Evropa

Šolc: Sukob Rusije i Ukrajine ne sme da se pretvori u sukob Rusije i NATO

Komentari

Autor: Tanjug

22/10/2022

-

18:00

Šolc: Sukob Rusije i Ukrajine ne sme da se pretvori u sukob Rusije i NATO
Šolc: Sukob Rusije i Ukrajine ne sme da se pretvori u sukob Rusije i NATO - Copyright Tanjug AP/Markus Schreiber, Joerg Sarbach, Efrem Lukatsky, Pixabay

veličina teksta

Aa Aa

Ne sme se dozvoliti da se sukob između Rusije i Ukrajine pretvori u direktan konflikt između Rusije i NATO-a, izjavio je danas nemački kancelar Olaf Šolc u intervjuu nemačkom listu "Velt".

"Ne smatram da će se to dogoditi, ali ne bi trebalo da izgubimo iz vida i tu opasnost", rekao je Šolc odgovarajući na pitanje da li se plaši da bi sukob između Rusije i Ukrajine mogao da preraste u svetski rat.

On je naveo i da u tako opasnoj situaciji ne bi smeo da se desi nijedan nepromišljeni korak.

Nemački kancelar je dodao i da Nemačka podržava Ukrajinu koliko je to u njenoj moći i istakao da Ukrajini posle SAD, najveću finansijsku, humanitarnu i pomoć u naoružanju, pruža upravo Nemačka.

"Nemačka isporučuje oružje koje je veoma važno u ovom ratu, a to je pre svega artiljerijsko oružje i naoružanje za protivvazduhoplovnu odbranu. Pre nekoliko dana smo isporučili ‘Iris-T’, najsavremeniji sistem protivvazduhoplovne odbrane na svetu koji čak nema ni naš Bundesver", podsetio je Šolc.

Nemački kancelar je objasnio razlog zašto je odbijen zahtev da se Ukrajini isporuče sistemi "Leopard". On je istakao da se isporuka starih sovjetskih modela tenkova bolje uklapa u evropski sistem snabdevanja Kijeva oružjem.

"Nemačka je Ukrajini isporučila više od sto tenkova, koji su odmah mogli da se iskoriste, iz Češke, Slovačke, Slovenije i Grčke. Logistika, delovi, municija za te tenkove, ruske ili postsovjetske proizvodnje se već nalazila u Ukrajini. Trudimo se da isporučujemo iz drugih zemalja. Međutim, pridržavamo se činjenice da oružje koje isporučujemo ne isporučujemo pojedinačno", izjavio je Šolc.

On je takođe rekao da se do 30 odsto Nemaca protivi državnoj politici sankcija ili isporuke oružja Ukrajini, preneo je TASS. "Tokom razgovora sa građanima Nemačke, stekao sam utisak da se između 20 i 30 odsto njih ne slaže ili sa sankcijama ili isporukama oružja Ukrajini. Među njima su bile pristalice svih političkih stranaka", kazao je Šolc.

On je dodao da će Nemačka nastaviti da pruža podršku Kijevu, uključujući i vojnu pomoć.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa