Evropa

RAT U UKRAJINI Putin popustio: Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu, Kijev dao bezbednosne garancije

Komentari

Autor: Euronews Srbija

02/11/2022

-

08:15

RAT U UKRAJINI Putin popustio: Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu, Kijev dao bezbednosne garancije
RAT U UKRAJINI Putin popustio: Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu, Kijev dao bezbednosne garancije - Copyright Tanjug/AP/Andrew Kravćenko, Aleksandr Shulman, Profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Rat u Ukrajini traje 251 dan. Ministarstvo odbrane Rusije objavilo je danas da nastavlja učešće u inicijativi za crnomorsko žito. Prema njihovim rečima, Kijev je dao garancije da neće koristi koridor za izvoz žita u Crnom moru i ukrajinske luke za vođenje borbenih dejstava protiv Rusije. S druge strane, francuski predsednik Emanuel Makron je obećao novu pomoć Ukrajini i zakazao međunarodnu konferenciju u Parizu kako bi se obezbedila podrška ukrajinskim civilima tokom zime. 

Ključni događaji:

  • Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu
  • Erdogan: Nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine
  • Prajs: Ne očekujemo kontakte sa ruskom delegacijom na samitu G20
  • Zelenski i Makron dogovorili međunarodnu konferenciju za pomoć Ukrajini u Parizu
  • Ukrajinska Vlada prihvatila ostavku izvršnog direktora Naftogasa
  • Erdogan i Putin razgovarali o rešenjima za nastavak sporazuma o žitu
  • Kirbi: Američka pomoć Ukrajini će dovesti do rešenja konflikta pregovorima

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

 

Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.27 SB UN odbacio nacrt ruske rezolucije o americkim biolaboratorijama

Savet bezbednosti Ujedinjenih nacija odbacio je ruski nacrt rezolucije u kojem se predlaže da komisija Saveta bezbednosti istraži aktivnosti navodnih američkih bioloških laboratorija u Ukrajini. Rusija i Kina su glasale za nacrt, ali su Velika Britanija, SAD i Francuska bile protiv, dok je devet članica bilo uzdržano, prenela je agencija TAS .

23.10 Ukrajinski zvaničnici tvrde da su uništili važne mete u Hersonu

Ukrajinski zvaničnici su saopštili da su pogodili važne mete u regionu Hersona. Član regionalnog saveta Serhij Klan je naveo da su ukrajisnke snage pogodile ruski PVO sistem koji se nalazio blizu stadiona u gradu Hersonu. Navodno su ti sistemi bili korišćeni za granatiranje Mikolajeva. 

21.26 Kuleba upozorio Iran na posledice isporuke oružja Rusiji

MInistar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba je saopštio da je Iran diplomatskim kanalima upozoren na posledice slanja novog oružja Rusiji, kao što su dronovi i projektili.

Kuleba je na konferenciji za novinare u Kijevu rekao da je "pretnja stvarna". CNN je izvestio da se Iran sprema da isporuči Rusiji oko 1.000 dodatnih oružja, uključujući rakete kratkog dometa zemlja-zemlja i napadčke dronove. Oni su se pozvali na zvaničnike sa zapada koji prate iranski program oružja. 

20.40 Prajs: SAD pozdravljaju nastavak funkcionisanja Sporazuma o žitu

SAD pozdravljaju nastavak Sporazuma o žitu i fokusirane su na njegovo produženje kasnije u novembru, rekao je danas portparol Stejt departmenta Ned Prajs.

"Pre svega, pozdravljamo činjenicu da, zahvaljujući naporima generalnog sekretara UN i naših turskih saveznika, crnomorski dogovor o žitu će biti nastavljen i, kako su naveli iz UN, brodovi će ponovo ploviti Crnim morem kasnije ove nedelje", rekao je Prajs na konferenciji za novinare, prenosi RIA Novosti.

19.38 Zelenski zahvalio Erdoganu na očuvanju sporazuma o žitu

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski zahvalio se turskom kolegi Redžepu Tajipu Erdoganu na njegovom, kako je rekao, aktivnom učešću u očuvanju sporazuma o izvozu žitara iz crnomorskih luka. Zelenski je na Telegramu objavio da je sa Erdoganom takođe razgovarao o daljim koracima za povratak zatvorenika, rekavši da je podrška Turske važna, preneo je Rojters.

Turska je bila uključena u najmanje jednu razmenu zarobljenika visokog profila između Rusije i Ukrajine, podseća britanska agencija. Erdogan je ranije saopštio da je danas nastavljen izvoz žitarica iz Ukrajine preko pomorskog humanitarnog koridora.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

17.29 SAD sumnja da Severna Koreja tajno snabdeva Rusiju granatama

SAD ima informacije koje ukazuju da Severna Koreja tajno isporučuje Rusiji "značajan" broj artiljerijskih granata koje se koriste u Ukrajini, izjavio je danas portparol za nacionalnu bezbednost Bele kuće Džon Kirbi.

"Naši pokazatelji govore da Severna Koreja tajno snabdeva Rusiju granatama i mi ćemo pratiti da li su pošiljke primljene" rekao je Kirbi na virtuelnom brifingu i dodao da Severna Koreja pokušava da prikrije pošiljke slanjem kroz zemlje Bliskog istoka i Severne Afrike, kao i da će se Vašington konsultovati sa Ujedinjenim nacijama o odgovornosti za pošiljke, prenosi Rojters.

"Nije beznačajan broj granata, ali ne verujemo da ih ima toliko da promene tok rata", izjavio je Kirbi i poručio da SAD neće prestati da pruža pomoć Ukrajini.

17.23 Kompanija Nord Strim istražuje oštećenja gasovoda

Kompanija Nord Strim je završila sa prikupljanjem podataka o lokaciji oštećenja gasovoda u Švedskoj, izjavio je operater gasovoda Severni tok.

"Prema preliminarnim rezultatima uviđaja na mestu oštećenja, na morskom dnu pronađeni su krateri dubine od tri do pet metara na udaljenosti od oko 248 km jedan od drugog", saopštila je kompanija i dodala da je deo cevi između kratera uništen, kao i da stručnjaci nastavljaju sa analizom prikupljenih podataka, prenosi TASS.

Kompanija je ranije saopštila da su iznajmili brod koji je došao zbog istrage u švedske vode i da očekuju da će početno prikupljanje podataka trajati tri do pet dana.

Tanjug/Danish Defence Command via AP

 

16.28 Gutereš pozdravio nastavak učešća Rusije u sporazumu o žitu

Generalni sekretar UN Antonio Gutereš pozdravio je danas nastavak učešća Rusije u sporazumu o izvozu žitarica iz Ukrajine, saopštio je portparol UN Stefan Dužarik. On je naglasio da se Gutereš i dalje zalaže za obnovu sporazuma pre mogućeg isteka 19. novembra, prenosi Rojters

16.20 Kirbi: Imamo informacije da Severna Koreja šalje oružje Rusiji

Vašington ima informacije koje ukazuju na to da Severna Koreja tajno isporučuje Rusiji granate, rekao je portparol Bele kuće Džon Kirbi. Kirbi, koji je specijalizovan za nacionalnu bezbednost, rekao je na virtuelnom brifingu da Severna Koreja pokušava da sakrije pošiljke sprovodeći ih kroz Bliski istok i Severnu Afriku. Dodao je da "nije u pitanju zanemarljiv broj granata, ali ih ipak nema dovoljno kako bi se preokrenuo tok rata".

15.31 Putin: Spremni smo da besplatno obezbedimo žito najsiromašnijima

Predsednik Rusije Vladimir Putin, u telefonskom razgovoru sa predsednikom Indonezije Ðokom Vidodoom, potvrdio spremnost zemlje da besplatno obezbedi značajnu količinu žita najsiromašnijim zemljama, saopštila je danas pres služba Kremlja.

