Evropa

RAT U UKRAJINI Mnogi gradovi bez struje nakon novih ruskih napada, građani Kijeva u redovima i za vodu

Komentari

Autor: Euronews Srbija, Tanjug

31/10/2022

-

07:58

RAT U UKRAJINI Mnogi gradovi bez struje nakon novih ruskih napada, građani Kijeva u redovima i za vodu
RAT U UKRAJINI Mnogi gradovi bez struje nakon novih ruskih napada, građani Kijeva u redovima i za vodu - Copyright Tanjug/AP/Andriy Andriyenko, Emilio Morenatti, Andrii Marienko, LIBKOS, Russian Defense Ministry

veličina teksta

Aa Aa

Već 249 dana traje rat u Ukrajini. Sirene za vazdušnu opasnost probudile su jutros stanovnike velikih ukrajinskih gradova, a nekoliko eksplozija odjeknulo je u Kijevu, Harkovu, Zaporožju i Čerkaškoj oblasti, gde su ruski projektili pogodili ključnu infrastrukturu. Delovi Kijeva trenutno su bez struje i vode. Prethodno je predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski optužio Rusiju da vodi čitav svet u prehrambenu krizu. U međuvremenu, Turska pokušava da posreduje u pokušaju da se odblokira sporazum o izvozu žitarica, dok NATO traži od Rusije da obnovi učešće u sporazumu. UN, Turska i Ukrajina postigle su sporazum o kretanju 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama. S druge strane, portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova optužila je Zelenskog da njegov režim sabotira sporazum o žitu.

Ključni događaji:

  • Sirene za vazdušnu opasnost jutros širom Ukrajine
  • Na meti ruskih projektila Kijev, Harkov, Zaporožje i Čerkaška oblast
  • Delovi Kijeva bez struje i vode
  • Ruska raketa pala na teritoriju Moldavije
  • Zelenski: Rusija stavlja svet na ivicu prehrambene krize
  • UN, Tuska i UKR dogovorile plan za kretanje 16 brodova
  • Turska pregovara sa Rusijom o deblokadi sporazuma
  • Zaharova: Režim Zelenskog opstruiše sporazum
  • NATO: Rusija da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

     Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

   Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.49 Šolc Zelenskom: Berlin će nastaviti da pruža podršku Kijevu

Nemački kancelar Olaf Šolc preneo je danas u telefonskom razgovoru sa predsednikom Ukrajine Volodimirom Zelenskim uveravanja da će Berlin nastaviti da pruža Kijevu političku, finansijsku, humanitarnu i vojnu podršku, saopštila je Vlada Nemačke.

Šolc je osudio rusko granatiranje civilne infrastrukture i ocenio neosnovanim ruske optužbe da Ukrajina radi na takozvanoj prljavoj bombi, preneo je Rojters. Nemački kancelar se saglasio sa ukrajinskim predsednikom da će nezavisna istraga Međunarodne agencije za atomsku energiju (IAEA) koju je pokrenula ukrajinska strana razjasniti sve sumnje na tu temu, navodi se u saopštenju.

22.27 Rusija ne napušta sporazume o žitaricama, već ih suspenduje

Rusija ne napušta sporazume Crnomorske inicijative u vezi sa bezbednosnim koridorom o transportu žitarica preko Crnog mora, već samo suspenduje sporazume, saopštilo je Ministarstvo odbrane Rusije.

21.51 Skoro polovina Kijeva bez vode

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko kaže da je 40 odsto potrošača u tom gradu i dalje bez vode, a da je 270.000 domova bez struje nakon današnjih ruskh udara. Kako su saopštile vlasti Ukrajine, projektili su pogodili ključne objekte širom zemlje, a u Kijevu ljudi stoje u redovima kako bi došli do vode.

21.45 Zvaničnik SAD: Pokrenute inspekcije oružja u Ukrajini

SAD su ponovo pokrenule inspekcije u Ukrajini kako bi propratile šta se dešava sa oružjem, vrednim više milijardi dolara koje je isporučeno Kijevu, izjavio je danas visoki američki zvaničnik. On je rekao da se ukrajinska vlada obavezala da će čuvati i voditi računa o oružju i da nema verodostojnih dokaza da je ono preusmereno na neku drugu stranu, preneo je Rojters.

20.48 Kleverli: Ozbiljne posledice ako Moskva upotrebi nuklearno oružje

Britanski ministar spoljnih poslova Džejms Kleverli upozorio je Rusku Federaciju ''na ozbiljne posledice'' ukoliko Moskva upotrebi nuklearno oružje u Ukrajini.

"Trebalo bi da bude jasno da bi za Veliku Britaniju i naše saveznike svaka upotreba nuklearnog oružja promenila prirodu sukoba. To bi imalo teške posledice po Rusiju", rekao je Kleverli, prenosi Rojters.

Kako je istakao, nijedna druga zemlja ne govori o upotrebi nuklearnog oružja, niti preti Rusiji ili predsedniku Vladimiru Putinu.

19.50 Moskva traži da se razjasni situacija o navodnim napadima na Sevastopolj, UN: NIjedan ukrajinski brod nije prolazio kroz koridor 29. oktobra

Ministarstvo odbrane Ruske Federacije saopštilo je da će kretanje brodova kroz sigurnosni koridor u Crnom moru biti obustavljeno dok se ne razjasni situacija sa navodnim napadima Ukrajine na Sevastopolj. Dodaju da je "nedopustivo" da ukrajinski brodovi prolaze kroz sigurnosni koridor jer ga Ukrajina koristi za sprovođenje vojnih akcija.

U međuvremenu su Ujedinjene nacije saopštile da nijedan ukrajinski brod koji se koristi za izvoz žita nije prolazio kroz sigurnosni koridor 29. oktobra kada su u Sevastopolju prijavljeni napadi na ratne brodove ruske Crnomorske flote i na trgovačka plovila koja su angažovana za obezbeđenje žitnog koridora. Visoki zvaničnik UN Martin Grifit rekao je da je danas 12 ukrajinskih brodova isplovilo iz luka, a da su dva ušla u luke kako bi utovarili žito.

Oglasio se i portparol Stejt departmenta Ned Prajs koji je rekao da će prekid učešća Rusije u sporazumu imati štetne uticaje na globalno snbadevanje hranom. On je dodao da su zbog neizvesnosti oko produžetka te inicijative porasle cene hrane, prenosi Rojters.

19.01 Belorusija planira zajedničke centre za obuku sa Rusijom

Belorusija planira da formira zajedničke centre za vojnu obuku sa Rusijom, izvestio je danas kanal Telegram blizak lideru Belorusije Aleksandru Lukašenku. Taj potez mogao bi da podstakne ratne napore Rusije u Ukrajini obezbeđivanjem poligona za obuku u Belorusiji za nove mobilisane vojnike, preneo je Rojters. Lukašenko je rekao da očekuje da će 9.000 ruskih vojnika biti raspoređeno u Belorusiji kao deo zajedničke vojne grupe koju je najavio 10. oktobra.

Tanjug/AP/Gavriil Grigorov, Sputnik, Kremlin

 

18.37 Akar: Rusija da preispita suspenziju u sporazumu o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar rekao je danas ruskom kolegi Sergeju Šojguu da bi Moskva trebalo da preispita suspenziju svog učešća u sporazumu kojim je uz posredovanje UN obnovljen izvoz žitarica iz Ukrajine.

U saopštenju turskog Ministarstva odbrane o telefonskom razgovoru između dvojice ministara navodi se da je Akar kazao Šojguu da je veoma važno da se sporazum o žitu nastavi, preneo je Rojters.

18.27 Ruski diplomata nepoželjan u Moldaviji

Ministarstvo spoljnih poslova Moldavije proglasilo je danas jednog ruškog diplomatu u Kišinjevu personom non grata, ne navodeći o kojoj je osobi reč, prenosi Rojters.

16.30 Evropska komisija: Pomoć zemljama EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine

Evropska komisija je odlučila da pošalje dodatnih 100 miliona evra za zemlje članice EU koje primaju izbeglice iz Ukrajine. Ovaj novac treba da bude podrška zemljama članicama Unije koje primaju veliki broj ukrajinskih izbeglica u okviru inicijative Stand up for Ukraine, a u aprilu je EK obećala pomoć od 400 miliona evra za podršku izbeglicama, od čega je do sada isplaćeno 248 miliona.

