Evropa

RAT U UKRAJINI Kijev preporučio izbeglima da se ne vraćaju do proleća, UN veruju u produžetak sporazuma o žitu

Komentari

Autor: Euronews Srbija

26/10/2022

-

07:09

RAT U UKRAJINI Kijev preporučio izbeglima da se ne vraćaju do proleća, UN veruju u produžetak sporazuma o žitu
RAT U UKRAJINI Kijev preporučio izbeglima da se ne vraćaju do proleća, UN veruju u produžetak sporazuma o žitu - Copyright Tanjug AP/Evgeniy Maloletka, Andrii Marienko, profimedia

veličina teksta

Aa Aa

Ukrajina i Rusija su u ratu 244 dana. Snažna eksplozija u ukrajinskom gradu Melitopolju ranila je najmanje šestoro ljudi među njima i jedno dete. Moskva i dalje optužuje Kijev da planira  korišćenje "prljavih bombi", pa je to pitanje pokrenula i u SB UN, dok ministar spoljnih poslova Ukrajine Dmitro Kuleba odbauje optužbe uz tvrdnju da to možda planira Rusija. 

Ključni događaji:

  • Snažna eksplozija u ukrajinskom gradu Melitopolju
  • Kuleba: Ukrajina ne razvija "prljave bombe"
  • Putin: Ubrzati vojne odluke u vezi " vojne kampanje" u Ukrajini
  • Voroncov: Isporuke oružja Kijevu vode sukobu Rusije i NATO
  • Nove zabrane ulaska u Rusiju za EU zvničnike
  • Reznjikov: Kontraofanziva u Hersonu teza nego na severoistoku
  • Peskov: U kontaktu smo sa IAEA zbog "prljave bombe"
  • Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog navodnih biolaboratorija

      Kako je protekao prethodni dan ruske invazije na Ukrajinu, pročitajte u jučerašnjem blogu.

Euronews

 

  Dobro došli u LIVE blog Euronews Srbija, pratite dešavanja u Ukrajini iz minuta u minut

23.24 Zelenski: Luda taktika ruske komande

Ukrajinski predsednik Volodimir Zelenski rekao je u  sinoćnjem obračanju da se trupe njegove zemlje "drže u dva ključna grada u istočnoj regiji Donbasa, uprkos ponovljenim ruskim napadima". Zelenski je rusku taktiku u Ukrajini nazvao "ludom". Kako je rekao, najgore borbe su se vodile u blizini Avdiivke, izvan Donjecka, i Bahmuta na severoistoku.

"Ovdje je ludost ruske komande najočiglednija. Dan za danom, mesecima, tamo teraju ljude u smrt", rekao je.

Zelenski nije spomenuo šta se događa u blizini Hersona, koji još drže proruske snage, ali je rekao da očekuje tešku borbu.

"Jačamo svoje položaje na celom frontu, smanjujemo sposobnosti napadača, uništavamo njihovu logistiku i pripremamo dobre vesti za Ukrajinu", rekao je.

23.09 Jermak: Oslobođeno deset ukrajinskih boraca

Šef kancelarije ukrajinskog predsednika Andrej Jermak rekao je da je među oslobođenima iz ruskog zarobljeništva ukrajinski oficir i devet vojnika. Takođe je,kako je naveo, dopremljeno i telo američkog dobrovoljca Alana Džonsa koji se borio u Ukrajini.

 

21.40 Senat  Poljske vlasti Rusije proglasio terorističkim

Gornji dom poljskog parlamenta (Senat) usvojio je rezoluciju u kojoj se vlasti Rusije proglašavaju „terorističkim režimom“. Za usvajanje rezolucije glasali su svi prisutni senatori.

20.20 UN: I dalje moguć produžetak sporazuma o izvozu žitarica

Koordinator Ujedinjenih nacija za pitanja hitne pomoći Martin Grifits izjavio je danas da je relativni optimista u vezi sa sporazumom koji bi omogućio nastavak žitarica iz Ukrajine preko Crnog mora, te da veruje da će on biti produžen u novembru.

