Evropa

Putin: Direktan sukob NATO i Rusije doveo bi do globalne katastrofe, ne želimo da uništimo Ukrajinu

Komentari

Autor: Tanjug

14/10/2022

-

15:58

Putin: Direktan sukob NATO i Rusije doveo bi do globalne katastrofe, ne želimo da uništimo Ukrajinu
Vladimir Putin - Copyright Tanjug/AP/Konstantin Zavrazhin, Sputnik, Kremlin

veličina teksta

Aa Aa

Ruski predsednik Vladimir Putin ocenio je da bi direktan sukob NATO sa Rusijom bio veoma opasan korak i da bi doveo do globalne katastrofe.

Putin je na pres konferenciji u Astani, gde je učestvovao na tri samita - Samitu o saradnji i izgradnji poverenja u Aziji, skupu lidera ZND i samitu Rusija-Centralna Azija, izrazio nadu da će biti razuma da se takav korak ne preduzima.

"U svakom slučaju, uvođenje nekih trupa u direktan sukob sa ruskom vojskom je veoma opasan korak koji može dovesti do globalne katastrofe. Nadam se da će oni koji pričaju o tome imati dovoljno razuma da ne preduzimaju takve opasne korake", rekao je Putin na pitanje da li je moguće da NATO pošalje trupe na teritoriju Ukrajine ako situacija u Kijevu postane katastrofalna, prenosi RIA Novosti.

Predsednik Rusije je rekao da će delimična mobilizacija koja je u Rusiji objavljena biti završena u roku od dve nedelje i naveo da je u vojne jedinice već poslato 222.000 ljudi od planiranih 300.000.

Objasnio je da je delimična mobilizacija bila potrebna jer je linija kontakta sa Ukrajinom duga 1.100 kilometara i ne mogu da je drže samo vojnici po ugovoru.

"Naša vojska morala da uđe na Krim"

Putin je rekao da je Rusija otvorena za pregovore sa Ukrajinom, da su čak postignuti određeni dogovori u Istanbulu, ali da su ukrajinske vlasti, čim su se ruske snage povukle od Kijeva, odmah izgubile želju da pregovaraju.

Putin je taođe izjavio da Rusija ne želi da uništi Ukrajinu kao državu.

"Nije nam cilj da uništimo Ukrajinu. Što se tiče njih, u nekom trenutku odjednom su obustavili snabdevanje vodom Krima, gde živi 2,4 miliona ljudi. Naša vojska je morala da uđe tamo i ponovo uspostavi snabdevanje vodom. Da su se suzdržali od toga, ne bi bilo drugih odmazda", odgovorio je Putin, upitan da li će Ukrajina nastaviti da postoji kao država, preneo je TASS.

On je dodao da "nema više potrebe da se izvode masovni napadi na infrastrukturne objekte u Ukrajini.

"Sada nema potrebe za masovnim napadima. Trenutno su na dnevnom redu drugi planovi, jer, prema mom mišljenju, od 29 objekata, sedam nije pogođeno na način na koji je Ministarstvo odbrane planiralo. Ali, ovi objekti su postepeno dokrajčeni, tako da nema potrebe za masovnim napadima, bar ne sada. Zatim ćemo videti", dodao je Putin.

Preporuka za vas

Komentari (0)

Evropa