16.20 Rusija: Obustavljena delimična mobilizacija

Rusko Ministarstvo odbrane saopštilo je danas da su sve aktivnosti u okviru delimične mobilzacije građana obustavljene. Kako je navedeno, vojnom osoblju koje je učestvovalo u regrutaciji građana naređeno je da se vrati na svoje uobičajene dužnosti, dok će sabirna mesta koja su se koristila tokom regrutacije biti vraćena prethodnoj nameni, prenose RIA Novosti.

14.10 Moskva: Normalizovan saobraćaj na Krimskom poluostrvu

Ministar saobraćaja Ruske Federacije Vitalij Saveljev saopštio je danas da je teretni i putnički saobraćaj na Krimskom poluostrvu u potpunosti normalizovan nakon terorističkog napada. "Zahvaljujući dobro uspostavljenoj saradnji između ministarstava saobraćaja, odbrane i unutrašnjih poslova, te bezbednosnih i federalnih agencija, Ruskih železnica, Rostransnadzora i kolega iz regiona situacija je stavljena pod kontrolu“, rekao je Saveljev.

Associated Press

13.59 Moskva: Sporazum o žitu predstavlja rizik

Sporazum o žitu predstavlja rizik i malo je je verovatno da će biti i dalje na snazi zbog nemogućnosti da se garantuje bezbednost brodskog saobraćaja, izjavio je danas portparol Kremlja Dmitrij Peskov. Ministarstvo odbrane Rusije je ranije saopštilo da će suspendovati sporazum o izvozu žita iz ukrajinskih luka zbog napada na rusku Crnomorsku flotu u vodama Sevastopolja, tvrdeći da su ga organizovali britanski vojni stručnjaci, prenose RIA Novosti.

12.25 Šmigal: Ošteceno 18 infrastrukturnih objekata u 10 oblasti

Premijer Ukrajine Denis Šmigal izjavio je da je u jutrošnjim napadima ruskih snaga raketama i dronovima oštećeno 18 vitalnih infrastrukturnih objekata, većinom energetskih, u 10 regiona Ukrajine. Prema njegovim rečima, stotine naselja u sedam oblasti Ukrajine su bez struje, prenosi Interfaks Ukrajina. Šmigal je naveo da su posledice mogle biti mnogo gore, ali da je ukrajinska PVO uspela da obori 44 od 50 raketa, koje su ruske snage danas ispalile na teritoriju Ukrajine.

11.25 U Kijevu 80 odsto potrošača bez vode

U Kijevu je nakon jutrošnjih raketnih napada ruskih snaga 80 odsto potrošača ostalo bez vode, saopštio je gradonačelnik Vitalij Kličko. Naveo je da nadležne službe rade na tome da vodovod što pre ponovo bude stavljen u funkciju, prenosi Unian.

Prema navodima Klička, do nestanka vode je došlo zato što je u jutrošnjim napadima oštećen elektroenergetski objekat u blizini Kijeva. Dodao je i da se radi na tome da 350.000 stanova koji su ostali bez struje ponovo dobiju električnu energiju.

11.16 Erdogan ne odustaje od sporazuma

Turska će nastaviti učešće u sporazumu o izvozu žitarica kroz Crno more, uprkos ruskom oklevanju, izjavio je danas turski predsednik Redžep Tajip Erdogan, pošto je Moskva tokom vikenda istupila iz te inicijative. Iako se Rusija ponaša neodlučno jer nije ostvarila iste koristi, odlučno ćemo nastaviti naše napore da služimo čovečanstvu, poručio je Erdogan.

11.10 Tri hidroelektrane u Ukrajini pogođene

Dnjeparska, Dnjestarska i hidroelektrana Kremenčuk u Ukrajini, pogođene su eksplozijama, izvestio je danas ukrajinski medij "Zerkalo nedeli", ne navodeći detalje, prenela je agencija TAS S. Član glavnog saveta administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov, izjavio je ranije danas da je pogođena trafostanica koja se nalazi u blizini hidroelektrane Dnjepar u gradu Zaporožju, što je delimično poremetilo snabdevanje električnom energijom. Dnjeparska hidroelektrana je inače najveća u Ukrajini.

11.00 Češki premijer doputovao u posetu Ukrajini

Češki premijer Petr Fijala doputovao je danas u ukrajinsku prestonicu. "Nalazimo se u Kijevu, koji je jutros takođe bio pod ruskom raketnom vatrom. Imamo niz pregovora sa ukrajinskim prijateljima. Verujem da će oni dati konkretne rezultate", napisao je Fijala na Tviteru.

10.32 Ruska raketa pala na teritoriju Moldavije

Ruska raketa koju je oborio ukrajinski PVO sistem pala je u Moldaviju, prenosi "Glavkom" pozivajući se na Ministarstvo unutrašnjih poslova Moldovije. "Jutros je u severni deo grada Naslavča u Republici Moldaviji, koji se nalazi na granici sa Ukrajinom, pala raketa koju je oborio ukrajinski protivvazdušni sistem. Trenutno nema povređenih, ali nekoliko kuća u Naslavču je oštećeno", prenela je agencija. Opširnije u posebnom tekstu.

10.07 Turska i UN pocele inspekciju ukrajinskih brodova sa žitom

Nadležni timovi Turske i Ujedinjenih nacija ponovo su danas otpočeli inspekciju brodova u okviru sporazuma o transportu ukrajinskih žitarica iz luka na Crnom moru, nakon što je Rusija suspendovala svoje učešće u tom dogovoru tokom vikenda, izjavio je za Rojters portparol UN zadužen za tu inicijativu. UN su u nedelju saopštile da su postigle dogovor sa Ukrajinom i Turskom o kretanju za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama, kao i da danas budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih brodova koji su usidreni u blizini Istanbula.

09.20 Vanredna isključenja širom Ukrajine

U Ukrajini se uvode vanredna isključenja struje nakon masovnog raketiranja vitalne infrastrukture koje su jutros izvele ruske snage, saopštio je zamenik šefa kabineta predsednika Kirilo Timošenko. "Zbog masovnog granatiranja vitalne infrastrukture uvode se vanredna isključenja struje", napisao je Timošenko na Telegramu.

09.16 Gradonačelnik Lavova: Oborili smo projektile

Andrij Sadovji, gradonačelnik Lavova, grada na krajnjem zapadu Ukrajine, jutros je pohvalio rad ukrajinske protivvazdušne obrane.

"Snage naše protuzračne obrane koje su uspjele srušiti projektile po ovakvoj magli su, bez pretjerivanja, titani", napisao je Sadovji.

08.59 Posle ruskog raketiranja delovi Kijeva bez struje i vode

Gradonačelnik Kijeva Vitalij Kličko saopštio je da su pojedini delovi ukrajinske prestonice, odnono 350.000 stanova bez struje i vode nakon jutrošnjeg raketnig napada koji su izvele ruske snage. Kličko je na Telegramu naveo da su na meti bili vitalni infrastrukturni objekti, prenosi Interfaks Ukrajina.

07.55 Rojters: U Kijevu se jutros čula serija eksplozija

U ukrajinskoj prestonici Kijevu jutros se čula serija eksplozija, navode Rojtersovi svedoci u tom gradu. Rusija je poslednjih nedelja pojačala raketne udare na Ukrajinu nakon što je Kijev okrivila za eksploziju koja je oštetila most na Krimu.

Kako se navodi, raketirani su Kijev, Nikolajevska oblast, Harkov, Zaporožje, kao i Vinicka i Čerkaška oblast.

Savetnik ministra unutrašnjih poslova Ukrajine Anton Geraščenko rekao je da postoje informacije da je 40 ruskih projektila bilo u vazdušnom prostoru Ukrajine, prenosi Unian.

Predstavnici regionalnih vlasti saopštili su da su u Harkovu, Zaporožju i Čerkaškoj oblasti na meti bili važni infrastrukturni objekti. Sekretar Gradskog veća Zaporožja Anatolij Kurtev izjavio je da je posle napada došlo do nestanka struje, prenosi Interfaks Ukrajina, dok Unian navodi da je u gradu obustavljen rad metroa.