Kaže se da je ruski predsednik istakao i spremnost zemlje da kao humanitarnu pomoć obezbedi značajne količine žita najsiromašnijim zemljama, a da je indonežanski predsednik podržao takav pristup. Putin je danas izjavio da Moskva zadržava pravo da se ponovo povuče iz sporazuma o isporuci žita, ali da ukoliko to učini, to neće ometati isporuke žita iz Ukrajine u Tursku.

Tanjug AP/Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

 

15.16 Putin: Rusko naoružanje treba stalno unapređivati

Predsednik Rusije Vladimir Putin izjavio je danas da rusko naoružanje treba stalno unapređivati. Putin je, na sastanku sa članovima Koordinacionog saveta za snabdevanje Oružanih snaga, rekao da je potrebno da se osigura konkurencija između proizvođača tehnike i opreme za vojsku.

"To se odnosi i na samo oružje koje se mora stalno, kontinuirano usavršavati i ostati efikasno. Za to je, ponavljam, važno da se obezbedi aktivna konkurencija između proizvođača i konstruktora", rekao je Putin, a preneo Interfaks.

Putin je precizirao da za svaki element opreme treba uzeti u obzir mišljenje onih koji ga direktno koriste, a reč je o opremi, i kompletima prve pomoći, i drugim, naizgled, beznačajnim stvarima.

14.40 Rusija: Ambasadorki Velike Britanije daćemo dokaze o Sevastopolju i Severnom toku

Rusija će predstaviti britanskoj ambasadorki u Moskvi Debori Broner dokaze o umešanosti Velike Britanije u napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju i čin sabotaže na gasovod Severni tok, a zatim će široj javnosti otkriti osnovne podatke, izjavila je danas portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova.

"Naravno, nema sumnje da su britanske obaveštajne službe bile umešane u teroristički napad na bazu Crnomorske flote u Sevastopolju 29. oktobra i čin sabotaže na gasovod Severni tok. To neće ostati bez reakcije. To smo izjavili u Savetu bezbednosti UN. O tome smo javno govorili. I, naravno, kao što sam već rekla, britanska ambasadorka će uskoro biti pozvana i pružićemo joj relevantne podatke", rekla je Zaharova na konferenciji za novinare, a prenosi agencija TAS S.

14.30 Podoljak: Rusija se vratila sporazumu o žitu jer je propao njen plan ucene

Savetnik ukrajinskog predsednika Mihail Podoljak rekao je da je Rusija nastavila da učestvuje u dogovoru o izvozu žitarica "jer je propao njen plan ucene". On je, u pisanoj izjavi Rojtersu, naveo da je odluka Moskve pokazala da "eskalacija i pretnje ne uspevaju kada naiđu na odlučan odgovor", kao i da se "Rusija posramljena vratila dogovoru o izvozu jer je videla da žito ide i bez nje".

13.55 SAD: Nema znakova da bi Rusija upotrebila nuklearno oružje

SAD ne primećuju nijedan znak da se Rusija priprema da upotrebi nuklearno oružje, izjavio je danas portparol Bele kuće Džon Kirbi. Kirbi je naveo da nema poseban komentar na pisanje Njujork tajmsa da Rusija navodno priprema nuklearne napade, preneo je Rojters. SAD kontinuirano prate korake Moskve nakon što je Rusija pomenula moguću upotrebu nuklearnog oružja, a trenutno nema indikacija da se takvo nešto priprema, istakao je Kirbi.

13.17 Britanija uvela sankcije četvorici ruskih biznismena

Velika Britanija uvela je sankcije četvorici ruskih biznismena čije se kompanije dovode u vezu sa ratom u Ukrajini, saopštilo je danas britansko Ministarstvo spoljnih poslova.

Među sankcionisanima su Aleksandar Abramov i Aleksandar Frolom, koje Britanija povezuje sa ruskim biznismenom Romanom Abramovičem, kome je London uveo sankcije ranije ove godine.

12.55 Berbok: Nastavićemo da šaljemo brodove za ukrajinsko žito

Nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok rekla je danas da međunarodna zajednica može postići rezultate ignorisanjem "ruskih laži", komentarišući najavu Moskve da će nastaviti učešće u sporazumu o izvozu ukrajinskog žita iz crnomorskih luka.