Ugovor o izvozu Ukrajine prvobitno je bio dogovoren na 120 dana, a Ujedinjene nacije rade na produženju sporazuma na godinu dana i na olakšicama prilikom zajedničke inspekcije brodova koju sprovode UN, turski, ruski i ukrajinski zvaničnici, prenosi Rojters.

19.26 Meloni:Jedini put do mira je da se vojno pomogne Ukrajini

Italijanska premijerka Ðorđa Meloni izjavila je danas da je jedini način da se olakša postizanje mirovnog sporazuma između Rusije i Ukrajine da se pomogne u vojnoj odbrani Kijeva.

"Mir se može postići davanjem podrške Ukrajini... To je jedina šansa koju imamo da dve strane pregovaraju", rekla je Meloni obraćajući se pred Senatom, gornjim domom italijanskog parlamenta, uoči glasanja o poverenju njenoj vladi u tom telu.

18.03 Putin: ZND da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata

Zajednica nezavisnih država (ZND) treba da pojača zaštitu ključnih infrastrukturnih objekata, poručio je danas ruski predsednik Vladimir Putin na sastanku sa šefovima bezbednosnih službi zemalja ZND. ZND je regionalna međuvladina organizacija u istočnoj Evropi i Aziji koja je formirana nakon raspada Sovjetskog Saveza 1991. godine.

„Treba preduzeti pojačane mere bezbednosti kritične transportne i energetske infrastrukture. Upravo te objekte, kao i visoko naseljena područja, treba maksimalno zaštititi", rekao je Putin.

On je naveo da je sabotaža na gasovodima Severni tok u suštini uništavanje zajedničke evropske energetske infrastrukture i da takvi akti nanose ogromnu štetu evropskoj ekonomiji, prenosi Raša tudej.

Tanjug AP/Alexei Babushkin, Sputnik, Kremlin Pool Photo via AP

 

16.54 Stoltenberg: Apsurdna ruska tvrdnja o ukrajinskoj prljavoj bombi

Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg odbacio je danas tvrdnje Rusije da se Ukrajina možda sprema da upotrebi „prljavu bombu“. Stoltenberg je ocenio da je ova ruska tvrdnja apsurdna i da svi NATO saveznici “odbacuju ovu očigledno lažnu optužbu”.

Na pres konferenciji posle susreta sa premijerom Rumunije Nikolae Čuka, Stoltenberg je rekao da Rusija ne sme da koristi lažne izgovore za dalju eskalaciju rata i pored toga što, kao tvrdi, “predsednik Putin propada na bojnom polju”.

Iz tog razloga Putin "odgovara neselektivnijim napadima na ukrajinske gradove” i “opasnom nuklearnom retorikom”, kazao je Stoltenberg.

16.10 Reznjikov: Kontraofanziva u Hersonu teza nego na severoistoku

Ukrajinska kontraofanziva protiv ruskih snaga u južnom regionu Herson pokazuje se mnogo težom nego što je to bio slučaj na severoistoku zemlje zbog vremenskih prilika i specifičnosti terena, izjavio je danas ukrajinski ministar odbrane Oleksij Reznjikov. On je na konferenciji za novinare rekao da ruske snage u okupiranom regionu Hersona koriste kanale za snabdevanje vodom kao rovove, objavio je Rojters.

15.55 Ukrajina preporučila izbeglicama da se ne vraćaju do proleća

Ukrajinska vlada preporučila je Ukrajincima koji su izbegli u inostranstvo da se ne vraćaju u zemlju pre proleća, zbog rastuće zabrinutosti kako će tokom predstojeće zime funkcionisati teško oštećena energetska infrastruktura. Zamenica ukrajinskog premijera Irina Vereščuk upozorila je da oštećena elektromreža neće moći da obezbedi potrebno snabdevanje tokom zime i da će se situacija samo pogoršavati, objavio je danas Gardijan.

14.50 Putin: Ukrajina izgubila suverenitet, direktno je kontrolišu SAD

Ruski predsednik Vladimir Putin rekao je danas da je Moskva svesna planova Ukrajine da upotrebi "prljavu bombu". Putin je, na sastanku sa šefovima obaveštajnih službi zemalja članica Zajednice nezavisnih Država (ZND), istakao da je rizik od konflikta u svetu i regionu visok i da moraju da budu pojačane mere bezbednosti na objektima energetske i transportne infrastrukture u zemlji.

"Eksplozija na Krimskom mostu, pokušaji sabotaže u nuklearnoj elektrani Kursk i niz drugih incidenata, pokazuju da se moraju preduzeti pojačane mere bezbednosti u odnosu na kritične objekte transportnih i energetskih struktura“, rekao je Putin.

Ruski predsednik smatra da je Ukrajina izgubila suverenitet i da tu zemlju direktno kontrolišu SAD, koristeći je "kao udarnog ovna protiv Rusije", prenosi Interfaks.

„Zemlja je, u stvari, izgubila suverenitet i direktno je kontrolišu SAD, koje je koriste kao udarnog ovna protiv Rusije, protiv naše savezne države sa Belorusijom, protiv Organizacije ugovora o kolektivnoj bezbednosti (ODKB) i ZND u celini“, rekao je on.

14.02 Medvedev posetio vojnu fabriku, na snimcima obilazi tenkove

Zamenik predsednika Saveta za bezbednost Rusije Dmitrij Medvedev posetio je glavnu vojnu fabriku u Nižnjem Tagilu. Prilikom posete objavljeni su snimci na kojima se vide tenkovi T-72B3 and T-90M u različitim fazama proizvodnje čiji su primerci viđeni na frontu u Ukrajini.

13.20 Peskov: U kontaktu smo sa IAEA zbog "prljave bombe"

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov izjavio je danas da je Moskva "u konstruktivnom dijalogu" sa Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) u vezi sa "prljavom bombom" i da namerava da ga nastavi. Peskov je tako reagovao na pitanje novinara da li Moskva ima poverenja u IAEA i njene zaključke, u slučaju da predstavnici ove organizacije doputuju u Ukrajinu da bi proverili navode o "prljavoj bombi", prenosi TASS.

12.45 Zelenski: Nećemo odustati od naše borbe

Nećemo odustati od naše borbe, poručio je danas predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski.
"Želimo jednostavne i jasne stvari: da oslobodimo našu zemlju, da garantujemo bezbednost našeg naroda, da damo mir Ukrajincima. Nastavićemo da branimo i, siguran sam, uspećemo da odbranimo Ukrajinu i našu slobodu", poručio je on u novoj objavi na Telegramu.

12.30 Uništen privremeni železnički most koji su Rusi koristili u Harkovskoj oblasti

Objavljen je snimak uništenog železničkog mosta na reci Oskil. Kako prenose ukrajinski mediji, Rusi su ga izgradili krajem juna i koristili za snabdevanje svojih trupa u Kupjansku i Izjumu u Harkovskoj oblasti.

11.03 Šojgu o navodnoj "prljavoj bombi" razgovarao sa indijskim i kineskim kolegama

Ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu razgovarao je navodnoj "prljavoj bombi" za koju Moskva optužuje Kijev da će je upotrebiti.

Šojgu je u sredu imao dva odvojena telefonska razgovora sa indijskim i kineskim ministrima odbrane, navode ruski mediji. Kremlj je rekao da će preduzeti energične korake u vezi sa informacijama o postojećim pretnjama iz Ukrajine.

10.10 Makron i Šolc danas u Parizu o Ukrajini

Francuski predsednik Emanuel Makron sastaće se danas u Parizu sa nemačkim kancelarom Olafom Šolcom kako bi razgovarali o situaciji u Ukrajini. Prvobitno je za danas bila zakazana zajednička sednica francusko-nemačke vlade, ali je odložena za januar, zbog mimoilaženja oko rešavanja ekonomskih i političkih pitanja, prenosi AP.

Tanjug AP/Olivier Hoslet, Pool Photo via AP

 

Vlade u Parizu i Berlinu ranije su saopštile da je potrebno dosta posla kako bi se postigao konsenzus o nekim bilateralnim pitanjima. "Postoje i pitanja o kojima razgovaramo, o kojima se u nekim slučajevima raspravlja godinama i o kojima treba da se dodatno dogovorimo", rekao je Šolc prošle nedelje upitan da prokomentariše trenutne odnose Nemačke i Francuske.

