruske ambasade koji Rusija smatra svojim vlasništvom, jer ga je izgradila svojim sredstvima, prenele su RIA novosti.

Rusko diplomatsko predstavništvo je objasnilo da je rekreativni centar Ambasade Rusije u Poljskoj "Skubjanka”, koji se nalazi na oko 40 kilometara od Varšave, kao i da se od početka ove godine ne koristi iz bezbednosnih razloga i da su centar od marta preuzeli poljski organi. Poljska strana iz nepoznatih razloga odbija da registruje objekte koje je izgradila Rusija svojim sredstvima kao vlasništvo Ruske Federacije, navodi se u saopštenju.

12.52 Pušilin: Danas razmena zarobljenika sa Kijevom

Vršilac dužnosti šefa samoproglašene Donjecke Narodne Republike (DNR) Denis Pušilin saopštio je da će danas biti sprovedena razmena vojnika.

"Danas vraćamo 107 naših boraca iz ukrajinskih tamnica. Kijevu vraćamo isti broj zatvorenika. Od ukupnog broja oslobođenih 65 osoba je iz Donjecke i Luganske Narodne Republike. Uskoro će moći da zagrle svoje najmilije“, napisao je Pušilin u objavi na društvenoj mreži Telegram.

12.05 Zelenski: Ruski povratak u sporazum značajan diplomatski ishod

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski pozdravio je odluku Rusije da ponovo bude deo sporazuma o izvozu žita, samo nekoliko dana nakon što je Kremlj zapretio da će se povući, kao značajan diplomatski ishod za Ukrajinu i ceo svet. "Sprovođenje inicijative za izvoz žita će se nastaviti", rekao je Zelenski u sinoćnjem obraćanju, preneo je britanski list "Gardijan".

Associated Press • Euronews Serbia

11.34 Kijev: Rusija nema obavezu da ispunjava uslove van sporazuma o žitu

Ukrajina je saopštila danas da Rusija nema obavezu da ispunjava uslove koji nisu predviđeni sporazumom o izvozu ukrajinskog žita preko crnomorskih luka postignutim u julu i pozvala Moskvu da odredi svoj udeo u ispunjavanju dogovora.

Portparol ukrajinskog ministarstva inostranih poslova Oleg Nikolenko napisao je na Fejsbuku da Ukrajina ne nudi ništa novo Rusiji da bi se Moskva vratila sporazumu o žitu. On je podsetio da su se sporazumom iz jula Ukrajina i Rusija obavezale da garantuju bezbednost i funkcionisanje koridora za transport žita.

"Ukrajina nikada nije dovela u opasnost rutu za transport žita preko crnomorskih luka i nema nameru da je koristi u vojne svrhe", rekao je Nikolenko.

11.01 Rusija razočarana, jer SB UN nije usvojio nacrt rezolucije

Rusija je veoma razočarana zbog činjenice da Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija nije usvojio njen nacrt rezolucije o istrazi aktivnosti američkih bioloških laboratorija u Ukrajini, izjavio je u Njujorku prvi zamenik stalnog ruskog predstavnika u UN Dmitrij Poljanski. Poljanski je na sednici Saveta bezbednosti u sredu uveče, rekao da je Moskva razočarana, jer SB nije primenio mehanizam predviđen Konvencijom o zabrani biološkog i toksičnog oružja, preneo je TAS S.

09.33 Rusija pozvala na razgovore britansku ambasadorku u Moskvi

Britanska ambasadorka u Moskvi Debora Bronert pozvana je na razgovore u Ministarstvo inostranih poslova Rusije kako bi odgovorila na tvrdnje Ministarstva odbrane Rusije da je Velika Britanija umešana u ukrajinske napade na rusku Crnomorsku flotu na Krimu. Rusko ministarstvo odbrane saopštilo je da je napad izveden pod rukovodstvom stručnjaka britanske mornarice, što London negira, prenosi Rojters.

08.35 Isključeno Zaporožje, oštećeni vodovi u napadu

Ukrajinska nuklearna elektrana Zaporožje isključena je iz električne mreže nakon što je rusko granatiranje oštetilo preostale visokonaponske vodove, ostavljajuči u upotrebi samo dizel generatore, saopštila je u danas ukrajinska državna nuklearna kompanija Energoatom. Ukrajinski nuklearni operater saopštio je da elektrana ima zaliha goriva kojima pokreće generatore za još 15 dana. Blok 5 i 6 postrojenja, koje je od marta pod ruskom kontrolom, se prebacuju u hladno stanje, navodi se u saopštenju.

07.59 Petrušev: Kijev nastavlja sa granatiranjem NE Zaporožje

Sekretar ruskog Saveta za bezbednost Nikolaj Patrušev rekao je danas da ukrajinske snage nastavljaju sa granatiranjem nuklearne elektrane u Zaporožju uprkos poseti delegacije Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA).

"Ukrajinske neonacističke snage nastavljaju da granatiraju NE Zaporožje koristeći oružje dobijeno od Zapada, što može izazvati globalnu katastrofu. Nažalost, poseta delegacije IAEA nije dovela do prekida napada i međunarodne osude kijevskog režima“, saopštio je Patrušev na sastanku šefova bezbednosti Zajednice nezavisnih država (ZND), prenosi TAS S. Dodaje da su ruske snage sprečile teroristički napad na NE Zaporožje.

Associated Press

07.30 Savet bezbednosti odbacio rusku rezoluciju o američkim biolaboratorijama

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je ruski nacrt rezolucije u kojem se predlaže da komisija Saveta bezbednosti istraži aktivnosti navodnih američkih bioloških laboratorija u Ukrajini. Rusija i Kina su glasale za nacrt, ali su Velika Britanija, SAD i Francuska bile protiv, dok je devet članica bilo uzdržano, prenela je agencija TAS S.

06.45 Kiejv tvrdi da su uništene značajne mete u Herosonu

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su pogodili važne mete u regionu Hersona. Član regionalnog saveta Serhij Klan je naveo da su ukrajisnke snage pogodile ruski PVO sistem koji se nalazio blizu stadiona u gradu Hersonu, javlja CNN. Navodno su ti sistemi bili korišćeni za granatiranje Mikolajeva. 

06.30 Kuleba upozorava Iran na posledice ako se nastavi isporuka oružja Rusiji

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je saopštio da je Iran diplomatskim kanalima upozoren na posledice slanja novog oružja Rusiji, kao što su dronovi i projektili. Kuleba je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da je "pretnja stvarna". CNN je izvestio da se Iran sprema da isporuči Rusiji oko 1.000 dodatnih oružja, uključujući rakete kratkog dometa zemlja-zemlja i napadčke dronove. Oni su se pozvali na zvaničnike sa zapada koji prate iranski program oružja. 

06.15 Prajs: SAD pozdravljaju nastavak funkcionisanja Sporazuma o žitu

SAD pozdravljaju nastavak Sporazuma o žitu i fokusirane su na njegovo produženje kasnije u novembru, rekao je juče portparol Stejt departmenta Ned Prajs. "Pre svega, pozdravljamo činjenicu da, zahvaljujući naporima generalnog sekretara UN i naših turskih saveznika, crnomorski dogovor o žitu će biti nastavljen i, kako su naveli iz UN, brodovi će ponovo ploviti Crnim morem kasnije ove nedelje", rekao je Prajs na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

Komentari (0)

Evropa