07.35 Zelenski: Rusija stavlja svet na ivicu prehrambene krize

Predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski izjavio je sinoć da Rusija stavlja svet na ivicu prehrambene krize. "Šta je svet čuo? Da je navodno neko lansirao bespilotne letelice sa transportera žitarica. Šta da kažem? Stvarno bolesni ljudi. Ali ovi bolesni ljudi ponovo stavljaju svet na ivicu teške prehrambene krize", naveo je Zelenski, preneo je Unian.

Predsednik Ukrajine je dodao da je Rusija jedini krivac za rast cena hrane na ogromnom prostoru od zapadne Afrike do istočne Azije. On je kazao da je Rusija odgovorna za katastrofalnu nestašicu hrane u Etiopiji, Jemenu ili Somaliji.

AP/Ukrainian Presidential Press Office via AP

 

07.10 UN, Tuska i Ukrajina dogovorile plan za kretanje 16 brodova

Ujedinjene nacije, Turska i Ukrajina dogovorile su sinoć plan kretanja za 16 brodova koji se nalaze u turskim vodama. Plan, koji će važiti od 31. oktobra dogovoren je dan nakon što je Rusija suspendovala učešće u sporazumu za žito koji dozvoljavala izvoz žitarica iz ukrajinskih luka, preneo je Rojters.

U saopštenju Zajedničkog koordinacionog centra (JČ) u Istanbulu, gde radi rusko, ukrajinsko i tursko osoblje i osoblje UN, navodi se da su se tri delegacije, takođe, saglasile da u ponedeljak budu obezbeđene inspekcije za 40 odlaznih plovila.

06.45 Nekoliko eksplozija odjeknulo u gradu Zaporožje

Nekoliko eksplozija odjeknulo je prošle večeri u gradu Zaporožje u čijoj se blizini nalazi najveća evropska nuklearna elektrana, javio je proruski portal sa sedištem u Ukrajini Strana. Ranije pre toga u nekoliko ukrajinski regija oglasile su se sirene za uzbunu, prenosi TASS.

Associated Press

06.30 Kijev: Zbog suspenzije Rusije blokirano 218 brodova

Zbog odluke Rusije da suspenduje svoje učešće u sporazumu o izvozu žitarica blokirano je 218 brodova, saopštilo je ukrajinsko Ministarstvo infrastrukture, javio je Rojters. Kako Ukrajina nije imala dozvole zajedničkog koordinacionog centra da prođe kroz bezbedan koridor, 218 plovila je blokirano na svojim trenutnim pozicijama, saopštilo je Ministarstvo na Telegram kanalu, preneo je britsnaki list "Gardijan".

06.20 Akar sa Moskvom o oživljavanju sporazuma o žitu

Turski ministar odbrane Hulusi Akar vodi razgovore sa svojim kolegama u Moskvi i Kijevu Sergejem Šojguom i Aleksijem Reznjikovim kako bi pokušao da oživi sporazum o izvozu ukrajinskog žita postignut uz posredovanje UN, saopštilo je juče tursko Ministarstvo odbrane. Akar je zatražio od strana da izbegavaju bilo kakve provokacije koje bi mogle uticati na nastavak sprovođenja sporazuma, navodi se u saopštenju, preneo je Rojters.

06.15 NATO: Rusija da hitno obnovi učešće u sporazumu o žitu

NATO je pozvao Rusiju da što pre obnovi učešće u sporazumu kojim je, uz posredovanje UN, omogućen izvoz žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora. "Pozivamo Rusiju da preispita svoju odluku i hitno obnovi učešće u sporazumu kako bi se omogućilo da hrana stigne do onih kojima je najpotrebnija", poručila je portparolka NATO Oana Lungesku, a prenosi Rojters.

Associated Press • Euronews Serbia

06.10 Zaharova: Režim Zelenskog sabotirao sporazum o žitu

Portparolka ruskog ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova ocenila je juče da je režim ukrajinskog predsednika Volodimira Zelenskog koji, kako je rekla, predvodi Velika Britanija, sabotirao sporazum o žitu, kako bi nuklearnoj uceni dodali i ucenu prehrambenim proizvodima.

 

Komentari (0)

Evropa