09.45 Rogov: Velika grupa ukrajiniskih snaga poslata na Zaporoški front

Predstavnik proruske administracije Zaporoške oblasti Vladimir Rogov saopštio je danas da je velika grupa ukrajinskih oružanih snaga poslata na Zaporoški front.

"Dolazi do pregrupisavanja velikog broja jedinica. Oružane snage Ukrajine, prebacuju svoje borce sa Harkovskog fronta u Dnjepropetrovsk. Poslale su značajan deo ne samo na Hersonski, već i direktno na Zaporoški front u Orehov i Guljajpolje“, rekao je Rogov za ruske medije, preneo je TASS. Kako je rekao na prvim borbenim linijama vode se „artiljerijski dueli“.

09.30 Vazdušna uzbuna proglašena u više regiona

Vazdušna opasnot proglašena je jutros u više ukrajinskih regiona, prema internet servisu "Vazdušne opasnosti u Ukrajini“. Do ovog trenutka, regioni Harkov, Poltava, Dnjepropetrovsk i Sumi kao i deo Zaporoške oblasti pod kontrolom Ukrajine stavljeni su u stanje pripravnosti zbog raketnih udara.

Upozorenja o vazdušnim napadima takođe su aktivirana u oblastima Nikolajeva i Odeske oblasti a stanovnici glavnog grada Kijeva su pozvani u skloništa.

09.00 Voroncov: Isporuke oružja Kijevu vode sukobu Rusije i NATO

Dalje isporuke oružja Ukrajini približavaju situaciju opasnom pragu direktnog sukoba između Rusije i NATO, izjavio je zamenik direktora Odeljenja za neširenje i kontrolu naoružanja ruskog Ministarstva spoljnih poslova Konstantin Voroncov tokom sastanka Prvog komiteta Generalne skupštine UN.

"SAD povećavaju isporuke oružja Ukrajini, daju joj obaveštajne podatke, što ne samo da produžava neprijateljstva i izaziva nove žrtve, već i približava situaciju opasnom pragu direktnog vojnog sukoba između Rusije i NATO", rekao je on, preneo je TASS.

08.45 Rusija podnela žalbu SB UN protiv SAD i Ukrajine zbog navodnih biolaboratorija

Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije", navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

08.10 Bajden: Rusija bi napravila neverovatno ozbiljnu grešku da upotrebi taktičko nuklearno oružje

Predsednik SAD DŽozef Bajden upozorio je Moskvu da ne koristi nuklearno oružje, nakon što je Rusija saopštila Ujedinjenim nacijama da veruje da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu".

"Rusija bi napravila neverovatno ozbiljnu grešku da upotrebi taktičko nuklearno oružje", istakao je, između ostalog, Bajden, preneo je Rojters. On je rekao da su SAD u stalnom kontaktu sa Moskvom u vezi sa američkom košarkašicom Britni Grajner, koja se nalazii u zatvoru u Rusiji, nakon što je odbijena njena žalba na devetogodišnju kaznu za šverc droge.

07.55 Arestovič: Rusi se pripremaju za najtežu bitku u Hersonu

Zamenik ukrajinskog predsednika Aleksij Arestovič saopštio je da se ruske snage pripremaju za "najtežu bitku" u strateški važnom južnom regionu Hersona.

"Sa Hersonom je sve jasno. Rusi dovlače rezerve, jačaju svoju grupaciju tamo. To znači da ne planiraju da se povuku. Naprotiv, najteža bitka vodiće se za Herson", rekao je Arestovič juče u videu koji je objavljen na društvenoj mreži Telegram.

Ruske vlasti su ranije pozvale stanovnike Hersonske oblasti da se evakuišu i saopštile da Ukrajina planira ofanzivu na tu oblast. Od četiri oblasti koje su objavile prisajedinjenje u septembru sa Rusijom, Hersonska je verovatno strateški najvažniji, ocenjuje Gardijan. Ona povezuje jedini kopneni put do poluostrva Krim koji je Rusija anektirala 2014. godine i ušće reke Dnjepar.