"Rusija je još jednom pokušala da koristi glad kao oružje, da koristi žito kao oružje. A svetska zajednica predvođena Ujedinjenim nacijama je jasno stavila do znanja da ne veruje u ruske laži i da će nastaviti da šalje brodove", rekla je Berbok za nemačku TV Velt, prenosi Rojters.

Euronews

12.20 Erdogan: Nastavak rada žitnog koridora od podneva

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan rekao je da će koridor za izvoz žitiarica iz Ukrajine ponovo početi sa radom od 2. novembra u 12 časova po lokalnom vremenu, prenosi agencija Anadolu.

12.12 Moskva pozvala ambasadorku Velike Britanije na razgovor

Rusko Ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je danas da će pozvati na razgovor britansku ambasadorku u Moskvi Deboru Broner zbog, kako navodi, umešanosti britanskih specijalaca u ukrajinski napad dronom na rusku flotu na Krimu.

Predstavnica za medije ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova rekla je novinarima da je taj napad izveden pod vođstvom specijalaca iz britanske mornarice i da će zbog toga ambasadorka Broner biti pozvana na kratak razgovor u ministarstvo, objavio je Rojters. Velika Britanija je negirala te navode.

11.51 Rusija nastavlja učešće u sporazumu o žitu

Ruska Federacija nastavlja učešće u inicijativi za crnomorsko žito, saopštilo je rusko Ministarstvo odbrane. Prema njihovim rečima, Kijev je dao garancije da neće koristi koridor za izvoz žita u Crnom moru i ukrajinske luke za vođenje borbenih dejstava protiv Rusije. Prema poslednjim podacima o trgovanju, cene pšenice na čikaškoj berzi padaju za više od 6% na pozadini povratka Ruske Federacije na dogovor o žitu.

"Od Ukrajine je bilo moguće dobiti potrebne pisane garancije da neće koristiti humanitarni koridor i ukrajinske luke, određene za izvoz poljoprivrednih proizvoda, za izvođenje vojnih operacija protiv Ruske Federacije“, napominje Ministarstvo odbrane.

Rusija je prethodno saopštila da obustavlja učešće u sprovođenju sporazuma o žitu, postignutog u julu s Ukrajinom, uz posredovanje UN i Turske, na neodređeno vreme jer ne može da garantuje sigurnost civilnim brodovima posle napada na rusku Crnomorsku flotu u Sevastopolju.

profimedia

 

11.34 Šojgu: Kijev spreman da rasporedi nuklearno oružje

Rusiji su poznati pokušaji Ukrajine da stvori "prljavu nuklearnu bombu" i njenu spremnost da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je rekao da „SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje“, koja je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S.

Ruski ministar odbrane je saopštio da je Zapad zainteresovan da uništi rusku ekonomiju i vojni potencijal.

11.00 Njujork Tajms: Ruski vojni lideri razgovarali o upotrebi nuklearnog oružja

Visoki ruski vojni lideri nedavno su razgovarali o tome kada i kako bi Moskva mogla da upotrebi taktičko nuklearno oružje u Ukrajini, što je doprinelo povećanju zabirnutosti u Vašingtonu, navodi više američkih zvaničnika.

Kako piše Njujork tajms, Putin nije učestvovao u razgovorima koji su vođeni u pozadini sve jače nuklearne retoriek Rusije i neuspeha na bojnom polju.

Russian Defense Ministry Press Service via AP

 

Međutim, činjenica da su visoki ruski vojni lider uopšte govorili o tome uznemirila je Bajdenovu administraciju. Ipak, američki zvaničnici su rekli da nisu videli dokaze da Rusi postavljaju nuklearno oružje ili preduzimaju druge taktičke mere kako bi se pripremili za napad.

Obaveštajni podaci o razgovorima kružili su unutar vlade SAD sredinom oktobra.

S druge strane, ruski ministar odbrane Sergej Šojgu kaže da je Rusija "upoznata sa pokušajima Ukrajine da stvori prljavu nuklearnu bombu i da je spremna da na svojoj teritoriji rasporedi nuklearno oružje NATO-a, izjavio je danas ruski ministar odbrane Sergej Šojgu. On je rekao da „SAD i evropske zemlje demonstrativno ignorišu nuklearne ucene ukrajinskih vlasti, na primer, provokacije usmerene protiv nuklearke Zaporožje“, koja je pod ruskom kontrolom, prenosi TAS S.

10.44 Šojgu: NATO ne ugrožava samo Rusiju već i njene saveznike

NATO pruža Ukrajini obaveštajne informacije, savetnike i plaćenike, vrši direktno ciljanje, vodi informativni i rat sankcijama protiv Rusije, rekao je ruski ministar odbrane Sergej Šojgu u sredu na zajedničkom sastanku Ministarstva odbrane Rusije i Belorusije. On je takođe rekao da nagomilavanje NATO grupacija na istočnom krilu ugrožava saveznike Ruske Federacije, pre svega Belorusiju. "Na udaru će biti i naši saveznici, pre svega, bratska Republika Belorusija", rekao je on.

10.16 Život Ukrajinaca bez struje: "Navikli smo da ne možemo ništa da isplaniramo"

Jaroslav i Olena Vedmid žive u jednom selu blizu ukrajinske prestonice Kijeva, Bilohorodki. Ne mogu da prebroje koliko puta su ručali u mraku orkako je rusko granatiranje počelo da uzrokuje nestanke struje početkom oktobra. Moskva je jasno iskazala nameru da gađa ukrajinsku infrastrukturu i tako je onemogući da se pripremi za zimu. Bez struje ostaju i po 12 sati, a kako sve to izgleda i kako se nose sa celom situacijom, pogledajte u video prilogu:

Associated Press • Euronews Serbia

09.52 Kuleba: Oko 16.000 domova bez struje

Regionalni guverner Kijeva Oleksij Kuleba saopštio je da je 16.000 domova ostalo bez struje, prenosi Gardijan. On je u poruci na Telegramu poručio građanima da ukrajinski „inženjeri već treći dan rade bez prestanka”. “Tokom dana vratićemo snabdevanje strujom za sve pretplatnike”, naglasio je Kuleba.

Euronews

08.25 Kličko: Obezbedili smo 1.000 grejnih stanica

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko izjavio je danas da gradske vlasti pripremaju više od 1.000 grejnih stanica širom grada u slučaju da sistem daljinskog grejanja bude onesposobljen usled ruskih vazdušnih napada. "Najgore je tamo gde uopšte neće biti struje, vode ili daljinskog grejanja. Zbog toga smo obezbedili 1.000 grejnih stanica u našem gradu“, napisao je Kličko u objavi na društvenoj mreži Telegram, prenosi Rojters. Dodaje da će stanice biti snabdevene osnovnim životnim potrebštinama.

08.10 I jutros sirene širom Ukrajine

U pojedinim ukrajinskim regionima proglašeno je jutors upozorenje za vazdušne napade, navodi internet servis "Vazdušne opasnosti u Ukrajini“, a prenosi TASS.

U Dnjepropetrovsku proglašena je uzbuna za vazdušni napad, kao i u Poltavskoj, Čerkaskoj, Kirovogradskoj, Nikolajevskoj i Harkovskoj oblasti, a takođe i u delu Zaporoške oblasti koji je pod kontrolom Kijeva. Sirene za vazdušni napad oglašavale su se tokom noći u Kijevskoj, Čerkaskoj i Kirovogradskoj oblasti Ukrajine.

Associated Press • Euronews Serbia

07.45 Šolc i Erdogan osuđuju ratnu retoriku Moskve

Predsednik Turske Redžep Tajip Erdogan i nemački kancelar Olaf Šolc ocenili su u telefonskom razgovoru da je "nuklearka retorika" Rusije neodgovorna, saopštio je portparol nemačke Vlade Štefen Hebeštrajt. Šolc je razgovarao sa Erdoganom o aktuelnoj situaciji u regionu. Šolc je pohvalio tursko zalaganje za nastavak izvoza žitarica iz Ukrajine preko Crnomorske inicijative.

07.15 Zelenski: Svet da zaštiti koridore za izvoz žita

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je da su potrebna dugoročna sredstva za pouzdanu odbranu koridora za izvoz žita iz ukrajinskih luka i istakao da "svet mora da da čvrst odgovor na svaki pokušaj Rusije da ga poremeti". Zelenski je u noćnom video obraćanju rekao da brodovi isplovljavaju iz ukrajinskih luka sa teretom zahvaljujući naporima Turske i Ujedinjenih nacija da koridor bude otvoren i funkcioniše, prenosi Rojters.

"Rusiji mora biti jasno stavljeno do znanja da će dobiti adekvatan odgovor od sveta na bilo kakve korake da poremeti naš izvoz hrane. Ovde su očigledno u pitanju životi desetina miliona ljudi", poručio je Zelenski.

Associated Press • Euronews Serbia

06.50 Prajs: Ne očekujemo kontakte sa ruskom delegacijom na samitu G20

Portparol Stejt departmenta Ned Prajs izjavio je juče da SAD ne očekuju nikakve kontakte između američke i ruske delegacije na predstojećem samitu G20. "Ne očekujem da će biti razgovora između SAD i Rusije u kontekstu G20", rekao je Prajs na brifingu, prenela je agencija RIA Novosti.

06.35 Kirbi: SAD ne žele da uđu u sukob sa Rusijom

Sjedinjene Države ne žele da uđu u sukob sa Rusijom zbog Ukrajine, niti žele da određuju ruskom narodu ko će ih voditi, izjavio je juče u Vašingtonu koordinator Bele kuće za strateške komunikacije Džon Kirbi.

"Naš cilj nije da uđemo u sukob sa Rusijom, a pravo ljudi koji žive u toj državi je da odluče ko će im biti vođe. Usredsređeni smo samo na to da osiguramo da Ukrajina može da nastavi uspešne akcije na bojnom polju", rekao je Kirbi na konferenciji za medije, prenosi TASS.

Tanjug/AP/Susan Walsh

 

06.20 Ukrajinska vlada prihvatila ostavku izvršnog direktora Naftogasa

Ukrajinska vlada juče je prihvatila ostavku Jurija Vitrenka na mesto glavnog izvršnog direktora državne energetske kompanije Naftogas. Putem aplikacije za razmenu poruka Telegram kompanija je saopštila da će Vitrenko (46) ostati na toj poziciji do 3. novembra, ali nije dato više detalja, preneo je Rojters. On je bio je izvršni direktor Naftogasa od aprila 2021, a povodom ostvake odbio je da bilo šta kometariše.

06.05 Erdogan i Putin o rešenjima za nastavak sporazuma o žitu

Turska nastavlja da preduzima neophodne korake za rešavanje problema u vezi sa sprovođenjem sporazuma o žitu, rekao je juče predsednik Redžep Tajip Erdogan tokom telefonskog razgovora sa ruskim predsednikom Vladimirom Putinom. Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu saopštio je da je potrebno prevazići probleme, kako bi se održala proizvodnja i izvoz žitarica u okviru sporazuma o žitu, postignutog u julu ove godine između Kijeva i Moskve, uz posredovanje UN i Turske, preneo je Rojters.

06.00 Makron razgovarao sa Zelenskim, obećao novu pomoć Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron je nakon telefonskog razgovora sa ukrajinskim predsednikom Volodimirom Zelenskim rekao da će Francuska pomoći Ukrajini da prebrodi zimu i da će pomoći u popravci vodovodne i energetske infrastrukture oštećene ruskim udarima. Francuska će takođe pomoći u jačanju ukrajinske protivvazdušne odbrane, rekao je Makron i dodao da su se on i Zelenski dogovorili da održe međunarodnu konferenciju u Parizu 13. decembra kako bi pružili podršku ukrajinskim civilima zimi. Bilateralna konferencija 12. decembra takođe će imati za cilj da poveća podršku francuskih kompanija za Ukrajinu, prenosi Rojters.

Komentari (0)

Evropa