Euronews

07.45 Moskva: U elektrani Zaporožje 50 tona radioaktivnog materijala

Količina radioaktivnog materijala u suvim bačvama nuklearne elektrane Zaporožje iznosi 50 tona, izjavio je savetnik generalnog direktora Rosenergoatoma Renat Karča. Napad na skladište sa suvim bačvama izazvao bi prirodno zračenje, istakao je Karča. Elektrana u Zaporožju najveća je nuklearna elektrana u Evropi i pod ruskom je kontrolom.

07.25 Štajnmajer: Otimanje zemlje ne sme da bude zapečaćeno primirjem

Predsednik Nemačke Frank Valter Štajnmajer skeptičan je u vezi mirovnih pregovora Ukrajine i Rusije.

"Svako želi da se rat završi, ali delovanje Rusije u Ukrajini daje povod za sumnju da bi Moskva bila partner u pregovorima koji bi bio spreman na dogovor“, rekao je Štajnmajer javnom servisu ARD povodom posete Kijevu. Istakao je da, ako se želi postići pravedan mir, ne sme da se desi da otimanje zemlje bude zapečaćeno primirjem. "To znači da suverenitet, nezavisnost i teritorijalni integritet Ukrajine moraju biti očuvani“, poručio je Štajnmajer.

07.16 Antonov: Zapadne zemlje žele da oklevetaju Rusiju i uzdignu Ukrajinu

Ambasador Ruske Federacije u SAD Anatolij Antonov izjavio je da zapadne zemlje koje podržavaju kijevsku vladu ugrožavaju sigurnost, pa čak i živote svojih građana u pokušaju da oklevetaju Rusiju.

"Očigledno imamo posla sa potpunom atrofijom kritičkog mišljenja. U svojoj manijakalnoj želji da oklevetaju Rusiju i uzdignu Ukrajinu, zapadne zemlje su spremne da rizikuju bezbednost, dobrobit, pa čak i živote sopstvenih građana“, rekao je Antonov u intervjuu za Njuzvik komentarišuci navode da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu", preneo je TAS S.

07.05 Rusija podnela žalbu Savetu bezbednosti protiv SAD i Ukrajine

Rusija je podnela zvaničnu žalbu protiv SAD i Kijeva zbog aktivnosti američkih vojno-bioloških laboratorija u Ukrajini, navodi se u pismu koje je stalni predstavnik Rusije u UN Vasilij Nebenzja uputio generalnom sekretaru UN i predsedniku Saveta bezbednosti.

"U skladu sa članom šest Konvencije o biološkom oružju, Rusija upućuje Savetu bezbednosti zvaničnu žalbu koja uključuje sve moguće dokaze koji potvrđuju njenu opravdanost i ponovo traži da se 27. oktobra 2022. godine održi sednica SB UN kako bi se razmotrio priloženi nacrt rezolucije", navodi se u pismu u koji je Sputnjik imao uvid.

06.48 Bajden upozorio Rusiju da ne koristi nuklearno oružje

Predsednik SAD Džozef Bajden upozorio je juče Moskvu da ne koristi nuklearno oružje, nakon što je Rusija saopštila Ujedinjenim nacijama da veruje da Ukrajina planira da upotrebi "prljavu bombu".

"Rusija bi napravila neverovatno ozbiljnu grešku da upotrebi taktičko nuklearno oružje", istakao je, između ostalog, Bajden, preneo je Rojters.

06.32 Ruske rakete izazvale požar na benzinskoj pumpi u Dnjepru, dve osobe poginule

Zamenik šefa kabineta ukrajinskog predsednika Kirilo Timošenko je objavio da je ruski raketni napad izazvao požar na benzinskoj pumpi u Dnjipru, glavnom gradu regije. Dve osobe su poginule, a dve su spasene. Među poginulima je navodno i trudnica.

06.08 Pentagon: Rusija nas je obavestila o izvođenju nuklearnih vežbi

Rusija je obavestila SAD o svojim planovima za izvođenje vežbi svojih nuklearnih snaga, saopštio je sinoć Pentagon, odbijajući da ponudi dodatne detalje o vežbama za koje se očekuje da će uključiti probna lansiranja balističkih projektila, preneo je Rojters.

"SAD su obaveštene i kao što smo ranije istakli, ovo je rutinska godišnja vežba Rusije", rekao je portparol Vazduhoplovstva Patrik Rajder na konferenciji za novinare.

Komentari (0)

Evropa